Barcelona beboet banken voor leegstand en voorkomt huisuitzetting

Barcelona – De stad Barcelona heeft banken beboet voor het hebben van 12 leegstaande woningen die meer dan twee jaar leeg stonden voor in totaal €60.000.

“De overheid heeft de verplichting om alle mogelijke middelen te gebruiken om woningnood te bestrijden,” zei Barcelona’s burgemeester, Ada Colau, tijdens de aankondiging van de boetes voor BBVA, Banco Sabadell en Sareb. De gemeente onderzoekt nog eens 62 eigendommen om te beslissen of meer boetes nodig zijn.

Colau, een voormalige activiste die de linkse coalitie Barcelona en Comú leidt, zei dat de boetes bedoeld zijn om banken te verplichten gebruik te maken van hun leegstaand onroerend goed. De beboete banken hebben een maand om huurders te vinden anders kunnen zij een aanvullende boete van €10.000 verwachten. Als actie uitblijft na twee maanden komt er nog een boete van €15.000 bovenop.

Colau heeft steeds gezegd dat het recht op wonen een van haar prioriteiten is. In juni op haar eerste dag als burgemeester reisde ze naar het district Nou Barris om een geplande huisuitzetting te voorkomen en stuurde een ambtenaar om bij andere families te checken of Barcelona Mayoress imposes first fines on banks owning empty propertieszij die dag het risico van huisuitzetting liepen. “We werken aan een meer stabiele oplossing,” verklaarde zij toen.

Colau zei dat de gemeente ook mensen met huurachterstanden had geholpen en maatregelen had genomen om 8000 huizen aan de gemeentelijke woningvoorraad toe te voegen.

In de afgelopen jaren hebben meer dan 100 gemeenten in Spanje moties aangenomen om banken te beboeten met leegstand in hun boeken, nadat het idee was gelanceerd door het Hypotheek Slachtoffers Platform (MVP), de anti-huisuitzettingsgroep die Colau mede oprichtte.

De boetes werden in het leven geroepen als oplossing om twee realiteiten te overbruggen: de leegstand van 3,4 miljoen huizen – dit is een derde van het totale aantal leegstaande huizen in Europa – en de 95 huisuitzettingen per dag van het afgelopen jaar door hypotheekachterstand van de huiseigenaren.

In Madrid heeft de linkse burgemeester Manuela Carmena ook van wonen een prioriteit gemaakt. In juli kondigde zij aan dat de stad huisuitzetting van 70 families uit sociale huurwoningen heeft tegengehouden en nog eens 2000 gezinnen heeft beschermd voor een naderende huisuitzetting.

Ada Colau heeft aangekondigd dat het hulpbudget voor mensen die hun huur niet meer kunnen betalen is verhoogd van €6 naar €7 miljoen, terwijl de criteria om voor deze hulp in aanmerking te komen zijn aangepast zodat meer mensen hierop een beroep kunnen doen.

Tegelijkertijd gaat Barcelona €3,5 miljoen investeren om onroerend goed te verwerven.

In Nederland stonden meer dan dan 408.000 woningen leeg waarvan 175.000 langer dan anderhalf jaar.

Bron: The Guardian
Vertaling Rob Vellekoop

3 Comments

  1. Ja, Gerrit, de Griekse burgers kunnen in feite dus geen [goeie] kant meer op, bij het stemmen. (En zal een eventueel nieuwe gegadigde hen ook weer uitleveren?)

    Ik ga “mijn” raadsleden dit artikel toezenden met het kopje: “Dát is nog eens een echte burger-meester”!

  2. Goed artikel. Langzaam maar zeker begint de bevolking wakker te worden. Er moet alleen vanaf het eerste moment gewaakt worden voor verraders. We hebben het meegemaakt in de SP met CIA agent Hans van Heijningen. Ook de beweging in Griekenland waar de gangmaker aan de kant is gezet, de regering het referendum aan haar laars heeft gelapt, het land uitgeleverd heeft aan het IMF en nu nieuwe verkiezingen uitschrijft, waarbij de keus is tussen de rechtse oude kliek en de boys die de linkse beweging hebben verraden

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.