15.000 daklozen in de kou en meer dan 408.000 leegstaande woningen

UTRECHT – Momenteel zijn er 15.000 daklozen in Nederland, een aantal dat sinds de afgelopen twee jaar stijgt. Tegelijkertijd staan volgens de laatste telling van het CBS meer dan 408.000 woningen leeg waarvan 175.000 langer dan anderhalf jaar. Binnen de EU zijn dat er zelfs meer dan 11 miljoen. Rond de kerstdagen bereikt het aantal mensen dat bij het Leger des Heils aanklopt dit jaar een absolute piek. Zeker als het dagenlang gaat vriezen. Samen met de GGD en politie is het Leger Des Heils actief om mensen van de straat te houden.

Uit het CBS rapport Leegstand in Nederland blijkt dat op 1 juli 2013 175.000 woningen meer dan anderhalf jaar leeg staan.

Een leegstaande woning is een huis waarbij niemand op het bijbehorende adres in een gemeente staat ingeschreven.
Op 1 juli 2013 staat bijna de helft van de leegstaande woningen langer dan anderhalf jaar leeg. Dat zijn ongeveer 190 duizend woningen. Bij een deel van deze langdurige leegstand gaat het om tweede woningen. Dit zijn bijna 14 duizend woningen. Blijven er op 1 juli 2013 ruim 175 duizend woningen (2,3 procent van de voorraad) over die om andere redenen al minimaal anderhalf jaar leegstaan. Hiervan zijn ruim 61 duizend woningen gebouwd voor 1940, in ruim 6 duizend gevallen gaat het om nieuwbouwwoningen. De langdurige leegstand onder huurwoningen van woningcorporaties is laag. Ongeveer 20 duizend huurwoningen van woningcorporaties staan langdurig leeg op 1 juli 2013 tegenover ongeveer 70 duizend woningen van de overige verhuurders.
De Europese Unie telt meer dan 11 miljoen leegstaande woningen, dat komt neer op meer dan 2 leegstaande woningen om 1 dakloze een woning te kunnen geven. Er zijn meer dan 4,1 miljoen Europses daklozen. In de Verenigde Staten is de leegstandsproblematiek nog groter dan in de Europese Unie. Het land telt 18,5 miljoen lege huizen en 3,5 miljoen daklozen.

Een van de belangrijkste reden voor de leegstand volgens het CBS is bevolkingskrimp in de provincies Groningen, Zeeland en Limburg. Het merendeel van deze krimpgebieden heeft een hogere relatieve leegstand dan het landelijk gemiddelde. Toch is ook in de vier grote steden de leegstand die uit de registraties naar voren komt hoog (circa 83 duizend woningen). Deze varieert van 6,0 procent in Utrecht tot 9,2 procent in Den Haag. Amsterdam en Rotterdam kennen een leegstand van respectievelijk 7,0 en 7,2 procent.

Andere redenen waarom woningen leeg kunnen staan, volgens het CBS rapport, zijn stedelijke vernieuwing (renovatie), verhuur aan toeristen of  illegale verhuur  en leegstaande woningen boven winkels. Opvallend is dat voor heel Nederland geldt dat de leegstand onder huurwoningen bijna twee keer zo hoog is als onder koopwoningen. Het gaat dan vooral om huurwoningen van (de kleinere) overige verhuurders.Kortom zoals zoveel andere misstanden in ons land is ook dit probleem niet nodig. Veel onnodig lijden kan voorkomen worden als een regering het land leidt met kennis van zaken en vooral interesse in het lot van de burger. Van een regering zoals Rutte II die accepteert dat de bevolking armer wordt  en de verzorgingsstaat steeds meer afbreekt hoeft niet verwacht te worden dat zij ook maar iets aan leegstand en dakloosheid zullen doen. Veel gemeenten doen met de beperkte middelen wat zij kunnen, maar zonder sturing van de centrale overheid zullen zij dit probleem niet afdoende kunnen oplossen.

8 Comments

 1. http://www.telegraaf.nl/binnenland/23458174/__Daklozen_aantal_neemt_toe__.html

  di 16 dec 2014, 16:45
  |
  lees voor
  Aantal daklozen blijft toenemen
  AMERSFOORT –

  In Nederland is een nieuwe groep daklozen in opmars. Het zijn mensen die door schulden, werkloosheid of een te zware hypotheeklast hun woning kwijtraken. Dat blijkt uit cijfers van koepelorganisatie Federatie Opvang in Amersfoort, die dinsdag cijfers naar buiten bracht van daklozen die zich bij de organisatie hebben aangemeld.

  Foto: Dijkstra

  ,,Deze mensen komen in een neerwaartse spiraal terecht van hoge woonlasten, een inkomen dat wegvalt en dan rest vaak de WW of de bijstand”, aldus een woordvoerster dinsdag. Steeds meer huurders komen in de gevarenzone omdat zij te maken hebben met lagere inkomsten en stijgende huren. Daardoor neemt het aantal huisuitzettingen toe en doen steeds meer mensen een beroep op de maatschappelijke opvang.

  Vorig jaar hadden meer dan 60.000 mensen geen eigen dak boven hun hoofd. In 2012 waren dat er bijna 58.000 en in 2010 ruim 55.000. Bij de groep ‘nieuwe daklozen’ die zich nu aandient, spelen psychische problemen niet of nauwelijks een rol. De Federatie Opvang regelt traditioneel vooral opvang en ondersteuning van bijvoorbeeld verslaafden, verwarde mensen, slachtoffers van mensenhandel en ex-gedetineerden.

  ————————————————————————————————————–

  60.000! en oplopend!!!!

 2. Is bekend of bij de tienduizenden daklozen tevens illegale politieke- en economische asielzoekers zijn ingecalculeerd, of is hun aantal niet in te schatten ?

 3. Op zich ontoelaatbaar natuurlijk, maar de andere kant bestaat ook: particulieren die héél erg foute huurders in hun vrijstaande huis krijgen en zelf failliet gaan tijdens de lange procedure om die mensen eruit te zetten. Daar ken ik wel een paar gevallen van. En dat waren dan vaak huisbezitters die zelf werkloos werden, goedkoper moesten wonen en met een slecht verkoopbaar (door de crisis!) huis kwamen zitten en die huurders leken een mooie oplossing. Sommige “huurders” (lees: zwendelaars) gaan van huis naar huis, ze kennen de regels precies en weten dat ze niet zomaar eruit mogen worden gezet en dat ze met een gejat huis minstens een half jaar onderdak hebben.

  Maar er zijn inderdaad zat lege gebouwen waar je makkelijk mensen zou kunnen plaatsen. Niemand zou op straat hoeven te leven.

 4. 02.08.2013
  Verband: Hundertausende Deutsche ohne Wohnung
  http://www.t-online.de/wirtschaft/immobilien/id_64788342/obdachlose-in-deutschland-anzahl-wegen-hoher-mieten-steigend.html

  In Deutschland haben nach Angaben des Hilfsverbandes BAGW hundertausende Menschen keine Wohnung – die Tendenz ist sogar steigend. Nach 284.000 Wohnungslosen im vergangenen Jahr sei bis zum Jahr 2016 eine Zunahme auf 380.000 Menschen zu erwarten, teilte die Bundesarbeitsgemeinschaft Wohnungslosenhilfe (BAGW) in Berlin mit.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.