Per 1 juli meeste demonstraties in Spanje verboden en beboet

Madrid – Op 1 juli is in Spanje de Burger Veiligheidswet ingegaan waardoor de vrijheid van meningsuiting en demonstraties ernstig beperkt wordt. Zelfs aankondigingen van demonstraties op internet zijn verboden.
De wet is een initiatief van de conservatieve regeringspartij Partido Popular van premier Rajoy.
De Minister van Binnenlandse Zaken Jorge Fernández Díaz zei dat de wetgeving nodig was om de veiligheid van de burgers meer wettelijke garanties te kunnen geven.

Enkele maatregelen van de wet:
– verbod van demonstratie in de buurt van parlement, senaat en regionale parlementen – boete tot  €600,000.- als een ‘relevante autoriteit’ tegen een openbare sit-in of demonstratie is dan volgt een boete voor betogers

– blokkeren van huisuitzettingen door grote groepen mensen (veelvuldig en met succes toegepast middel) wordt beboet.

– degenen die aankondigingen van demonstraties op facebook en twitter doen worden aansprakelijk gesteld voor de betoging

Kleine overtredingen kosten van €100 – €600, meer serieus van €601 – €30,000 en ernstig tussen €30,000 en €600,000.

In het najaar vinden nieuwe algemene verkiezingen plaats in Spanje, waar naar alle waarschijnlijkheid het linkse Podemos zal winnen. Zij zullen zeker een einde maken aan deze dictatoriale veiligheidswet. Ondertussen is het stil vanuit Spanje. De afgelopen jaren voltrokken zich hier enorme demonstraties tegen krankzinnige bezuinigingsmaatregelen, groeiende werkloosheid en talloze huisuitzettingen van mensen die hun hypotheek niet meer konden betalen. Spanje heeft ondertussen een nationale schuld van 1000 miljard.

Iedere Europese conservatieve regering van dit moment perkt de vrijheid van meningsuiting en demonstratie in. Zij passen overal dezelfde tactiek van de verschroeide aarde toe: afbraak van sociale voorzieningen, uitverkoop van rechten aan ondernemingen (privatisering), verhoging van BTW. Op deze manier verzieken zij het leven van de meeste van hun landgenoten nu en in de toekomst. En het ergste is dat slechts een kleine minderheid het eens is met dit afbraakbeleid. Toch legt deze kleine groep hun wil op aan de meerderheid. Wie dan nog steeds gelooft dat Europese landen democratieën zijn gelooft in sprookjes.
Rob Vellekoop, 8 juli 2015

6 Comments

 1. Steeds duidelijker wordt wat de uiteindelijke bedoeling van Europa is, gewoon de regeltjes van de landen aan de laars lappen en gewoonweg doorvoeren wat de TOP-elite nodig acht?
  De marionetten van de regeringen moet dit met hun gelieg en bedrog goed weten te praten?

 2. De meeste Guardia Civil is francistsich (post mortem aanhangers van Franco, het hartsvriendje van Hitler en Mussolini) tuig en die willen wel knuppelen.
  Dus WEER DAT RECHTSE SCHOREM!!!!!!!!!!!!!

 3. Natuurlijk een duidelijke wanhoopsdaad omdat ze Madrid en Barcelona al kwijt zijn aan Podemos.
  Maar met deze actie kan die straks met de verkiezingen alleen maar harder terugslaan… En dan wordt dit natuurlijk gewoon teruggedraaid (waarschijnlijk zelfs door naar de andere kant)

 4. Zo begint een dictatuur. Nu Spanje, straks Nederland.
  Wakker blijven, als wij (alle mensen) het niet meer nemen is het uit met de pret voor dit soort maatregelen en regeringen en de Europese Unie die dit voorstaan.

 5. Vrije meningsuiting is in ons land toch een hoogstaand beginsel en dat zou als unie van landen toch ook voor de EU moeten gelden lijkt mij. Spanje kan daar geen uitzondering op zijn. Wetten zijn daarnaast naar mijn overtuiging altijd bedoeld om het goede te bevorderen. Mensen tegenhouden, tegenwerking of anderszins beperken kan alleen als het dienend aan het geheel (de natie) is. Wetten zijn nooit bedoeld om ‘het volk te regelen’. Het zou daarom goed zijn dat als de EU zich een unie vindt, dat er de ruimte voor de vrijheid (vrije meningsuiting) voor elke EU-burger even groot is.
  Ik heb voor de Spanjaarden helaas geen oplossing voor dit moment, misschien is emigreren een optie om de hoge boetes te vermijden.

 6. Tja wat heet nog democratie…. Tirannie…

  Maar wat let je om een grote culturele groepsstadswandeling te maken … creatief denken…..in Spanje zijn genoeg historische monumenten die een rondgang waard maken nietwaar.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.