Broere wil rentevrije economie verdedigen in Kamer na zomerreces

Den Haag – Op 2 juli 2015 heeft de Tweede Kamer het burgerinitiatief het groene licht gegeven om geldschepping en rente in de Kamer te behandelen. Binnen korte tijd na introductie bij DWDD wisten de initiatiefnemers waaronder econoom en columnist Ad Broere meer dan 100.000 handtekeningen te verzamelen. Na de zomervakantie van de Tweede Kamer zal blijken op welke manier de behandeling zal plaatsvinden.

Ad Broere wil zich met name hard maken voor een rentevrije economie en zal als de gelegenheid zich voordoet daarvan ook de kamerleden proberen te overtuigen. Hij wil dat de banken voor hun diensten een vergoeding gaan krijgen in plaats van een vast bedrag aan rente gedurende de looptijd van de lening. Deze banken zullen dan het geld niet meer zoals nu zelf kunnen scheppen, maar kunnen dit ontvangen van een publieke instelling. Via zijn website is een toelichting hierover te vinden.

Ad Broere:
“Rente is in mijn opinie een kernoorzaak van ophoping van vermogen bij een klein deel van de bevolking en verarming van het grootste deel.”

In het Britse parlement heeft eind 2014 al een dergelijke behandeling plaatsgevonden. De parlementsleden gaven aan van de materie niet zo veel van te begrijpen en daarom de zaak voorlopig niet te zullen veranderen. Dat is de algemene teneur. De belangen en machten die op de achtergrond meespelen zijn groot. Veel parlementsleden durven hun vingers hier niet aan te branden met het oog op mogelijke toekomstige functies voor hen in bedrijfsleven en bankinstellingen.

Het zou het Nederlandse parlement sieren wanneer zij hun nek wel durven uit te steken en zelfs met initiatieven over geldschepping en rente zullen komen. Het parlement staat echter niet bekend als vooruitstrevend en initiatiefrijk.

Het is heel belangrijk dat zo veel mogelijk mensen weten dat banken deze ongekende privileges hebben en dit niet vanzelfsprekend is. Pas dan zullen de kamerleden een druk vanuit de samenleving voelen om te veranderen. De bespreking van het burgerinitiatief is in ieder geval een eerste stap. Met Ad Broere hebben we een pleitbezorger van formaat, die als het over een rentevrije economie en geldschepping gaat, hij zich niet door de eerste de beste bankier het kaas van het brood laten eten.

Rob Vellekoop, 8 juli 2015

6 Comments

 1. In Zweden en Denemarken is er al een bank die zonder rente werkt (J.A.K.). Er hier in nederland eentje oprichten werkt waarschijnlijk beter en sneller dan wachten tot het parlement er mee komt

 2. Hear!, Hear! Robvdz. Echte democratie via referendum, that’s the way to go! We zouden alleen een uitvoerende regering moeten hebben. Over de wetten kunnen we zelf wel beslissen. Met de technologie van tegenwoordig is het een peulenschil.

  En wat vallen ze door de mand, omdat ze de materie niet goed begrijpen laten ze het maar zo. Ofwel ze liegen waar ze bij staan of ze zjn gewoon incapabel en dan kunnen ze het beste maar naar huis gaan. Als ik naar de automonteur ga en zeg dat mijn uitlaat nogal veel herrie maakt dan ga ik toch ook niet akkoord met het antwoord: ‘Ik snap de materie niet echt, laat het maar zo’. Wat een prutsers!

  Wat ik vooral niet kan begrijpen is in wat voor mate deze zogenaamde leiders ons verraden. Hoeveel van deze partijen hebben wel niet het woord democratie of vrijheid in hun naam… Maar ons ook maar enige echte macht geven ho maar. Wie kan nou voor democratie zijn maar tegen een referendum? Ze denken volgens mij echt dat we het gepeupel zijn dat geregeerd moet worden.
  En als je kijkt naar de ontwikkelingen in Spanje dan houd ik mijn hart vast.
  We zullen met z’n allen Podemos en Syriza moeten onderteunen in hun strijd want deze incapabele leugenaars maken van Europa nog liever het 4e rijk dan dat ze een echt sociaal,democratisch vrij Europa creëren.

  Maar goed,. eens afwachten wat ze er hier in Nederland mee doen.

  • De reden waarom ik niet meer ga stemmen wordt dag na dag duidelijker. Ik ga toch potver niet een stelletje monarchisten aflikkers, want dat zijn het allemaal anders is deelname aan het circus heel erg moeilijk (gemaakt) om vervolgens te merken dat dit leugenachtige regenten tuig hun eigen agenda volgen en at dan zonder zich kapot te schamen, democratie noemen.
   Er zijn twee peilers waarop veel ellende staat en die twee peilers zijn precies datgene wat moet veranderen. Daarmee zij twee hele vieze stinkende rotte kiezen getrokken.
   Wat daarvoor in de plaats komt is door de volksorganisatie gedrukt en beheerd geld zonder rente en directe democratie.
   Als we dat kunnen bereiken dan zijn we een heel eind op de goede weg.
   En laten nu eerlijk wezen, zo moeilijk is dat niet.

 3. Zoals je weet ligt er een vervolgplan op de schap wanneer naar verwachting het parlement slaafs de banken blijft beschermen. Zelfs ik met mijn LTS opleiding snapt nog hoe het banksysteem werkt en hetzelfde effect als in de UK zal ook hier plaatsvinden want jij en ik weet dat het parlement/volksvertegenwoordiging niet het hoogste bestuursorgaan is. Ze gaan zich verschuilen achter van alles om maar geen knopen hoeven door te hakken.
  En inderdaad zoals de tekst zegt, de baantjes na de politieke loopbaan hangen af van de mate van collaboratie.
  Wordt het niet eens tijd om de hele politieke reut af te schaffen?
  Alleen directie democratie en op referendumbasis stemmen per computer!
  Wanneer deze besprekingen mislukken, dan is het voor ons als volk van vernederlands overduidelijk dat we aan die mensen helemaal niets hebben en werken voor de tegenpartij!!!!!!!!!!!!!!
  Dat is dan ook tevens de reden waarom we nu in een gecreëerde malaise zitten!

  • Ik ben helemaal met Rob eens! Ze gaan er niets mee doen omdat ze onder curatele van het groepje staan! De bankenmaffia en het stiekeme groepje van onze hare narigheid Bea zal de 2e slaapkamer nooit de vrijheid geven hier ook maar iets aan te veranderen. De hele politiek is nep, de werkelijke regeerders zitten op een andere plek en komen bijna nooit in beeld. Wij (de slaven) moeten de stekker uit Nederland trekken, dan pas zullen ZE wakker worden en beseffen dat ZE een verloren strijd leveren. Wij maken al hun vuile zaakjes mogelijk door er domweg aan mee te werken.

   • Ik ben een 100% voorstander van eruit met die stekkert maar dan moet er wel een stekker van eigen makelij ergens inmiddels al bijna in zitten anders denk je dat je wat opschiet maar het enige wat we doet is schieten in eigen voet.
    Het creëren van een machtsvacuum is levensgevaarlijk vooral als dit gebeurd door mensen die ‘wat anders willen’ maar geen besef hebben van bestuur.
    In een kwetsbare structuur van de hoog complexe samenleving stekkers uit trekken kan maar je wil niet de dupe worden van je eigen revolutionaire uitgetrokken stekker! Bovendien zal de tegenpartij er alles aan doen om de situatie juist erger te maken.
    Dan kan het Roemenie complex optreden waarbij mensen weer verlangen naar de tijd van de dictator Ceaușescu.
    Ik moet er toch niet aan denken dat men weer terug verlangt naar nep socialisten en rechts liberaal/ gristenrechtse honden tuig wat ons in de eu slangenkuil heeft geflikkerd.

    Ommekeer en stampij is mooi maar dan moet je wel iets van een passend alternatief in de stijgers hebben staan! Iets waar dan niet ad hoc over gekissebist moet gaan worden waarbij de viezeriken weer gebruik gaan maken van het wegomleggings momentum om de boel te laten klappen. Net als een auto op de krik…banden eraf, nieuwe banden erop, hop van de krik en rijden maar!

    (weet je nog opa, van die tijd dat er van die kerels in donkergrijze pakken debatten gingen houden over wie het beste kon beloven met smoesjes en leugens)

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.