Analyse complotdenken van de NOS

De NOS is in de schaarse woorden die Tarik Z. daarover naar buiten kon brengen “de sprekersstoel waarvandaan vele leugens worden verkondigd”. De NOS trekt zich dit aan en probeert direct om deze gedachte te verijdelen met een complotdenkerstheorie-deskundige, de cultuursocioloog Aupers en door er een gevaar van te maken!

Hoe gaat de NOS te werk?

1. Zonder veel omhaal worden de ideeën van Tarik Z. bestempeld als complottheorieën. Daar bestaat bij de NOS geen enkele twijfel over.

2. De NOS presenteert een deskundige op het gebied waarover ze geen enkele twijfel hebben, de socioloog Aupers wordt de complotdenkerstheorie-deskundige van de uitzending.

3. Vervolgens laten zij de deskundige aan het woord en zorgen dat hij de NOS boodschap uitdraagt. En wel als volgt.

Aupers suggereert dat Tarik Z. met twee complottheorieën is gekomen:
– “fundamenten van het huidige monetaire systeem”
– “grootschalige manipulatie door de NOS”

Aupers zegt: “Er zijn veel mensen die ‘spelen’ met complottheorieën. Over alle grote gebeurtenissen duikt wel een complottheorie op. Over de Ebola-uitbraak, de ramp met de MH17 of de aanslag bij Charlie Hebdo. Maar dat is meestal onschuldig. De echte gelovers zoals Tarik Z., die ook echt handelen naar hun ideeën, dat zijn er maar een handjevol.”

Vreemde uitspraak voor een ‘deskundige’. Tarik Z. heeft dus gedacht dat er zowel sprake is van een complot (of samenzwering) voor wat betreft het financiële systeem en ziet de NOS als samenzweerder. En vervolgens handelt Z. naar zijn ideeën? Het enige dat Z. heeft gedaan (zie feiten) is het NL volk wakker willen schudden. Dat bestempelt de deskundige dus als een complot? Of is dat een handeling die hoort bij een complottheorie?

Volgens Aupers is het de afgelopen tientallen jaren wel veranderd. “Vroeger ging het vooral om een ‘exotische ander’, een groep buiten de samenleving zoals de Joden en de communisten. Nu gaat het over onze eigen, moderne instituten. Dus complottheorieën gaan over de regering, de industrie, de media.”

De deskundige Aupers suggereert dat iedereen die bezig is met het in twijfel trekken van “de regering, de industrie, de media” een complotdenker is. Met andere woorden alles wat de regering, de industrie en media naar buiten brengen moet als zoete koek geslikt worden, zo niet dan ben je een ‘moderne’ complotdenker!

4. De NOS zorgt dat er een hun welgevallige conclusie naar voren komt: iedereen die een andere mening aanhangt dan de media “speelt met een complottheorie” en daarvoor moet je oppassen.
En waarom is dat zo erg?

Deskundige Aupers: “Het wordt alleen gevaarlijk als mensen totaal overtuigd zijn van hun eigen waarheid. Als ze niet meer openstaan voor tegengeluiden. Maar dat geldt natuurlijk voor elke overtuiging.”

Ja, het wordt zelfs gevaarlijk wanneer je overtuigd bent van de theorie dat de NOS leugens verkondigt. Dat zouden ze wel willen bij de NOS, dat iedereen braaf het 8uur journaal consumeert samen met de troep die in de sterreclames er voor en er na is aangeprezen.

Ik wil daaraan graag toevoegen dat de NOS bewust heel veel nieuws VERZWIJGT. Een simpel voorbeeld is de talloze betogingen in binnen- en buitenland tegen de bezuinigingspolitiek van conservatieve regeringen in Europa waarvan ik op DLM zoveel mogelijk melding maak. Ben ik dan ook een modern complotdenker? Ik ben benieuwd wat de NOS gebruikt om deze theorie te bezweren? Een bezuinigingspolitieke-ideeën deskundige? Of de techniek van het verzwijgen?

Rob Vellekoop, 21 juni 2015

5 Comments

 1. http://www.npo.nl/nos-journaal/03-08-2015/POW_00942088

  NOS prijst de politie en hulpdiensten weer helemaal de hemel in met op de achtergrond een hysterische gillende keukenmeid.
  Volgens de NOS was de toedracht nog onbekend maar iedereen kan zien dat een topzwaar ponton wat niet dieper ligt dan 40cm zonder sputpalen wel om moet donderen!
  Vier sputpalen laten zakken tot op de bodem en vergrendelen en de zaak was koekje eitje.
  Misschien was het wel Al Quaida? Of de gillende keukenmeid zelf wel!
  Waar een klein landje groot in kan zijn.

 2. Ik kan mij nog herinneren dat jaren geleden bij de NOS melding gemaakt werd van het overlijden van Pinochet, de oud dictator van Chili. Deze man werd in het zadel geholpen door niemand minder dan de VS uiteraard omdat eerder de CIA een einde had gemaakt aan het leven en bestuur van Salvador Allende. Deze man had, meen ik in 1974 langs democratische verkiezingen de meerderheid gekregen. Zo kwam er een einde aan de jarenlange uitbuiterij door de grootgrondbezitters en dus de verborgen hand van de VS. Nu dacht de VS een einde te moeten maken, naar goed gebruik van deze schurkenstaat, aan een door hen bedachte te grote hang naar het communisme van de regering Allende. Terwijl deze man het toonbeeld was van een rechtgeaarde socialist waar de bevolking zichtbaar blij mee was.
  Enfin,…de nationale guru van de waarheid, NOS meende Pinochet te moeten betitelen als een sterke man die een einde maakte aan de wantoestanden in Chili en het communistische ‘gevaar’ buiten de deur wist te houden…
  Totale verraderlijke onwaarheid onversneden uit de trommel van Reuters wat de NOS kritiekloos nakakelt.
  Terwijl onze regering destijds unaniem de afkeuring uitsprak over deze laffe moord gevolgd door de coup d’état.
  Wat restte was een jarenlang terreurregime door de militaire fascisten.
  Eenmaal afgezet en oud en versleten werd hij de persoonlijke protégé van Margert Thatcher. Ook zo’n lieverd.
  Ook zij kreeg de loftrompet bij de NOS toen ze kwam te sterven enige jaren geleden.
  Hoor je de NOS, hoor je Reuters, hoor je Washington, hoor je de warmongers.
  Gezien het feit dat de massa meent ‘bij de tijd te moeten blijven’ door krant en TV. Wat altijd uit de koker komt van de propaganda meesters van oorlog, heb je nu volksstammen die plotseling weer alles weten van Rusland en Putin. Verder kijken of kritisch zijn? Neu!!!
  Dus de massa is helemaal klaar voor de WWIII en slikken weer alles. Ik ben zeer benieuwd wat september-oktober a.s. voor ’n spannends zal gaan brengen.
  Je ziet dat NOS lippendiensten aan het verlenen is voor de oorlogsmachine.
  Wat men vergeet is dat RU vol nucleair zal gaan en dat Europa tussen de VS en RU in ligt.
  Gaan we dan toch een stralende kerst tegemoet? Beetje hamsteren dan maar en een alu hoedje op.

 3. Op de eerste plaats vond ik de actie en de arrestatie van Tark Z. zo’n knudde actie dat het bijna Goede Tijden Slechte Tijden leek…..

  Maar goed (echt/niet echt), volgens mij gebruiken ze deze hele soap om ‘het gevaar’ te linken aan de zogenaamde complotdenkers. Cameron liet al een ballonetje op bij de UN, je ziet in de VS dat ze proberen om de ‘mass shootings’ te linken aan alternatief nieuws.

  Dus komen ze met een zogenaamd ‘deskundige’ die even komt uitleggen dat het ‘complottheorieën’ zijn. Dit werkt alleen maar omdat we zo’n ongelooflijk hierarchisch denkers zijn. ‘Deze man is opgeleid dus hij zal het wel weten’ en voor de rest denken we zelf niet na.

  Als het volgens deze expert een complottheorie is dan mag hij dat wel even beargumenteren en met feiten naar voren komen. Hoe werkt volgens hem dan het monetaire systeem, en manipulatie door de media…. is dat niet algemeen bekend? Maar nee, hij noemt Tarik Z. gewoon oppevlakkig een complotdenker, zet hem weg als belachelijk en het volk gaat daar vrij klakkeloos in mee, ook al zijn er een hoop mensen die er wel in geloven. Ze komen er vaak niet voor uit want ze willen niet ‘buiten de boot vallen’ ze willen niet ook als belachelijk bestempelt wilt worden. Don’t underestimate the power of belonging!

  Het is ook zo super hypocriet,

  Deskundige Aupers: “Het wordt alleen gevaarlijk als mensen totaal overtuigd zijn van hun eigen waarheid. Als ze niet meer openstaan voor tegengeluiden. Maar dat geldt natuurlijk voor elke overtuiging.”

  Hebben we dan niet door dat dat precies is wat hij aan het doen is?

 4. In dit land weten ze staatsterreur en miljoenen doden democratie te noemen. Ergens is het wel goed dat de agressie van de fascisten de andersdenkenden sterkt in hun geloof. Hoe meer je tegen wordt gewerkt, hoe meer gelijk je móet hebben. Wie de media in handen heeft bepaald het lot van de wereld. En dat lot zal niet best zijn als we achter de leugens aanlopen. Het is al vaak genoeg verkeerd gegaan om het niet nogmaals te herhalen. Zonder tv-abo (wat je niet kunt betalen) mis je niets. De poppen van de poppenkast houden de kinderen aan de voorkant bezig, als ze aan de achterkant het touw steeds strakker om de nek krijgen. Als de TV gebruikt wordt om de wereld slechter te maken, dan laat zich het omgekeerde raden. Laat ze maar lachen over “klikjes op de lijn” want voor die miljoenen doden heb je geen klikjes nodig. Radicalisering (met vitamine D) is juist goed! Er zou immers ‘een ramp’ kunnen gebeuren als iedereen voor zichzelf na gaat deken. Één artikel bij de NOS zegt meer dan duizend woorden over de verdorven ideologie van de fascisten die geen vrijheid willen je eigen gedachten te bepalen. Zij willen dat iedereen lekker verdorven elkaars leven vernield want dat is ‘de norm’ waar toch beslist niet van af mag worden geweken. Geen slecht verhaal van die Aupers, aardig beeld. De windmolens van Kamp vormen in dat opzicht een complot op zich. Kan nie’ anders.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.