Betekent Griekse bank run einde van de euro?

Doordat de Grieken eind juni niet meer aan hun betalingsverplichtingen aan het IMF kunnen voldoen vrezen velen een uittreding uit de euro van de Grieken. De Grieken haalden de afgelopen maanden miljarden van hun bankrekeningen. Zenuwachtigheid neemt toe ook in de rest van Europa. De vraag is of een mogelijke uittreding van de Grieken uit de eurozone het einde van de euro betekent. Deze vraag kan en durft niemand te beantwoorden.

Van november tot februari 2015 haalden de Grieken 20 miljard euro van de bank.
In de maand april was dat 6 miljard (De Tijd). De vermogende Grieken zijn bang dat Griekenland uit de euro stapt
en vrezen voor de financiële gevolgen. Door euro’s thuis, of op andere plekken, in contanten te bewaren of op buitenlandse rekeningen te stallen, willen zij voorkomen dat hun vermogen wordt weggevaagd als Griekenland de euro zou verlaten.

Alles is een kwestie van vertrouwen. De euro ontleent zijn waarde aan het vertrouwen dat de burgers het geven. Zeggen de Europese burgers massaal hun vertrouwen op in de euro, dan zou dat een Europese bank run betekenen,  en zijn de gevolgen eveneens voor de hele eurozone niet meer te overzien. De media zwijgen in alle talen over dit gevaar!

De Europese burger is veel machtiger dan hij denkt. De financiële wereld is uiterst kwetsbaar omdat deze is gebouwd op het vertrouwen dat de burgers de Europese munt geven, zodra zij dit vertrouwen opzeggen is het over met de eurozone.

De Griekse regering moet vrijdag een betaling aan het IMF doen waarvoor het IMF een sluipweg opende om het probleem te omzeilen. Griekenland kan de betalingen van een maand aflossen aan het einde van die maand. De enige echte deadline voor Griekenland is eind juni. Dan loopt het huidige reddingsplan af en zit Athene zonder geld.

Rob Vellekoop, 1 juni 2015

10 Comments

 1. Ironisch dat er banken zijn, mensen hun geld er naar toe brengen, de banken er mee weg gaan, en Dijsselbloem fraude pleegt in de boeken om het niet te duidelijk te laten zijn. De Grieken hadden de banken al lang omver kunnen werpen, en de regering ook, waarna er een democratisch zelfbestuur had kunnen zijn in een land zonder geld. Bewijst dat Grieken inderdaad lui zijn. Het fascisme kent geen tegengeluiden als iedereen doet wat slecht is voor zichzelf. Het staatsfascisme van oom Roon wordt zo wel heel duidelijk aan de man gebracht.

  • Het bewijst niet dat Grieken lui zijn. Zij zitten vast in een systeem, net zoals jij en ik, waar we alleen uit kunnen breken wanneer we met z’n allen geloven in de kracht van onszelf! Zij zijn net zo bang als jij en ik om een ander systeem er voor in de plaats te stellen. Daarom gebeurt daar evenmin iets. In ons land laat de gewone burger zich ook het kaas van het brood eten. Hij doet er niets tegen. Ieder jaar haalt Rutte met de kaasschaaf er opnieuw een stukje af, zonder dat de burger zich er massaal tegen verzet. Uiteindelijk zit er geen stukje kaas meer op je brood en word je brood opgegeten.

   • Goed beschouwd zit er een op en top machiavelliaan aan het roer van het schip wat nog drijft maar bedoeld is te zinken.
    De architectuur van een NWO samenleving laat zich steeds duidelijker zien.
    Een nieuwe klassenmaatschappij waarbij de onderste klasse dient te verdwijnen door sociale euthanasie en regelrechte zelfmoord.
    Dat is koren op de molen voor de VVD want armoede is een keuze, nietwaar!
    Een keihard ‘zakelijk principe’ om monopoly te spelen met eigen volk en de zwaksten te vernietigen onder kennelijk genoegen. Zo onstaat langzaam the brave new world van de uitverkorenen die zich nu aan het volpersen zijn met Aardse rijkdommen en roofgoed van de ‘onderlaag’. Wat zij alleen nog niet zelf beseffen is dat ze deel uitmaken van de ‘geniles’, die vroeg of laat ook worden geofferd op het altaar van nieuw babylon.

    Dit lijkt allemaal zware proza maar het scenario voor de toekomst laat zich wel heel erg duidelijk zien.
    Wie nu nog denkt iets te kunnen repareren aan het bestaande systeem leeft in dromenland en verspilt z’n tijd. Dit systeem is juist zo ontworpen opdat het zo zal blijven!
    Wie anders wil moet anders durven doen.
    Architecten gevraagd?!
    Wie durft?
    Laat onze kleinkinderen nu eens 1 keer trots zijn op ons…

    • Een schip dat op de ijsberg geklapt is en water maakt zal de haven van aankomst niet halen. Ik ben het niet met Rob z eens dat de rijken het gedaan hebben want iedereen zit in hetzelfde schip en ruzie maken wie het laatste zwemvest aan mag trekken zal dan niet veel oplossen. Het is natuurlijk wel wrang dat de rijken er met de zwemvesten vandoor gaan, als zij wel in de reddingssloepen plaats nemen, en het domme volk in de afgesloten dekken achter blijft en dus als eerste zal verdrinken. Ik richt mij altijd op het schip dan op de rijke passagiers want als we het zinken van de boot kunnen voorkomen, hoeft er ook geen debat te zijn wie het laatste zwemvest aan mag trekken. Dus is het tweemaal oneerlijk: aan het zinken van de boot wordt niets gedaan omdat niemand het roer bij durft te sturen met de ijsberg in zicht, waarna de rijken alle plaatsen in de reddingssloepen in nemen. Zo wordt de onderklasse dubbel verdronken. De vraag of de schuld van het drama bij de kapitein ligt of bij de passagiers die alle verantwoordelijkheid bij de kapitein hadden gelegd, zal dan bij deze beantwoord zijn: niemand nam verantwoordelijkheid. Bij veel kapiteins heb je overigens geen ijsbergen nodig.

 2. De Griekse bankrun kan gebruikt worden om alle baargeld te blokkeren en daarvoor in de plaats het tegoed alleen nog digitaal uit te geven. Dan is in een klap de overschakeling gemaakt naar elektronisch geld. Onder het aloude motto; never let a good crisis go to waste!
  September?????

 3. Nee, niet het einde van de Euro, maar wel intrede van de Neuro en de Zeuro.
  oftewel een sterfhuisconstructie, jammer dat de europese burger de dupe wordt van dit spel !

 4. Als de Grieken een niet werkende economie willen wie zijn wij om daar wat van te zeggen? Men doet het zelf en kan de schuld niet geheel bij de banken leggen. Het is toch te makkelijk de banken weer de schuld te geven van het feit dat mensen hun economie niet behoorlijk in kunnen richten. Dat is eerder onkunde van het volk.

 5. Ik denk niet dat dit het einde van de euro is hoewel ik het persoonlijk helemaal niet zo erg vind als dat zou gebeuren. Kunnen we met een schone lei beginnen en de macht van de europese banken breken.
  Ik denk wel dat het disastreus is voor de Nederlandse economie omdat Nederland geen backup heeft in de vorm van produktie bedrijven. De Nederlandse economie drijft alleen op de huizenbouw, wat handel ,wat export gas en vooral lucht. Lucht zijn internetbedrijven, aandelen,obligaties en diensten. Maar hier kan je niks mee verdienen als het echt fout gaat.
  Maar zoals ik in het begin gezegt heb zal met een aantal kunstgrepen de zaak wel gered worden . Dit scenario is al lang bekent bij de banken.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.