Rijken worden rijker en armen steeds armer

Econoom en publicist Ad Broere toont in zijn artikel aan dat wat velen dachten ook werkelijkheid is: de armen worden steeds armer en de rijken steeds rijker. De woonlasten stijgen terwijl de lonen niet voldoende toenemen en tegelijkertijd gaat de helft van de bevolking er in vermogen helemaal niet op vooruit. Met andere woorden een groot deel van de bevolking is aan aan het verarmen.

Hij onderbouwt dit met cijfers van het CBS en De Nederlandsche Bank en komt tot de volgende pijnlijke conclusies:

– Er is steeds meer ongelijkheid in vermogen in Nederland.
In 2012 was het vermogen gegroeid met 798 miljard euro van 368 miljard euro in 1993 tot 1.166 miljard euro. Van deze groei kwam 500 miljard euro bij de rijkste 10% van de huishoudens en 150 miljard bij de een na rijkste groep.
De helft van de bevolking ging er in vermogen helemaal niet op vooruit.

– De huizenprijzen tussen 1985 en 2009 zijn veel sterker gestegen dan de modale inkomens.
De gemiddelde prijs van woningen is meer dan vervijfvoudigd tussen 1985 en 2009, terwijl het modale inkomen in diezelfde periode nog niet eens verdubbelde.

– Als je kijkt naar de geldwaarde van alles wat er wordt geproduceerd aan goederen en diensten (BBP) dan is het aandeel van de inkomens uit loon minder geworden, terwijl er meer geld naar de rente- en dividendtrekkers is gegaan.

– Banken verkopen ‘onze’ hypotheken door aan beleggers. Zij deden dit voor een bedrag van 206 miljard euro in 2009. De commerciële banken zijn verantwoordelijk voor de enorme groei van de digitale geldhoeveelheid. Om te voorkomen dat het uit de hand liep hebben ze een behoorlijk deel van de hypotheken ondergebracht bij beleggers.

Als oplossing om uit de impasse te komen ziet Broere een rentevrije economie.

Ad Broere is onder andere schrijver van het boek Geld komt uit het niets en is verkrijgbaar via de aan DLM verbonden boekhandel/uitgever Academy of Happiness. Hij zet zich al jaren in voor een rentevrije economie.

7 Comments

 1. We hebben een regering die het nederlandse volk terroriseert en uitplundert om criminele bankiers overeind te houden. Een regering van organisatie-criminelen die het volk laten barsten teneinde na hun politieke carrière een mooi (dat is een dik-betaald) baantje in de wacht te kunnen slepen. Het liefst bij een bank. Maar dat “overeind houden” van de institutionele beleggers zal slechts tijdelijk mogelijk zijn want het systeem is definitief kapot en men wil de problemen niet oplossen. De term “bankencrisis” is ook eigenlijk foutief daar we in feite met een systeemcrisis te maken hebben die opnieuw desastreuse gevolgen zal hebben voor -als vanouds- Jan met de Pet. Oktober 1929 (Wallstreet crash) ligt opnieuw vóór ons. Maar één ding kunnen we nu, dankzij het internet, niet meer zeggen:

  “Wir haben es nicht gewusst”.

  En wat de persoonlijke houding tegenover het nergens door gedekte fiat-geld aangaat: ga eens -bij wijze van experiment- monopoliën met echt geld. Kijk wat dat doet met de menselijke verhoudingen. Als dat geen nader onderzoek waard is dan weet ik het ook niet meer.

  Juist al die zaken die we allemaal als heel vanzelfsprekend aanvaarden dienen goed onderzocht te worden. We moeten ons eens gaan afvragen of die socailist, die liberaal, die communist of democraat wel ooit bestaan heeft. Ons gaan afvragen of het geloven in een allesziende god misschien wel de zelfopgelegde gedachtenpolitie is.

 2. Ik kan gewoon niet meer! Ik kwam in 2010 met schone lei uit de schuldsanering, tijdens de schuldsanering werd ik chronisch ziek en 100% afgekeurd. De belasting en loonstroken gingen via de bewindvoerster. Ik heb geen kaas gegeten van belasting en een wettelijk toegewezen bewindvoerder zou je moeten kunnen vertrouwen. die bitch heeft nooit doorgegeven dat ik niet meer werkte dus ik kreeg een toeslag doorbetaald waar ik geen recht op had. . ik heb 3 mnd van een schone lei kunnen genieten, toen kwam de ene toeslag na de andere toeslag binnen v/d belastingdienst. Ik kan niks bewijzen omdat mijn toenmalige huis is verbrand (brandstichting) belastingdienst kan alleen zien dat het per adres ging (zeggen ze) Ik heb een gedeelte van 2009 nog wel 100% gewerkt dus een tijd wel recht gehad op die toeslag. (over die toeslag kwam ik pas na de schuldsanering achter via het juridisch loket) Dus ik heb 3 jr lang nu een toeslag van 2009 betaald helemaal dus 19 mei jl is de beslaglegging v/d belastingdienst opgeheven en wat doen ze nu. Ineens heb ik ook nog 2010 schuld bij die krengen dankzij die bewindvoerder dus ze willen mijn vakantiegeld niet trugstorten naar de UWV. Die me hierin ondersteund ze bellen ook steeds en geven me de namen door bij wie ik moet zijn mar het lukt NIET. Uiteindelijk hadden we ook de wet tegemoetkoming chronisch zieken die is opgeheven per 2015, dat kon je aftrekken van de belasting.. Idd ik kreeg 595 euro terug. Niet dus! Verekend met die zelfde schuld als waar mijn vakantiegeld heen is. 1300 euro …. En door de hoge kosten ik heb een WIA uitkering van 813 euro daar ging dus 83 euro af van die belasting en toen kon ik de ziektekostenverzekering niet meer betalen met die eigenbijdrage dus nu zit ik in de wanbetalingsregeling en trekken ze me 141 zo van mijn wia uitkering af dus ik hou 600,33 netto over daar moet alles van af (vaste lasten)Huurtoeslag is 214 de huur 510 per 1 juli dan gas 95 internet enz. want wat is er nu weer gebeurt dat kon er ook nog wel bij. De ziektekosten eigenbijdrage (i dacht eerst dat die 40 euro extra aflossing was van de eigenbijdrage dat bleek gewoon een boete te zijn) Nu hebben ze me de zorgtoeslag ook afgepakt en heb daarop een vrijtelaten bedrag van 10 euro.. Ik wil niet meer leven. Ik heb vanaf 2007 van het minste van het minste moeten rondkomen en nog steeds ik kom er nooit meer uit. bewindvoering zou ik zo graag willen maar het vertrouwen is weg wie is nog te vertrouwen?? Als ik mijn medicijnen niet meer neem ga ik dood maar ik kan ze ook allemaal tegelijk innemen dan ga ik ook dood. Ik durf niet , ik huil de hele dag ik zie iedereen lekker op vakantie gaan nieuwe kleren (wat is dat?0 en door die medicijnen ben ik ook nog eens enorm gegroeid, van maat 40 naar 54 dus ik zit maar binnen zoveel mogelijk iets doen kan ik toch niet. en in die oude rotzooi wat ik draag schaam ik me kapot. mijn kkinderen wonen bij hun vader die kan ze wat bieden. ze komen wel langs maar ik ben al zover dat ik dagelijkks over de dood nadenk ik durf niet. ik heb nog nooit bergen gezien. 28 jr gewerkt nooit een uitkering gehad.en dan wordt je ziek. Ik ben OP!! helemaal OP.. En met mij zullen er wel veel meer zijn. Ik ben wezen demonstreren maar er waren amper mensen. Het haalde zelfs hart van Nederland niet.. Om te huilen. Online schreeuwt iedereen maar niemand doet wat.. Er komt een dag dat ik het lef heb en dan ga ik hhopelijk naar een plaats waar geen kapitalisme heerst maar liefde en rust. Dit is mijn verhaal en zo zit er achter iedere arme medemens een verhaal. Mijn kinderen zijn een rijkdom maar ik zie ze amper nu ze zijn pubers en die willen niet logisch bij hun mama of papa zitten. Maar ik voel me zelfs voor hen tot last. Ik an niet meer met ze dollen of leuke dingen doen bv naar de bioscoop of zoeits.. Dat doet zo’n pijn. Eens komt de dagen ik hoop dat het niet meer lang duurt! Ik haat deze regering tot op het bot!!! En al die kapitalisten en graaiers. Ik begin soms zomaar hysterisch hard te huilen als ik dat vieze wijf Edith Schippers op tv zie. Dat kreng heeft me ook opgezadeld met een hoge zorgschuld en met mij velen.. Ik zou zelfs een staatsgreep niet meer erg vinden sterker nog ik hoop het, want ik ben bang dat je deze gek (Rutte) nooit meer weg krijgt.. Ik hoop dat dit geplaatst wordt ik wordt niet gehoord dit mocht niet in de krant onder een soortgelijk artikel.. SJ

  • Beste Lasash, hoewel ik helemaal niets voor je doen kan wil ik je toch zeggen dat ik je dankbaar ben dat je jouw verhaal hier vertelt. Dat je de moed hebt, dat je je best doet om gehoord te worden ook al nemen ze je dat niet vaak in dank af. Probeer je verhaal zo veel mogelijk te delen, deel en praat ook met lotgenoten. De schuldsanering heeft vele slachtoffers gemaakt en zal er ook nog velen maken. Maar laat je leven je niet afpakken, dat is te kostbaar. Wees trots op jezelf en je eigen kracht die maakt dat je na dit alles nog overeind staat, ook al is het niet zonder kleerscheuren.
   Mijn bewondering en medeleven heb je.
   Hou vol!
   Harry

  • Ik wens je heel veel sterkte. Je stukje is zoals je wilde geplaatst. Dat is het enige dat ik voor je kan doen. Dat spijt me vreselijk. Er zijn in ieder geval heel veel lezers van DLM die aan je zullen denken en je al is het maar in gedachten met je zullen meeleven. Dat weet ik zeker. Alle goeds.

 3. ”Pakt de SP deze feiten op???”
  Als de druk van onderaf groot genoeg wordt zal de SP het als eerste oppakken. Anders zouden ze immers hun sociale gezicht gaan verliezen. Dat de SP het uit zichzelf zal doen is onwaarschijnlijk, omdat de SP na de coup onder aanvoering van CIA agent Hans van Heijningen haar sociale veren heft afgeschut en een soort PvdA is geworden. Ooit wel eens afgevraagd waarom Jan Marijnissen naar het tweede plan is verwezen?

 4. Hola aloha amigo en medemens Rob,

  Men dient zich bewust te zijn, dat niet alle medemensen dol zijn om boeken en kranten te lezen, want die zijn niet goed thuis in de letterkunde met al woorden, waar velen ook vaak verscheidene betekenissen hebben en soms zelfs tegenstrijdig. en velen van hen zitten liever naar de treurbuis te kijken. Echter ze hebben in de VS een documentaire gemaakt genaamd “Money as Debt”. En daarin wordt aan de hand van animaties en eenvoudig woordgebruik het geldwezen op duidelijke en realistische wijze weergeven.

  In de VS heeft dit al redelijk wat vooral Amerikanen uit de middenklasse, meesten afstammelingen van Europeanen, wakker geschud. Enneh zo zie je ook maar weer dat niet alle Amerikanen zich zoals Obama / Odrone, Bush, Clinton of George Washington misdragen. Daarom beschouwt mijn persoon jou, Rob, en vele medelanders ook niet als oerhollandse VOC’ ers.

  Enneh er zijn gelukkig Medelanders die de tijd hebben genomen om deze documentaire van Nederlandse ondertiteling te voor zien.

  Geld Als Schuld, Nederlands ondertiteld
  https://www.youtube.com/watch?v=pho553Hpbwo

  Geld Als Schuld 2: Beloftes Ontketend, Nederlands ondertiteld
  https://www.youtube.com/watch?v=r9HeKfdc1zk

  Enneh voor de digibeten, rechtsonder zie je het knopje “CC” en daarmee kunt U / jij de NL ondertiteling aanzetten, indien U dat nog niet wist, het is een wit rechthoek met met 2 x de letter “c” in het zwart weergeven.

  Enneh helaas heeft het kapitalisme ook zijn intrede gemaakt op het internet, want vele documentaires op youtube worden heel irritant onderbroken door reclame 🙁 :(.
  Echter de internet anarchisten en antikapitalisten hebben daar software voor geschreven en waardoor de reclameblokken automatisch worden gekilled / gedeleted en in ABN NL omschrijft men dat als o.a. verwijdert…

  Hier op deze site onder andere kunt U gratis deze software downloaden en zonder door reclame gehinderd worden aandachtig de documentaires bekijken.

  Adblock (voor google chrome)
  http://adblock-chrome.en.softonic.com/download

  Hier voor de gebruikers van Internet explorer
  https://adblockplus.org/en/internet-explorer

  Hier voor de gebruikers van de browser van Firefox
  https://adblockplus.org/en/firefox

  Long Life the Internet
  Invented by Gringo Yankees

  Daarom zijn ook niet alle Kaukasische medemensen hetzelfde en dat maakt ons als mensen zo uniek.

  Smash Capitalism and the Macho Patriarchy, because it can never be reformed just like the wise Female European Prophet Rosa Luxemburg predicted around 1900. And her prophecy is now being fulfilled by all the greedy people around the whole world 🙁 🙁 .

 5. “Hoe is het gekomen dat een gezin met twee inkomens tegenwoordig minder te besteden heeft dan een gezin dertig jaar geleden die maar één inkomen nodig had?”

  Natuurlijk omdat de produktie en de handel tegenwoordig zo goed gaan! (O ja, voor de elite dan, natuurlijk.)
  Mensen laten zich steeds verder opdrijven. Onbewust accepteert én acrediteert men dit. Onbewust, want deze houding wordt op onbewust niveau al ingeprogrammeerd tijdens de kleuterschool (“Juf, mag ik naar de wc?” Zelfs als je nodig moet, dien je nog eerst te vragen. Vragen! En, nog erger, de juf is dan zelfs nog in staat om te zeggen: “Ja, over 5 minuutjes.” !!!) Programmering, hersenspoeling.

  Rijk wordt rijker en arm nog steeds armer. Het loopt de spuigaten uit.

  En dan (let op!) te bedenken dat we dankzij mechanisering en computerisering makkelijk kunnen volstaan met twee dagen werken per week. Dat zou toch ook NORMAAL zijn. Werken om te kunnen leven; en NIET andersom, zoals we nu collectief gedwongen worden.

  Het is de ALLERHOOGSTE tijd om onze menselijke waardigheid terug te pakken. Klaar!

  Een paar dagen geleden zond ik alle tweede kamer leden (uitgezonderd meneer Wilders) dit schrijven per emailbericht:

  xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

  WAT WILLEN DE KONING EN DE TWEEDE KAMER LEDEN NU EIGENLIJK???

  DOOD AAN DE BURGERS???

  Zelfs Willem-Alexander stelde zijn Paleis Noordeinde deze week open voor een Amerikaanse delegatie om in antwoord daarop, later met een aantal Nederlandse Land- en Tuinbouw-bobo’s naar Amerika af te reizen om zich te laten fêteren door de Monsanto lobby.

  http://hermanvogel.nl/ttip/?utm_source=Volg+Herman+Vogel&utm_campaign=47e39fa24c-Nieuwbrief_27_25_mei_20155_25_2015&utm_medium=email&utm_term=0_33fe9b9496-47e39fa24c-254416789

  Ook oud-PvdA-minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans, (die door ‘de Nederlander’ uitgeroepen werd tot politicus van het jaar en door zijn huichelachtig valse sentiment tijdens zijn speech in de VN-Veiligheidsraad, over de hoofden van de MH17-slachtoffers, zijn nieuwe baan als rechterhand van EU-Commissaris Jean-Claude Juncker, te danken heeft) doet er alles aan om de subsidies die juist duurzame en kleinschalige land- en tuinbouw mogelijk moeten maken, terug te trekken.

  Het kan ook helemaal anders! > > >

  https://haunebu7.wordpress.com/2015/05/25/krebserregend-schweizer-supermarkte-verbannen-monsanto-produkte/

  En (even nog iets bijzonder destructiefs); NIET Rusland, doch de NAVO is DÉ agressor! En natuurlijk weet elke politicus dit. Conclusie?

  BUK-raket???
  http://www.wanttoknow.nl/nieuws/mh17-oude-pekela-door-nos-en-volkskrant/
  http://www.wanttoknow.nl/geschiedenis/geheime-genootschappen/waterloo-over-oorlog-en-geld/ Monsanto (mijn “heilige)? Hier ook de Rothschild’s en de Oranjes!

  Pakt de SP deze feiten op???

  xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

  Als gebruikelijk reageert er van de 149 politici (volksvertegenwoordigers, parleurs immers) niet één! Toch zijn zij allen volledig op de hoogte van de slavernij die over de mensheid wordt gevoerd!

  Hard werken, geen tijd meer voor je zelf (voor je ontspanning, je sociale contacten, je bewustzijnsontwikkeling), slecht voedsel, vaccinaties die meer kwaad dan goed doen, je huur/hypotheek niet meer kunnen opbrengen en het ergste: babies naar de kindercrèches! Volledige programmering vanaf een paar maanden jong: STAATSopvoeding …… Over niet al te lange tijd: geboren worden om alleen nog maar voor de staat te werken, volkomen onbewust van enige vorm van vrijheid, van eigen wil, eigen doelstelling.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.