VN wil opschorting TTIP vanwege schending mensenrechten

De Guardian meldt dat een VN official heeft opgeroepen om de TTIP onderhandelingen tussen Europa en de VS op te schorten omdat het systeem van geheime rechtbanken (ISDS) gebruikt door de grote ondernemingen mensenrechten ondermijnen. Recente voorbeelden zijn Duitsland, Egypte en Argentinië. De overeenkomsten moeten herzien of beëindigd worden.

Binnen TTIP wordt het mogelijk voor multinationals om regeringen tegen te houden privatiseringen terug te draaien, bijvoorbeeld ziektekostenverzekeraars, omdat deze maatregelen hun winstgevendheid in gevaar brengen!
Of een proces aan te doen vanwege het stoppen met kernenergie.

Volgens Artikel 103 van het Handvest van de VN over mensenrechten moet indien er een conflict is tussen de uitvoering van het Handvest en enig ander verdrag, het Handvest meer rechtskracht heeft.

Geschillen hebben regeringen al honderden miljoenen euro’s gekost voor compensatie. Het Zweedse nucleaire energie concern Vattenfall (waarvan NUON onderdeel uitmaakt) daagt de Duitse regering voor de rechtbank vanwege de beslissing om als gevolg van Fukushima nucleaire energie af te bouwen. Het Franse Veolia heeft de Egyptische regering voor de rechter gedaagd omdat ze het minimumloon heeft verhoogd. In Argentinië eist het Franse Suez een paar honderd miljoen vanwege het opzeggen van een contract over de waterhuishouding. In al deze gevallen wordt de zaak achter gesloten deuren in geheime rechtszittingen gehouden (ISDS)

Rob Vellekoop, 5 mei 2015

5 Comments

  1. De VN zit er helemaal ‘in’ tot over z’n oren; daar mogen we dus helemaal NIETS van verwachten, behalve een paar ‘schijnbewegingen’.

  2. de multinationals willen via banken de landen hun wil en plannen opleggen.
    mooi niet terug naar kleinschaligheid en vertouwdheid, met de nutsbedrijven en nutsbanken gecontroleerd dor de staat.

  3. Aha; lijkt het er op dat de multinationals hun kruisvaarderstocht minder gemakkelijk kunnen voortzetten?

    Hoe is dit mógelijk? >>> “In al deze gevallen wordt de zaak achter gesloten deuren in geheime rechtszittingen gehouden (ISDS)”
    Voor de multinationals blijkt er vollédige privacy te zijn?

  4. Waar blijven de Ministeries van justitie om deze voorstanders en belanghebbende van TTIP voor het internationaal strafhof te brengen en ze schuldig te verklaren aan sociale genocide en schendingen van de mensenrechten. Want hoe is het mogelijk dat zij met medeweten van een aantal politici een systeem van geheime rechtbanken instellen? Zijn ook deze politici niet schuldig te verklaren voor op z’n minst medeplichtigheid, in mijn beleving wel.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.