Dakloos Nederlands gezin wordt vluchteling in eigen land door huisuitzettingen

Annette heeft DLM het volgende verhaal toegestuurd. Zij doet verslag hoe zij met haar dakloos gezin in Asociaal Nederland anno 2015 amper kan overleven en uiteindelijk moet vluchten naar Frankrijk, waar zij liefdevol door fantastische mensen wordt opgevangen. Zij vertelt hoe zij en haar partner doorvechten na beiden werkloos te zijn geworden. Ondanks een huisuitzetting, twee campinguitzettingen en veroordelingen tot verschillende zware geldboetes. Ondertussen is haar partner uitgeschreven uit Nederland.

Het was oktober 2012, ik had een redelijke baan waar ik mijn kosten goed van kon betalen. Mijn partner woonde deels bij mij en gedeeltelijk in ons chalet/caravan, die we samen gekocht hadden om de vakanties in door te brengen. We waren schuldenvrij.

Daar kwam vrij snel verandering in, want uit het niets kregen we een een naheffing van 5500 euro van het energie bedrijf! We schrokken ons rot, we konden dit niet betalen! Bovendien vonden we het onterecht. Het bedrag was een naheffing van 3 jaar, omdat ik geen standen had doorgegeven hadden ze maar wat gegokt. Achteraf blijkt dat ik het 2e jaar wel, maar te laat, de standen had doorgegeven.

Kort hierna kwam ik in de ziektewet en raakte ik uiteindelijk mijn baan kwijt. Ook mijn partner kwam plotseling zonder werk. Vanuit het niets kwamen we in heel veel ellende terecht.

We besloten een noodsprong te maken door wiet te gaan kweken, geen kwekerij, maar 2 bakken met kleine stekjes. We hadden er geen verstand van en het mislukte ook. We pikten geen stroom, we hadden er gewoon 1 tl-lamp boven hangen. Het kostte alleen maar geld en het gaf veel stress. Toen kregen we een inval! We werden direct afgesloten van de elektriciteit en de woningbouw gaf ons twee weken om de woning verlaten!

We hebben twee jonge kinderen en van de volgende was ik in verwachting.
Een tweetal boetes van mijn partner konden we niet meer betalen, waardoor hij moest gaan zitten, precies op het moment dat we de woning moesten verlaten! Wat een drama en waar moesten we heen? Dat waren twee rampen op hetzelfde moment met een enorme impact op ons gezin.

Toen heb ik uitstel gevraagd aan de woningbouw en voor twee weken gekregen. Zo konden we verhuizen en het huis netjes achterlaten. We kregen een lijstje die mijn partner en mijn vriendin, nadat hij weer vrij was gekomen, keurig hebben afgewerkt. Alles werd in orde bevonden, maar onze borg (1300 euro) hebben we nooit terug ontvangen.

Een vriend van ons, schipper van beroep en weinig thuis, bood ons tijdelijk zijn huis aan. Dat hebben we aanvaard, omdat we geen andere optie meer hadden. Bovendien konden de kinderen gewoon op dezelfde school blijven. We hebben daar een paar maanden gewoond en besloten toen naar onze caravan te verhuizen. (twee aan elkaar geschakelde caravans die mijn partner verbouwd had tot chalet)

We wisten dat permanente bewoning niet was toegestaan, maar zovelen deden het en we hadden een plek nodig. Toen hebben we de kinderen van school gehaald en zijn verhuisd naar Brabant. Ook daar hebben we een aantal maanden gewoond en daar is onze zoon geboren.

Inmiddels wilde de campingeigenaar geen permanente bewoning meer op zijn camping en zocht redenen om mensen van zijn park te kunnen verwijderen. Bij ons was de reden onze Beagle, die weleens ontsnapte en loslopende honden zijn verboden. Met veel bombarie kwam de eigenaar vertellen dat we direct van de camping af moesten. Wij weigerden en de politie kwam erbij. Uiteindelijk hebben we ons verblijf nog een maand kunnen rekken …En weer stonden we op straat, met drie kids, een hond en twee katten.

En toen? ‘Toevallig’ ontmoetten we iemand op een feestje die een caravan had in Brabant en hem nooit gebruikte. Deze caravan mochten we tijdelijk huren. Opnieuw was gelukkig de school in de buurt. We kwamen met ons flinke gezin in een caravan van 40 m2 terecht.  We hebben dat maanden volgehouden. Ondertussen had mijn partner een nieuwe baan en was ik druk op zoek naar geschikte woonruimte. Dat lukte echter niet. Na drie maanden werd het contract van mijn partner niet verlengd vanwege personeelsoverschot. De gemeente was ondertussen al twee keer langs geweest in verband met de permanente bewoning op onze camping. Uiteindelijk zouden we ook hier afgezet worden.

De buurvrouw van mijn schoonmoeder heeft vrienden op leeftijd die in Frankrijk wonen en hulp konden gebruiken. We kregen per mail contact met hen en spraken af een weekje bij hen op bezoek te gaan (zij betaalden alle kosten) om te zien of het iets voor ons zou zijn.

Kort na deze afspraak kregen we te horen dat we binnen twee dagen de camping moesten verlaten. De hele camping werd schoongeveegd en van gas en elektra afgesloten!

Weer waren we dakloos en het weekje Frankrijk konden we vergeten. De crisisopvang zou ons laatste redmiddel zijn. De mensen in Frankrijk nodigden ons echter uit om bij hen te blijven tegen kost en inwoning! Opnieuw hebben we de kinderen van school gehaald, heel plotseling, spullen in de auto geladen, drie kinderen, twee katten en een hond en we zijn op weg gegaan!

Nu bijna een half jaar later zijn we hier nog steeds! We hebben een onderkomen tot onze beschikking, veel en goed eten, zelfs kleding en luiers worden voor ons betaald door onze weldoeners! Daar staat tegenover dat wij hen helpen omdat zij hun beperkingen hebben.

Onze kinderen wilden we thuisonderwijs geven, omdat we daarvan grote voorstanders zijn. We kregen echter de schoolinspectie op ons dak omdat we Nederlanders zijn. Zij verplichtten ons de kinderen naar school te sturen. Om problemen te voorkomen hebben we dat gedaan. Gelukkig hebben ze het naar hun zin en kunnen ze al aardig wat Franse woorden!

We stonden ingeschreven op het woonadres van mijn schoonmoeder. De belastingdienst ziet dat als samenwonen en nu wordt zij gekort op haar AOW. Daarom hebben we het woonadres veranderd in een postadres. Hierdoor ontvangen wij geen kinderbijslag meer en ook geen andere toeslagen.

Ondertussen hebben wij een advocaat in de arm genomen om de borg terug te vorderen van de woningbouw. Hij zegt dat we zijn kansloos zijn en ons geld kwijt.
We hebben nog een advocaat ingeschakeld vanwege de uitzetting op de camping waar ons mooie chalet staat. Deze rechtszaak hebben we verloren omdat campingbazen veel rechten hebben. Wij moesten de chalet afbreken en de kavel leeg opleveren, omdat wij toen al in Frankrijk zaten is dat ons niet gelukt. Hierdoor volgde een naheffing van 7700 euro. Daarnaast zijn we ook ons chalet kwijt, samen met onze nieuwe schuur.

We hebben een advocaat genomen in verband met het kweken van wiet. Deze advocaat kon weinig doen toen we in Frankrijk waren. De uitspraak luidt: twee weken celstraf voor mij plus een boete van 3000 euro, voor mijn partner een maand celstraf en ook een boete van 3000 euro!
Inmiddels zijn we bankroet, mijn partner heeft zich laten uitschrijven uit Nederland, dat scheelt zorgverzekeringskosten. We staan inmiddels rood en kunnen niks meer betalen.

Toch geven we niet op. Ondertussen proberen we toch verder te gaan. Mijn partner heeft gouden handen die hij goed gebruikt. Hij heeft hier een eigen klus hok met veel gereedschap en mag doen wat ie wilt. Inmiddels heeft hij een collectie wijnvaten meubels gemaakt, van oude wijnvaten. Ik ben handig in websites bouwen en nu proberen we wat te verkopen.

We hebben in Nederland een daklozenprobleem van ongekende omvang. De Nederlandse politiek ontkent het bestaan er van. Doordat zij het ontkennen, hoeven zij het namelijk ook niet op te lossen. Er is geen probleem, zeggen ze doodleuk. Ondertussen worden steeds meer mensen dakloos doordat zij hun baan verliezen en via de WW in de bijstand terecht komen waardoor zij hun huur of hypotheek niet meer kunnen betalen. Een gang die tienduizenden maken en zeker nog honderdduizenden zullen moeten ondergaan. Een soort zwanenzang, waarvan de slachtoffers in stilte lijden en vooral uit schaamte niets laten merken. Asociaal NL doet niks, roept ondertussen dat de economie weer aantrekt en dat het beter gaat. De grote vraag is natuurlijk met wie het beter gaat. Zeker niet met die honderdduizenden die in armoede leven en zelfs geen dak meer boven hun hoofd hebben.

Rob Vellekoop, 9 april 2015

26 Comments

 1. Hoi,

  Ik lees in dit verhaal veel overeenkomsten met ons, gezin Faasen, al op deze site gestaan i.v.m. de gevolgen als je klachtenprocedure voert tegen gemeentelijke schuldhulpverlening en aangifte doet tegen een bewindvoerder. De eerste er een puinbak van maakte, schulden verhoogde, de tweede fraude pleegde ook inzake PGB, maar ontving wel geld van de gemeente Overbetuwe en ook van de gemeente Arnhem. Na behandeling klachtenprocedures verkregen we excuses en een belofte te mogen uitzien naar een vergoeding. Echter, na gemaakte excuses ging de deur dicht, werd schuldhulp gestopt onder de noemer dat wij onwelwillend waren, huh? De aangifte werd in een la geflikkerd door de politie en is er niet meer uitgekomen, nu vijf jaar later nog niet! Waarom niet omdat de gemeente Overbetuwe benoemd wordt in de aangifte, wie fraude beloond! Nadien weigert men ons schuldhulp te geven, wat dus inhoud dat mijn uitkering continu onder druk straat door beslagleggingen. Waardoor in 2010 de huur voor onze woning niet meer op te brengen was! De gemeente wilde ons alleen helpen als wij onze beklonken klachten introkken! Gedaan, maar toen nog werden wij niet bijgestaan, en konden dus ons huis uit op 26 januari 2011. Was de bedoeling, want wij waren een grote last voor de gemeenteraad en B&W van de gemeente Overbetuwe, voor wethouder F. van Rooijen met name

  Daarna belande wij met gezin op een camping, want de regiogemeente Overbetuwe, van Arnhem, kent geen opvang voor gezinnen die hun huis verliezen. De gemeente Arnhem had ook geen opvang, zat vol en nu vijf jaar later nog steeds. Daarbij hielpen zij ons ook niet omdat wij niet langer ingeschreven stonden in het GBA. Na veel gedonder kwam Rijnstad van Arnhem, een instantie die een gezin zoals wij behoren te helpen. Wat niet ontstond, ze stelden eisen, wij moesten naar de opvang Iriszorg, huh zat vol. Toen moesten we weer onder bewind, alvorens hulp te mogen verwachten, met onze urgente situatie, voor getekend, Maar toen moest het weer onder curatele worden, wederom zonder enige motivatie, werd alleen maar geroepen. Niet geen hulp, geen aandacht voor onze urgente situatie.

  Uiteindelijk verloren we ook onze caravan weer, 2 juli 2012. Waarom, omdat wij ageerden tegen de slechte hulpverlening van Rijnsstad en ons beklaagden bij Arnhem. Dit was april 2012, stopt plots mijn uitkering, geen geld in de maand april, vergissing UWV, werd eind mei 2012 hersteld. Maar in mei kregen we een beslaglegging van de gemeente Overbetuwe i.v.m. met gemeentelijke belasting. In mei/juni 2012 hielden we maar €679,= over en moesten €1000,= huur betalen per maand, wat dus niet ging lukken met het genoemde restant.

  In die periode hadden we bemoeienis van Jeugdzorg en de RvdK. Deden niets lieten ons als gezin op 2 juli 2012 gewoon op straat verdwijnen in het belang van de regio gemeente Overbetuwe en de gemeente Arnhem. ( wethouders )

  We werden opgenomen door mijn schoonmoeder, wie een appartement huurde van de gemeente Arnhem. Zij meldde dat, maar de gemeente Arnhem deed niks, maakte ook geen bezwaar tegen ons verblijf aldaar. Tot oktober 2013, liet de gemeente Arnhem ons daar verdrinken, met natuurlijk een fluctuerende uitkering, daar schuldeisers nog steeds vrij spel hadden door de geheel onthouding van schuldhulp door de gemeente Arnhem!

  In oktober 2013 boden ze mijn schoonmoeder een aanleunwoning aan, moest ze toen nemen, anders nooit meer. Ik had toen net een hartstilstand gehad en waren wij het zat. Wij zochten de media op, na het verschijnen van een interview in de krant, https://delangemars.nl/2013/09/18/arnhem-laat-gezinnen-op-straat-zetten/ , nam men mij de zorgverzekering af, verlaagde men mij mijn uitkering en wilde men ons op straat zetten per 15 december 2013. Nogal dodelijk voor een hartpatiënt!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Wij pikten dit niet en zochten de VARA op, een interview op de radio… https://www.youtube.com/watch?v=JT9rJG9zmbU . Huisuitzetting ging niet door, bood de gemeente Arnhem ons een bruikleenovereenkomst aan tot 31 januari 2014. Want men wilde ons niet voorzien van huurrecht, in wezen al niet sinds 2 juli 2012. We kregen het leger des heils op ons dak. Wie de bruikleenovereenkomst verlengde voor onbepaalde tijd, met als voorwaarde we moesten onder bewind ( zie 2011/12 ) en moesten een zorgleveringsovereenkomst ondertekenen, waaruit voortkwam:

  – Maart 2014, zeer ernstig ziek, het leger liet mij barsten, nog steeds geen zorgverzekering!
  – Eind juli 2014, herstelde ze pas de zorgverzekering ( wilde niet dood )
  – ! augustus 2014, pas onder bewind, terwijl dat in januari al van ons werd geëist! ( inruilactie )
  – Opzet, we moesten onder grote financiële druk blijven staan, opdat we geen middelen hadden om te ageren!

  21 Januari 2015, werden we wederom geacht het pand te verlaten, Terwijl wij na 9 maanden onder bewind, nog steeds geen schuldhulp hadden, mijn uitkering inmiddels gereduceerd is naar €469,= per maand. ( beslaglegging schuldeisers ). We moesten naar een pand van het leger des Heils, onder een nieuwe zorgleveringsovereenkomt ( zie verloop lopende ) en nu tegen betaling, kosten €1075,= met een inkomen van€469,= per maand, huh?

  Men deed ons een kort geding aan, via een corrupte rechter wie van ons geen bewijzen aannam, waaruit bleek dat de gemeente Arnhem liegt, praktisch over alles via een advocaat, wij kunnen geen advocaat krijgen. Dus veroordeelt, gemeente heeft toestemming om ons op straat te pleuren. Dat in het belang van twee wethouders, te weten F. van Rooijen ( Overbetuwe ) en H.S. Kok ( Arnhem ), beiden Zorg & Welzijn, wiens portefeuille niet werkt, bewust en vooral niet voor mondige gezinnen!

  Er lopen nu twee beroepszaken tegen de gemeente Arnhem, die men eerst probeerde te voorkomen door wederom mijn uitkering te verlagen waardoor ik de griffiekosten niet kon betalen, groot €334,=! Nu zijn die betaald door een derde en tillen ze beroepszaken over de datum heen van uitzetting. toeval? De gemeente verweerd zich geeneens tegen de beroepszaken binnen een gesteld termijn, wat feitelijk inhoud zou moeten geven aan een vonnis ten gunst van ons, ons gezin! Maar de rechtbank zwijgt in alle toonaarden tot aan heden! Is de rechtbank Arnhem/Gelderland corrupt net zoals het leger des Heils, bewind Melse Wassink uit Ede, in het belang van B&W, met de nadruk op wethouder H.S Kok en wethouder F. van Rooijen, wie geen kritiek willen op hun portefuille Zorg & Welzijn? JA!

  Rob Vellenkoop?

 2. Vind het een vaag verhaal. Fijn dat jullie in Frankrijk wel geluk gevonden hebben… maar de opmerking dat je nu geen gebruik meer kan maken van voorzieningen uit Nederland snap ik niet. … was dan gewoon hier gebleven en had dan je shit aangepakt dan was je er nu vanaf geweest

 3. En toch, als ik dit vreselijke verhaal dat ook weer lees vraag ik mij af: ‘in hoeverre is jouw situatie het resultaat van jouw keuzes?’

  • Beste Dick, dan vraag ik me toch ook af waar we als medemens voor elkaar zijn. Zelfs als we fouten in ons leven maken, moeten we dan veroordeeld worden tot dakloosheid? Ik vind van niet. Ik vind dat we voor elkaar moeten zorgen, want niemand van ons is altijd even sterk en stabiel. Ieder van ons kan dit overkomen!

 4. Marc schuldhulp stelt geen moer voor in Nederland. Ik heb er ongeveer een half jaar ondergestaan en ben er zelf onderuit gegaan mijn rekeningen werden namelijk niet allemaal betaald. Tevens heb ook ik en mijn man een afrekening van een energie bedrijf. Ik was geschat en ik moest 6500 euro betalen. Als je zo diep zit dan kan je de verkeerde beslissingen nemen. Blijven vechten en ik wens je heel veel succes met je gezin.

 5. Er speelt hier veeeeeel meer dan dat deze dame ons doet geloven.
  Voor twee plantjes wiet word je huis namelijk niet leeggehaald en krijg je geen inval voor. Wel als het twee bakken zijn waar per stuk …???…. plantjes in zitten. Celstraf, boetes, uit de chaletplaatsing etc. etc. Zijn ook allemaal aangedikt om medeleven te krijgen van anderen hier. In dit geval had je allaaanngg kunnen ingrijpen om zo een einde te voorkomen. Bv geen wiet planten, professionele hulp zoeken, je aan de regels houden etc. etc.

  • Misschien heel misschien is het wat overdreven maar dan nog is het schande dat dit kan in “ons” nederland
   Instantie,s inschakelen?
   Al mee te maken gehad ?wachtlijsten cq wachttijden van 6 tot 8 weken en dan nog heb je eerst de intake gesprekken al met al ben je dan zo weer een half jaar verder als je geluk hebt anders nog langer
   En de vluchtelingen? Tja klinkt misschien hard maar die hebben wel alles gelijk bij de hand ook al zitten ze in de centra ze hhebben het vaak vele malen beter dan de minima in nederland.
   De trauma,s die ze in eigen land hebben opgelopen door wat voor omstandigheden dan ook zijn zeker erg naar voor ze, maar wat dan voor onze eigen mensen, die komen op wachtlijsten en dan nog maar afwachten of er ook de hulp komt die nodig is.
   En het gewouwel van sommige ” eigen schuld, had je maar beter moeten opletten ” en meer van dat soort kolder
   Die mensen zouden eens de de bodem moetten zien en er ook eens geen gat meer in zien dat ze er op de een of andere manier uit kunnen komen, dan praten ze ook wel anders.
   Degene die zei dat ie zich eruitgeknokt heeft sjapoo knap gedaan helaas lukt dat de meerderheid niet zijn ze daarom minder?
   Wie heeft er nog nooit gedonder met belastingen gehad of een andere instantie?
   Diegene moet maar snel zijn/ haar mondje houden waar je niet zelf mee te maken hebt gehad moet je een ander niet op veroordelen.
   Vanuit de overheid word alles moeilijker gemaakt met ontelbare regeltjes waar niemand uitkomt maar wel bakken met geld kost
   Of het nu zorg is pensioen of pgb of weet ik veel wat nog meer,
   Hoe hoger op de trap hoe slechter men kan inleven in degene die het minder heeft en hoe harder er word ontkent dat er problemen ontstaan/zijn bah word lichtelijk onpasselijk van dit soort figuren

 6. Jammer dat er nog altijd figuren zoals Marc zijn die weinig inlevingsvermogen hebben in een ander! Misschien heeft het daarom wel zo ver kunnen komen hier in Nederland. Omdat de éénheid hier zover te zoeken is helaas.

 7. Beetje jammer dat je niet beter je best hebt gedaan voor je gezin.
  je had ook schuld hulp verlening aan kunnen vragen, en je kunnen houden aan de regels zonder eigenwijs te doen.
  Welke idioot met kinderen gaat wiet in zee je had ook in mijn ogen de challet kunnen verkoepn had je een hoop gezeik bespaart.
  je hebt notabene een gezin met kids je had beter moeten weten,
  wij zaten als gezin niet veel anders maar hebben het toch gered 3 jaar later 2 banen en geen schulden meer.
  vind jullie verhaal een slap aftreksel van mensen die totaal hersenloos niet hun best hebben gedaan voor hun kids.

  • Ja Marc, met het ‘eigen schuld’ argument dat jij en vele anderen gebruiken om vooral je maar niet verder te verdiepen in het lot van tallozen. Dat vind ik pas gemakkelijk. Mensen komen soms ongelofelijk in het nauw. Het is vaak een samenloop van omstandigheden waardoor mensen er geen gat meer in zien. Het lijkt er op dat jij je dat helemaal niet kan voorstellen. Jammer. Blijkbaar heb je tot nu toe meer geluk gehad en viel je niet in een dergelijk zwart gat.

   • Ja marc ik had het niet anders verwacht dat er ook mensen zijn zoals jij die hun eigen volk de grond intrappen , en dit is de reden waarom de Turkse en Marokkaanse en Pakistaanse mensen er beter uitkomen dan ons , zij helpen elkaar , en wij autochtonen trappen elkaar alleen maar de grond in !

 8. Het is te erg voor woorden tegenwoordig hier in Nederland en het is volgens de grondwet verboden want het is schennis van de mensenrechten! Ik ben ook 1 van de mensen die uit huis gezet is bij mij is het door een huurschuld gekomen die ik heb opgelopen met vriendelijke dank aan de Sociale dienst en ik heb mij schuldhulp aangemeld en ik had binnen 6 tot 8 weken onder bewind gezet moeten worden en dat is niet gebeurd. Maar als alle mensen die iets soortgelijks meemaken allemaal de handen ineen zouden slaan en allemaal een schriftelijke klacht indienen tegen gemeente en regering via http://www.mensenrechten.nl word er misschien eindelijk iets gedaan.

 9. ach de hele zorg staat is aan het afbrokkelen zieken , gehandicapten oudjes en kansarme moeten inleveren
  omdat er heel veel vluchtelingen en ander geluks zoekers nederland inkomen worden verwelkomt door deze regering en nederland maar geld uitgeven aan europa .schande allemaal is niet juist .

 10. Wel fijn te lezen dat jullie in Frankrijk wel recht op een liefdevol bestaan hebben. Als ik jullie was zou ik nooit meer terug komen.
  Nederland is alleen nog maar een land om in te mogen wonen als je vermogend bent..

  • Ik weet het Henk, want ik lees regelmatig jouw tweets. Ik zou je graag helpen, maar ik weet bij god niet hoe.

 11. Hier in het nog cristelijke Brasil is het erg moeilijk om een gezin met jonge kinderen op straat te zetten.De wet beschermd zo’n gezin namelijk.Ook 65 +ers.
  Daar schijnt men in socialisties nederland geen probleem mee te hebben, integendeel.

 12. JA ,EN MAAR BINNENHALEN VANUIT HET BUITENLAND,ZO METEEN MOETEN WIJ DE E CHTTE NEDERLANDERS ASIEL AANVRAGEN IN EIGEN LAND,MET DANK AAN DEZE CORRUPTTE REGERING,S-PARTIJEN.

  • Gelijk heb je mario van hout , wij Nederlanders worden gediscrimineerd , en alles wat hier binnen komt , krijgt van alles in hun schoot geworpen , grote schande , en de grote corrupte bende in den haag , doet helemaal niets om hun eigen volk te helpen !

   • En weer een paar domme ondoordachte comments waar je je voor moet schamen eigenlijk, meeste mensen denken niet verder dan hun eigen mening . net alsof de “buitenlanders” er wat aan kunnen doen zeg, denk eens na zeg ipv van alles zomaar op internet te gooien

    • Toevallig ken ik het gezin waar het over gaAt. En ik kan jullie verzekeren dat het niet is aangedikt en dat de bakjes wiet op een keukentafel passen. Inmiddels zijn ze weer in Nederland nog steeds dakloos.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.