Wikileaks: multinationals zetten landen buiten spel in geheime tribunalen

WikiLeaks heeft op 25 maart 2015 de “Investment Chapter” van de geheime onderhandelingen over het TPP (Trans-Pacific Partnership) verdrag gepubliceerd.
Assange zegt in het persbericht: “Het TPP heeft in het geheim een supranationale rechtbank voor multinationals ontwikkeld die geen verantwoording af hoeft te leggen en staten kan aanklagen. Dit systeem is een aanval op parlementaire en juridische soevereiniteit. Vergelijkbare tribunalen blijken al in staat te zijn geweest om invloed te hebben op de instelling van goed beleid op het gebied van milieubescherming, publieke gezondheid en openbaar vervoer”.

Op dit moment zijn er drie internationale handelsverdragen in de maak, TPP, TTIP en TISA die op de BRICS-landen na het grootste deel van de wereld beslaan. De onderhandelingen daarvoor vinden in het grootste geheim plaats en zijn verre van democratisch doordat ze zich aan het zicht van de burger onttrekken. Zij hebben tot doel samenwerking tussen landen en multinationals te versterken en daardoor de handel te stimuleren en de macht van de multinationale bedrijven te vergroten. Die van TPP zijn het verst gevorderd en de gevolgen worden steeds duidelijker.

De staten die momenteel deelnemen aan onderhandelingen over TPP zijn de VS, Mexico, Canada, Australië, Maleisië, Chili, Singapore, Peru, Vietnam, Nieuw Zeeland en Brunei. De TPP is het omvangrijkste handelsverdrag in de geschiedenis, met landen die samen meer dan veertig procent van het BBP van de wereld bezitten.

Het doel van de TPP-onderhandelingen, geleid door de VS, is om de macht van multinationale bedrijven te vergroten door een supranationale rechtbank of tribunaal, te creëren, waar buitenlandse bedrijven staten kunnen “aanklagen” en genoegdoening op kosten van belastingbetalers kunnen verkrijgen voor “te verwachten toekomstige winsten”.

Deze tribunalen voor investor-state dispute settlement (ISDS) zijn ontworpen om nationale rechtssystemen buitenspel te zetten. ISDS-tribunalen zijn een mechanisme waarmee multinationale bedrijven overheden kunnen dwingen om compensatie te betalen als dat tribunaal de bewering van een bedrijf terecht vindt dat de wetten of het beleid van dat land de toekomstige winsten van het bedrijf benadelen. In ruil verwachten staten dat multinationals meer zullen investeren.

Bij voorbeeld het tabaksbedrijf Phillip Morris uit de VS heeft zo’n tribunaal gebruikt om Australië aan te klagen (in juni 2011, proces loopt nog) wegens het opleggen van een specifieke verpakking van tabaksproducten voor de publieke gezondheid.

Olieconcern Chevron heeft Ecuador aangeklaagd om onder een juridische uitspraak uit te komen dat het bedrijf miljarden schadevergoeding moet betalen vanwege milieuvervuiling.

De dreiging van toekomstige rechtszaken heeft wetgeving in Canada op het gebied van onder andere milieu-bescherming afgeremd, nadat dat land in 2008/9 aangeklaagd was door fabrikanten van pesticiden.

ISDS-tribunalen worden vaak in het geheim gehouden en er is geen mogelijkheid om beroep aan te tekenen. Ze zijn ook niet ondergeschikt aan wetten op het gebied van mensenrechten of publieke belangen en kennen weinig mogelijkheden voor belanghebbenden om hun standpunt kenbaar te maken.

Het TPP verdrag wordt gezien als een voorloper van het TTIP verdrag met dezelfde antidemocratische resultaten.

Bronnen:
WikiLeaks-TPP-Investment-Chapter
globalinfo.nl

9 Comments

 1. http://www.niburu.co/index.php?option=com_content&view=article&id=9082:bevolking-ontwaakt-massaal&catid=37:wereld&Itemid=50

  Grappig dat hij het hier ook verteld in een paar minuten, nooit verw8 van een tv/nieuws/crap zender.

  http://www.niburu.co/index.php?option=com_content&view=article&id=9101:er-wordt-geen-geheim-gemaakt-van-derde-wereldoorlog&catid=37:wereld&Itemid=50

  “Wanneer deze resolutie wordt aangenomen dan is het nog maar weer eens duidelijk waar we naartoe gaan; een oorlog met Rusland.

  Update:

  De resolutie is intussen aangenomen met 348 stemmen voor en 48 tegen.”

  2015 zal het jaar worden van de burgers/mensen? of wederom gaan de elite door met hun psychopatische ideeën. Het laatste zal zeker gebeuren, maar zullen wij op tijd tegengas kunnen geven?

  Vraagtekens…

 2. Deze corpocratie is lang geleden al voorspeld en de overheveling van macht van de afzonderlijke naties naar de EU is een belangrijke stap om die psychopatenkliek de jurisdictie te geven die ze nodig hebben. Het OM is er alleen nog om de huishoudelijke kwesties in vernederland af te ronden. Met democratie heeft het helemaal niets te schaften. Ik heb hier op tafel de laatste uitgave van ‘De Tribune’ liggen het lijfblad van de SP. Juist nu zou die partij de hakken in het zand moeten zetten en iedereen informeren en oproepen tot verzet! Nietsssss…. van dat alles.
  Waarbij ik mij steeds meer en steeds duidelijker begin te beseffen dat we in een 1partijen staat bevinden.
  Ga gerust weer stemmen met z’n allen en zeg maar flink dat je een loser bent als je dat niet doet. Welterusten!
  Natuurlijk slapen de vernederlanders gewoon door want zij willen samen met nog veel meer mensen in deze tijd levende de karmische ervaring niet missen. Wat er kennelijk nodig is qua ervaring is de wurgende allesverstikkende greep van een ongekend wreed soort fascisme waarbij mensen letterlijk de doden benijden. In de werken van Johannes in de Openbaringen stond er al zoiets. Iedereen mag denken wat ie wil maar de hele rotzooi waar we nu in terecht zijn gekomen was allang voorzien. De NWO waar nu de meesten hun schouders bij ophalen zal een zweep zijn die de pees diep in het vlees doet striemen. Aan de andere kant wil ik die miljoenen zo niet miljarden mensen deze ervaring ook niet ontnemen. Wie zijn wij, wie ben ik? Roepen, waarschuwen, gillen, schreeuwen maar alles vanachter een beslagen glazen ruit. Als letterlijke Zombies strompelen zij stapje voor stapje richting afgrond daarbij iedere brenger van slecht nieuws, tegen de grond slaand.
  Waarom je niet bezinnen op een exodus uit dit verloren modderland waarbij de domheid ’s lands hoogste lied zingt.
  Wellicht is Rusland veiliger?! Er moet en er komt een gigantische tweedeling in onze maatschappij.
  Deze zal de grootste maatschappelijke beweging zijn sinds de splijting van de kerk, de reformatie.
  Een relatief kleine groep zal zich afsplitsen van de groep die in stilte al voor het slachtblok gekozen hebben.
  Die kleine groep zal ook het doelwit worden van de paramilitaire repressieteams die ieder schaap bij de biomassa wil houden.
  Vervelende praatjes he??!
  Wie durft er een ander scenario tegenaan te gooien?

  • Nog even terugkomend op de SP. Jaren lid geweest van deze partij als enige partij waar nog iets van te verwachten valt. In de aanloop naar de laatste verkiezingen is hier op de site veel gereageerd op het artikel met de ‘Trollen’.
   Maar wanneer ik nu zie hoe de strategie is van de SP is dan zie ik een groep,’usefull idiots’ die rennen van het ene brandje naar de andere buurthuis waar fik is. Drukmakerij over voedselbanken e.d. en vooral heel veel kleinschalig werk. Kleinschalig gedram over kleinschalige zaken om de druk bij kleine mensen weg te halen. Dit was voor deze partij 30 jaar geleden misschien nog wel modus operandi maar nu toch niet meer. Kleine brandjes blussen terwijl de ploerten met de emmers benzine en open vuur opzettelijk niet gezien worden.
   Waar het die partij aan ontbreekt is een gen welke in staat is te zien wat de oorzaak is van de ziekte waardoor de symptomen er niet meer toe doen. Als Rob Vellekoop en velen met hem zien wat de angel is die in ons vlees steekt en daarom onvermoeibaar blijft hameren op de misstanden, waarom kan een SP dat dan verdomme niet!!!! Ik heb wel een idee. Daarom leven we naar mijn stellige overtuiging in een 1partijen systeem. Maakt geen fuk uit wat je stemt het resultaat was tevoren al duidelijk.

 3. “ISDS-tribunalen worden vaak in het geheim gehouden en er is geen mogelijkheid om beroep aan te tekenen. Ze zijn ook niet ondergeschikt aan wetten op het gebied van mensenrechten of publieke belangen en kennen weinig mogelijkheden voor belanghebbenden om hun standpunt kenbaar te maken.”

  Opdat de tribuneleden zichtbaar en kenbaar mogen worden!

  • quote:[“Opdat de tribuneleden zichtbaar en kenbaar mogen worden!”]
   Beste Bert ik bespeur een utopische bescheiden wens met een minimale verwachting.
   Kan ook niet anders want de machtsverhoudingen zijn zo verschrikkelijk scheef dat je als mens ook niet anders kunt reageren. Juist de volksvertegenwoordiging zou hiertegen van leer moeten trekken!
   Dat alles bestaat niet. Doet mij vervolgens de conclusie trekken uit de voorliggende feiten dat we met drie hoofdgroepen te maken hebben met ieder een totaal verschillende status quo. Immers aan de vruchten kent men de boom. Het begint langzamerhand erg duidelijk te worden wat de structuur is.
   In volgorde van hoeveelheid macht zet ik op 1 de corpocratie vanwege de graaihand in Aardse rijkdom en productiemiddelen. 2 de volksvertegenwoordiging welke alleen nog formeel die naam draagt maar niets meer is dan een werkmaatschappij om vervolgens de laatste groep 3 te besturen en uit te buiten. Het lijkt verdomme Friedrich Engels wel!
   Dus alles wat maar even boven het volk/massa staat, staat in dienst van de corpocratie en puur bedoeld om de laagste klasse in een illusie te laten leven met hoop op….niets.
   Vandaar dat de politiek zich gedraagt zoals ze zich gedragen en klakkeloos gehoorzamen aan Brussel want Brussel (Bilderberg) is het decreet van de corpocratie ‘America’ lees; Rothchild gedicteerde zionistische satanische fascistenkliek. Oei!!!!! Zware taal!!!!! Ja, dat wordt ook goed afgeschermd door een taboetje!!!!
   Vraag rijst, wat doe je eraan?
   Helaas moet ik zien dat veel klassegenoten zo dom zijn als een wasknijper. Bovendien sensureren ze elkaar ook omdat de een heilig gelooft in de matrix en de andere al van de blauwe pil heeft gesnoept.
   Een weg terug is er niet meer.
   Dan volgt de logische conclusie dat hiermee een tweedeling in de samenleving is ontstaan die wereldwijd tegelijkertijd is ontstaan als een logische volgende stap van de evolutie der mensheid.

   Je kunt er een vrijblijvende discussie aan wijden hoe die groep te definiëren valt maar vroeg of laat zal deze zich duidelijker gaan aftekenen. Ze zullen gehoond en bejaagd worden en vele verdwijnen in vernietigingskampen maar het zal wel de groep zijn die wezenlijk die toekomst zal beërven. Het zijn de allersterkste van geest en lichaam.Van al het andere wat overbleef zijn slechts de botten nog te zien.

 4. Langzaam maar zeker gaat het naar wereld macht van deze multi benden.Ook gaan ze de ”WORLDORDE” verwezenlijken zo gauw ze sterk genoeg zijn door middel van hun marionetten in de regeringen.

 5. De VS zie ik dit moment als de allergrootste vijand van de totale mensheid. Gisterenavond nog de tv weer eens een keer uitgezet vanwege de anti-Rusland propaganda. De reeks grove onwaarheden die schaamteloos worden uitgebraakt om de grimmigheid maar zoveel mogelijk aan te wakkeren. ER MOET OORLOG KOMEN!!!
  Bovendien is dit TTIP plan rechtstreeks uit de VS koker komen rollen en als iemand denkt dat de EU een Europese uitvinding is die mist de kern van het verhaal.
  Zoals het er naar uitziet gaat dit systeem rechtstreeks richting oorlog, wederom.
  Een geheim tribunaaltje daar lig ik niet wakker van want sinds het ontstaan van de Bilderbergers is er al in het geniep van alles beklonken. Hoe ze de jurisdictie willen omschrijven weet ik niet maar alleen corrupte rechters kunnen hier een uitspraak aan verbinden.
  Dus laten we zeggen er komt een corporatieve internationale politiemacht om Nederland te bestraffen omdat ze Monsanto teveel in de weg leggen om het gif te spuien dan komen ze…..
  Tenzij de Nederlandse justitie collaboreerd wat ik mij wel kan voorstellen want tijdens de Duitse bezetting hadden ze daar ook geen greintje moeite mee. Uiteindelijk gaat het toch naar gewapende weerstand. Geweld dus.
  Dat is de koers die zie, nogmaals dit land toch op de een of andere manier laat zien dat het ruggegraat heeft!!!!!!
  Tja, en dat is net zoals van een olifant verwachten dat het kan koorddansen!

 6. En de EU doet hier vrolijk aan mee, want NWO hé? Onze regering en de kamers die grotendeels uit onbenullen bestaat, doet, ondanks een verstandig protest uit de samenleving, hier helemaal geen ruk mee. Simpelweg omdat ze te dom zijn om voor de duvel te dansen. Het feit dat hier geen grootschalig protest vanuit de regering komt zegt al genoeg. En de slapende Nederlanders slapen maar door. Als je erover vertelt kijken ze je aan of je niet goed bij je hoofd bent. Kijken of het klopt wat ik zeg hebben de zombies ook geen zin in. De hell gonna break loose.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.