Multinationals grijpen de macht via TTIP, TPP en TISA

Londen – De onthullingen van Wikileaks laten zien dat de overheersing door multinationals van nationale regeringen onrustbarend groeit via de aanstaande invoering van drie zogenaamde vrijhandelsverdragen namelijk TPP, TTIP en TISA. De onderhandelingen hiervan vinden plaats in het grootste geheim tussen gedelegeerden van landen en multinationale ondernemingen, de gevolgen zijn echter nu al merkbaar onder andere door een aantal rechtszaken die multinationale tegen nationale regeringen hebben gevoerd.

Aan de onderhandelingen voor TPP (Trans-Pacific Partnership) nemen momenteel deel VS, Mexico, Canada, Australië, Maleisië, Chili, Singapore, Peru, Vietnam, Nieuw Zeeland en Brunei. De TPP is het omvangrijkste handelsverdrag in de geschiedenis, met landen die samen meer dan veertig procent van het BBP van de wereld bezitten.

Onderhandelingen over TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership) werden door de regering Obama op gang gebracht in januari 2013. Bij elkaar vertegenwoordigen TPP en TTIP meer dan 60 procent van het mondiale Bruto Binnenlands Product (BBP).

Het derde verdrag, waarover ook in het geheim onderhandeld wordt, is TISA, over handel in diensten, waaronder financiële en gezondheidsdiensten. Het beslaat 50 landen, waaronder de VS en alle EU-landen.

Twee voorbeelden van gevoerde rechtszaken waarbij geheime tribunalen werden gebruikt om landen aan te klagen hebben plaatsgevonden in Australië en Ecuador.
Het tabaksbedrijf Phillip Morris uit de VS heeft zo’n tribunaal gebruikt om Australië aan te klagen (in juni 2011, proces loopt nog) wegens het opleggen van een specifieke verpakking van tabaksproducten voor de publieke gezondheid. Olieconcern Chevron heeft Ecuador aangeklaagd om onder een juridische uitspraak uit te komen dat het bedrijf miljarden schadevergoeding moet betalen vanwege milieuvervuiling.

Rob Vellekoop, 26 maart 2015

1 Comment

  1. Ik begrijp niet hoe ze dit willen bekrachtigen. Stel Monsanto klaagt Nederland aan wegens het feit dat de burgers zich geen GMO door de strot willen duwen, hoe willen ze een mogelijke sanctie ten uitvoer leggen?
    Welke politiemacht krijgt dan het mandaat of jurisdictie om een eventuele straf uit te voeren?
    Ze hebben een trias politica laten samenvloeien tot 1 lichaam (Zware dictatuur) en welke machtsmiddelen moeten dan officieel gerespecteerd worden?
    Het enige wat ik mij kan bedenken is bij voorkeur een typisch Nederlandse overheid met de traditionele vernederlandse laffe ruggegraatloze dociele weekdierenmentaliteit die zichzelf gaat straffen door de burgers uiteindelijk de prijs te laten betalen.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.