Engelse slaapkamerbelasting maakt armen nog armer

Londen – Een rapport over de slaapkamerbelasting concludeert dat twee jaar na de invoering van deze belasting de huurders lijden aan meer stress, angsten, slechte gezondheid, honger en depressies. Deze belasting treft huurders van sociale huurwoningen tot hun 65e en is in feite een korting per vrije kamer op de huurtoeslag. Een vrije slaapkamer kost 14% en twee of meer kosten 25% van de ontvangen huursubsidie.

In theorie lijkt het redelijk om huurders te vragen te verhuizen naar een kleinere woning nadat de kinderen zelfstandig zijn gaan wonen of meer te betalen voor hun te grote behuizing.  In de praktijk zijn er echter geen kleinere woningen beschikbaar of is het huis aangepast aan gezondheidsproblemen, welke aanpassingen niet mee kunnen verhuizen. Daarnaast leven deze mensen al van een karig inkomen waar zij geen penny van kunnen missen. In plaats daarvan blijven de huurders waar ze zijn en krijgen een korting op hun karige uitkeringen. De gevolgen zijn een stijging van onbetaalde huren met 16% of minder geld voor voeding.

bedroomDe gepubliceerde studie in het Journal of Public Health rept over gevoelens van hopeloosheid en wanhoop, gevangen in een vicieuze cirkel van eenzaamheid en isolatie bij de huurders die kampen met zorgen over schulden, huurachterstand en het vooruitzicht om gedwongen te verhuizen uit hun familiewoning. Zij raken sociaal geïsoleerd. De studie concludeert dat er een toename van armoede is en dat het een breed scala van negatieve effecten op de gezondheid en sociale relaties van de betrokkenen geeft.

Als gevolg van deze belasting zijn het afgelopen jaar 4% van de huurders verhuisd en de rest dompelt onder in nog meer armoede. Dat had de Engelse regering op een andere manier gepresenteerd, het is echter een ordinaire bezuinigingsmaatregel.

De bezuinigingsziekte die Europa teistert als een besmettelijke pest verziekt de levens van steeds meer burgers. Zij worden veroordeeld tot een leven vol zorgen, honger en kommernis. Ondertussen wordt een kleine kliek van de wereldbevolking steeds rijker. Steeds meer geld vloeit weg uit de samenleving en komt in de klauwen van enkele rijke graaiers terecht. Conservatieven laten zich als lamme schapen voor hun karren spannen, uit angst dat zij zelf ook aan de beurt zullen komen.

Bron: The Guardian
Rob Vellekoop

6 Comments

 1. Over belasting gesproken. De Nederlandse overheod, Ministerie van Financiën (Belastingdienst) laat al decennia toe dat de gewone Nederlandse burgers extra en onnodige belasting moeten betalen. Dat komt omdat Nederland in navolging van andere Europese landen, in concurrentie met elkaar, internationale bedrijven faciliteren door hen in Nederland een tarief van 7% te laten betalen, voor vermogenswinst in plaats van 25%.Postbusfirma’s vestigen zich al decennia in Nederland, om zo belasting te ontwijken. Dat gebeurt zogenaamd legaal via allerlei geraffineerde trucks om onder de belastingtarieven van 25% uit te komen, en zo de rekening daarvoor bij de burgers neer te leggen, die hier geen notie hebben, en dit gewoon maar laten gebeuren en toelaten. De FNV protesteert ertegen, maar er gebeurt gewoon niks. De 2e kamer debatteert over deze onrechtvaardige praktijk, van internationale ondernemingen zoals Philis, Unilever, AKZO, Shell en nog anderen, die zich hiermee schuldig maken aan maatschappelijk onverantwoordt gedrag. De Nederlandse staat die deze maatschappelijk ongewenste en onrechtvaardige praktijk al decennia toelaat, moet gedagvaard worden voor de rechter. Immers deze onacceptabel a-sociaal gedrag van deze internationals verhoogt de druk bij de gewone belastingbetalers, die toch al de dupe zijn in Nederland van de veel te hoge belastingen en hoeveelheid soorten belasting. Of dit nu gaat over arbeid (inkomstenbelasting), wonen (onroerend goed e.a. gemeentelijke belastingen), te lage tarieven vermogensbelasting, auto (wegenbelasting) e.a. belastingen!
  Het wordt ook hier tijd voor actie, demonstratie en of andere radikalere acties mvg Co Meijer

 2. Ik woon zelf ook in een kippenhok en ik kan uit eigen ervaring vertellen dat dat geen pretje is. Nooit kan ik eens iemand laten logeren want een logeerkamer heb ik niet. Een tuin voor mijn hond heb ik ook niet. Een balkon voor mijn was ook al niet. Wil wel gaan verhuizen maar heb daar geen geld voor. Ik heb bijstand en de sociale dienst vergoedt deze verhuiskosten niet voor me. En dit terwijl ik in een jongerenwoning woon terwijl ik daar officieel niet eens meer in mag wonen vanwege mijn leeftijd. Maar dan nog, waar moet je als alleenstaande naartoe? Een gezinswoning heb je geen recht op. Alleen een ongezellige hoogbouw flat kun je krijgen. Als alleenstaande zijnde mag je letterlijk geen ruimte innemen. En dat zal voor oudere mensen vast niet anders zijn!

 3. Vol komen”van de pot gepleurd”, daar in england,Hier in brasil bouw ik gewoon door in mijn tuintje.Hoog uit kijken ze op google of de bebouwing groter is geworden zo nu en dan, en word de tax wat verhoogd.Heb nu twee kitchenettes in de verhuur,ook daar word niet over gezeurd en de 5 hondjes betalen ook geen belasting.Vrijheid is blijheid…ja toch?

 4. Hoe krijgen ze dit verzonnen! Dit betekent ook dat senioren/ouderen geen familie ofzo een keertje kunnen laten slapen en het sociale isolement op deze wijze nog veel groter wordt. Krijgen ze in Engeland ook nog te maken met een slaapkamerpolitie, dus nog veel ambtenarenbaantjes. Ik hoop niet dat deze onzin overwaait naar Nederland!

 5. Wat een belachelijk verhaal. Het leven van een mens veranderd steeds opnieuw. Dan ben je alleen,dan getrouwd, dan kinderen en voor je het weet ben je weer gescheiden.
  Moeten we dan steeds verhuizen naar een ander huis als onze situatie veranderd.
  En waar zijn dan die kleinere woningen waar uit gekozen kan worden. Ook in nederland is er een enorme woningnood. Er zijn veel te weing sociale huurwoningen en huizen,appartementen voor senioren/ouderen. Terwijl het aantal 65+ de komende jaren drastisch zal stijgen. Woningcooperaties moet verboden worden hun sociale huurwoningen te verkopen.

  • Heheh dank u .
   Altijd weer fijn om een reply te lezen met verstand.
   Het klopt de woningbouw is al jaren woningen aan het verkopen .

   En al zouden die woningen die kleiner zijn wel aanwezig zijn, men mag toch een beetje ruimte? Waarom verplicht worden tot een kippenhok?

   Niet eens in meegaan met denken! Niet naar beneden denken maar omhoog!
   Dus:

   Ik gun iedereen letterlijk ruimte om te leven. Punt!

   Gaan we doordenken op hun gecreerde problemen komen we niet tot de juiste oplossing maar tot hun oorspronkelijke akelige plan.

   problem reaction solution.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.