Rutte laat echte fraudeurs van meer dan 4 miljard lopen

Utrecht – Regering Rutte kondigt vlak voor de verkiezingen aan de bijstandsfraude keihard aan te pakken door het afleggen van 20.000 huisbezoeken per jaar. PvdA-minister Plasterk hoopt jaarlijks netto bijna 30 miljoen euro op te halen. De grootste fraude is echter de belastingfraude, die in 2013 meer dan 4 miljard bedroeg!

Volgens de Nationale Ombudsman pakt de Fraudewet goedwillende burgers aan als criminelen. Zo moet iemand met een uitkering die niet of niet tijdig voldoet aan de inlichtingenplicht, het bedrag dat hij teveel heeft ontvangen terugbetalen en krijgt een boete van 100% van dat bedrag. De vraag of mensen opzettelijk niet aan hun verplichting voldoen of dat er andere redenen zijn maakt niet uit zij worden beboet alsof zij fraudeerden.

PWC deed onderzoek naar fraude in Nederland en schat de minimale omvang ervan op 11 miljard in 2013. Let op de belastingfraude is met 4,2 miljard de grootste post. De sociale verzekeringsfraude waar Rutte voortdurend zo’n ophef over maakt komt op 153 miljoen!

Horizontaal:
faillissementsfraude – minimaal 1,3 miljard
verzekeringsfraude – minimaal 900 miljoen
beleggingsfraude – 500 miljoen
acquisitiefraude – 400 miljoen
voorschotfraude – 260 miljoen
overige fraude – 365 miljoen

Verticaal:
accijnsfraude – minimaal 23 miljoen
BTW- fraude – 39 miljoen
sociale zekerheidsfraude 153 miljoen
zorgfraude bijna 2,8 miljard
fiscale fraude, (excl. accijns en BTW) – 4,2 miljard
Fraude bij openbare aanbestedingen hebben de onderzoekers opengelaten, net als de subsidiefraude.

Rob Vellekoop, 1 maart 2015, delangemars.nl

7 Comments

 1. Ja ik zou zeggen dat de regering zelf fraudeert (het zijn ook altijd weer projecties in deze gesystematiseerde geprojecteerde werkelijkheid hè 😉 door ten eerste de cijfers van belasting- en andere fraudes niet te presenteren en ten tweede de MILJARDENfraudes niet aan te pakken. Tja, slimme afleidingsmanoeuvretactieken…ze komen er nog steeds mee weg omdat het gros zichzelf niet onderwijst.
  Bedankt voor het onderwijzen c.q. delen!

 2. Ik krijg nog steeds geen verbinding: de titel is verkeerd: huurderspostand i.p.v huurdersopstand.nl (deze moet het dus zijn..)

 3. Het gaat niet om het frauderen, het gaat niet om de euro’s, deze vloeien terug de kassa in en jagen de economie alleen maar aan. (Laten we de grote bedragen hier niet in meenemen.

  Waar is het wel om te doen? Maatschappelijke onrust. Iedereen moet elkaar in de gaten houden. Het bekende vingertje.

  Er is immers niet voldoende werk voor iedereen. Dus zonder uitkeringen redden we het niet.

  Een basisinkomen en ( voor wie dat wil) een parttimebaan en dit probleem los je op. Iedereen blij. Maar dat is nou juist waar het niet omgaat.

 4. Er zit een klein foutje in de link onder de actieagenda over de huurexplosie, waardoor je niet op die site komt, maar een foutmelding krijgt.
  Verder: Rob, HELD!

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.