Deel-de-kliekjes-economie maakt van de mens oproepslaafjes

Utrecht – De deeleconomie staat voor het slim gebruiken van goederen en diensten EN mensen. Het betekent delen, verhuren, ruilen en geven. De meeste mensen trekken echter aan het kortste eind en krijgen niet meer dan kliekjes tijdelijk werk waarmee zij stukjes inkomen bij elkaar kunnen schrapen amper genoeg om van te leven.

Er valt niet meer werk te delen dan de kliekjes die van de tafel van multinationale werkgevers en hun hulpjes vallen na automati- en robotisering. Niet alleen de hoogte van de lonen staat onder druk van dreigende verlagingen, maar ook de hoeveelheid werk wordt minder en minder. In toenemende mate wordt vast werk omgezet in flexibel werk waarbij de werknemer 24 uur per etmaal stand by moet staan.

Mensen gaan steeds meer het werk doen dat onvoorspelbaar is – klusjes, werk op afroep, nul uren contracten, pakketdiensten – en waarmee nauwelijks genoeg verdiend kan worden om van rond te komen. En de robots nemen het voorspelbare werk over. Banken/verzekeringsmaatschappijen draaien straks uitsluitend op sprekende computers, routinematig hand- en denkwerk verdwijnen en alle opbrengsten gaan naar de bezitters van deze apparaten! Kijk naar de on-line winkels zoals Bol die volledig computergestuurd de detailhandel uit het landschap wegdrukt dankzij de transportrobot en ten koste van de winkelier.

De werknemer wordt langzaam maar zeker omgeturnd tot een oproepkracht die niet meer kan rekenen op een vast inkomen. Een medewerker die steeds afhankelijker van werk wordt dan hij al was, tegen beloningen die door het overschot aan werkkrachten enorm onder druk staan.

De zo veel geprezen vooruitgang van de mensheid komt uitsluitend ten goede van de bezitters en hun speelgoed dat geen mensen meer nodig heeft om het noodzakelijke werk gedaan te krijgen. De massa wordt getransformeerd tot consumenten en oproepslaafjes.

Gelukkig ligt in de kracht van dit systeem ook de zwakte. Vanaf het moment dat de mens als consument stopt met consumeren en het stallen van geld bij het bankwezen staat de machinerie stil. Dan blijkt de enorme afhankelijkheid van de bezitters van deze wereld van de massa en niet andersom. De vraag is echter hoe lang duurt het nog voordat deze MACHT doordringt tot de gehele wereldbevolking. Hoe lang laat de wereld nog met zich sollen?

Het bewustzijn is nodig om van de bezitters te eisen dat ook de voordelen van het computer- en robotwerk GEDEELD gaan worden. Dat ieder mens voor een stukje deelt in de fabelachtige voordelen van de technische vooruitgang en deze niet uitsluitend ten goede komen van de egoïstische bezittende ‘happy few’. Het maakt mij geen bal uit onder welk isme we dit gaan bereiken, zolang het maar ten gunste komt van de samenleving als geheel en ELK mens in het bijzonder.

Rob Vellekoop, februari 2015

 

6 Comments

 1. Vroeger had je de dagloners. Nu noemen ze het werken met 0 urencontract. Er zit geen verschil tussen.
  We gaan terug naar de tijden van de negentiende en de eerste helft van de twintigste eeuw. Werkende armen dus, zonder rechten.

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Dagloner

  Condor

 2. Neem je deel aan de netwerkeconomie naast een onvoorwaardelijk basisinkomen, dan wordt het een heel ander verhaal

 3. De wereld is van iedereen. Dit zijn de uitwassen van het concentreren van privaatbezit in steeds minder handen. Stoppen met consumeren of eerlijk delen, het is hetzelfde laken van één pak. Ik zou altijd kiezen voor het laatste en als de bedrijven slim zijn, doen ze dat ook. Het alternatief is immers niet erg aantrekkelijk en kan zelfs uitlopen op andere dingen.

 4. Zo is het, Rob: “Het bewustzijn is nodig om van de bezitters te eisen dat ook de voordelen van het computer- en robotwerk GEDEELD gaan worden.”

  Ik weet niet of we het moeten opeisen of afdwingen; dat suggereert afhankelijkheid.
  Mijns inziens zal het OBI automatisch tot een veel evenwichtiger [her]verdeling van én inkomen én arbeid leiden.
  Het gangbare idee zou moeten zijn dat iedereen die kán werken, dat 2, hooguit 3 dagen per week doet. Althans werken voor inkomen. Daarmee zou eenieder zich van een fatsoenlijk inkomen moeten kunnen voorzien.

  Tenslotte gaan we dan naar een samenleving toe, waarin er geen geld meer nodig is: alles wat je nodig hebt/wat je wenst, IS er. Naar niet-noodzakelijke artikelen/diensten zullen we dan ook niet meer tanen.

  • Wat een mooi beeld roept dat op: Alles wat er nodig is, IS er. En dat is ook een ware mogelijkheid, geen sprookje, want er is genoeg, maar sommigen hebben/ gebruiken (te) veel, terwijl anderen te weinig hebben.
   Zoals we nu leven, dat gaat steeds meer mensen tegen staan. Mensen zijn aan het wakker worden, en het besef groeit dat die paar aan de top afhankelijk zijn van de massa, en niet andersom, zoals Rob ook beschreef.
   Als ze verstand en inzicht hebben, die mensen met macht, geld, en bij een enkeling lijkt daar door te dringen dat het zo niet meer werkt, dat het zo niet meer goed gaat, dan kunnen tesamen met degenen die al langer wakker zijn, een kentering teweeg brengen. Want als er gewacht wordt tot de grote massa wakker wordt, dan zal dat niet zonder slag of stoot gaan.

 5. Goed artikel Rob, om de gemiddelde burger voortdurend te wijzen op de enorme gezamenlijke macht van allen te samen, één volksbewustzijn die bergen kan verzetten.
  De bekende revolutionair David Icke probeert ook al vele jaren(vergeefs) de geest van collectieve verontwaardiging bij de gedweeë burgers op te roepen, een onafhankelijke geest te kweken in een vrije maatschappij, i.p.v. te leven als menselijke robots in een NWO gevangenis. (Matrix trilogie)
  In zuidelijke EU landen heeft men kennelijk nog spirit genoeg om zich te verzetten tegen de dreigende, verlammende NWO uitbuiting, omdat de situatie daar nijpender is dan hier. Volgens de voorspellingen van de profeet Daniël uit ’t O.T., die tot op heden accuraat blijken, zal de EU binnen afzienbare tijd uit elkaar vallen en daarmede vermoedelijk ook de NWO bedreiging hopelijk naar de achtergrond verdwijnen.
  Ik werd overigens geattendeerd door een UKIP vriendin uit Engeland op de verraderlijke en achterbakse zgn. goede doelen beweging Common Purpose, opgezet vanuit de bancaire wereld en waarvan de vertegenwoordigers zichzelf naar voren schuiven als zijnde een intermediair netwerk tussen de politiek en de man op straat.
  CP schijnt o.m. gelinkt te zijn aan o.a. pedofiele netwerken. Op onderstaande site meer info erover en tevens een video update over C.P., door Brian Gerrish van een paar jaar geleden. Of die man nu nog rondloopt, of intussen verwijderd is, ik vrees ’t ergste omdat er geen recente updates meer zijn.
  http://www.cpexposed.com/
  Ben jij ermee bekend mee in Nederland ? Ik meen dat hun kantoor niet meer in Nederland opereert, of zijn ze middels andere, slinkse wegen opnieuw aktief in Nederland ?

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.