Massale protesten tegen bezuinigingen Hongaarse regering

Budapest – Afgelopen week vonden tal van protesten plaats tegen de enorme bezuinigingen op de sociale voorzieningen door de regering van Victor Orban: voor de komende drie jaar 2 miljard euro. Ondertussen zijn de voedselprijzen met 164% in tien jaar tijd gestegen.

Op zondag hebben 3.000 mensen gedemonstreerd voor het parlement in Boedapest. Maandag blokkeerden demonstranten wegen in heel Hongarije en tienduizenden demonstreerden op dinsdag in verschillende steden.

Het Hongaarse parlement keurde de begroting goed van 2015 voor bezuinigingen van 10% op sociale uitgaven en voor de komende drie jaar met 2 miljard euro. De maatregelen treffen vooral de armsten.

Bijstand zal tot een minimum worden beperkt en zal gedeeltelijk vervangen worden door “materiële hulp” in de vorm van voedsel. De kinderbijslag wordt alleen betaald aan gezinnen waarvan ten minste iemand van het gezin een baan heeft. Als de kinderen zowel de kleuterschool als basisschool niet bezoeken, dan wordt de kinderbijslag stopgezet.

De economische situatie is al nijpend. Terwijl de pensioenen en lonen stagneren, stijgen de prijzen van de eerste levensbehoeften snel. In tien jaar tijd zijn de prijzen van voedsel met 164,5 procent gestegen. Twaalf van de 19 Hongaarse provincies behoren tot de armste regio’s van de EU.

Tijdens de rechtse Fidesz regering is de armoede dramatisch toegenomen. Volgens het onderzoeksinstituut TARKI ligt het aantal mensen dat leeft op of onder de armoedegrens, rond de 50 procent. Alleen in Griekenland is de armoede in de periode 2008 – 2013 sneller gegroeid dan in Hongarije.

De overgrote meerderheid van de Hongaren voelt zich door het beleid van de vakbonden in de steek gelaten. De vakbonden werken nauw samen met de regering of staan dicht bij de Socialistische Partij (MSZP), die de weg heeft vrijgemaakt voor het rechtse, anti-sociale beleid van Orban.

Naast de vakbonden probeert rechts de demonstraties te beïnvloeden. De bekende nazi-activist György Budahazy kwam met een aantal geüniformeerden naar Boedapest, maar werd verdreven door demonstranten.

Volgens een onderzoek van de afgelopen week van opiniepeiler Mediaan heeft de conservatieve regeringspartij Fidesz nog slechts 26 procent steun. Terwijl dit nog 38 procent was in oktober. Steun voor Orban is gedaald van 48 procent naar 32 procent.

Bron: WSWS (volledig artikel)