Rutte II: democratie ontmantelen voor dummies (senaatvrije route)

Den Haag – Het kabinet Rutte II zit met een giga probleem nu de Eerste Kamer de Zorgwet heeft weggestemd. Minister Schippers is boos omdat zij haar zin niet krijgt. Kabinetscrisis dreigt. Drie Eerste Kamerleden van de PvdA vormen het probleem. Wat doe je als kabinet wanneer je je zin niet krijgt: je stapt op (normale gang van zaken in ons land) of je zet het parlement aan de kant.

Met dat laatste dreigt het kabinet. Als partijen straks na de vakantie niet meewerken aan een gewijzigd Zorgwetsvoorstel dan dreigt Rutte TOCH zijn zin door te drijven. Als de Eerste Kamer niet meegaat in de wensen van het kabinet dan komt Rutte met een soort toevoeging, een AMvB (Algemene Maatregel van Bestuur) op de weggestemde wet, waardoor de wet alsnog wordt ingevoerd. En voor een AMvB is geen toestemming van beide kamers nodig. Hierdoor zet het kabinet het Parlement aan de kant. Met andere woorden voor ieder nog komend wetsvoorstel zal dit de route kunnen zijn en leert Rutte ons, dummies, hoe je op eenvoudige manier onze democratie om zeep helpt.

De enige manier om Rutte tegen te houden is iedereen in NL (en daarbuiten) duidelijk te maken welke truc dit kabinet met onze democratie wil uithalen. Tijdens de komende verkiezingen in maart een nieuwe Eerste Kamer kiezen heeft dan geen zin meer, want Rutte zet deze kamer toch aan de kant.

De gekozen volksvertegenwoordiging bestaat uit de Eerste en Tweede Kamer en dit kabinet stuurt de Eerste Kamer in feite naar huis. Zij doen dit echter op een hele subtiele manier. Zij dreigen namelijk niet naar de Eerste Kamer te zullen luisteren als zij niet doen wat Rutte II wil. Dit is een fluwelen ontslag. Er vloeit geen bloed, de senatoren van de Eerste Kamer behouden ook gewoon hun baan, er zal echter niet meer naar hen worden geluisterd.

 

5 Comments

 1. Was afgelopen zondag nog op fort Zeelandia in Paramaribo.
  Ik wil maar zeggen, ‘Decembermoorden kan nog’! Ook hier! Wie dwarsligt komt op de lijst?

 2. Glijdende schaal… kennen we nog van bepaalde regimes zoals rond 1930 bij de Nachbarn…en de buren verder naar het oosten… eerst het staatshoofd uitsluiten van betrokkenheid, dan de controlerende instantie (in Nederland de Eerste Kamer) en dan het volk op de knieën dwingen, wat al aardig lukt. En daarbij de manipulatie richting het elimineren van ouderen want die zijn te duur.
  Hebben we nu nóg niet door wat er speelt… dit gaat de ” gekke alu hoedjes complottheorietjes” te boven, dit is ècht.
  Op naar de D66 dictatuur.

 3. Dit al een goede reden om dat hele kabinet naar huis te sturen. Een AMvB kan alleen gebruikt worden indien er dreigingen zijn voor Nederland en het volk en directe actie geen uitstel kan hebben. Dat is deze gore zorgwet dus niet. De nazi-stijl van dit kabinet wordt nu wel erg goed zichtbaar. Democratisch was het al een lachertje hier in Nederland. Nu laten ze toch echt hun ware aard zien. Voelt Rutte zich echt zo onschendaar en onsterfelijk? Die sukkel heeft nog steeds niet in de gaten dat de bevolking steeds bozer wordt. De bevolking die zich nu nog steeds beschaafder gedraagt dan dit kabinet. Officieel had dit kabinet al lang met pek en veren de stad uit gejaagd moeten zijn.

 4. “Drie Eerste Kamerleden van de PvdA vormen het probleem.” Zij vormen slechts een probleem voor de onderdrukkers van de waardigheid van de mensheid!

  Deze ontwikkeling maakt krachtig duidelijk dat ons vigerende politieke bestel hevig verouderd is. We dienen nu echt te transformeren naar “Vrijheid, Helijkwaardigheid en Zuster- & Broederschap”! Het huidige bestel en de huidige politici passen daar in het geheel niet in. De toekomst is aan de [waardige] mens; niet aan onderdrukkers hiervan. Wég ermee!!! Wees jeZELF, PAK je vrijheid. Laat het bestel en de politici in hun eigen steeg dood lopen. Want dat IS een doodlopende weg, absoluut! De mensheid mag echter in vrijheid verder. Die “andere” weg dienen we dan wel te némen.

 5. Een Algemene Maatregel van Bestuur is voor het laatst in 1940 voorgekomen naar aanleiding van de inval van Nazi Duitsland in Nederland. Een Algemene Maatregel van Bestuur is namelijk een vriendelijke benaming voor de krijgswet, of algemener bekend als Martial Law. De Algemene Maatregel van Bestuur is ook om die reden in het leven geroepen, en alleen bedoeld voor levensgevaarlijke extreme situaties als hele grote rampen of een dreigende oorlog.

  Wat dit kabinet nu voor ogen heeft noemen ze dictatuur, of staatsgreep of wat voor termen je hier ook op los wilt gaan laten.

  Alleen al het dreigement van Algemene Maatregel van Bestuur om er een wet door te drukken waar het niet om een oorlogsdreiging of een catastrofale ramp gaat, vind ik persoonlijk een misdaad tegen het volk.

  Immers het plegen van een staatsgreep of het proberen een dictatuur hier in te stellen wordt als 1 van de ernstigste misdrijven hier in Nederland gezien.

  Ik donderde ook letterlijk van mijn stoel af, toen dit kabinet dreigde met een Algemene Maatregel van Bestuur, ik moest het 10 keer checken.

  Je kan net zo goed het volk en parlement een oorlogsverklaring sturen, of in dit geval een oorlogsdreigement als het kabinet haar zin niet krijgt.

  Naar mijn mening zit hier geen enkel verschil meer tussen.

  Condor

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.