Belgen roepen algemene stakingen uit tegen bezuinigingen

Antwerpen – De drie grote nationale vakbonden hebben opgeroepen tot een algemene staking in de provincies Antwerpen, Limburg, Henegouwen en Luxemburg. Een week later is er de provinciale staking in Namen, Luik, Oost- en West-Vlaanderen en op 8 december in Vlaams- en Waals-Brabant en in Brussel. Het verzet wordt afgesloten met een nationale stakingsdag op 15 december. Voor een impressie zie het Live-verslag in De Morgen van vandaag. Den Ollander kan er nog wat van leren.

Bij de vorige vakbondsbetoging in Brussel op 6 november is het tot zware onlusten gekomen met veel schade en gewonden, naar schatting protesteerden 120.000 mensen tegen de bezuinigingen van de regering. Omdat geen reactie van de regering volgde hebben de vakbonden besloten tot een reeks algemene stakingen. De vakbonden vinden dat de inspanningen eenzijdig gelegd worden bij de werkenden, werkzoekenden en de gepensioneerden. Terwijl bedrijven en beleggers worden ontzien.

Op 7 oktober 2014 is de nieuwe federale regering gevormd met als nieuwe premier Charles Michel. De regering is een coalitie van liberalen, christendemocraten en Vlaams-nationalisten. Deze regering (‘Michel I’) wil de begroting in evenwicht brengen tegen 2018 door ¾ besparingen en ¼ nieuwe inkomsten te genereren. In totaal wil Michel-I een bedrag van 11,2 miljard euro bezuinigen.

In 2015 wil ze voor 2,5 miljard euro besparen en gaat ze uit van 1 miljard nieuwe inkomsten. Tegen 2018 lopen de besparingen op tot 8 miljard euro en 2,8 miljard euro nieuwe inkomsten.

In 2015 vindt de grootste besparing plaats in de zorg door een groeinorm op te leggen van 1.5 procent, dat betekent dat de kosten niet meer dan deze norm moge stijgen. Daarnaast wil Michel-I zo’ n 600 miljoen op de werkloosheidsuitkeringen bezuinigen en 500 miljoen op pensioenen. Zoals in NL wil de regering meer inzetten op sociale fraude en zal de Belgische spoorwegen in 2015 een bedrag van 188 miljoen moeten besparen. Er komt een accijnsverhoging voor diesel en tabak.

In tegenstelling tot het lauwe verzet tegen de bezuinigingsrondes van de afgelopen jaren in ons land, piekeren de Belgen er niet over zonder slag of stoot hun verzorgingsstaat te laten kapot saneren.

Volgens de Leuvense professor Hooghe in De Morgen loopt de regering te hard van stapel en komt daardoor het anarchistische kantje van Belgen naar boven. “Belgen zijn anarchistisch van aard”, aldus Hooghe. “Ze houden de overheid graag op afstand. De Belg zegt: ‘Regering, blijf van ons imperfecte land af!'”

14 Comments

 1. Dit deed me ook enorm denken aan de gedachten van de Nederlanders over Belgen, dat Belgen dom zijn enz… Moeje kijken, welk volk doet er tenminste iets aan? Belgen idd en hier in Nederland komen nog meer bezuinigingen, wederom zeggen we straks weer met z’n allen “Ok” en steken ons kop weer in het zand! Wie zijn hier nou de domme Dodo’s…

  Uiting van verhuizen was een frustratie, maar het komt steeds hoger op mijn verlanglijstje te staan om uit dit land te gaan. Mensen blijven hier lekker zitten op de overheids z’n lul en ze vinden het wel fijn, zolang ze hun baan behouden en goed met ze gaat. Staken is de protest, geen geweld idd en als er veel mensen dit doen zal het systeem ook idd van binnenuit vernietigd kunnen worden. De straat op betekend, doelwit voor de elite en redenen om martial law in te gaan voeren, uiteindelijk een nwo met een chip in je reet…

  Het is een klein groep zionisten/elite die controle hebben over alles en ze hebben heel veel aanhangers, maar als mensen massaal wakker/bewust worden denk ik dat we nog een kansje kunnen hebben!

  • Je zou toch zeker nu mogen verwachten dat bijv. een partij als de SP een leidende rol zou kunnen spelen in dit tijdvak. Ze zouden juist nu zich kunnen profileren als de partij die de ontevreden mensen aan hen bind door acties te organiseren. Acties tegen de rechtse pulp van paars nr. zoveel.
   Nee, daar kiezen ze niet voor!!
   Ze houden zich wat dat betreft keurig aan de afspraak en blijven onder het maaiveld.
   Langzaam komt hun ware gezicht naar voren en de rol die ze moeten spelen in Nederland. Zo zien we ook hoe de politiek tot de laatste cent gekocht is. En de massa wakker/bewust???? Vergeet het in vernederland want de propagandamachine staat op volle toeren, de chemtrails op max, GSM masten doen hun uiterste best, TV’s staan volop te sublimeren en er zit meer fluor in het tandpasta dan ooit tevoren. Het vreten heeft geen voeding meer en iedereen heeft een chronisch vitaminen en sporenelementen tekort en is moe. De hele dag je baan bewaken en ’s avonds een magnetronmaatijd naar binnen schoffelen, klik aan die klote tv en hersenspoelen maar…..
   Met dit soort sokken KAN je niks meer. Afgeschreven over en uit.
   Het zijn maar een handje vol die immuun zijn voor die shit en door de jaren heen uit zichzelf zijn wakker geworden en inmiddels weten hoe de hazen lopen. Die kom je dan ook tegen op sites als deze. De rest boeit het al niet eens meer. Allemaal moeilijk en allemaal complotten.
   Een grote meeting van dit soort pluimage om plan de campagne te maken is het devies.
   (prima gelegenheid voor de aivd om te zien wie dat allemaal zijn en hoe sterk ze zijn)
   Toch denk ik dat dit het enige is om dit land iets aan tanden te geven. Je moet je als ‘ollander’ toch helemaal kapot schamen?!

   • “Zo zien we ook hoe de politiek tot de laatste cent gekocht is.”
    Absoluut juiste conclusie. Nog beter is om te zeggen:
    “Zo zien we ook hoe de politiek en media tot de laatste cent gekocht zijn.”

 2. ACLVB: “Staking van 15 december kan nog worden vermeden”
  http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/economie/1.2160208
  De vakbonden fungeren slechts als mentale uitlaatklep.
  Het duidelijkst zagen we dat in Griekenland.
  Het moet de druk van de ketel halen om te voorkomen
  dat de heersende politiek teveel onder druk komt te staan.
  Vakbonden werken wereldwijd nauw samen met de
  heersende elite om allerlei verslechteringen door de voeren
  met maatregelen, die zijn gericht tegen de gewone bevolking.
  De vakbonden fungeren als rugdekking voor de
  christen-democraten, liberalen en sociaal-democraten.
  In ruil daarvoor krijgt men fraaie banen aangeboden.
  Dat zagen we ook heel duidelijk in Duitsland met IG Metall.

 3. Het is mede door Elio Di (Bank)Rupo en zijn Parti Socialiste (P$) dat Belgie zich nu in deze benarde situatie zich bevind… het massaal geld uitgeven van een ander blijft goed gaan tot het geld van die ander op is.

  • Het is duidelijk dat de uitspraak van Elio Di Rupo sommige Nederlanders irriteert. In Nederland worden politieke standpunten niet meer rechtstreeks uitgesproken. Het irriteert dat dit in Belgie nog wel gebeurt omdat men vreest dat dit overslaat naar Nederland. Met deze uitspraak kun je ook zeggen dat CDA en VVD tegenwoordig extreem-rechts zijn. Men probeert dat juist te voorkomen door de PVV als afleidingsmanouvre in te zetten.
   Een club als AFA trapt daar met beide benen in.

 4. Staken is een beter middel dan de straat op gaan om te vechten. Het laatste is precies wat ze willen want het geweldsmonopolie hebben ze in hun zak. Toepassing van geweld zal alleen maar de politiestaat, welke ze zo graag willen, bevorderen.
  Staken daarentegen is het meest duidelijke. We doen niet meer mee. Blijven voor dit moment passief. Tot hier en niet verder. Alle arbeid wat verricht wordt is ter profijt van de bankenkliek met hun renteverhaal.
  Goh, dat de Belgen de vernederlander met z’n grote bek…oh sorry, dat had ie al jaren niet meer….dat de Belgen de vernederlander toch weer gaan voordoen hoe het moet!!

  • Het taalgebruik in deze reactie bevalt me niet. “om te vechten” suggereert iets negatiefs. “de vernederlander” is ook suggestief. “z’n grote bek” is ook negatief en suggestief.
   Ogenschijnlijk is die reactie slechts bedoeld om te ondermijnen. Als iemand reageert, weet je nooit of het een burger is of iemand die dat doet in opdracht van de staat. Bij NuJIJ heb ik grote twijfels en 2x is daar mijn account zonder opgaaf van reden stopgezet omdat ik op dezelfde kritische lijn zat als iemand anders en blijkbaar vond men dat aanstootgevend.

   • Zelfs de rivieren zijn blij dat zij eindelijk in zee kunnen uitvloeien.
    Ze waren het zat om traag door het oneindig lamlendige laagland te moeten stromen.

  • Ook precies de reden waarom ik wil verhuizen naar België, Frankrijk of Duitsland. Nederland is gewoon zo focking schijnheilig en mensen volgen elk jaar weer gewoon de overheid, ondanks alle bezuinigingen etc.

   Ik ben het met je eens dat staken beter is dan protesten, want elke dag lijden mensen aan de corruptie/leugens en dan zal protesten voor 1 dag zeker niet helpen. Bijvoorbeeld: waar waren ze gisteren/vandaag/morgen, ze horen er dan elke dag te staan maar de elite lacht de mensen gewoon uit.

   Daarom wil ik weg uit dit land en ik zal er alles aan doen om hier weg te komen, desnoods als zwerver leven.

   Oh jah en als we ze niet hard aan pakken, van binnenuit of van buitenaf wat zou dan de mogenlijkheden zijn? “Peacefull protesting”, srry maar daar geloof ik niet meer in NN!

   • Ook ik ben op zoek naar een pied de terre in het verre buitenland. Er komt misschien een moment dat het leven hier in de lage vernederlanden voor iemand met nog wat zelfrespect over, niet meer te doen is. Vooralsnog laat ik me niet 1-2-3 verjagen van mijn bodem. Wat natuurlijk wel aan de hand is dat we met z’n allen dit land kunnen laten afglijden of er wat aan doen. Wij zijn de 99% maar onder die 99% zijn er maar een paar procentjes die begrijpen hoe de hazen lopen. De rest, tot mijn grote verdriet moet ik constateren dat die keihard de bietenberg opgaan. Als je ziet hoe groot de massa is die nog met open mond kijkt naar de propagandabagger en ALLES geloofd en het meest griezelige, bereid is te doen wat er wordt opgedragen en braaf betaald…
    Dat zijn de volgers. Geloven nog steeds dat de overheid er is om het volk te dienen, het koningshuis er is voor het mooie sprookje en het geschiedenisboekje verteld over het heldhaftige landje aan de zee. Stoer, tolerant, nuchter en eigengereid. Een zelfbeeld wat van geen kant klopt met een enorme blindheid voor de werkelijke situatie, nu en in relatie met het verleden.
    Ik ben er zelf van overtuigd dat nederland is opgehouden te bestaan op 10 mei 1940.
    Nadien werden we respectievelijk een Duitse provincie en daarna er een van de VS.
    De graagte waarmee de dociele nederlandertjes de engelse taal gebruiken doen mij de nekharen rijzen.
    Enfin, waarin voor mij de Lange Mars bestaat is het opbouwen van een structuur wat vroeg of laat zal uitmonden in een geweldconfrontatie met de gevestigde orde.
    Ik ben er 100% van overtuigd dat het huidige beleidskader tot doel heeft om iedere vorm van samenhang en sociaal bindende structuren zowel zakelijk als maatschappelijk, af te breken en op de eerste plaats tot op het bot uit te zuigen. Wat nu al volop gebeurt. Om aan deze afbraak en uitbuiting te ontkomen, wat het grond en geboorterecht van ieder mens is, dient men zich gewaar te worden van de situatie.
    Vervolgens te beseffen dat het de mens zelf is geweest, overal en door de tijden heen die gemaakt heeft wat er nu is. Wij zijn zelf oorzaak van deze situatie!!!!! Het heeft geen zin meer om te gaan koplampstaren (zie gelijknamig artikel bij Argusoog).
    Wat dan te doen?
    Het opnieuw opbouwen van een structuur, los van bestaande modellen om zo te komen tot een co-existentie. Door dit te schrijven heb ik in wezen mijn doodvonnis al getekend want wanneer dit regime nog meer gaat lijken op het nazi-regime wat we van onze ouders kennen en wat het ongetwijfeld gaat worden, gaan alle andere geluiden de Femakampen in. Het is een kwestie van kiezen. Of 100% meedoen of een andere route kiezen. Het laatste zal natuurlijk nooit getolereerd worden en daarmee komt het geweld naar je toe. Let op! Zelf kies je niet voor geweld maar men zal alles inzetten om eventueel afgedwaalde schapen weer in het gareel te krijgen.
    Sleutel tot succes is een kritische massa en daar heb ik een zwaar hoofd in als ik denk aan een volk als het nederlandse.
    Hoe dan ook, een Lange Mars zal het worden! Een andere weg zie ik niet.

   • De mogelijkheden zijn bij mij bekend maar het heeft me wel bijna een leven lang gekost om daar achter te komen.

 5. Elio Di Rupo, leider van de Parti Socialiste, en leider
  van de oppositie, draaide er niet om heen.
  Op de Belgische teletekst stond een uitspraak van hem:
  “Dit komende kabinet wordt niet een gewoon rechts kabinet
  zoals in de 1980 jaren. Dit wordt een extreem-rechts kabinet.”

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.