Gerommel door schaduwelite kost NL 1.000 miljard

AMSTERDAM – In het programma Pauw heeft Ewald Engelen zijn boek ‘De Schaduwelite voor en na de crisis‘ verdedigd tegenover een lid van deze elite Nout Wellink, voormalig directeur van De Nederlandsche Bank. Wellink bestreed niet dat deze schaduwelite bestond, wel corrigeerde hij Engelen door er op te wijzen dat de omvang van het gerommel door deze schaduwelite geen 2.000 of 3.000 miljard groot was, maar slechts 1.000 miljard. Ook zei hij juist alles in het werk had gesteld te hebben om de crisis te voorkomen, maar dat er niet naar hem was geluisterd.

Ewald Engelen, financieel geograaf, heeft in zijn boek een schaduwelite beschreven van ongeveer 66 toezichthouders, politici en mensen werkzaam in de financiële sector, de winstmachine van de bancaire wereld zo veel mogelijk probeert overeind te houden. Engelen verwijt Wellink in zijn functie als directeur van De Nederlandsche Bank (red. en als zodanig toezichthouder van het bankwezen)  verantwoordelijk te zijn voor het uitbreken van de crisis in Nederland. Ze hadden hem volgens Engelen met ‘ pek en veren’ moeten terugsturen. In plaats van de schuldigen aan deze crisis aan te pakken wordt de schaduwelite beloond met promoties. Zoals Wellink die nu directeur bij de Bank of China is.

Wellink verdedigt zich door aan te geven dat hij ver voor de crisis van 2008 namelijk al in 2000 had gewaarschuwd dat het mis zou gaan. Hij vindt dat de crisis is mogelijk gemaakt door politici. Hij was ‘ een roepende in de woestijn’ . Nout Wellink beschuldigt Engelen er van in zijn boek ‘ niet compleet te zijn of misleidend of de integriteit van mensen aan te tasten’. Een van de onjuistheden volgens Wellink is de omvang van het ‘ schaduw bancaire stelsel’ dat namelijk geen 2.000 of 3.000, maar 1.000 miljard groot zou zijn. Dit zogenaamde schaduw bancaire stelsel betekent dat banken dingen doen zonder dat zij daarvoor vergunning hebben en daarin gaat dus een bedrag van 1.000 miljard om. (Om een idee te geven de nationale schuld is meer dan 400 miljard).

Commentaar
De Nederlandsche Bank oefent als onafhankelijke instelling controle uit over de Nederlandse banken. Dat is de taak van DNB. Sinds in 2008 de crisis losbarst heeft DNB daar tot op heden niets aan veranderd. De banken hebben niets aan macht ingeleverd en gaan daarom nog steeds hun gang zonder dat de politiek daarop enige invloed uitoefent. Vandaar dat ik de stelling van Engelen volg. Blijkbaar wordt de bancaire wereld steeds de hand boven het hoofd gehouden. Wanneer zij op het punt van faillissement staan worden zij door ingrijpen van de Nederlandse overheid gered en vervolgens gebeurt er niets. De schuldigen aan dit debacle worden niet aangeklaagd, maar zoals Engelen stelt zelfs gepromoveerd.

6 Comments

 1. iedereen die meer dan 3 keer modaal verdient, denkt dat hij meer is en meer mag dan de gewone arbeider,\
  en meent dat hij of zij boven de wet staat, en wordt daarbij geholpen door ons kneuzen kabinet en de vvd in algemeen, het wordt gedoogd en of aangemoedigd….. lang leve ons @#%$@#%$ land

 2. het is ‘maar’ 1000 miljard ipv 2000 of 3000 miljard. Klinkt een beetje als; ‘ik heb hem maar met 1 klap doodgeslagen ipv 2 of 3…’ Resultaat is voor mij als leek behoorlijk hetzelfde; er is een schaduweconomie waarin meer geld omgaat dan ik kan bevatten….

   • Bedankt, Rob.

    Het wordt hoog tijd dat het ringeloren van de mensheid beëindigd gaat worden. Dat gaat gebeuren zodra een minimum aamtal mensen doordrongen is van deze vergaande onderdrukking en wanneer zij vervolgens in hun kracht gaan staan, de angst voorbij.

    Dit gaat gebeuren de komende tijd. Want de elite (cabal/Bilderbergers/Skull&Boners/ ….) gaat elkaar onderling bevechten; dat ligt in hun aard en dat impliceert gelijktijdig hun einde.

    Laat de mensen beseffen dat het niet gaat om de macht over te nemen, want dan staat er gewoon weer een nieuwe groep machtwellustelingen klaar.

    Onder de miljarden cellen van een mensenlichaam is er ook geen klein groepje cellen dat de absolute macht neemt. Er is in het menselijk lichaam sprake van volledige harmonische samenwerking (zonder machtsverhoudingen), zodat de energetische stromen in het geheel niet gehinderd worden. Dat levert een harmonisch en esthetisch lichamelijk functioneren op! Zo kan het ook met de miljarden mensen gaan! Alleen maar beseffen dat we voor én met elkaar een prachtig klinkend orkest (mensheid) kunnen vormen, waar IEDEREEN van geniet.

    Kortom, de macht-en geldwellustelingen dienen op een zijspoor gerangeerd te worden! Zij zijn té [zeer ernstig] ziek om aan een harmonisch functioneren van de mensheid bij te kunnen dragen.

    Aldus mijn visie.

 3. Misschien Nout wil alvast zijn huid redden i.v.m. de toekomstige volkstribunalen in het verschiet door enerzijds het boetekleed aan te trekken en anderszijds de boel af te schuiven.
  Feit blijft dat hij en zijn complete branche weet heeft van de criminele constructie van het fiat bankieren.
  Het monopolistisch bepalen van het geldvolume en de rente daarover is bij voorbaat de dood in de pot.
  De overheid grijpt niet in, zoals aangegeven bij failliesementen, zij doet wat er gezegd wordt!
  Dat MOET Wellink hebben geweten maar hij heeft steeds gehandeld in het belang van de criminele bankmaffia en is daarmee een vijand van het publiek.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.