IJslands parlement wil basisinkomen

Reykjavik 8 oktober 2014Drie parlementsleden in het IJslandse parlement hebben een voorstel ingediend om het onvoorwaardelijke basisinkomen in het land te gaan invoeren. Zij willen hiermee de sociale rechten van de burgers beschermen en armoede bestrijden.
(Bron: Grapevine)

In 2013 bedroeg het aantal IJslanders dat leeft beneden de armoede-grens 13,7% van de bevolking. Ter vergelijking in NL leven volgens cijfers van het CBS meer dan 1,2 miljoen beneden de armoede-grens.

Het voorstel voor een onvoorwaardelijk basisinkomen verschilt van het gangbare Europese sociale systeem. Zo wordt aan individuele personen in plaats van aan gezinnen een betaling gedaan en wordt daarnaast in (tegenstelling tot Europa) geen tegenprestatie geëist.

10 Comments

 1. Even doorgeklikt naar het artikel, het blijkt de IJslandse Piratenpartij te zijn die dit heeft voorgesteld. Het is hun goed recht om die mening te hebben, daar niet van, maar deze partij heeft 3 van de 63 zetels. De kop van het artikel is dus misleidend.

 2. Waarom zou het met een basisinkomen wel lukken als we hier in Nederland niet eens in staat zijn mensen (die het hard nodig hebben) een fatsoenlijke wwb uitkering te geven. Die is de laatste jaren alleen maar minder geworden.

  • We zijn wel in staat een fatsoenlijke uitkering te geven in NL, maar het wordt niet gedaan omdat deze regering andere prioriteiten heeft dan er voor te zorgen dat iedereen een menswaardig bestaan in NL kan leiden.

 3. Uit eigen ervaring maak ik mee hoe streng de gemeente Heerhugowaard de regels
  handhaaft en de burger die noodgedwongen van de wwb gebruik moet maken stelselmatig
  irriteert met gegevens die je maar even snel moet indienen onder het mom van boete
  strafkorting of stopzetten van die paar grijpstuivers. In mijn geval kregen ze een bericht
  van justitie waarin ze iets vonden van foute bijverdiensten?? Mijn lage zwervers uitkering
  van € 512 netto is inmiddels beeïndigd en wordt vanaf de aanvraag daarvan teruggevorderd.

  Uiteraard is met het terugvorderen ook een boete in het vooruitzicht met 100% van de som die is uitbetaald. Hoe je deze moet gaan terug betalen dat is niet hun zaak. het vinden van een baan met een redelijk inkomen is al moeilijk laat staan als je zwervend bestaan leidt en geen garantie`s in dit leven hebt. Hoe je verder moet leven dat is lekker aan jezelf gedwongen tot strafbare feiten de ambtenaren zetten zichzelf aan het werk en houden het systeem zelf in stand.

  Met de komst van het basis inkomen zal de gedwongen misdaad met 90% afnemen, minder huisuitzettingen, minder schulden en saneringen, minder subsidie naar al die nutteloze psychologen clubjes die ook willen net als dit kabinet vooral het systeem niet willen zien veranderen. met het basis inkomen raken er vele baantjes op gemeentelijk niveau overbodig er hoeven immers geen regels en wetten gehandhaafd te blijven maar daar gaan ze alle instrumenten voor inzetten om hun eigen positie te laten behouden.

  het mag van mij wat dat betreft best iets snellen maar er is al eens een minimaal kijkje op het basis principe inkomen gekeken laatst nog door jetta kleinsma ook zo`n achterlijke die meer te verteren heeft maar andere graag aan een slaven baan zet onder het motto onze wil is wet met een vleugje DDR mentaliteit de harde hand Arbeid macht frei. Alleen de vogels vliegen van oost naar west zonder neergeschoten te worden. Goed je mag demonstreren met je rug tegen de muur alleen als je geld hebt is je vrijheid niet duur.

 4. Fantastisch nieuws!! Er zijn grote pilots nodig om dit verder te laten groeien!

 5. Ik denk dat je tussen Nederland en Ijsland geen vergelijking kunt maken. IJsland is niet eens lid van de EU. Wilde het wel worden. Waarom dan vraag ik mij af. Als ze het zo goed doen. Zo goed gaat het daar dus nog lang niet.

  • Waarom zou Nederland niet voor een basisinkomen kunnen kiezen? Nederland kan hier, onafhankelijk van de EU ook voor kiezen! Ieder lid van de EU kan zijn eigen beleid maken!

   • Nederland is een verloren zaak. Als het al een zaak was, want dat klinkt zo gevoellloos. Maar Europa moet nu voor elke Europeaan een basisinkomen invoeren. En uiteindelijk moet dat gelden voor ieder mens op aarde. Zodat je ook een echte keuze kunt maken. IJsland heeft een beetje een status aparte. Zoveel inwoners zijn er niet. Het is meer een dorp. Dat dat landje ergens van kan bestaan is een wonder. Het grootste deel is onbewoonbaar.

 6. Dat is goed nieuws voor hen die een basisinkomensysteem willen! Een basisinkomen garandeerd sociale zekerheid, bevordert gezondheid en geeft goedwillenden een stimulans om werk te zoeken (behoudens de kwaadwilligen), maar die heb je ook in het huidige systeem.En zij (liberalen) en andere zogeheten liberale-democraten die niet willen delen, zullen met de invoering van het basisinkomen wel moeten delen. En als dan ook nog een 32-urige werkweek wordt ingevoerd vind ook dan een rechtvaardige verdeling plaats van beschikbare duurzame arbeid. En ook nog een nieuwe europesese wet analoog aan ons minimum loonwet de wet op maximum loon, en dan zijn we helemaal op de goede weg, en hoeft de belasting voor de hoogste inkomens niet omhoog! De Sociale voorzieninge inruilen voor een basisinkomen 3x de huurin de sociale sector zo’n 1000 euro per persoon boven 18 jaar heeft de toekomst en niets anders, wat indruist tegen sociale gelijkwaardigheid en onrechtvaardige inkomens. En as we toch bezig zijn dan het aloude principe van werknemerszelfbestuur in bedrijven en stimuleren van coöperatieve bedrijven waar de winst eerlijk en rechtvaardig wordt gedeeld met alle werknemers die ook tegelijk werkgevers zijn! Een utopie?! Het is een kwestie van geloven in een duurzame wereld (zie mijn boek ISBN) en maken van de juiste keuze’s in algemeen belang en in bijzonder voor de laagste inkomens. Mooier kan het niet! Co Meijer te Schoorl.

  • Dus je wilt een basisinkomen van 1000 euro per maand per persoon en dan ook nog een 32-urige werkweek ? Stel dat iemand helemaal niet kan werken ? Dan sta je nog snel op straat. Toeslagen e.d. worden afgeschaft. Dus hou je nog niks over tenzij je met z’n tweeën woont. Dan heb je 2000 euro in de maand. Met 1500 euro per maand ga je het ook niet redden in dit land. Je hebt minstens 1750 euro per maand nodig. En natuurlijk kun je mensen niet nog steeds gaan verplichten samen te gaan wonen … om de kosten te gaan delen. Er valt niet zoveel meer te delen.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.