neo-liberaal recept: bezuinigen, privatiseren en daarna winst opstrijken

AMSTERDAM – De neo-liberale roofpolitiek van bezuinigen, daarna privatiseren en vervolgens een kleine elite van rijken hun zakken laten vallen teistert al enkele decennia de westerse wereld. Met de crisis als het ultieme middel.

Het recept is uiterst eenvoudig maar doeltreffend. Zorg dat conservatieven vermomd als liberalen de politieke macht in handen krijgen en pas het volgende toe.

1. Begin te roepen dat alles onbetaalbaar is en herhaal voortdurend dat bezuinigen ‘moet’. Doe dit net zo lang totdat de sufgelulde burger gelooft dat het echt niet anders kan. Presenteer ieder jaar ’tekorten’, daarbij dankbaar gebruikmakend van instellingen als de EU met hun 3%-norm die niet overschreden mag worden.

2. Bezuinig met de kaasschaaf. Dat wil zeggen geef jaar na jaar minder uit aan de sociale verzorgingsstaat. Snoei op uitkeringen in de breedst mogelijke zin, maar wel in stukjes. Langzaam maar zeker treedt er gewenning op aan de uitgeholde uitkeringen. Wacht tot sociale burgers de gaten opvangen die je als overheid slaat. Denk aan het oprichten van voedselbanken. Doe vooral alles stap voor stap, anders zou het volk weleens in opstand kunnen komen. Rustig aan, maar blijf vooral de overheidsuitgaven jaar na jaar terugdringen.

3. Verkoop openbare voorzieningen als de gezondheidszorg, ouderenzorg, re-integratie, energievoorzieningen en bankwezen. Of bezuinig zo sterk op de uitkeringen dat de private sector wel gevraagd moet worden in het ontstane gat te stappen. Schrijnend voorbeeld zijn natuurlijk de zorgverzekeringen die jaar na jaar miljarden winsten maken doordat de burger te veel ziektekostenpremie betaalt. En blijf vooral als overheid roepen dat alles onbetaalbaar is.

4. Nu is de weg is vrijgemaakt voor het bedrijfsleven om te ‘cashen’. Op zich een aardige stap, maar nog niet goed genoeg. De laatste stap is dat de superrijken  in tijden van recessie kunnen toeslaan en de kleine aandeelhoudertjes uitkopen en zichzelf nog verder verrijken. Kortom iedere crisis is nodig voor het ultieme doel: de rijken nog rijker maken. Op dit moment gaat het uitstekend kijk naar de problemen in Irak, Syrië en Turkije en Oekraine en last but not least in Duitsland wordt gevreesd voor de volgende bank crash!

 

2 Comments

  1. Ja, dat wordt een groot feest (voor een enkeling). Die onderzoeken kennen we onderhand wel. A la meneer Stapel. Sommige uitslagen staan haaks op elkaar. De ene keer is iets wel zo en later weer niet. Dan toch weer wel en uiteindelijk weten ze het niet (zeker) meer.
    Maar alle onderzoeken zijn goed voor de ekonomie. Nou ja, waren. Nu ze zijn goed voor een enkeling.

  2. Gesteund door propagandamedia in hun bezit zoals Geenstijl, Telegraaf, RTL, NOS, WNL. Het is feest, en als klap op de vuurpijl gaan ze mensen nog wijs maken dat zij de gelukkigste mensen ter wereld zijn. Net compleet afgeperst, opgelicht, bedrogen maar wel de gelukkigste. Onderzoeken bewijzen het. En dat dan maar vaak genoeg herhalen. Zie ook

    http://airvd.wordpress.com/2014/08/31/troonrede-2014/

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.