Aantal klanten voedselbanken neemt nog steeds toe

aardbeienUtrecht – Op zaterdag 30 augustus 2014 is op de algemene ledenvergadering van de Vereniging van Nederlandse Voedselbanken gepeild onder de leden hoe de klantenaantallen zich ontwikkelen. De aanwezige voedselbanken (meer dan de helft van het totale aantal van 154) hebben in de peiling aangegeven te verwachten dat het aantal klanten in 2014 nog steeds zal toenemen. De groei neemt naar verwachting wel minder hard toe dan in 2013.
(Bron: Voedselbanken Nederland)

Commentaar
Ondanks de mooi-weer verhalen die Rutte 2 rondstrooit groeit het aantal mensen die een beroep doen op voedselhulp in ons land nog steeds! Gelukkig voor deze regering kan de aandacht verlegd worden naar het buitenland (zie 17 meest gebruikte politieke streken), zoals problemen in Oekraïne en Irak.

Rob Vellekoop

 

 

10 Comments

 1. Dat is mooi Rob dat je een nieuwe rubriek wilt starten. Ongetwijfeld wordt er al veel gedaan maar is het veel te weinig en vooral te weinig gecoördineerd. Dat is dan ook meteen mijn eerste suggestie; acties en ideeën moeten gecoördineerd worden. Als ‘we’ niet in staat zijn om samen een vuist te maken komen we nergens. Er is nog zo veel onderzoek te doen. Wie zijn ‘we’ bijvoorbeeld en hoe zou je een vuist kunnen maken.

  Mijn eerste gedachten gaan uit naar het vinden en formuleren van een juridische basis. Ik ben zelf geen jurist, maar iets zegt me dat er een juridische basis te vinden moet zijn om de Nederlandse staat aan te klagen. Misschien is het complete onzin, maar de komende tijd ga ik het zelf zo goed en zo kwaad proberen uit te zoeken.( iedere hulp is welkom!!) De vraag is dan hoe het beleid van de overheid zich verhoudt met de Nederlandse grondwet, het Europese recht en verder met de Universele rechten van de mens waar Nederland ook voor getekend heeft.

  Met dat beleid van de overheid bedoel ik a) de hoogte van de bijstandsuitkering en b) het korten of intrekken van een uitkering om welke reden dan ook en c) het dwingen tot werken zonder ten minste het minimumloon uit te keren en d) het in gebreke blijven werkgelegenheid en banen te creëren.
  Volgens mij is de Nederlandse staat verplicht iedere burger van een zeker bestaansminimum te verzekeren. Bovenstaande punten laten zien dat ze dat niet doet.

  Als een crimineel gestraft wordt krijgt deze onderdak en eten van de overheid, ook al heeft die de verschrikkelijkste dingen gedaan. Als je baanloos wordt door welke omstandigheid dan ook- meestal niet-verwijtbaar- heb je die garantie kennelijk niet. Zeker niet als er ook nog gekort wordt. Korten is in feite niets anders dan iemands zekerheid van dak en eten afnemen. Dat moet aanvechtbaar zijn.

  Ook zal er een nieuwe definitie moeten komen van armoede, anders dan die welke door het CBS gehanteerd worden en al helemaal anders dan volgens de rekensommen van het NIBUD. Die gaan echt helemaal nergens over! De kosten voor levensonderhoud liggen aanzienlijk hoger dan dat deze club ons wil doen geloven en die door de overheid als maatstaf worden genomen.

  Wordt vervolgd…maar ik hoop vooral op veel meer suggesties en ideeën van anderen!

 2. Beste Harry. Ja dat vraag ik me ook al zolang af. Wat gaan WE eraan doen? Af en toe komt er eens een demonstratie, maar veel verder gaat het niet. Dat is iets waar ik me ook erg zorgen over maak. En ja, je hebt gelijk: op een basisinkomen kunnen we niet wachten. Dat gaat veel te lang duren een dergelijke hervorming. Lid worden van de bijstandsbond kan wel enige nut hebben denk ik. Maar heb je misschien ook weinig aan als je niet in de omgeving van Amsterdam woont. Dus ja, om antwoord te geven op jouw vraag: Ik maak me ook zorgen!

 3. Ik roep al langer dat de bijstandsuitkering gewoon omhoog moet. Want van dit bedrag valt gewoon niet rond te komen. Steeds meer mensen komen erdoor in de schulden en moeten naar een voedselbank toe. Het is schandalig dat dit gebeurd in een rijk Westers land zoals Nederland. En als je dan zegt dat de bijstandsuitkering omhoog moet omdat er niet van rond te komen valt dan krijg je als commentaar dat er anders geen motief meer zou zijn om te gaan werken. Lariekoek. Liberale onzin is dat. Er zijn gewoon niet genoeg banen voor iedereen. En zeer zeker niet met al die verwende tweeverdieners van tegenwoordig. In vele huishoudens komen er twee dikbetaalde salarissen binnen terwijl in andere huishoudens mensen nog niet eens één salaris hebben. De rijkdom is niet eerlijk verdeeld.

  • Beste Minima, uit jouw comment voel ik de verontwaardiging, evenals in zo vele stukjes op deze site. Volkomen terecht en ik voel met jou en al die anderen mee want mijn positie is al evenmin rooskleurig.
   Maar er is 1 vraag die me al zo lang pijnigt; wat gaan WE er aan doen?!
   Daar breek ik echt mijn hoofd over. Je leest bijna dagelijks berichten in de media zoals vandaag nog dat de gemeente Enschede zijn bijstandsgerechtigden wil dwingen hun pensioen op te eten. De haren rijzen je de berge, iedere keer weer als je zo’n paniekmaatregel verneemt. De gemeenten voelen zich met de rug naar de muur en hoewel je zou kunnen stellen dat ook zij slachtoffer zijn van een verkeerd financieel systeem, verhalen ze hun onmacht op de bijstandsgerechtigde in plaats van garanties voor een menswaardig voor hun burgers te bevechten op de bezuinigingen van de overheid.

   Ik begrijp gewoon niet dat Nederland inmiddels niet op zijn achterste benen staat van zoveel onrecht. Daar maak ik me eerlijk gezegd nog meer zorgen over dan het onrecht op zichzelf. De rijkere groep doet alsof hun neus bloedt en de arme groep laat het gewillig over zich heen komen. Er wordt hier en daar wel wat geschreeuwd en soms wordt een gemeente aangeklaagd, maar het zet geen zoden aan de dijk.

   Het basisinkomen gaat ons nu niet redden, dat gaat veel te lang duren. Structurele hervormingen gaan langzaam, kunnen we niet op wachten. Er is nood aan de man, hoge nood!

   Dus, en dat is ook een vraag aan Rob Vellekoop; wat gaan WE er aan doen?! Is het een suggestie om eens te beginnen met een nieuwe rubriek op deze site, een rubriek waar bezoekers ideeën, kennis en suggesties kunnen plaatsen met als doel tot iets te komen om daadwerkelijk op te treden tegen de overheid?

   • Beste Harry, goed plan, ik ga meteen aan de slag met het maken van een nieuwe rubriek.
    Ondertussen zijn suggesties natuurlijk al welkom.

    Hartelijke groet

 4. Citizens-Multi-National (CMN) is een burger multinational.
  Een groeiend aantal consumenten, zelfstandige ondernemers en maatschappelijke organisaties sluit zich aan om dezelfde kostenbesparingen te realiseren die multinationals al meer dan 50 jaar genieten. Kostenbesparingen die burgers als individu nooit kunnen realiseren.
  CMN brengt de besparingen volledig terug bij de burger en de overheid. Daar waar traditionele multinationals en banken het voordeel van hun werkwijze uitkeren aan managers en aandeelhouders.
  http://www.cmn-lcc-international.com/

  • Beste Gerrit, Hartelijk dank voor de tip. Ik heb het bestudeerd, maar door een gebrek aan kennis begrijp ik maar weinig van het verhaal. Wel voel ik dat ze een essentie aanraken, maar deze zal aan een financiële leek als ik- en velen met mij vrees ik- toegelicht en uitgelegd moeten worden.
   Heb je misschien ook een suggestie hoe ik deze materie beter kan leren begrijpen?

   Groet, Harry

 5. Waar zijn we zelf ook normaal gaan vinden dat mensen in hun eerste levensbehoefte afhankelijk zijn van de gunsten en luimen van anderen.

  Een eerste levensbehoefte hoort de staat ruim in te voorzien.
  Niet dmv, een kratje oude prei en brood , maar dmv een normaal in komen om van rond te komen.

  Wat ik mij verder afvraag, wellicht kan iemand mij dit vertellen, hoeveel dagen kan men ervan eten? Is dit een volledige week voedsel voorziening, of moet ik het zien als je krijgt wat er te geven is?

  En kunnen we met zijn allen aub terug naar de verontwaardiging van het feit dat dit bestaat in rijk Nederland?

  Ik ben van plan dit geen moment als normale gang van zaken te zien!

  Als er nu echt een crach had plaatsgevonden had het overleven geweest , maar dit , wat er nu plaatsvond is de herverdeling van geld naar de top, en de einde van eerste levensbehoeften van de gewone man.
  Ik ben niet tegen rijkdom, ik ben tegen armoede in een rijke tijd.

  • Mooie post! En nee, er valt niet te (over)leven van die (goedbedoelde) troep van de voedselbank. Het is vernederend en vervelend, maar toch zonde om het pakket niet op te halen..

 6. In tegenstelling tot het ‘gewone’ nieuws neemt het dus helemaal niet af. Hier in Zeist merken we er weinig van. Het varieert wel elke week. Het aanbod is ook redelijk. En verschilt ook van week tot week. Brood is er meestal zat. Meer dan zat. lol

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.