Dwangarbeid of werken met behoud van uitkering

Dwangarbeid is de verkeerde naam voor de werkzaamheden van bijstandsgerechtigden op bijvoorbeeld het Hembrugterrein (in Amsterdam), betoogde het Amsterdamse PvdA-raadslid Dennis Boutkan. Maar er is geen beter woord voor, en Boutkan maakt zich druk over de verkeerde zaken, aldus onder anderen SP-Kamerlid Sadet Karabulut.
PvdA-raadslid Dennis Boutkan beklaagt zich in Het Parool over de term ‘dwangarbeid’. Dit doet hij naar aanleiding van schriftelijke vragen van de SP-fractie in de Amsterdamse gemeenteraad over feiten rondom het met chemicaliën en asbest vervuilde Hembrugterrein.

Bijstandsgerechtigden uit Amsterdam werden hier verplicht aan het werk gezet, op straffe van korting op de uitkering. Zij moesten vanaf oktober 2011 het gebied vrij maken van struiken en onkruid zonder beschermende maatregelen en zonder dat er een precies beeld was van de mate van vervuiling van het terrein. Er was geen vergunning voor het werken op terreinen met gevaarlijke stoffen en er waren geen gecertificeerde werkmeesters.

Hoewel de betrokken uitkeringsgerechtigden diverse keren aan de bel trokken dat er wellicht een gevaar voor hun gezondheid bestond, werd er weinig acht geslagen op hun protesten. Niet meer komen betekende een korting op de uitkering. Tegen deze wantoestanden protesteert Boutkan niet, hoewel mensen wellicht blijvende gezondheidsschade hebben opgelopen. Wel treft de term dwangarbeid hem in zijn hart, schrijft hij.

Wat hem in zijn hart had moeten treffen, is de gedwongen tewerkstelling onder het mom van re-integratie van mensen onder dreiging van een flinke korting op of zelfs intrekking van hun bijstandsuitkering. Dat betekent geen huur kunnen betalen, geen eten kunnen kopen en de zorgpremie niet kunnen voldoen.

Het ís namelijk dwangarbeid volgens de definitie van de Internationale Arbeidsorganisatie: ‘Onder dwangarbeid wordt arbeid verstaan die mensen onder bedreiging van straf, tegen hun wil, verrichten.’

Ieder weldenkend mens hoort daar tegen te zijn. De PvdA heeft er echter hard aan meegewerkt dat mensen zonder werknemersrechten, zonder veilige arbeidsomstandigheden en zonder salaris, moeten werken. Dat leidt tot verdringing van betaalde arbeid, ontduiking van het wettelijk minimumloon, niet-naleven van de cao en oneigenlijke concurrentie voor andere werkgevers.

Maar dat raakt sociaaldemocraat Boutkan niet in zijn hart. Sterker: hij bejubelt het feit dat mensen met veel werkervaring, die recent werkloos zijn geworden, via de Herstelling van de gemeente totaal zinloos ‘werknemersvaardigheden’ moeten opdoen. Schoenenpoetsen, strijken, takken rapen in het Amsterdamse Bos.

Zijn bewering dat door dit beleid meer dan vierduizend bijstandsgerechtigden aan het werk zijn geholpen, wordt niet gestaafd door de feiten. Schoolverlaters en uitstromers naar de Sociale Werkvoorziening zijn bij deze cijfers inbegrepen.

Boutkan doet een hartstochtelijk appèl op wethouder Arjan Vliegenthart afstand te nemen van de term dwangarbeid. Ondergetekenden doen een hartstochtelijk appèl op de PvdA-fractie daden te tonen en niet te vallen over woorden. Maak samen met ons zo snel mogelijk een einde aan werken zonder loon in Amsterdam. Werk moet lonen, te allen tijde, dat zou de Partij van de Arbeid toch moeten onderschrijven.

Aldus in een schriftelijke verklaring van Piet van der Lende (Actiecomité Dwangarbeid Nee), Déjo Overdijk (de Bijstandsbond), Maureen van der Pligt (FNV) en Sadet Karabulut (SP)

7 Comments

 1. Het wordt steeds duidelijker: Dennis Boutkan, Kleinsma, Jongerius, alle PvdA-regenten en het voltallige parlement zijn nazi’s.
  Ze steunen de nazi’s in de Ukraine, Gaza, Syrie en noem maar op.
  Afschieten deze collaborateurs zoals in de 2e wereldoorlog!!

 2. Protesteren heeft geen zin, wat wel zin heeft is om alle werklozen te verenigen, een partij op te richten en er allemaal op te stemmen.
  Op deze manier kunnen we zelf de macht vormen, slechte plannen opnieuw in stemming doen en afwijzen bij meerderheid zodat het allemaal legaal is dan kunnen we zeggen dit hebben we met zijn allen afgesproken.
  De arrogantie van de macht is inmiddels buiten proportie hoe willen mensen die na hun politieke carrière nog een carrière ambiëren in het bedrijfsleven, een weloverwogen beslissing nemen, er word intens gelobbyd en dit niet zonder resultaat, alles word geprivatiseerd zonder over de gevolgen na te denken en een veiligheid in te bouwen voor als het misgaat.
  Nu is het zo dat wanneer er overwaarde in je huis zit de gemeente je een hypotheek verstrekt ter hoogte van die overwaarde en je deze dus op moet eten, als ik bij de bank kom krijg ik nul op rekest bij het verzilveren van overwaarde, en een hypothetische overwaarde is niks waard als ik niet verkoop.
  verder is de flexibilisering van de arbeidsmarkt mij een doorn in het oog, na een bepaalde leeftijd word je niet meer benaderd, bedrijven hebben liever jonge mensen die zijn nog beïnvloedbaar door de bedrijven en hun managers.
  Wat wel zin heeft is een correcte besteding van gelden door met name het UWV, deze zou als taak moeten hebben om mensen die geen of te weinig opleiding hebben op te leiden, zoals de situatie nu is krijgt iedereen(vriendjespolitiek) geld van het UWV voor allerlei onzinnige projecten die tot niets leiden maar de werkloze blijft het ondergeschoven kindje, herinvoering van de werknemersbijdrage zou dan ook wenselijk zijn.
  Ook de privatisering van de ziektewet(Acture) leidt er toe dat mensen tijden geen inkomen hebben en indien zij geen vangnet hebben enorm in de problemen komen, ook de leus op hun website van wij garanderen dat uw zieke werknemer binnen vijf dagen weer aan het werk is, is natuurlijk een enorme leugen, het is hetzelfde als wanneer je van een ongeboren kind zegt ik beloof dat het een Nobelprijswinnaar word.
  Nederland bestaat niet volgens de Europese gedachte, ook Duitsland en de andere lidstaten bestaan niet, mensen bestaan ook niet, wel werkende nomaden die als het systeem werkt en dus de hele sociale sector is afgebroken van land naar land en van werk naar werk reizen tegen uiteraard slechte lage lonen.
  Resultaat van dit alles is, revolutie, overvolle gevangenissen, want als de keuze is sterven van armoede of stervend stelen dan het laatste.
  Ik roep werklozen op om op elkaar te stemmen en de macht over te nemen en in dat proces de slechte medewerkers van zowel UWV als gemeenten de werkloosheid in te sturen, het hele systeem op de schop, kansen voor iedereen zonder ze al op voorhand een goed basissalaris te geven, dit leidt volgens mij tot een ineenstorting van de creatieve maatschappij die toch gestimuleerd moet blijven om tot revolutionaire ideeën te komen.
  Tot slot, denk na over de toekomst, stem en beslis mee of kwijn weg in het systeem, je bent een nummer zolang je leeft, wanneer je dood bent krijgt iemand anders weer een nieuw nummer.
  Fight The power, change(there)your world.

 3. Menselijke arbeid is kapitaal en dat kapitaal zou moeten toenemen omdat de basiscapaciteiten en de kennis van het mensenras zijn toegenomen en daarom moet hierop meer nadruk/waarde worden gelegd/gegeven, maar in plaats daarvan neemt de waarde af. Daardoor is de mate van ongelijkheid en het aantal mensen in de wereld dat op de armoedegrens leeft – of beter gezegd op de grens van de dood – toegenomen en op de grens van de dood betekent dat zij niets anders te doen hebben dag in dag uit dan al hun tijd besteden aan het vinden van middelen om in leven te blijven, zij leven elke dag op de grens van de dood, zij kunnen het huidige systeem niet eens uitdagen want zij leven continu op de grens van de dood en zij zijn op die manier de meest perfecte slaaf geworden.

  Begrijp dat voordat een systeem om te werken en genoeg Basisinkomen voor iedereen te creëren, Basisinkomen zou betekenen voldoende te hebben om te overleven en in staat te zijn om een standaard leven op aarde te kunnen hebben, wat je zou verwachten voor jezelf wanneer je basisbehoeften vervuld zijn – en om dat te laten gebeuren binnen een kapitalistisch systeem zal er voldoende geld moeten rollen dat geproduceerd wordt door de geaccumuleerde arbeid en tijd en de inbreng door de tijd heen. Dit zou al generaties hebben moeten groeien en de wereld zou op dit moment een plek van overvloed moeten zijn, maar in plaats daarvan hebben we schijnbaar opzettelijk, maar mogelijk ook verbluffend door een vorm van domheid, de huidige werkelijkheid gecreëerd in plaats van een groeiende economie – hetgeen is wat het resultaat had moeten zijn van geaccumuleerde arbeid, intelligentie en onderzoek over de tijd heen, zijn we bezig geweest onze capaciteit te reduceren om te kunnen zorgen voor de burgers van de wereld en rechtvaardigen we dat op elke mogelijke manier door theorieën en opinies in plaats van de feiten onder ogen te zien. Zelfs onze wetgeving werkt met opinies, onze psychologie werkt met opinies, ons onderwijs werkt met opinies, onze politiek werkt met opinies – je krijgt geen feiten te horen – onze media die een journaal van de werkelijkheid zou moeten zijn, werkt met opinies, geen feiten maar gevormde opinies in plaats van te handelen op een manier die ieder mens verzekert van een reis op deze wereld die de moeite waard is. Wij hebben geen integere journalisten, dat is jammer – maar dit zal stoppen want de situatie zal exponentieel uit de hand lopen zoals het al is sinds de laatste acht of negen jaar en dit zal zich enorm gaan uitbreiden.

 4. Update van vandaag:

  Kreeg contract verlenging zonder dat ik het gelezen heb of ondertekend. Ze verwachten van mij wel dat ik donderdag en vrijdag aan het werk was. Dit was ik niet, omdat ik simpelweg niet voor jan lul ga werken. Vorige week maakten ze al beloftes dat ik bericht zou moeten krijgen, tot op heden was dit niet gebeurd. Wederom (zoals al dit soort instanties) moest ik er zelf achteraan en kreeg ik een meneer van de gemeente aan de lijn dat zijn stem behoorlijk begon te verheffen. Hier schrik ik niet van dus bleef ik gewoon redelijk aan de telefoon. Ben wel geïrriteerd. Heb het kunnen afreageren op de bokszak gelukkig.

  Iig ik heb een duidelijk antwoordt van degene gekregen. Maandag ga ik erheen om kleding in te leveren en nog mijn woordje doen, daarna moet ik maar weer bijstand aanvragen en dan is het nog de vraag: kom ik straks weer in een betaalachterstand?

  Kzei tegen hem dat ik dit nog nooit heb meegemaakt. Normaal hoor je voordat je een contract tekent, te lezen, een gesprek te hebben (van hoe het gaat) en dan pas tekent. Dit was eerder bij andere bedrijven altijd zo gegaan (na mijn ervaring met niet gemeente gerelateerde werk), sinds ik met de gemeente te maken heb gaan ze het heel moeilijk voor je maken.

  Ze helpen de burgers/mensen niet om aan een reguliere baan te komen, nee ze drukken ze nog dieper de stront in. Wederom kwestie van tijd om mezelf niet te verliezen door hun negativiteit, want eenmaal in de bijstand komt er allemaal bs zo meteen op me af, maar dat ben ik gelukkig al gewend.

 5. Ja echt wel. Ieder mens heeft recht op een normaal en een leuk bestaan

 6. Nou ben ik uit de uitkering, maar werk ik als goedkope arbeidskracht in een apen pakkie van de gemeente. Je bent niet in dienst van de gemeente, maar je loopt er wel mee te promoten en dit is natuurlijk via uwv gegaan met een traject, waarbij ze mensen met een uitkering een kans op een reguliere baan te krijgen aan het werk zetten. Ze zouden je erbij helpen, maar er gebeurd natuurlijk niets aan hun kant. Je moet het zelf maar oplossen en zijn de leiding gevende harstikke lui en laks.

  Ik had een 3 maand contract en vanzelf sprekend neemt een werkgever ook met jou contact, over hoe het gaat, of je nog verder wilt, of je iets anders wilt, of zij iets hebben voor jou dat bij je past. Niets van dit is waar!

  Ze zeggen dat mijn contract wordt verlengd, maar heb nergens mijn handtekening moeten zetten, heel vaag. Bovendien als ik nu bijstand aanvraag ben ik te laat. Ik had al verteld hoe het hier ging in Assen bij de UWV, dat ze mij de eerste keer hebben afgewezen en door hun 2 maand zonder inkomen zat.

  Lekker leuk, was een jaar geleden en ben eindelijk bijna weer bij met m’n geldzaken. Dat is ook de reden dat ik niet meer terug wil de uitkering in, want ze verneuken je gewoon en weten niet waar ze over praten. Mijn reden was dat ik aan het liegen was zonder dat ik iets had gezegd, daarom werd mijn uitkering afgewezen.

  Pffff ik ben nu bijna een jaar verder, heb schuld lopen bij mijn moeder omdat ik elk maand tekort kreeg en de traject van de uwv helpt ook voor geen meter. Krijg 50 euro meer dan de bijstand, sorry hoor maar dan kan je net zo goed je bijstand houden en/of niet inzetten voor het werk. Het motiveert totaal niet en is gewoon dwangarbeid.

  Nou genoeg gezeurd, maar weer eens verder met mijn slavenleven.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.