Dwangarbeid voor uitkeringsgerechtigden afgeschaft in Amsterdam

adamAMSTERDAM – Dwangarbeid of werken met behoud van uitkering is in Amsterdam voorlopig afgeschaft dankzij het collegeakkoord tussen SP, VVD en D’66. De afgelopen twee jaar heeft het actiecomité DwangarbeidNee in Amsterdam met succes acties gevoerd tegen het werken met behoud van uitkering door bijstandsgerechtigden.

Maureen van der Pligt, lid van het actiecomité DwangarbeidNee, was onderhandelaar namens de SP bij de collegeonderhandelingen.

In november heeft het comité een zwartboek gepubliceerd waarin de dwangarbeid voor bijstandsgerechtigden aan de kaak is gesteld. Ook in andere delen van het land kwamen actiegroepen bijeen samen met honderden getuigenverklaringen via het internet uit het hele land over de vernederingen die mensen moeten ondergaan, voorbeelden van verdringing van bestaande arbeid, de rechteloosheid van de dwangarbeiders.

In het nieuwe college akkoord in Amsterdam wordt dwangarbeid, het werken met behoud van uitkering in participatieplaatsen afgeschaft. Laurens Ivens (SP) heeft bij de presentatie van het akkoord gezegd dat werklozen dit niet meer hoeven te doen.  In het akkoord staat letterlijk: ‘We stoppen met onbetaald werk’. Werklozen kunnen voortaan kiezen uit scholing, zelfgekozen vrijwilligerswerk of nieuwe ‘perspectiefbanen’ waarbij het minimumloon of een cao loon wordt betaald. Deze ‘perspectiefbanen’ kunnen worden ingezet bij scholen, sportverenigingen, culturele instellingen.

Het Actiecomité Dwangarbeidnee is een samenwerking tussen de Bijstandsbond, Doorbraak en de Amsterdamse afdeling van de SP.

Commentaar
In een verklaring laat het Actiecomité weten de zaak kritisch te blijven volgen. Verzet werkt. De hobbel die in Amsterdam genomen moest worden leek onoverkomelijk moeilijk, maar dankzij doorzetting en vastberadenheid hebben de uitkeringsgerechtigden in Amsterdam een overwinning van formaat behaald! Gefeliciteerd.

Rob Vellekoop, 19 juni 2014

10 Comments

 1. Natuuuuurlijk geen dwangarbeid meer, volgens de SP in Amsterdam. En heeft de Amsterdamse SP nog iets te zeggen over de zogeheten ‘participatieplaatsen’? Op hun website lees ik daar helemaal niets over, dus zal die dwangarbeid gewoon blijven bestaan.

 2. In het nieuwe Amsterdamse coalitie-akkoord staat wel expliciet dat onbetaalde arbeid wordt afgeschaft, maar niet dat de nieuwe ‘perspectiefbanen’ tegen minimaal het minimumloon OP VRIJWILLIGE BASIS kunnen worden verricht. Wel claimt de SP in de hoofdstad verplichte tewerkstelling van bijstandsgerechtigden te hebben afgeschaft. Dat wekte bij mij enige argwaan. Zijn die ‘perspectiefbanen’ dan geen eufemisme voor dwangarbeid tegen het minimumloon? Onwerkwilligen worden immers ook in het nieuwe akkoord aangepakt.

  Daarom gebeld met de Amsterdamse SP onderhandelaarster Maureen van der Pligt, die tevens actief in in de FNV en in het ActieComité Dwangarbeid Nee. Zij verzekerde mij dat de enige plicht die uitkeringsontvangers in de toekomst nog zal worden opgelegd de sollicitatieplicht is, die ook al in de oude bijstandswet bestond.

  Al dat waar is, heeft de SP in Amsterdam een grote vis binnengehaald.

  Dat dat wel eens zo zou kunnen zijn bleek ook uit een artikel uit de NRC van 20 juni over het verloop van de Amsterdamse coalitieonderhandelingen, waarin op p. 5 te lezen stond:’De SP kan in de onderhandelingen grote eisen op tafel leggen. Gesubsidieerde banen. Afschaffing van de tegenprestatie voor een uitkering. Idiote voorstellen vanuit het gezichtspunt van de VVD, maar die krijgt er wel 20 miljoen aan lastenverlichting voor terug.’

 3. Zolang mensen het journaal blijven geloven,en dat is bijna heel Nederland,zal er niks veranderen,sterker nog dan gaan we een tijdperk in die we ons in de ergste nachmerrie niet kunnen voorstellen.Het is gewoon hopeloos.

 4. leg eens uit waarom de lange mars tot stilstand komt en geheel verwaarloosd word ?
  geen zin, geen tijd, geen aandacht of een geheel ander project nu Rob,

  veel mensen hebben behoefte aan de info alhier, en de protesten werken !
  het gaat langzaam, veel te langzaam maar de neoliberalen dienen gestopt te worden met hun sloopwerkzaamheden.

  nu weer 50000 mensen er uit in de zorg ! ww naar 2 jaar en de flexbanen liggen voor het oprapen, NOT

  Nederland is kapot, Nu een staatsgreep het is nodig !

  • Beste, delangemars loopt nog steeds, helaas op het ogenblik in een wat trager tempo dan ik zou willen. Ik ben nog steeds gemotiveerd, wil er tijd voor maken, maar zie een voortdurende herhaling van zetten die mij soms moedeloos maakt. Dit afbraakkabinet sloopt ongehinderd door en slechts een hele kleine groep actieve mensen zet zich in om hier aan iets te veranderen. Het is die enorme wagon die je in beweging moet zien te krijgen. Dank voor je opmerkingen.

   • Beste Rob, dank voor je antwoord, helder en begrijpelijk. Maar een oud Nederlands spreekwoord zegt: “De aanhouder wint” Doel onrecht bestrijden. En het gonst van de corruptiezaken en klassejustitie.

    Ik werd onlangs benaderd door een omroep die het kleine leed in beeld brengt en kan waarschijnlijk presentator worden. Het idee ligt er !

    Maar de politiek wordt niet geleid door het kabinet maar door lobbygroepen en het lijkt een kettinggedrag van het “old boys netwerk”
    door verrijking en corruptie.

    Zoals we kunnen zeggen door in de stront te roeren verspreid de stank !
    maar het gaat langzaam. Ook de alternatieve media ligt in ruzie ( niburu.co en nl met urubin en world unity )

    Stel de media aan de kaak en publiceer overal zoals nujij.nl, particuliere websites, fok forum. facebook en andere sociale media !

    Ik heb zelf ook nog 25 MB webruimte ter beschikking en draag het graag om niet ter beschikking. Alleen dan vormen we een vuist tegen onrecht en uiteraard hulp verlenen aan mensen die vastlopen door de neoliberale acties en privatisering

    met vriendelijke groet

 5. Terwijl onder bezielde leiding van een SP-wethouder vrijwel geheel Oost-Groningen is omgetoverd tot een participatiegoelag. Niet voor niets waren vorig jaar de meeste faillissementen in Groningen. Bedrijven kunnen niet op tegen personeel dat geen geld kost, maar juist geld in het laatje brengt van participatiebedrijven. http://sptransparant.wordpress.com/2013/07/20/wethouder-hemmes-dwangarbeid/

  Landelijke SP kiest voor dwangarbeid light http://sptransparant.wordpress.com/2014/01/01/landelijke-sp-kiest-voor-dwangarbeid-light/

 6. Goed resultaat behaald door het Actiecomité Dwangarbeidnee! Succes met het overtuigen van de andere gemeenten: afhankelijk zijn van bijstand is niet strafbaar en mag niet strafbaar worden!

 7. De neo-liberale ziekte is voorlopig nog niet uitgeraasd en zal nog decennia ons blijven vervolgen. Het wordt toch eens hoog tijd om geïnformeerd te raken want de officiële media zwijgen over dit thema in alle talen. Begrijpelijk want zij lopen volledig aan de leiband van de kapitaalverstrekkers en daardoor diegenen die de regels en wetten voorschrijven. Inmiddels bromt nog steeds de ondertoon dat ‘de werkloze’ een product is van eigen luiheid en slechte keuzen in het leven die dan maar zijn slavernijstatus onder ogen moet zien in alle volmaakte lelijkheid.
  ‘T lijkt verdomde veel op het Hindoeïstische kasten en karma systeem waarbij de paria niet geholpen dient te worden want zijn huidige status was immers het resultaat van een slecht ‘vorig leven’?
  Bovendien, hoe prettig is het niet voor een overheid die de basale vormen van ethiek en mensenrechten allang aan de willigen gehangen heeft, om een schikbeeld te maken voor de massa. Pas op! “Zorg dat je je arbeidsvoorwaarden niet te serieus neemt, anders dan zie je wat er gebeurt”!! De medewerkers van de volksverraad instituten die in de afgelopen dertig jaar stelselmatig over de balie werden getrokken door burgers welke in de confrontatie met deze ambtenaren aan den lijve ondervonden dat de kraan van de menselijkheid stelselmatig werd dichtgedraaid, krijgen nu de kans om op vileine manier wraak te nemen.
  Wanneer naar hun subjectieve opvatting, ‘Jan met de Pet zijn pet niet snel genoeg van het hoofd neemt en met het hoofd diep gebogen en met witte knokkels van het knijpen de pet vasthoud’, volgt er een sanctie wegens …..
  Daarmee is de overheid geestverwant geworden van hetzelfde corporatieve gedrocht wat ook deze schijncrisis heeft bekokstoofd.
  Intussen maakt dit land zich op voor een nieuwe klassenmaatschappij waarbij de middenklasse lijkt te verdampen en een levensgroot gat ontstaat tussen de gearriveerden en de onderlaag met hun dagelijkse gesel van het overleven.
  Wie nu nog in politiek geloofd of denkt dat de overheid het allemaal wel zal of kan oplossen, is reddeloos verloren. Een vuur blussen met benzine werkt niet. Met water lukt dat veel beter en er is ook veel meer van.
  De bevolking, wij de burgers, de massa, zijn als het water. Daar is genoeg van en wij zijn zoals het vergelijk dat al aangeeft in staat tot blussen van de nood. Alleen moeten we dan wel beseffen dat we het inderdaad kunnen. En beter dan die benzinespuiters, uiteraard. Wanneer we beseffen dat alles wat om geld draait (en dat is heel veel) gebaseerd is op de moordende rente wat slavernij, honger, gebrek en het meest slechte in de mens naar voren brengt, dan moeten we als eerste van die verdomde rente af!!! Het is die rente die het handjevol bloedzuigers in deze wereld onvoorstelbaar rijk maakt. Rente is de brandstof voor oorlog en onderdrukking dus slavernij!
  In wezen voeden we dagelijks door te gaan werken het monster die in ons geen mensen ziet maar een productie eenheid.
  Daar moeten we en kunnen we vanaf!!!!

  https://www.youtube.com/watch?v=Rz0-uLY1DLM
  https://www.youtube.com/watch?v=KLjvBh3Y0zY
  https://www.youtube.com/watch?v=SBM0jNhq0oY
  https://www.youtube.com/watch?v=KSHgTv80kHA

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.