Tip: accepteer kortingen van de uitkering niet zonder meer

rechtBijgaand een kort stukje van Mr Klinkhamer van Legal2People

Klinkhamer geeft aan dat een client, die we mevrouw de Bruin noemen, uit Rotterdam Legal2People belde omdat zij advies over een opgelegde maatregel van de gemeente Rotterdam wilde.

Volgens de gemeente zou zij onvoldoende haar afspraken zijn nagekomen en een traject hebben geweigerd. Ze kreeg daarom eerst een verlaging van 30% en daarna van 100% op haar uitkering.

Mevrouw de Bruin was het hier niet mee eens. Ze deed haar best maar was vaak ziek en kon de afspraken dus niet allemaal nakomen.
De sociale dienst vond: “Ziekte overkomt je, verzuim is een keuze”. Een leus die wel vaker door de ambtenaren in Rotterdam wordt gebruikt. De gemeente was daarom van mening dat zij gekort diende te worden op haar uitkering.

Namens haar hebben de juristen van Legal2People bezwaar gemaakt tegen de opgelegde verlagingen van haar uitkering.

De kans dat mevrouw de Bruin alsnog gelijk krijgt is groot.

De rechtbank Rotterdam heeft onlangs in een uitspraak vastgesteld dat het beleid van de gemeente Rotterdam niet juist is. De gemeente had de gemeenteraad moeten laten mee beslissen in het beleid maar heeft dit niet gedaan. De maatregelen van de gemeente zijn daarom onterecht opgelegd.

LEGAL2PEOPLE: Geeft gratis advies voor mensen in de bijstand

Tel: 070 – 891 54 44
Legal2People@aol.nl
website:www.legal2people.nl

7 Comments

 1. Hmmm dat is idd verrot, stomme sociale dienst.. Ze willen het liefst iedereen aan een project helpen, zodat ze kunnen besparen op uitkeringen. Vervolgens kom je dan in een kutproject, waarbij de gemeente flink aan jou verdient door subsudies voor het aannemen en volgen van bepaalde opleidingen krijgen ze ook nog eens een flinke bedrag. Mocht je het project voltooien, geven ze geen fuck om je (maar dat was al bekend).

  Ik beloop zo’n project op dit moment tot September. Het loon is behoorlijk zielig, iets meer dan de bijstandsuitkering. Dus eind September houd het op en heb ik een half jaartje weer gewerkt, maar WW kan ik wel vergeten. Waarom omdat ik dan nog minder zou krijgen dan wettelijk is toegestaan.

  Daarom zou ik waarschijnlijk weer de bijstand aanvragen en komt het gezeur weer. Ik ga in de toekomst de projecten weigeren en daar heb ik duidelijk mijn mening over. Mogen ze mij korten, dan schakel ik over naar legalpeople.

  Dit zal dan de eerste keer zijn, omdat ik het eerder zelf wou oplossen. Het zelf oplossen kost je veel energie en je wordt er gewoon schijtziek van.

  Het enige is geld waar ze om geven en hun eigen belang. Het laatste dat ze gaan doen is burgers helpen, maar zelfs dit gebeurd niet eens…. Sneu sneu land en de “leek” zegt dan weer “oh wat hebben wij het goed in ons land, kijk naar landen om je heen bladibla”. pfffff

 2. Als de leus / Motto “Ziekte overkomt je, verzuim is een keuze” wordt gebruikt bij burgers met een uitkering in Rotterdam dan is dat absoluut niet goed,
  Deze leus is niet voor niets binnen de gemeente (Intern) 3 tot 4 jaar geleden afgeschaft omdat dit behoorlijk wat verontwaardiging opriep onder het personeel. (Ambtenaren / inhuur / WSW), tegenwoordig wordt de leus / motto “Ziek is Ziek” gebruikt.
  Als dit nu gebruikt wordt om de een korting op de basisuitkering goed te praten is dat belachelijk.

 3. de mensen die al van een uitkering moeten leven ,schamen zich al zo erg ,dat als je ook nog een korting op hun uitkering zal geven door een zomaar oorzaak is dit maatschappelijk niet aanvaardbaar ,daar deze mensen juist zijn aangewezen op hun laatse redmiddel ,denken ze nou echt dat de mensen zo gestoord zijn om dit in de waagschaal te stellen en dit risico willen /durven lopen ? kom nou ze moeten zich laten nakijken hoor dit is nog erger dan lijfstraf ! en niet aanvaardbaar ! dit moet ophouden ,de mensen zijn al bang om naar een cursus van het uwv te gaan en zijn daarom ook niet te motiveren ,het is PURE ANGST ,heb het ook gevraafd aan verschillende mensen ,maar wat mij nog het meest bezig heeft gehouden dat is dit ; de limit,! het volgende namelijk ,in de wandelgangen heb ik vernomen dat de klantmanagers een flinke bonus krijgen om mensen te korten ,en het ligt bij voorbaat al voor in de mond !!! het korten van uw uitkering als u niet meewerkt .echt waar ,lieg nooit en heb dit meegemaakt ,heb dit ook aan iedereen verteld van de shift ,werkzoekende toen en waren ook erg ontdaan !!dit moet stoppen ,je mag dit delen en aan een ieder laten lezen het is de waarheid ,en niets anders ,!!! sterkte allemaal met zoeken naar een baan ,[die er niet meer is ] sorry .en als er iets is is het een gemeentebaan voor een appel en en ei !!

 4. ik moest 1,5 jaar geleden van het UWV Terneuzen een sollicitatiecursus volgen, al nadat ik net werkloos was. Ik was bijna 50jr toen. Ik ben jaren manager geweest en heb vele sollicitatiegesprekken afgenomen met kandidaten na hun cv’s te hebben doorgenomen. Belachelijk, pure bureaucratie. Ik gaf door dat ik een sterfgeval had in de familie, wat niet gelogen is, want daar ga je niet over liegen, en dat ik dus wilde afzeggen voor de cursus. Ik werd gelijk verweten de bureaucratische afspraken niet na te komen (terwijl er bijna elke maand zo’n cursus gegeven wordt) en mijn uitkering werd direkt met 30% gekort. Gelukkig was ik niet lang werkloos, maar ondertussen liepen mijn schulden wel op. Jarenlang betaal je werknemerslasten en voor het legitiem afzeggen van een onnozele cursus korten ze zomaar op je uitkering. Ze zoeken gewoon iets om je te korten.

 5. Mij is een jaar of 10 precies hetzelfde overkomen (SoZaWe Heiman Dullaertplein, R’dam). Ik ben chronisch ziek en kan ook niet zomaar iedere afspraak nakomen. Nadat ik een aantal keer een afspraak noodgedwongen moest afbellen kreeg ik een brief thuis dat mijn uitkering was stopgezet. Ik had in die tijd een Turkse klantmanager die het als missie zag om mij volledig kapot te maken. Zo stond ze bijv. om de haverklap voor de deur, het was op het randje van stalken. Een keer had ik een ’s morgens een afspraak afgebeld en 10 min. later stond ze voor mijn deur. Compleet gestoord. Ze schrok zich dan ook rot toen mijn moeder de deur opendeed, ze was ineens poeslief! Ze had tijdens een gesprek ook toegegeven dat ze perse mijn dossier wilde hebben ‘om mij eens even flink aan te pakken’. Ze vond ook dat ik ‘er te gezond uitzag’ om chronisch ziek te zijn. Oftewel, ik zou liegen. Ik heb toendertijd serieus overwogen om zelfmoord te plegen, maar dan had ik dat K-wijf haar zin gegeven. Als ex-ambtenaar die aan alle kanten belazerd is door de Gemeente kan ik alleen maar zeggen dat het in en in triest is dat dit soort psychopaten worden aangenomen bij de Gemeente om dit soort functies te vervullen.

 6. Ik vind kortingen op een bijstandsuitkering sowieso erg heftig. Vooral omdat de bijstandsuitkering al zo laag is dat je er nauwelijks van rond kunt komen en omdat het een laatste vangnet is. Consulenten die korten beseffen niet wat ze ermee aanrichten. Dat ze levens verwoesten daarmee. Mensen nog dieper in de problemen helpen dan dat ze al zitten. Ik vind het schandalig en ben zelf van mening dat een korting alleen maar te rechtvaardigen is als er sprake is van een ernstig delict, zoals bijvoorbeeld mishandeling van een consulent of grote fraude. In alle overige gevallen zeg ik: korten op een uitkering die al zo laag is zou niet moeten mogen! En is inhumaan.

 7. “De gemeente had de gemeenteraad moeten laten mee beslissen in het beleid maar heeft dit niet gedaan. De maatregelen van de gemeente zijn daarom onterecht opgelegd.”

  Hoe dúrft de gemeente R´dam?!
  Wanneer gaan de raadsleden de wethouder/burgemeester “dumpen”?

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.