Armoede & rijkdom in cijfers in NL

cijfersBijstandsuitkering op 1-1-2014
Alleenstaanden 643,40 netto p.maand
Paar 1286,81 netto p.maand
Bijstandsgerechtigden eind 2013: 413.000

AOW op 1-1-2014
Alleenstaanden 1074,25 bruto per maand
Paar 1468,82 bruto per maand

WW-uitkering is 70% van laatstverdiende loon

Werklozen maart 2014 : 684.000
Vacatures eind 2013 : 97.000
Minimumloon vanaf 23 jaar bruto 1.485 per maand
Ministerssalaris is 19.050 per maand
Overheidsfunctionarissen maximaal 24.765 per maand
(Balkenende-norm)

Onder de armoedegrens >1.200.000 (2012)
Huisuitzettingen door corporaties: gemiddeld 19 per dag (2013)

Aantal voedselbanken: 146
Klanten voedselbanken: 85.000 eind 2013
Klanten hebben maximaal 6 euro per dag te besteden

Aantal miljonairs 74.000 bezitten samen 273 miljard euro (2012)

Wonen
Huurtoeslag 2014 is maximaal 328 per maand
maximale huur sociale woning 699
max. hypotheekrenteaftrek 52%

Ziekte
Zorgtoeslag 2014 max. 72 per maand
Minimale zorgpremie 80 per maand met 0 eigen risico
Minimale zorgpremie 62 per maand met 500 eigen risico

13 Comments

  • Beste Tom, de Basis Inkomen Partij (BIP) voert eveneens strijd voor een basisinkomen zoals de naam van de partij al zegt!

 1. stemmen heeft geen zin, ook al wint er 1 partij die goed doet. ze worden toch omgekocht, tis 1 groot poppenkast voor de menigte om verwarring te brengen. ze komen niet met oplossingen, maar alleen met problemen. het maakt niet uit welke kant ze op gaan, wat de verschillen zijn, ze gaan allemaal richting 1 kant en dat is de NWO (nieuwe wereld orde).

  vandaag ook weer 5 mei pffff neppe vrijheid, elite gebruiken soldaten om hun oorlog te winnen en de soldaten zijn dan de helden.. klopt niet, want zij denken dat ze voor vrijheid vechten, terwijl de elite achter de schermen 1 groot dictatuur hiervan maken. kijk maar nu tegenwoordig waar de US en EU zich mee bemoeien. hun eigen landen lekker in de tering laten, maar we geven om het midden-oosten (OMDAT ZE VEEL OLIE EN RESOURCES HEBBEN).

  voor mij geen chippie, kga liever dood en neem ik een paar corrupte klootzakken met me mee, dan een chip in m’n lichaam. dood kan toch niet, want we zijn tog onsterfelijk, lichaam gebruiken we gewoon als omhulsel van de ziel en het immuunsysteem kan je zien als een soort virus scanner, wel leuk als je dit feitje weet.

 2. Overal zijn ze mensen aan het onslaan ,en dan komen er mensen met behoud van uitkering voor terug. Rutte en de rest van het schorem is de slavenij weer terug aan het brengen.Over 2 jaar komt D66 aan de macht,is al bepaald door de bilderberggroep,En die gaat gewoon door met de afbraak van Rutte.Stemmen heeft dus weinig zin ,de bilderbergtuig bepaald wie er aan de macht komt.Het is allemaal een groot toneelspel. Dus ga maar lekker met oranje vlaggetjes zwaajen ,want die vieze inteeld familie van het koningshuis ,zit ook in de bilderberggroep Mensen word wakker,anders heeft straks iedereen een frid chip in zijn rechterhand, en dan is het te laat.

  • Stemmen heeft altijd zin (want rechts stemt wel altijd), echter alleen niet op de huidige kliek met uitzondering van de SP en de BIP.

 3. Met interesse vernam ik van Uw cijfermateriaal. In het programma Business Class van Harry Mens had de telegraaf columnist Jaap van Duijn het zelfs over 1 miljard wat in bezit zou zijn van 1% van de bevolking……doch dat Diederik Samsom van plan zou zijn omdat eens naar beneden af te romen wat hem niet in dank wordt afgenomen door de VVD en Mark Rutte.

 4. NIEMAND kiest voor armoede en/of ziekte in een welvaartsstaat als Nederland met verplichting tot opleiding en werken!! Rutte c.s. is dom en gemeen als hij anders hierover denkt.

 5. Tja vertel mij wat. Twee maanden in de bijstand gezeten. Dan yippie lotterij gewonnen. Mijn ex die op dat moment al tien maanden het nest heeft verlaten. En twee maanden geen financiele bijdrage heeft geleverd en geen bijdrage leeft bij de zorg van onze kinderen, waarvan 2 met autisme. En met kerst niet wist hoe hij zijn pens moest vullen in restaurants. Terwijl ik en de kinderen aan een menu zaten van onder de 10€. Ook pakte hij nog even een musical . Eist de helft op. Koopt een auto. Boekt met zijn vriendin een hotelletje. Menig resraurant wordt aangedaan. Straks nog twee weken italie. Nu denkt u natuurlijk wat heeft dit te maken met dit stukje over bijstand etc.

  Nu komt het.
  Hij leeft zich uit. En ik krijg een brief van de grmeente. Ik mag niet meer uitgeven dan anderhalf keer mijn bijstandsuitkering. Oftewel ca. 1550€. Hij weigert partnerallimentatie en allimentatie te betalen voor onze oudste studerende bij mij inwonende zoon. Omdat hij 20 is. Mijn andere zoon wordt binnenkort 18, dus hoop op het beste. Ook weigert hij over de afgelopen vijf maanden allimentatie met terugwerkende kracht te betalen. Dit omdat hij zegt in de schulden te zitten. De bank wil geld zien. Iedereen zal begrijpen dat ik dagrlijks in angst zit dat er een deurwaarder beslag bij mij komt leggen.

  Graag vertel ik nog even dat eind december de voedselbank was aangevraagd.

  Lang verhaal. Maar misschien zit hier iemand die mij van goed advies kan voorzien.

  • Ik heb een aantal bedragen nu standaard op de website opgenomen en zal deze halfjaarlijks aanpassen indien nodig.

 6. Pffff. Ik ken de cijfers. Maar toch.
  Schrijnend. En ik ben er één van.
  Van de armen. Werkende en studerende arme in de bijstand. Na 4 jaar werken als gemeenteraadslid, 1 parttime baan in loondienst en bijna een jaar 8 uur p/wk als freelancer. Plus een studie van 1 dag per week, 2 kinderen en een huishouden als alleenstaande moeder van 43 lentes.
  Geen recht op WW. Weinig tot geen pensioenopbouw. En nu weer terug (ik kwam in 2010 als bijstandsgerechtigde met voorkeursstemmen in de gemeenteraad) de armoede in.
  Tja.

 7. vechten mensen niet protesteren, gewoon de beuk erin, anders ligenwe met zon allen starks in de goot,

  • Het is te hopen dat meer mensen wakker worden en ontdekken dat het weer de helemaal de verkeerde kant op gaat. Ze willen alles weer zo als vroeger hebben. Zoals het voor de krises was. Met als gevolg een nieuwe krisis. De graaiers hebben weer oorlogen ontketend en onrust gezaaid in de we wereld. Ja, en onze regering blijft maar geven aan de zogenaamd armste landen die ondanks al die rijken nog steeds hun eigen broek niet op willen houden. Dat mogen de armsten hier betalen. Ondanks alle mooie cijfers (op de beurs) gaat de ekonomie nog steeds niet leven.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.