Rijken nog rijker sinds start crisis 2008

succesVolgens het CBS had in 2012 de rijkste 1 procent van Nederland (74 duizend huishoudens) 273 miljard euro vermogen. Dat is 23,4 procent van het totaal, goed voor gemiddeld 3,7 miljoen euro per huishouden. Het totale vermogen in Nederland – aandelen, bank- en spaarrekeningen, huizen en andere bezittingen, behalve de pensioenen – was in dat jaar 1.166 miljard euro. Op het hoogtepunt vóór de crisis, in 2008, had de rijkste 1 procent ruim eenvijfde (21,5 procent) van het toenmalige vermogen van 1.300 miljard euro.

Let op dit zijn de cijfers over 2012 omdat het CBS altijd jaren achter de feiten aanloopt. Want wat blijkt in 2013 hebben beleggers wereldwijd meer dan 1.000 miljard dollar aan dividend opgestreken. Met andere woorden de NL rijken zijn op dit moment nog rijker dan in 2012.

De rijken zijn immuun voor de ellende die over mensen met een laag inkomen wordt uitgestort. Voor de vorm denkt Den Haag nu even na over een belasting op de hoogste vermogens. Op dit moment betalen de vermogenden 1,2% over hun vermogen aan belasting. Dit wordt door verschillende geleerden als te hoog aangemerkt. Stel je voor dat ze zouden beweren dat dit te laag is.

Commentaar
Ik blijf herhalen dat alle mensen met een laag inkomen zich moeten organiseren en als 1 belangengroepering de regering moet aanpakken. De ongelijkheid wordt steeds schrijnender en zonder verzet blijft deze groeien.

Rob Vellekoop, 12 april 2014

9 Comments

 1. Dus stoppen met ontwikkelinssamenwerking, ondersteunen van arme eurolanden, grenzen dicht, ieder met dubbel paspoort laten anders het land uit, geen sociale voorzieningen naar het buitenland.
  Is dat dan de oplossing, is gewoon een vraag

 2. “Ik blijf herhalen dat alle mensen met een laag inkomen zich moeten organiseren en als 1 belangengroepering de regering moet aanpakken.”
  Dat ís het, Rob; hoewel ik wel vind dat “alle mensen met een laag inkomen” er wel heel erg veel zijn. Een [maar dan wel substantieel] deel van hen lijkt me ook genoeg.
  Het is echter schrijnend dat het collectieve bewustzijn nog zo disharmonisch over helt naar het materialisme.
  Wanneer gaan wij als mensheid (!) beseffen dat uiterlijke rijkdom slechts schijn is en dat innerlijke rijkdom niet alleen essentieel is, maar ook existentiele waarde behelst?

  Het nieuws van vandaag: http://nos.nl/tekst/635082-fnv-wil-gesprek-over-werkloosheid.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A%20nosnieuws%20%28NOS%20Teletekst%29 lijkt een [heel] kleine stap in de richting van de uitspraak van Maynhard Keynes: http://nieuwsuur.nl/video/489478-hoeveel-is-genoeg.html Iedereen standaard 15 uur per week werken.

  Indien het “goed bevalt”, die 80%, dan kunnen we dit toch mooi gaan uitbreiden?!

  Het is mijn overtuiging dat dit (kortere werkweek; uiteindelijk ± 12 à 15 uur per week) wérkelijk de enige gezonde en daadwerkelijke oplossing is voor de huidige slavenmaatschappij!

  • Dit kan ik alleen maar beamen. Innerlijke rijkdom kun je ook nooit kwijt raken. 🙂 Toch zijn er steeds meer mensen die in moeilijkheden komen en hun vaste lasten niet meer kunnen betalen. Een basisinkomen is een goede oplossing en veel efficienter.
   Jammer alleen dat deze bijeenkomst zo ver weg is, (en treinkaartjes duur) en de toegangsprijs voor mensen die weinig inkomen hebben nogal hoog.

 3. Stel je voor dat ze zouden beweren dat dit te laag is. hahah dat is een goede wij gaan met ze alle richting VS dus naar de klote
  ik heb geen geld,geen macht en laat staan dat ik iets kan organiseren
  mijn inkomen zijn hoogstens 2000 euro pj van algemeen heffings–korting
  heb wel hoop schulden

 4. Het niet strafbaar stellen van hulp aan vluchtelingen gaat de PVDA inruilen tegen belastingverlaging voor de hogere inkomens!

  Jammer, maar BEZIT wordt hier verwisseld met INKOMEN
  Zolang van het inkomen geleefd kan worden en daar wordt vermoedelijk wel voor gezorgd krijg je de mensen de barikaden niet op bij wijze van spreken.

 5. Het is natuurlijk zo dat door de opengrenzenpolitiek van Brussel binnen Europa het aantal structureel kanslozen cq armen gigantisch gaat toenemen waardoor er een scheefgroei ontstaat tussen het aantal ‘armen’ en het aantal ‘rijken’. Dat lijkt onrechtvaardig, doch als Nederland gewoon weer baas in eigen land zou zijn, dus met dichte grenzen, het aantal structureel kanslozen cq armen weer zal afnemen en er minder scheefgroei zal ontstaan tussen arm in rijk in Nederland. Bovendien doen de migranten er veel wijzer aan om eerst serieus te gaan meewerken aan de opbouw van hun eigen land in plaats van hun geboorteland in de steek te laten. Opvang in eigen land en regio is overigens ook een standpunt van de redelijk linkse Christenunie….

 6. Dit is al 30 jaar aan de gang. Zogenaamd zijn we van de EU en nu weer de globalisering rijker geworden. De rijken bedoelen zeker dat ze er zelf enorm op vooruit zijn gegaan. Ook hier weer het bewijs.
  Alles ging naar de wensen van vooral VVD en CDA.
  De VVD zou wel eens wat aan de zorg doen. Is een fiasko geworden voor de minima.
  De invoering van de euro heeft ons ons laatste restje rijkdom ontnomen.
  De verzekeraars worden nog steeds in de watten gelegd en op hun wenken bediend.

  Ik las vandaag zelfs dat de rijken in Laren in de knel zaten. En deze regering walst gewoon maar door. Moeilijk doen lasten verlaging.
  Ja, alleen voor de allerrijksten.
  De ogen zijn momenteel op de Oekraïne gericht.
  Een mooie afleidingsmanoeuvre, maar politici dekken elkaar allemaal en zijn zo vreselijk korrupt.
  Putin zou nog geen ton per jaar krijgen, maar hij heeft wel een villa met een haven aan de zwarte zee.
  En ze willen meer tegen korruptie doen.
  Zeker nog meer de armen pesten en van ze pikken.
  Ik ken dat beleid overal onderhand wel.

  De problemen in Afrika worden steeds groter.
  Weer een miljoen voor CAR. Ze moeten eens kappen met wapens leveren.
  Ja, die wapenleveranciers die verdienen goed. Het zijn gouden tijden.
  We moeten weer meer aan defensie uitgeven.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.