Top 6 grootste politieke leugens 2013

top61.

Leugen nr 1.
Bezuinigen moet omdat Nederlandse staatsschuld veel te hoog
is.
In 145 van de afgelopen 193 jaar was de Nederlandse staatsschuld hoger dan nu. In onze beste jaren, van 1946 tot 1973, had Nederland een gemiddelde schuld van 91,4 procent van het bbp. Aanzienlijk hoger dan nu (71,3 procent). Op dit moment geeft Nederland, door de combinatie van lage rente en relatief lage staatsschuld, minder uit aan rente dan ooit. Bovendien heeft Nederland volgens het CPB op de lange termijn een begrotingsoverschot. Er is geen probleem met de overheidsfinanciën. Tegen de tijd dat alle babyboomers met pensioen gaan slaat het begrotingstekort om in een overschot, omdat al het opgebouwde pensioenvermogen dan pas wordt belast. (FTM)

2.

Leugen nr 2.
Drieprocents marge begrotingstekort is nodig

De Grote Leugen is dat we het huidige crisisbeleid binnen de marges van de redelijkheid zijn gaan zien. Er is en was geen reden om de economie op te offeren aan het altaar van de drie procent. Als we de laatste CPB-voorspellingen mogen geloven, hebben we nog drie jaar te gaan voordat we weer terug zijn op het economisch niveau van vóór de crisis. (FTM)

3.

Leugen nr 3.
De banken hebben spaargeld nodig om geld te kunnen uitlenen

Dat wat velen al wisten bracht TROS Radar in december op eenvoudige wijze in beeld: particulieren banken maken geld uit het niets. Om geld te kunnen uitlenen hoeven ze de spaarpot van oma niet aan te spreken. Ze creëren gewoon het geld. Geen haan die er naar kraait. En overheidstoezicht, ho maar.

4.

Leugen nr 4.
De meeste uitkeringsgerechtigden frauderen
Het afbraakkabinet Rutte2 heeft zich dit jaar meer ingespannen de uitkeringsgerechtigde tot staatsvijand nummer 1 te bombarderen, dan dat ze iets aan de economische crisis hebben gedaan die ons land teistert. De uitkeringsgerechtigde zou er op los gefraudeerd hebben. Totdat de Nationale Ombudsman het tegenovergestelde beweerde. En PWC de fraude van 2013 in kaart bracht en bleek dat de meeste fraude (ongeveer 7 miljard) werd geplaagd door mensen en bedrijven die hun belastingen niet willen betalen. De belastingfraude neemt 40% voor zijn rekening.

5.

Leugen nr 5.
VS is een betrouwbare bondgenoot

Snowden onthult dat Nederland al sinds 1946 wordt afgeluisterd. Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) meldde dat de Amerikanen hem hebben verzekerd dat Nederland geen doelwit is van de NSA. De minister vroeg opheldering na berichten over het afluisteren van onder andere Nederland.

6.

Leugen nr 6.
Afgelopen 40 jaar verschil tussen rijk en arm kleiner geworden

De kloof tussen arm en rijk is in Nederland juist veel groter geworden: de 10 procent minst verdienende huishoudens zijn er sinds 1977 in reëel inkomen 30 procent op achteruitgegaan, terwijl alle inkomensgroepen daarboven er juist op vooruitgingen, aldus de Volkskrant.

 

14 Comments

 1. Ik geloof dat er veel schade wordt aangericht, zoals dat al eerder is gebeurd. Misschien komen de financiën boekhoudkundig dan wel op orde, maar de (fysieke) economie heeft (weer) een aderlating ondergaan. En dat leidt (weer) tot interne verzwakking door kwaliteitsverlies, die dan (weer) met ‘externe kwaliteit’ moet worden ‘versterkt’, met alle gevolgen van dien. Er kan dus niet genoeg tegen worden geageerd en geprotesteerd. Maar zinspelen op een moord notabene (verwijzing naar Volkert van de Graaf) is absoluut onaanvaardbaar: dan ben je niet beter dan diegenen die Pim Fortuin hebben zwartgemaakt. Er zal veeleer naar creatieve wegen moeten worden gezocht om tot een gezonde economie te kunnen komen die recessie bestendig is, meer dan de huidige. En deze oplossingen zullen eerder vanuit de samenleving dan vanuit de politiek (moeten) komen.

 2. Blockbuster gedachten. Tijd om het hele politieke en financiele systeem door de plee te spoelen.

 3. het zijn gewoon vette dieven geld stelen van hun eigen volk, om andere landen te spekken.

 4. Voor een basisinkomen, tegen leugens! De leugens hiergenoemd mogen ook best wat betere onderbouwing hebben want zoals het hier nu staat is t enkel vooringenomen gelul, en dat is wel jammer want je zou zeggen dat er misschien wel een kern van waarheid in zit.

  • Beste Sander, een onderbouwing vind je in iedere leugen terug wanneer je de moeite neemt op de link te klikken die in iedere leugen doorverwijst.

   Daarnaast worden op delangemars.nl in alle toonaarden deze leugens beschreven! Tik onder search een zoekwoord in en je krijgt talloze artikelen hierover.

 5. De politiek besteedt alleen aandacht aan zaken waar ze zelf voordeel van hebben, eigen gewin, carrière na de politieke loopbaan en ga zo maar door, alles voor het eigen en partij belang.

 6. Waar is volkert van der g als je hem echt nodig hebt! Nu zou het een volksheld worden !

 7. Ja het is natuurlijk wel zo gemakkelijk om alles op de uitkeringsgerechtigden te stoken. Das de zwakste groep in de samenleving…

 8. Ja wat verwachten we nou in een land dat geregeerd wordt door Pinoccio en Dagobert Duck……..en vooral een volk dat lekker verder slaapt en het egoïsme dat hoogtij viert.
  Beloof de kiezer geld en luchtkastelen succes verzekert ,waarna zich een ernstig geval van diep geheugen verlies presenteert wat de politieke verleiders totaal niet hindert.

 9. tja….. als mensen geloven paljassen zo als Rutte en Co dan trappen ze in elke leugen maar aan andere kant leugen regeert en dat is juist probleem in Nederland en daar buiten vooral in VS

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.