Bezuinigingen onterecht: tekort lager dan 3%-norm

goochelHet CBS meldt dat het overheidstekort over het vierde kwartaal van 2012 tot en met het derde kwartaal van 2013 is uitgekomen op 2,2 procent van het bbp (bruto binnenlands product). Rutte2 bezuinigt voortdurend omdat zij verwachten dat het begrotingstekort ieder jaar boven de 3% uit gaat komen.

Deze schatting gaat blijkbaar niet uitkomen, maar de bezuinigingen wel!

Verder geeft het CBS aan dat de overheidsschuld licht is gedaald naar 442 miljard en dat de inkomsten van de overheid zijn gestegen met 2,9 miljard ten opzichte van  het derde kwartaal van 2012. De uitgaven stegen met 1 miljard.

Eind november meldde Rutte2 nog dat het tekort naar verwachting over 2013 zou uitkomen op 3,2%. (Lees Persbericht)

Commentaar
Dit is een typisch staaltje van gegoochel met cijfers en termen. Er is dus een begrotingstekort en een overheidstekort. Volgens de definitie van het CBS is het overheidstekort of “overheidssaldo (ook wel EMU-saldo genoemd) het verschil van inkomsten en uitgaven van de overheid. Het Stabiliteits- en Groei Pact, ingesteld door het in werking treden van de Europese Monetaire Unie, staat in principe een overheidstekort toe van niet meer dan 3 procent van het bruto binnenlands product.” Ieder jaar weer wordt in de begroting uitgegaan van een overschrijding van de 3% norm waardoor Rutte2 zichzelf een reden geeft om te kunnen bezuinigen.  Let op dit zijn steeds verwachtingen. Daartegenover staat de werkelijkheid (of realisaties) die blijkbaar veel rooskleuriger is dan de zwarte verwachtingen van het afbraakkabinet Rutte2. Wanneer we zien dat tot en met het derde kwartaal 2013 er een tekort is van 2,2 procent, dan zal dit het laatste kwartaal zeker niet ineens boven de 3% kunnen gaan uitkomen.

Rob Vellekoop, 30 december 2013, delangemars.nl

1 Comment

  1. Beste Rob,

    Wat is wel; terecht bij dit rariteitenkabinet? Ze zuigen ons uit en laten ons maar betalen en creperen. Het wordt tijd, dat deze hele regering voor het internationale hof voor de mensenrechten gedaagd wordt, want wij hebben hier geen rechten meer, alleen plichten om de rijken nog rijker te maken en zelf eronderdoor te gaan

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.