Hollandse dwangarbeid raakt ook in buitenland bekend

demorgenDe Nederlandse tewerkstelling van uitkeringsgerechtigden begint bekendheid te krijgen in het buitenland. De Belgische krant De Morgen schrijft er over in het artikel “Dwangarbeid in Amsterdam: schoenen poetsen voor je uitkering“. Dit naar aanleiding van een artikel in de Volkskrant.

De Volkskrant haalt De Groningse hoogleraar sociale zekerheidsrecht Gijsbert Vonk aan die de Amsterdamse aanpak typeert als de ‘repressieve verzorgingsstaat’ : ‘Er is meer en meer sprake van een straf op bijstandsafhankelijkheid.’

‘Werken met behoud van uitkering’ verplicht mensen in de bijstand om voor onbepaalde tijd onbetaalde arbeid te verrichten om hun uitkering niet te verliezen. 3.100 van de 40 duizend Amsterdammers in de bijstand doen dit inmiddels. Per 1 juli 2014 wil Rutte2 alle bijstandsgerechtigden verplichten een tegenprestatie te leveren voor hun uitkering.

Zo blijkt dat het werken met behoud van uitkering vaak bedoeld is als straf of ‘disciplinering’. Wie volgens de Amsterdamse Dienst Werk en Inkomen (DWI) onvoldoende meewerkt, krijgt een strafkorting. Zo dreigde de gemeente deze maand een alleenstaande moeder 30 procent (282 euro) te korten omdat zij tijdens haar pauze als schoonmaker liever alleen luncht en niet aan een tafel met haar twintig collega’s.

De eerste negen maanden van 2013 legde DWI 1.274 strafkortingen op, tegen 914 in dezelfde periode vorig jaar, aldus de dienst.

Volgens het comité Dwangarbeid NEE – een initiatief van de Amsterdamse afdeling van de Socialistische Partij (SP), de vakbond FNV Bondgenoten, de Bijstandsbond en de linkse basisorganisatie Doorbraak – is het de eerste keer dat een journalist van een groot Nederlands dagblad, de Volkskrant, uitgebreid is gaan graven naar de misstanden rond werken met behoud van uitkering.

Commentaar
Het heeft lang geduurd voordat mainstream media dwangarbeid in ons land oppikken. De aanhouder wint. De bundeling van krachten in Comité Dwangarbeid Nee  die dateert van begin 2013 blijkt succesvol. Samenwerking werkt. Tegelijkertijd is de nationale en internationale bekendheid van de Hollandse dwangarbeid een trieste afsluiting van het jaar.

Rob Vellekoop, 26 december 2013, voorzitter BIP,  delangemars.nl

12 Comments

 1. Nu alleen nog wachten op de lijfstraffen zoals zweepslagen.
  Bijvoorbeeld 1 zweepslag per minuut dat je te laat komt uitgevoerd door onze nationale “trots” onze sadistische politiehelden , zo krijgen ze ook nog eens lichaamsbeweging en een gezonde blos op hun wangen.
  kortom een echte win/win situatie

 2. Dwangarbeid in Nederland?

  Participatie is een ander woord volgens sommigen voor dit gegeven. De keuzevrijheid komt al meer in het gedrang. Wanneer je voor de gemeente moet werken als tegenprestatie voor je bijstandsuitkering word je daar niet vrolijk van, zoals de berichtgevingen ons weergeven.

  Leven
  Ik ben geboren om een leuk, vrij leven te lijden. Om keuzes te maken die goed zijn voor mijzelf en met mijn talenten te mogen werken. Vooral nu deze al jaren in de onderdrukking gezeten hebben omdat ik steeds gedaan heb wat anderen mij vroegen. Hier ben ik ziek van geworden.
  Nu mijn wezen er voor kiest om mijn eigen stem, hart te volgen stuit ik op enorm veel weerstand en
  ben ik constant in gesprek (of geweest) met instanties en hulpverleners die denken mij te kennen na een paar gesprekjes of het lezen van wat rapportage die zo eenzijdig is en vol verdraaiingen en interpretaties staan. Er wordt ook slecht geluisterd.

  Het burgerservicenummer (BSN) is een uniek persoonsgebonden nummer. Iedereen die zich bij een gemeente laat inschrijven in de Gemeentelijke basisadministratie van persoonsgegevens (GBA) krijgt zo’n nummer, als het niet al eerder is toegekend. Het is door de Nederlandse overheid in 2007 ingevoerd om, in combinatie met het DigiD, het elektronisch verkeer tussen overheid en burger in goede banen te leiden.
  Ons Burgerservicenummer wordt ondertussen al door mensen spottend het burgerslavennummer genoemd. Dit nummer houdt in dat wij een natuurlijk persoon zijn. Deze wordt als onderpand gebruikt door de staat in het financiële systeem. Het begrip natuurlijk persoon benadert de mens niet als een biologische entiteit maar als een juridische.

  Bemoeizucht
  Zo langzaam aan lijkt het er al meer op dat wij niet meer van onszelf zijn; wij geen geboorterecht hebben om te zijn wie zijn. Het begint al bij de jeugd. De scholen vertellen wat je tot je moet nemen of het je nu echt van dienst is in het leven of niet; of dat het je interesseert of niet. Het moet.
  Zelf heb ik school altijd als iets ervaren wat je uitzitten moest.
  Jaren later ben ik pas een mbo opleiding gaan doen die mijn interesse had, wat mij ook goed afging omdat ik er zelf voor had gekozen.
  We worden zo een beetje vanaf de wieg tot het graf geacht mee te gaan in wat anderen bedacht hebben en ons voor willen kauwen zonder dat ons gevraagd wordt of wij het interessant vinden of zinvol. Veelal van wat wij allen hier doen, doen wij omdat het van ons verwacht wordt, om mee te kunnen draaien in de mallemolen van het leven, wat zeer veel van ons vraagt.
  De vraag wordt alleen maar groter.
  De overheden nemen beslissingen over de ruggen van de burgers en die moeten voor de ontstane chaos opdraaien en bloeden. Ik zeg bewust overheden want dit geldt eigenlijk voor de hele wereld en niet alleen voor ons kikkerlandje. En het is ook niets nieuws onder de zon maar iets wat gewoon zo is.

  Mensen worden tegen elkaar uitgespeeld en opgezet en dat zorgt ervoor dat er wantrouwen en onbegrip ontstaat. Het lijkt of de overheid en de uitkerende instanties het goed met ons voor hebben maar elke keer laten ze weer zien hoe onbetrouwbaar ze zijn door te liegen.
  Zij zouden een voorbeeld moeten zijn; transparant, echt en betrouwbaar. Laten zien wat je zegt, dingen waarmaken.
  Menselijkheid begint hier; bij echtheid. Dat is wat in de politiek niet haalbaar is. Men wil en beloofd van alles maar het draait altijd anders. Ik stel voor dat de regering ons geen beloftes meer doet maar dat ze dingen laten zien, laat gebeuren. De dichtbevolktheid van ons land (NL=3e land ter wereld met inwoners boven de 15 miljoen) niet verder onder druk zetten; groen, ontspanning waarborgen.
  Stoppen met het najagen van cijfertjes die de mensheid beschadigen maar gaan leven naar wat relevant is. Zorgen dat mensen zich goed voelen.
  Back to basic
  Fabrieken sluiten die alleen maar producten maken die de afvalberg vergroten en het milieu beschadigen. Concurrerende bedrijven verminderen en terugschroeven naar een paar producten. Er zijn zat bedrijven die van alles produceren en die dan weer merken produceren die ze onder een andere naam verkopen. Hoeveel hebben we eigenlijk nodig? Het kan toch ook met minder toe?

  We gaan er niet dood van als er geen onzinnige frutsels gemaakt en verkocht worden voor de verzamelwoede van mensen die zich leeg voelen. Laat mensen naar binnen keren en kijken wat hun gemis is en wat ze werkelijk nodig hebben in plaats van allerlei onzinnige spullen te kopen. Of dat er elk jaar of elke twee jaar een nieuwe telefoon, computer of wat dan ook gekocht moet worden terwijl de oude het nog doet.
  Ik vind het niet zo raar dat de wereld niet functioneert want de mensheid doet dit niet en de overheden zeer zeker niet.

  Innovatief; ja. Overproductie; nee. Verspilling; NEE! Duurzaam; JA
  Recycling; ja. Ruilen; ja.
  Werken; ja. Loon; ja. Dwangarbeid; nee

 3. Mensen die dit pikken hebben een flinke schop onder hun kont nodig. En beleidsmakers en consulenten van de sociale dienst die mensen dwingen om voor hun uitkering te gaan werken horen in de cel thuis.

 4. Laten we vooral niet vergeten dat vorige generaties keihard gevochten hebben voor het minimumloon, pensioenopbouw en andere arbeidsrechten. Deze rechten worden nu met voeten getreden. Waarom pikt het Nederlandse volk dit?

 5. is dat ook voor mislukte politici welke mer dij betaald wachtgeld regeling aan de kant staan? laat die ook schoenen poetsen

 6. ik heb een Wajong. WIA. UWV. ik heb meerdere keer geprobeerd werk te zoeken, zelfs baan gevonden die me wilde begeleiden met opleiding, betaalt en al. dus legde dat uit bij UWV. en ze keerde het af… waarom omdat ik 80/100 % ben afgekeurd en niet in staat was om te werken.
  nu 2 jaar verder gaan ze me vertellen dat ik weer aan het werk moet duhh
  omdat potje op is denk ik.
  ik ben nu bij een advocaat.
  ik snap eigenlijk niet zo goed dat we het allemaal maar pikken.
  thuis zitten klagen, maar niet de straten op gaan, demonstreren
  laat je stem horen.

 7. Dus kunnen we hier van dwang arbeid spreken.
  Maar Nederland heeft ook de Europese rechten van de mens mede ondertekend. Article 4. – Prohibition of slavery and forced labour

  1. No one shall be held in slavery or servitude.

  2. No one shall be required to perform forced or compulsory labour.

  3. For the purpose of this Article the term “forced or compulsory labour” shall not include:

  (a) any work required to be done in the ordinary course of detention imposed according to the provisions of Article 5 of this Convention or during conditional release from such detention;

  (b) any service of a military character or, in case of conscientious objectors in countries where they are recognised, service exacted instead of compulsory military service;

  (c) any service exacted in case of an emergency or calamity threatening the life or well-being of the community;

  (d) any work or service which forms part of normal civic obligations.

  Dus de Nederlandse regering mag zomaar deze wet in Europa overtreden?
  Ik ben best bereid te werken maar niet voor mijn uitkering die eigenlijk een verzekering was waar voor betaald is.
  Zodra ik ook gemaand word tot het verrichten van onbetaalde arbeid ga ik toch even op zoek naar een goede advocaat.

 8. Ik ben heel nieuwsgierig hoe er in de ons omliggende landen naar wordt gekeken. Het zal mij niet verbazen als Nederland straks als het grote voorbeeld wordt gezien. Dat dit soort praktijken daar ook wordt ingevoerd. Zolang wij met z’n allen dit nog pikken en niet massaal iets ondernemen en dan bedoel ik niet alleen Nederland maar heel Europa, zal het er niet beter op worden. Ik zit ook in een uitkering en doe vrijwilligerswerk. Niet omdat het moet maar omdat ik het leuk vindt om te doen. Het heet ook vrijwilligerswerk, ik doe het uit eigen vrije wil. Moet er niet aan denken om stompzinnige klussen te doen. Maar dat je steeds vaker afhankelijk wordt van de goodwill van je contactpersoon mocht ik ook al aan de lijve ondervinden. Zodra je ook maar het lef hebt kritiek te uiten op het beleid dan heeft dat consequenties. Maar ik kan nu eenmaal niet stil zijn als er sprake is van onrecht. Moet altijd denken aan het volgende: Stel je voor er komt een oorlog en niemand gaat er naar toe. Samen hebben we veel meer macht dan we durven dromen.

 9. Weer iets om trots op te zien in Den Haag. Zelf snaaien ze links en rechts er op los. Beschuldigen mekaar om zomaar leuke bedragen binnen te slepen. Ik zou dan zeggen: Jammer dan ! Je hebt zelf voor deze situatie gekozen en geven zelf het verkeerde voorbeeld.

 10. Ben benieuwd idd hoe de bevolking van België hier dan tegenover kijkt.. Beter dat het daar ook aandacht krijgt, want dit is gewoon slavernij.. Moderne slavernij bah..

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.