2013: minstens 70.000 medelanders iedere week voedselpakket nodig

kerstVolgens het overzicht van de landelijke koepel van voedselbanken worden 70.000 mensen geholpen met een wekelijks voedselpakket door 137 voedselbanken dankzij het werk van 6.500 vrijwilligers. De eerste voedselbank stamt uit 2002.

Het zijn vooral mensen die in de schuldsanering zitten of een uitkering hebben, maar ook mensen met een klein inkomen en hoge vaste lasten, zoals zzp’ers.

Harrie Timmerman van Voedselbanken Nederland tegenover de NOS verwacht dat het aantal klanten ook volgend jaar verder zal groeien. “Bij de voedselbanken is nog niets te merken van het beginnende eind van de crisis waarover je hoort spreken.”

Mensen komen uitsluitend in aanmerking voor een voedselpakket wanneer zij minder dan 5,91 per dag aan leefloon te besteden hebben. Het leefloon is het netto-bedrag dat overblijft na aftrek van vaste lasten voor voedsel en kleding. De grens ligt strikt bij 5,91. Meer leefloon, al is het maar 50 cent betekent honger lijden.

Bron: Feiten en cijfers

Commentaar
Een Nederlandse regering die zonder blikken of blozen tienduizenden landgenoten laat hongerlijden is niet meer dan een clubje misdadigers.

Rob Vellekoop, voorzitter BIP, 24 december 2013

19 Comments

 1. Niet alleen de regering geeft graag geld aan het buitenland, nederlanders geven meer uit iver de grens dan in eigen land. Storten constant geld naar andere landen, voor de niewste ramp of een thais vrouwtje,
  Maar ik denk ook niet dat geven aan de armen de oplossing is, structurele verbeteringen helpen. Als mensen dingen gratis of voor weinig krijgen wordt de motivatie om te werken minder groot.

 2. Allereerst de beste wensen voor 2014.

  Helaas ziet het komende jaar er voor sommige mensen in onze samenleving er niet zo mooi uit.
  Velen moeten dag in dag uit leven van een inkomen dat ver onder het minimum ligt, en leven dag in dag uit in Armoede.

  Wij van de Club voor Minima , zetten ons al jaren in voor de minima in Nederland, veel mensen hebben wij al bijgestaan en geholpen. Maar de problemen worden steeds schrijnender. De regering blijft ons maar melken, terwijl we al jaren droog staan.

  Zo kan het niet verder, steeds weer worden er miljoenen over de grens uitgegeven, maar voor eigen volk is er vaak zelden tot geen hulp.

  Wij hebben 2014 uitgeroepen tot jaar tegen de armoede. Onder het motto Samen Sterk en Strijdvaardig gaan wij de Armoede in Nederland te lijf.

  Maar dit kunnen we niet alleen, en uw hulp kunnen we hierbij goed gebruiken.

  Misschien kunnen we samen eens kijken, hoe we dit steeds groter wordende probleem onder de aandacht kunnen brengen.

  Wij wensen u gelukkig 2014, een jaar zonder Armoede.
  En hoop iets van u te mogen vernemen.

  Met vriendelijke groeten,

  Hugo Kempers
  Club voor Minima
  http://www.facebook.com/ClubVoorMinima
  http://www.facebook.com/2014tegendearmoede

 3. Als ik zo op kerstavond even op het laatste commentaar in mag haken: Dat komt omdat er een enorme twee-deling is hier in Nederland. En de twee-deling wordt steeds groter. En dan heb ik het over rijk vs. arm, de mensen met nog een vaste baan tegenover de mensen die in een uitkering zitten. Ik was deze week bij mijn fysiotherapeute. Zij zei: de crisis is gewoon onzin. Merk jij iets van de crisis dan? Ik antwoordde: Ja, daar merk ik maar genoeg van! En vele met mij. Maar haar opmerking zegt genoeg toch. Of niet dan?!

 4. G0ED LEZEN ROB;
  Hans Roefs schreef op 25 12 ”ik zelf zit soms dagen met niks dan alleen maar water”…waar op ik antwoordde ”Zo ja schaam jullie, waarmee ik bedoel dat dit in 2013 kan gebeuren in een Nederlandse communitie waar velen het nog te druk hebben met hun volgend vakantie tripje te plannen en hun nieuw elektronisch speeltje uit te proberen.
  Misschien kort door de bocht maar het tekent wèl deze z.g ”moderne tijd.

 5. “Poverty is not an accident, Like slavery and apartheid, it is man-made, and can be removed by the actions of human beings.” Nelson Mandela.

 6. Ik vond het verhaal van Marinus Hoogedoorn interessant om te lezen. Het kan dus ook anders…

 7. ”Ik zit soms zelf met alleen maar water”.Is dit een nederlander in nederland?Zo ja SCHAAM JULLIE! Als men mij vraagt om mijn nationaliteit hier in brasil, heb ik de neiging ”russo” te zeggen,daar heeft men nog respect voor.

  • Dag Mart, kan je toelichten wat je bedoelt met je opmerking over een Nederlander die schrijft: ”Ik zit soms zelf met alleen maar water”, dat hij of zij zich moet schamen? Bedoel je daarmee? Dat het onmogelijk is dat iemand alleen nog water heeft? Of bedoel je hiermee dat het vreselijk is dat iemand nog alleen maar water heeft om te drinken?

 8. Een Zalig Kerstfeest voor de mensen in wie Hij welbehagen heeft, dat zijn m.i. niet de van gemeenschapsgeld betaalde overbodige ambtenaren die een ander het licht in de ogen niet gunnen, die wens ik hetzelfde toe als ze mij hebben toegewenst, van harte!

 9. Een goede zin die de nederlandse bevolking goed weergeeft las ik ergens,en gebruik hem nou zelf om de mensen de ogen te openen.
  Ze kijken liever goede tijden slechte tijden en de rest is de ver van mn bed show, ergens klampen ze zich vast aan al die dj’s bekende bn ers die elke dag maar weer net doen op tv en radio of er niks is veranderd en de ene na de andere onzin verkoopt,
  Elke dag krijgen ze een sapje, onze helden, een paar dagen honger lijden en ze worden bejubeld als nationale helden. Over ophemeling gesproken. Ikzelf zit soms dagen met niks dan alleen maar water en niet alleen puur omdat je ziek bent, kom je in de armoededagen zonder eten. Raar er wordt niet gejubeld. Met andere woorden je kan je niet meedoen, je hoort er niet bij en word je vergeten, voor een niksnut moet je niks doen,kijk maar naar de politiek die zegt het elke dag,maar voor het buitenland staan ze wel weer op de bres. Ik ben toch Nederlander hoor of niet?

 10. Ik bekijk mijn oude landje van verre en word er niet vrolijker op. Woon al meer dan dertig jaren in een(vroeger) bananen land,maar kan jullie verzekeren dat het hier steeds beter wordt voor de minderbedeelden.
  Shame voedselbanken nodig in nederland,herinner me nog de gaarkeukens van de laatste oorlogsjaren, waar ik als schoolkind mijn pannetje volgeschept kreeg.Ook hier in het centrum een goed ingerichte keuken/eetzaal waar men voor 1 Real(33 eurocent) een stevige maaltijd kan nuttigen,altijd rijen gegadigden door de week.Dit wordt door de gemeente verzorgd met rijkssubsidie,uiteraard zónder bureaucratie. Men kan ook netgeklede personen daar aantreffen die ff krapzitten….zo kan het ook dus.
  Mart,Campinas SP Brasil

  • Dank je Mart, interessant om te horen uit landen waar op een andere (betere) manier met armoede en honger wordt omgesprongen dan bij ons.

 11. en wat dien mensen straks met gem.verkiezingen of landelijke verkiezingen? juist zij stemmen weer op paljassen van nu met CU/SGP/D66 er bij zodat we nog verder ten onder gaan

 12. volgens Rutte is Nederland rijk land helaas zit geld bij verkeerde mensen welke op geen enkele manier zullen crisis bestrijden nee dat doet kleine man
  onze inkomen is 960 WAO van mijn vrouw en iets van 140 algemene heffings-korting van mij zelf
  zit niet meer in schuldsanering en door mijn ex-bewindvoerder heb ik niet minder schulden -16.000 euro maar juist meer -18.000 euro
  hij heeft alleen aan zich zelf gedacht en afrekening wat ik bij hem nog te goed had heeft hij overgemaakt 1,29 euro zonder iets te vermelden via post en voedselbank daar gaan we NIET heen omdat we ons gelukkig nog redden NOG wel

 13. Helemaal eens met Rob Vellekoop, het is dan ook meer dan schandalig dat ’n regering die als de Sinterklaas in het buitenland grote sier maakt zich van de binnenlanders geen bal aantrekt!
  En hier willens en wetens de leefomstandigheden voor de mensen maar moeilijker en moeilijker maakt!
  En de aardgas opbrengten lekker belastingvrij verdeeld onder grote investeerders, u weet wel de multi internationals!
  En de strop maar aantrekken zodat ze over een paar jaar ook Veenhuizen weer in ere kunnen herstellen om de verpauperden te huisvesten!

 14. Het in en in trieste is dat de meeste mensen nog denken dat je bij de voedselbank lekker verwend wordt ….. bijna een afgunst op dit gratis rantsoen… hoe men ook zijn best doet, de voedselbank kan niet voorzien in wat echt hoog nodig is.. gezonde maaltijden!!!!

  Het is een schande dat een welvarend??? land als Nederland een voedselbank nodig heeft en dan ook nog een clubje politici die nog te beroerd zijn om aanspraak te maken op financiële middelen voor deze voedselbanken via EU fondsen die er daadwerkelijk zijn… ja ja soms heeft zelfs de EU ook iets wat OK is… want Nederland is een prachtland alles is hier dik in orde zegt den Haag .
  Nee op naar de participatie, ZELF de broek ophouden… wat nu als je geen broek meer hebt om op te houden.
  Er is veel verborgen armoede in dit land want inderdaad 3 cent teveel en geen hulp ,onmenselijk wat er in dit land gaande is.

  Simpel mond houden en stil verpieteren langzaam wegkwijnen . Dan als overheid verbaasd zijn dat de criminaliteit zo stijgt, meer gezinsdramas en meer daklozen !
  Mensen met echte honger kinderen in diepe armoede…. hoe diep moet dit schip nog zinken?? De beschaving van een land valt af te lezen aan de manier hoe het voor de minder succesvolle burgers zorgt dat heette vroeger ZORG …. in onze bananen republiek in opkomst is dat zoek het zelf maar uit ,duidelijk gevalletje eigen schuld dikke bult ,U kunt dus stikken.

  Er moet wel HEEL VEEL veranderen om er weer een zorgzame samenleving van te maken.
  Helaas is de solidariteit zoek en laat de meerderheid zich door overheid met medewerking van de media uitspelen tegen elkaar .. het aloude verdeel en heers…. dus laat je niet tegen elkaar opzetten, samen sterk, steun en respecteer elkaar.
  Ieder van ons kan daar aan bijdragen door inderdaad om je heen te kijken of je ergens zinvolle hulp kan geven, iets delen of weggeven… soms is alleen luisteren naar iemands verdriet al speciaal.. helpen met het zoeken naar oplossingen… kost alleen wat tijd en oprechte aandacht

  Ik blijf het herhalen….. positieve lobby… spreek politici aan op hun gedrag en gebrek aan inzicht… als iedereen hen gaat benaderen wordt het een stuk minder riant op hun stoel en met heel veel reacties en vragen zullen ze toch MOETEN veranderen… want ja ze zullen toch kiezers moeten trekken.
  Maak gebruik van dit democratische recht zolang we het nog hebben en vergeet niet… WIJ, het VOLK betaalt hun riante salaris dus mogen we misschien wat meer eisen stellen aan ons personeel???????????????

 15. Het spijt me oprecht, maar vind het triest dat de miljoenen de grens over vliegen. Voor de buitenwereld is Nederland nog steeds een rijk land. De miljoenen voor de Filipijnen en serious request. En als er een avond wordt georganiseerd voor onze oudere komt er een schamele opbrengst binnen. Zelf heb ik het financieel zeker niet makkelijk. Maar iemand van 80 kan niet zomaar even een krantenwijkje er bij nemen. Of ergens al dan niet zwart een huishoudentje doen. Onderhand wordt er overal op bezuinigd maar niet op de 12.000 dienstauto’s die in bestelling zijn of de JSF en zo zijn eregast nog wel voorbeelden te noemen. Europa bezuinigt maar Brussel geeft grif de centjes uit en de te korten halen ze bij de burger op.

 16. En wat nog erger is dat de Nederlandse bevolking deze figuren gewoon haar gang laat gaan. Kopen liever voor miljoenen aan vuurwerk of aan feestmalen tijdens de Kerstdagen. Zolang de bevolking dit nog doet/kan zal er niets veranderen.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.