TrosRadar: banken maken geld uit het niets

geldcreatieRadar, het tv-programma van de TROS, laat in 35 minuten zien dat banken geld uit het niets maken, nog steeds even gemakkelijk failliet kunnen gaan als voor de crisis van 2008, dat De Nederlandsche Bank (DNB) als toezichthouder van de banken zelf door niemand gecontroleerd wordt en de crisis 60 miljard per jaar kost.

Evenals op de langemars.nl al diverse keren beschreven, bevestigt ook Radar dat banken geld creëren. Zij maken geld uit het niets, namelijk door een simpele boeking. Tegenover iedere 100.000 euro schuld, boeken zij een vordering van 100.000. En klaar is Kees. Op deze manier maken banken geld door schulden te creëren. Daardoor is 97% van het geld dat in omloop is schuld. Voor iedere euro die zij uitlenen hoeven zij slechts 3 eurocent als buffer aan te houden.Volgens Ewald Engelen zijn “Banken wolven in schaapskleren en consumenten suckers waaruit zoveel mogelijk geld wordt geknepen”.

Het fabeltje dat banken spaargeld nodig hebben om geld uit te kunnen lenen, verdwijnt hiermee in het Sprookjesboek van Andersen. Leningen zijn centraal komen te staan in het bankwezen. Door de kleine buffer van 3% die zij sinds kort verplicht zijn aan te houden (daarvoor was er geen limiet  en was het helemaal wild west) betekent dat door een klein verlies een bank al failliet kan gaan. Hierdoor zijn de banken nog steeds instabiel en kunnen alleen voortbestaan doordat de overheid garandeert dat ze niet om kunnen vallen. Met andere woorden de belastingbetaler betaalt mee aan de ontembare hebzucht van de banken.

De bankiers weigeren echter om ook maar te denken over een verhoging van deze buffer. Logisch want ze verdienen heel veel rente over de 97% die ze als bank creëert. Zij zitten op een goudmijn zonder beperkingen en zij kunnen het goud delven zonder kosten.

Het toezicht op de banken gebeurt door DNB. De Nederlandsche Bank op zijn beurt wordt echter door niemand gecontroleerd, dankzij hun geheimhoudingsclausule. DNB weigerde om mee te werken aan het programma van Radar. Dat is veelzeggend.

De kosten van de kredietcrisis aan groei die onze maatschappij misloopt bedraagt naar schatting 60 miljard per jaar. Hierdoor kunnen salarissen niet meer stijgen en bezuinigt de overheid op haar uitgaven.

Commentaar
Alle lof voor Tros Radar, die een waar taboe durft open te breken met dit programma. Het feit dat particuliere banken geld creëren ontkennen zij namelijk in alle toonaarden. Het belang van dit programma is dan ook groot. Wanneer burgers zich realiseren wat er mis is met ons bankwezen en dat de banken de veroorzakers zijn van de crisis waarin we nu zitten, zal er voor kunnen zorgen dat ook de overheid durft op te treden tegen het machtige bankenkartel dat de wereld in haar greep heeft.

Rob Vellekoop, partijvoorzitter Basis Inkomen Partij, 24 december 2013

9 Comments

 1. O, bij de weg (:-)), Evelyn kent de banken maar mag daar niet uit de school over klappen hoewel ze dat wel graag zou doen! ( tuurlijk niet joh, bejje gek? ) Jammer dat die k.zakken ( niet te verwarren met kozakken) inmiddels zo afgestompd zijn dat ze zelfs geen twee schoten voor de boeg herkennen, wat een in en in triest land is dit geworden, het lijkt wel een natte krant waarin je als vis nog niet dood gevonden wil worden. Zalig Kerstfeest!

 2. Tros Radar, daar koop je geen brood voor, pulpprogramma! Banken afzeiken terwijl die Herzenberg met bijna 400.000 duizend Euries van gemeenschapsgeld aan de haal gaat! En wanneer men ellende rapporteert reageren die parasieten van Tros Radar niet! Goedkoop amusement is het! Wat wel dan weer leuk is dat gemeenteambtenaren van Utrecht ook niet voor Kerst betaald kregen, weten ze ook hoe het is om tijdens de Kerst droge crackers te eten! Ik vind het leuk!

 3. Vrije pers?????????????
  Alles wat uit de hoek links komt wordt systematisch geboycot .. en die hoek is vanuit hun oogpunt heel ruim…demonstraties genegeerd en wie kritiek uit in sommige media rubrieken krijgt een ban als het hun niet past… en een iedereen die kritiek heeft op wat er allemaal aan afbraak gaande is zit per definitie in de foute hoek dus of een ban of feiten negeren bericht verwijderen…..
  Hoeveel aandacht is er geweest voor demonstraties probeer eens een anti Eu geluid geplaatst te krijgen…
  Nee natuurlijk is er geen dwang…. alleen de druk van de werkgever op de journalisten in het belang van de adverteerders en ja neem hen dat maar kwalijk want ook zij hebben een hypotheek en ook voor journalisten ligt het werk niet voor het oprapen. Dus braaf schrijven wat de baas verlangt.
  de wakkere krant van Nederland is op dit moment wat meer open voor kritiek maar waarschijnlijk zal dat wel weer tactiek zijn ..laat het volk maar even stoom afblazen slapen ze daarna weer rustig verder… en dan gaan we weer over tot de orde van de dag ,support voor de afbraak, hoe geweldig is ons Markje . en oh ja we zitten in een economische lift… slaap volkje slaap.

  De democratie is al een paar jaar geleden ten grave gedragen…. volksvertegenwoordigers die precies dat doen wat het volk niet wil … wij hebben helaas een democratisch gekozen dictatuur… we helpen egotrippers aan een goed betaalde baan in de kamer die daarna onze belangen aan hun laars lappen.. als hun maar goed zitten.

  Ben benieuwd hoe onze minister met het onwillige bank volk om zal springen want nee nee die gaan echt niets inleveren … dat doen wij wel de burger die al niets meer heeft.
  trouwens dan trekken ze wel weer een nieuwe trukendoos open… die komen nooit iets te kort.

  Hoogste tijd voor een grote bezem door het bankstelsel ze hebben van de hele crisis niets geleerd .

 4. ik probeer al jaren aan te tonen dat er geen vrije pers is. maar de vraag blijft: waarom rust er een taboe op het vertellen van de werkelijkheid? en wie bepaalt dat het taboe is?

   • ik ben vier decennia lang journalist geweest, nooit heeft iemand mij verteld dat ik niet de werkelijkheid mocht weergeven. wel is er altijd druk op mij uitgeoefend om bepaalde zaken niet te belichten, maar so what? laat het erop aankomen, je zult, net als ik, gestigmatiseerd en gecriminaliseerd worden en gemarginaliseerd, but so what? er bestaat op dit moment veel te veel opportunisme en lafheid. dit systeem is in 2008 ontploft en wordt nu kunstmatig met niet bestaand geld overeind gehouden, net zolang tot het definitief ontploft. wat hebben ‘journalisten’ te verliezen? vanwaar die onvoorstelbare onnozelheid?

  • Beste Stan, wie zegt dat er een vrije pers is in NL?
   Het feit dat banken het bestaan van particuliere geldcreatie ontkennen (in de aflevering van Radar geven de woordvoerders van de banken ABN-AMRO en ING nergens het bestaan er van toe) zorgt er voor dat er een taboe op rust.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.