Belastingfraude 40% van totale fraude

fraude2PWC deed onderzoek naar fraude in Nederland en schat de minimale omvang ervan op 11 miljard in 2013. Het gaat om 3,7 miljard euro, bij verticale fraude en het benadelen van de overheid, om 7,3 miljard. De belastingfraude is met 4,2 miljard de grootste post.

Horizontaal:
faillissementsfraude – minimaal 1,3 miljard
verzekeringsfraude – minimaal 900 miljoen
beleggingsfraude – 500 miljoen
acquisitiefraude – 400 miljoen
voorschotfraude – 260 miljoen
overige fraude – 365 miljoen

Verticaal:
accijnsfraude – minimaal 23 miljoen
BTW- fraude – 39 miljoen
sociale zekerheidsfraude 153 miljoen
zorgfraude bijna 2,8 miljard
fiscale fraude, (excl. accijns en BTW) – 4,2 miljard
Fraude bij openbare aanbestedingen hebben de onderzoekers opengelaten, net als de subsidiefraude.

Commentaar
Let op dat de fraude waarover Rutte2 het hardst schreeuwt de uitkeringsfraude is. Man en macht worden ingezet, althans volgens datzelfde kabinet, om deze vorm van fraude te bestrijden. Ondertussen stroomt er via niet geïnde belastingen en faillisementsfraude 5,5 miljard weg, dat is de helft van de totale fraude.

Rob Vellekoop, 21 december 2013, delangemars.nl

3 Comments

  1. Als een particulier fraudeert is dat om zijn hachje te redden, meestal, zal toch zelden vanuit de luxe situatie zijn dat hij genoeg heeft. Bij bedrijven en rijken is dat een heel andere zaak.

  2. Ik denk dat de meeste winst valt te behalen bij het gesjoemel van grote bedrijven. Die dure juristen in kunnen huren om hun zaakje goed geregeld te hebben en zo min mogelijk belasting te betalen. Bedrijven als AHOLD, Philips, Unilever. Maar dat zijn straks de bedrijven waar de toekomst ligt van onze kamerleden en men snijdt natuurlijk niet in de hand die jou gaat voeden. Daarbijhet burgertje is beter klein te houden.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.