Bankenunie: banken kunnen hun gang blijven gaan

bankenunieDe vorming van een bankenunie is voltooid. Voortaan zullen banken elkaar binnen de eurozone overeind houden wanneer deze dreigen failliet te gaan. Zij zullen bij problemen eerst hun eigen broek moeten ophouden door kapitaal van investeerders te vragen, pas daarna kan een beroep gedaan worden op een door de grote banken te vormen stroppenpot van 55 miljard (in 10 jaar te vormen).
Zie Rijksoverheid

Laten we eens proberen te begrijpen hoe een bank failliet kan gaan. De bank ontvangt van rekeninghouders enorme bedragen, die deze bewaart voor de rekeninghouder en liefst met wat rente na enige tijd weer terug kan krijgen.

De belangrijkste functie van een bank is dus geld bewaren voor de rekeninghouders. Daarnaast verstrekken zij kredieten waarvoor zij het ontvangen geld van de bankrekeninghouders aanvullen met door hen zelf aangegane leningen (tegen lage rentes). Theoretisch gesproken. Echter wat blijkt in de praktijk: banken hoeven slechts 3% van elke uitgeleende euro in eigendom te hebben (kapitaaldekking). De rest creëren zij door alle schulden en vorderingen die zij iedere dag hebben tegen elkaar weg te strepen waardoor ze per saldo bijna geen geld hoeven bij te lenen. Over dit gecreëerde geld vragen zij rente en aflossing! Dit maakt het bankwezen zo lucratief. Failliet gaan kan dus alleen door wanbeleid en hebzucht van de bank, want de faciliteiten die zij hebben om winst te maken zijn ongekend!

Zij moeten natuurlijk samen met andere banken nog wel de stroppenpot vullen, waardoor ze iets meer geld in reserve moeten houden dan voorheen, maar zij mogen nog steeds de genoemde 3% kapitaaldekking aanhouden. Er komt hoogstens meer controle vanuit de ECB. Voor de rest kunnen zij rustig doorgaan met het gegraai van voorheen.

Banken blijven echter inclusief de gemeenschappelijke stroppenpot met de kleine dekking die zij moeten aanhouden gevoelig voor maatschappelijke ontwikkelingen. Een goed voorbeeld is de DSB-affaire, toen rekeninghouders massaal hun geld kwamen opeisen, ging de bank failliet. Het meeste geld van de rekeninghouders was er immers niet meer. En deze situatie verandert MET bankenunie nagenoeg niet.

Rob Vellekoop, 19 december 2013, partijvoorzitter BIP

5 Comments

 1. In 1987 is afgesproken 8% kapitaaldekking. In 2004 nogmaals. USA heeft na 2008 de banken verplicht om een minimum kapitaal dekking te hebben (zoals uitgelegd in de Radar docu). Daar zie je het vertrouwen (en de groei) ietwat terugkomen. De EU heeft dat niet verplicht aan de Europese banken! Met alle gevaren van dien waardoor het graaien eigenlijk gewoon kan doorgaan. De staat springt toch wel bij als het echt moet.

 2. MadamX heeft een goed punt. Ik denk dat De Lange Mars een grote campagne moet starten. Gericht op de niet stemmers of de zwevende kiezer. Niet gericht op eigen partij of tegen bepaalde partijen. Maar een offensief dat mensen vooral moeten stemmen en dat ook heel bewust moeten doen. Weg met de kiezerhulpen die er nu zijn. Wie zegt mij dat achter deze website niet bijvoorbeeld de PvdA schuilgaat. Mensen moeten weten hoe belangrijk hun stem is. Ik stem sowieso nooit op de grootste partijen. Deze krijgen voldoende steun. De mijne hebben ze niet nodig, daarbij hebben ze zich wat mij betreft niet bewezen.

 3. Het beste is om al je geld van de bank te halen en er alleen geld op te laten staan voor de vaste lasten. Ik betaal al 5 jaar lang alles cash en ik pin nooit. Ivo Opstelten wil juist dat je alles met de pin betaald, want dan kan hij en de Belastingdienst en de AIVD gewoon meekijken waar u het geld aangeeft, zodat dit allemaal wordt vastgelegd in de big databank om een beeld van u te krijgen wat voor persoon u bent en waar u het geld aan uitgeeft. Ik doe hier niet aan mee aan dit big brother is watching you systeem.
  Het beste is ook om bitcoins te kopen, want dat is de toekomst en de banken is verleden tijd.

 4. De eigenbroek ophouden van de banken gaat dan wel niet direct meer met belasting geld MAAR het spaargeld wat burgers daar hebben is niet meer veilig dus oude verhaal de top maakt er een potje van en de burger betaald altijd. Misschien dat de aandeelhouders iets meer druk kunnen uitoefenen omdat zij als eerste gepakt gaan worden .

  Het blijft echter dief en diefjes maat bankiers die zo hun beleid voeren moeten gewoon opgepakt worden en een stevige straf krijgen nu blijven ze altijd op de achtergrond en verliezen zelf geen cent.
  Het Europa van het grote geld met minachting voor de volken…..we mogen komend jaar een euro parlement kiezen.. dus weet waar je stem naar toe gaat.. niet stemmen helpt alleen die groeperingen die nu juist volledig eurofiel zijn ..
  Vraag partijen naar hun standpunt met betrekking tot de EU lees eens de partij programma’s, oriënteer jezelf en breng dan wel een stem uit.
  niet stemmen uit een onderbuik gevoel maar bewust, onderlinge haat brengt ons nergens.

 5. Een bank heeft dus altijd 3% van het uitgeleende geld in depot. Dus als er bijv. 7% in depot komt door winst uit verstrekte leningen. Betekend dat feitelijk dat er voor die 4% gegraaid kan worden. Neem aan dat de heren en dames achter de mooie bureaus dit niet zomaar op “hun” rekening laten staan. Er zal jaar op jaar dus niet veranderen en de fundering blijft slecht. Dus blijven banken onder hoogspanning staan. Oplossing zou zijn dit percentage ieder jaar te verhogen en uiteindelijk in een gezonde status komen. Weet iemand wat pak en beet dit had moeten zijn in bijv. 1990?

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.