Omvang uitkeringsfraude moedwillig sterk overdreven

fraudeDEN HAAG – De overheid creëert ten onrechte het beeld dat in Nederland veel fraude zou worden gepleegd. Dat zegt de Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer. Volgens hem valt het met de omvang van de fraude heel erg mee.

Eerder dit jaar werden in een spotje ouderen er al voor gewaarschuwd dat als ze (gaan) samenwonen er bepaalde regels gelden voor de aanvraag voor en ontvangen van AOW. Brenninkmeijer vroeg toen cijfers op. ,,Ik moest het drie keer narekenen omdat ik het niet geloofde. Maar de fraude kwam neer op 0,0001 procent”, zei hij.
(Dit is een fraude van 1 op de 1.000.000).

Wat Brenninkmeijer er niet bij (ver)telt en wat de zaak nog absurder maakt is dat al van fraude sprake is wanneer een formulier niet op tijd wordt ingeleverd bij een uitkeringsinstantie.

De propagandamachine van afbraakkabinet Rutte2 draait op volle toeren, daarbij gesteund door talrijke gemeentebesturen die fraudecijfers over de bevolking heen uitbraken. Het verkoopargument voor steeds onmenselijker regels en eisen die gesteld worden aan het ontvangen van uitkeringen heet fraude.

Op deze manier maakt Rutte2 van de uitkeringsgerechtigde volksvijand nummer 1 die ‘alleen maar geld kost, terwijl NL al zoveel moet bezuinigen.’ Dit samen met het ontmoedigingsbeleid om een uitkering aan te vragen (door van anti-fraudemaatregelen al te spreken voordat een uitkering is toegekend).

Dit is het spel van Rutte2: creëer een gemeenschappelijke vijand en leidt daarmee de aandacht af van het falende beleid om de Nederlandse economie uit het slop te trekken. Want de tijd verstrijkt en ondanks positieve voorspellingen van De Nederlandsche Bank, blijft onze financiële toestand onverbeterd slecht.

Rob Vellekoop, 12 december 2013, delangemars.nl

34 Comments

 1. ga naar de site : “basisinkomen.nl” ; daar kan je je orienteren op een rechtvaardig, onvoorwaardelijk basisinkomen voor alle burgers. Teken daarna het burgerinitiatief, en wordt een van de 40.000 nederlanders, die een discussie over dit onderwerp eisen.

  • Beste José, wij willen geen discussie, wij willen met de Basis Inkomen Partij het basis inkomen gaan invoeren. We zijn er nu tientallen jaren over aan het lullen. Het wordt tijd om het gewoon in te gaan voeren. Daarom doen we ook mee aan de Tweede Kamerverkiezingen en in maart 2014 in verschillende plaatsen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Basisinkomenpartij.nl

 2. Ik heb al eerder gereageerd. Maar wat mij nu is overkomen is in mijn ogen schandelijk. Ik leef sinds deze maand deze maand van een bijstandsuitkering! Mijn baan levert niet voldoende op. Terwijl ik al sinds 25 maart alleen voor mijn kinderen zorg. En in mei mijn eerste aanvraag voor de bijstand deed en op 6 november mijn tweede aanvraag deed. Ik kreeg laat mijn uitkering omdat in de computer bij de gemeente een kreet in mijn dossier stond hierdoor heeft het twee weken geduurd voor het op mijn rekening stond. Maar goed tot hier!

  Mijn ex-man was zonder mijn instemming en hevige weerstand een bedrijf begonnen met een tweede persoon, een compagnon. We hadden op dat moment gezamenlijk een bedrijf. Toen begon de ellende misstanden in de boekhouding gepleegd door de door ons eerste bedrijf betaalde administratief medewerkster. Mevrouw manipuleerde de boel en bleek een heuse telefonisch onderhoud te hebben met de compagnon. Gesprekken varieerden van een half uur tot enkele uren en dat meerdere keren per dag. Zelfs in de late uurtjes. Duizenden euro’s per maand verdwenen. Zover. Nu willen wij juridische bijstand. Maar, als je dus zzp-er bent, ben je privé-aansprakelijk. (helaas voel ik en mijn gezin dit al zo’n tweeënhalf jaar) maar als je dus om juriste hulp vraagt ben je in eens een ondernemer. Binnen enkele dagen horen we weer meer van de gemeente.

  Maar deze mevrouw had een rechtszaak aangespannen en wilde steeds meer geld. En nu zonder enige vorm van aankondiging is er voor een bedrag van ruim 1260€ en vandaag 265€ beslaggelegd. Voor ons geen kerst. Nu heb ik officieel een klacht ingediend tegen deze gerechtsdeurwaarder, maar u zult het waarschijnlijk wel vermoeden. De klacht wordt binnen vier weken in behandeling genomen. Voor mij is het niet zo vreemd dat dit in deze maand gebeurt. Ze heeft namelijk eerder een soortgelijk geintje geflikt. Een tegoed van het ene bedrijf deels overmaken. Zodat zij wel een salaris had en wij kerst 2011 niet hebben kunnen vieren. Kerst 2012 zaten we ook in de financiële narigheid. En nu had ik met zuinig zijn een klein buffertje opgebouwd. Weken regelmatig geen vlees op het menu. En nu ineens mijn buffer weg.

  De bank mag het niet storneren. Hoe kan en mag dit. Want mevrouw in kwestie is zeer goed op de hoogte van onze situatie omdat wij bij de rechtszaak haar advocaat en de rechter op de hoogte hebben gebracht. Wil nog wel even melden dat de ex-compagnon direct een nieuw bedrijf is begonnen en haar vanaf dag een op de loonlijst heeft staan. Knap als startend bedrijf of zijn wij misschien meer belazerd door dit stel. De compagnon heeft namelijk een inkomen vergaard. Terwijl mijn ex-man geld heeft geinvesteerd, gewerkt, de administratief medewerkster door ons is betaald. En ook alle vaste lasten en zelfs een deel van de inkopen.

  Heb slechts drie broeken in de kast liggen voor de winter. Gisteren heb ik een ongeluk gehad en hebben ze mijn broek stuk moeten knippen. Dus nog twee broeken te gaan. Hulde aan onze rechtstaat.
  Hulde aan alles waar we aan meebetalen maar kennelijk overal tussen wal en schip vallen.

 3. Wie schreef dat ook alweer, of ben ik het zelf? Een uitkering is een genoegdoening van de staat omdat deze in gebreke blijft voorwaarden te creeren waardoor mensen in hun eigen inkomen kunnen voorzien.

 4. Onder andere vanwege die politieke poppenkast hier ben ik in 2005 al naar het buitenland vertrokken. Toen ging het al slecht in Nederland. En het is sindsdien nog erger verlechterd. De jongere generatie zoals waar ik toe behoor had toen al amper kansen om nog iets op te kunnen bouwen. Toen al moest je bijv. door bergen papieren heen werken voor je uberhaupt een uitkering kreeg. Je moest er zowat voor bedelen en al ernstige verhongeringsverschijnselen hebben voor je het kreeg. En dan zat je alsnog de eerste twee maanden zonder geld en eten! Dat terwijl je aan de andere kant verplicht wordt om elke maand een deel van je salaris af te staan aan sociale premies. Dat was toch juist in het leven geroepen zodat je op de staat kon rekenen in moeilijkere tijden?! Als je een goed inkomen gewent bent, ga je echt niet voor de lol op een uitkering zitten! Steeds harder roept men dat we moeten zorgen voor onszelf. Maar laat ons dan niet ook nog eens al die verplichte premies door betalen die er juist voor bedoeld waren om het sociale systeem op gang te houden! Zet ons dan maar op een verplicht spaarsysteem bij de bank ofzo. Dan krijgen we tenminste nog rente en hebben we zelf meer zicht op hoe lang we het kunnen overleven op het gespaarde budget. Of nu ook de pensioenfondsen die kleine pensioentjes af mogen kopen terwijl nu al duidelijk is dat er qua pensioenen in de toekomst niet veel meer over gaat zijn. Dan zou je reeds opgebouwde pensioenen toch juist binnenboord moeten houden?! Die pensioenpremies zijn we tenslotte ook verplicht om af te staan van ons salaris! Had ons dat anders ook maar zelf op een verplichte pensioenspaarrekening laten zetten. Het slechtste verhaal vind ik nog het zorgstelsel dat ze per jan 2006 hebben omgegooid! Dat was nodig omdat de kosten in de zorg veel te hoog werden. Nu blijkt dat de kosten zelfs nog hoger zijn! En dat wat we betalen aan zorgpremie elke maand is totaal niet in evenwicht met de zorgkwaliteit die we krijgen. In 2005 was dat al slecht en nu nog slechter!! Sinds de euro is ons inkomen gehalveerd, maar de prijzen van de basis van ons leven is verdubbeld! Een brood van fl.1 naar E1. De huur voor een klein appartementje van fl.450 naar E450. As je dat omrekend betaal j tegenwoordig ong fl.900 voor dat zelfde appartement. ik geloof niet dat we dat ooit gedaan zouden hebben in die tijd!! En zo kan ik nog blz’s volschrijven aan ergernis. Een ding is zeker: terug in NL komen wonen doe ik niet!! Ze mogen hooguit mn lijk hier begraven!

  • Bofkont. Welk land ben je terecht gekomen? En hoe voorzie jij in je inkomen daar? Ik ben op zoek naar tips. 😉

  • “Ze mogen hooguit mn lijk hier begraven!” Dat is triest! Ik zou hier nog niet dood gevonden willen worden in dit zgn. een van de minst corrupte landen ter wereld…. Dit land is verworden tot een natte krant waarin zelfs een vis niet dood gevonden wil worden, zelfs de huishond is er in het buitenland tussenuit geknepen, een wijze hond dus die menselijker was dan alle lokale, haagsche en brusselse proleten bij elkaar. Als goed Chinees wens ik ze interessante tijden toe!

 5. En hier dan een brief die ik op FB tegen kwam van iemand die al bijna een jaar bezig is een bijstands uitkering te krijgen:

  mijn brief aan de soos

  Goedemorgen,

  Hierbij dien ik een klacht in tegen de sociale dienst en de sociale recherche.

  Bijna een jaar na de 1e aanvraag en bijna een half jaar zonder enige vorm van inkomen wordt ik op een door mij bezocht adres verrijkt met t bezoek van de sociale recherche.
  Deze heren kwamen zeer intimiderend over zowel op mij als op de gastvrouw waar ik op dat moment verbleef. Vreemd genoeg zijn ze niet geweest op t adres waar ik ben ingeschreven. Daardoor vrees ik voor een oneerlijk oordeel uwerzijds.
  Hierdoor wordt een verkeerd beeld gecreëerd wat ook in de hand is gewerkt door toedoen van de Gemeente Helmond. Ik leef soms in Geldrop, soms in Maarheeze en ook op andere plekken in Nederland. Hier werd niet naar gevraagd. De gastvrouw op dat moment voelde zich aangerand in haar huis omdat 2 wildvreemde kerels toegang eisten tot alle privé vertrekken van haar, en als ze weigerde kon dat invloed hebben op mijn aanvraag. Hoe durven ze! We moeten leven in een participatiemaatschappij en als iemand een helpende hand uitsteekt wordt die meteen afgehakt door deze heren. Schande!

  U zet mij een jaar lang op een nihil inkomen, en t laatste jaar helemaal op 0 inkomen. U verwacht van mij dat ik parasiteer en andere mensen uitzuig. Zonder tegenprestatie nog wel te verstaan. Tevens heeft u mij onrechtmatig tot slavenarbeid gedwongen in juni j.l. met de belofte om een uitkering te krijgen. Als dan door Marcel Witvoet wordt geëist dat ik ontslag zou nemen van de parttime baan zodat ik aanspraak zou kunnen maken op een bijstandsuitkering, gaat me dat toch te ver. Mijn mensenrechten zijn hiermee meervoudig geschonden.

  Mijn ouders zijn op leeftijd en kunnen de turbulentie die ik meemaak met uw firma niet altijd aan. Daarom ben ik er vaak niet om mijn ouders te ontlasten. Ik ben 45 jaar oud en waaon bij mijn ouders. Kans op een eigen woning is er niet, want ik moet aantonen dat ik een inkomen heb. Ik ben afgelopen maanden overspannen en nog steeds voel ik me mentaal niet goed.
  Vanaf woensdag 18 december ben ik sowieso uit de running voor een operatie waar ik zeker nog 2 maanden minimaal nodig heb om te herstellen.

  Ik leef nu hier en daar, moet bietsen, schulden aangaan en parasiteren. Hiervoor heb ik vanaf mijn 19e jaar sociale lasten afgedragen in de veronderstelling dat er een sociaal vangnet voor mij zou zijn. Als dit dus mijn vangnet is, niets….waarom heb ik dat geld moeten betalen dan? Ik voel me bijzonder opgelicht en bijzonder depressief hierdoor. Ik heb ook overwogen om mezelf te doden. 4 keer. Ik lees in het nieuws dat steeds meer uitkeringsgerechtigen deze stap nemen. Ik kan me goed indenken dat ze hiertoe komen. Kunt u met deze schuld leven ,dat er mensen die altijd trouw hebben gewerkt en betaald, en even steun nodig hebben en door dit soort wanpraktijken, dat uw firma zeer schadelijk is voor de gezondheid en mensen aanzet tot zelfdoding? Kunt u leven en koffie drinken met collega`s in de wetenschap dat een aantal mensen in uw firma levens verwoest? Ik zou t niet kunnen. U bent een mens met gevoel, net als ik.

  Ik heb recht op een sociaal minimum inkomen en ik heb recht om te gaan en staan waar ik wil. Als u perse wenst dat ik op 1 vaste plek zou zitten, zou dat enkel kunnen in de cel van een of andere inrichting. En daar pas ik voor.

  Ik hoop dat u mijn schrijven ter harte neemt en dat u met mij een gesprek wilt aangaan.

  Tevens kunt u nog een heel zware aanklacht tegemoet zien van de bewoonster in Maarheeze.

  Groet,

  Freek Poot

  • Hoi Mirjam, helaas is dit geen uitzondering, maar zie je dit soort beleid erg vaak, zelfs in de economische zogenaamde (goede tijd), kwam dit al heel vaak voor. men denk day het allemaal makkelijk gaat een uitkering krijgen. nou dat kunnen mensen vergeten. Een andere grote leugen is nu het verhaal betreffend de Wajong, het kabinet zegt dat de gemeentes verantwoordelijk zijn voor bijvoorbeeld de grote aantallen Wajong en probeert de gemiddelde burger hier een schrik beeld over aan te praten.

   Wat hier dus niet aan klopt zijn de volgende dingen de gemeente bepaalt niet of iemand Wajong krijgt dat doet namelijk het UWV.

   Als iemand door de gemeente doorverwezen wordt vanwege dat hij niet tot de doelgroep hoort. moet jezelf afvragen of deze persoon überhaupt in de bijstand hoort. het verhaal dat een Wajong makkelijk te scoren is is dus echt een fabel. deze makkelijke herkeuringen zijn er al niet meer sinds de jaren 80, en begin jaren 90 is dit beleid alleen maar scherper geworden.

   Een ander detail waarmee ze bijvoorbeeld door de mand vallen. is dat ze zeggen dat deze groep sinds 2006 gigantisch gegroeid is en dat er sinds die tijd veel mensen onterecht in zitten. Ook hier kloppen 2 dingen wederom weer niet. Waarom herkeur je dan elke wajonger die er sinds de jaren 90 al in zit. En waarom is er een aanscherping van het keuringsbeleid nodig om een groep onterecht als (uitkerings gerechtigde neer te zetten.

   Zoals je ziet is het dus niet enkel in de bijstand een probleem maar bij andere uitkerings groepen.

 6. Joris Demmink als ik het goed heb, hij zit zowat aan de top als het over kinderhandel gaat.

 7. Laten ze van de armen afblijven en het geld ophalen van de elite die met de illussies lopen te smijten, zeuren over bezuinigingen, nee joh lekker zeuren over zwarte piet, want dat is belangrijker toch haha.. iig nog even en het is robin hood time, steal from the elite and give to the poor! Nederland mag flink wakker geschud worden, want dit is nog niets. Nederland is een schijnheilig land, corruptie, kinderhandel etc..

 8. En dan te weten dat t merendeel v d zogenaamde “nette burgers” bihstanders als afval ziet. Velen v ons ook ik chron ziek en/of mantelzorger v kind of ouder met beperking. Hier beide. Honger en arm omdat je het “lef” had om ziek te worden (Rutte s denkwijze)

 9. Er staat dat de fraude 1 op 100.000 zou zijn, maar als de fraude 0,0001% is, is dat 1 op 1 mln.* Betreft aantallen. Valt reuze mee, hoewel het fraudebedrag aanzienlijk is. Voorkomen van fraude (en foute opgaven) kan vooral door directer contact, duidelijke communicatie en vereenvoudigingen.

 10. Rutte heeft een dijk van een salaris. Maar ik heb vernomen dat hij bij zijn moeder gaat eten. Toen ik dat deed was ik ineens een fraudeur.

 11. Beste Rob

  Dit is puur en eenvoudig wederom een voorbeeld van de macht en de controle van de heersende elite over de massamedia. De jacht op uitkeringsfraudeurs is een rookgordijn om de hebzucht en het aanbidden van de winst waardoor de ware machthebbers bezeten zijn.

  Dave Sheehan
  Maastricht

  • Goed geformuleerd Dave “De jacht op uitkeringsfraudeurs is een rookgordijn om de hebzucht en het aanbidden van de winst waardoor de ware machthebbers bezeten zijn.” Ik ga je quoten op Facebook.

 12. Een bijstandsuitkering of een AOW is veel te laag om van te kunnen rondkomen. En als je dan wegen gaat zoeken om te kunnen overleven dan ben je een fraudeur. Maar dat de rijken over lijken gaan is niet zo erg! Welnee, dat wordt nog beloond ook met allerlei bonussen en andere voordeeltjes.

 13. Go Brenninckmeijer go! Als dit waar is getuigt het van achterbaksheid, een sluikse manier van intimidatie. En criminalisering van zoiets onbenulligs als een formulier te laat indienen. Het toont de ongevoeligheid, de onmenselijkheid van een bureacratisch systeem, dat opzettelijk is aangepast zodat mensen worden afgeschrikt op te eisen waar ze recht op hebbben.

 14. En laten we vooral niet vergeten dat dit allemaal mogelijk is geworden door de niet aflatende bijdrage van de PvdA. Juist de partij die zou moeten opkomen voor deze groep mensen die het steeds slechter gaat. In plaats daarvan hebben ze een mevrouw Klijnsma in hun midden die met het ene voorstel naar het andere komt om mensen in het nauw te drijven.

 15. Dat creëeren van een gemeenschappelijke vijand komt volgens mij uit de koker van de PVV en de VVD is behoorlijk naar de kant van de PVV getrokken. En de rechtse media doet daar volop aan mee. Echte zondebokkenmentaliteit.

  Natuurlijk is fraude plegen met uitkeringen en toeslagen volstrekt uit den boze, maar het mag er niet toe leiden dat goedwillenden er onder te lijden hebben.

   • Beste Corrie, omdat ze uit Oost-Europa komen wil nog niet zeggen dat ze ook frauderen.

   • Vroeger waren het o.a. de Marokkanen en de Italianen die de zwarte piet toegespeeld krijgen, nu de Polen, Roemenen en Bulgaren. We blijven maar met vingers wijzen. ONACCEPTABEL. Als je met 1 vinder naar een ander wijst wijzen er DRIE terug. Wat mensen zich moeten realiseren is dat het huidige economische systeem van Arm versus Rijk ongelijkheid, werkeloosheid en criminaliteit creëert. Ook in andere landen zal een basisinkomensysteem ingevoerd moeten worden en zullen mensen daar dit moeten doen via een partij zoals wij.

 16. Toen ik informeerde naar een bijstandsuitkering. En de gemeente belde, zei de mevrouw dat ik er wel vrijwilligerswerk voor terug moest doen. Ik kreeg niet zomaar gratis geld. Ik wil er wel even bij vertellen dat ik een flexbaantje heb en twee kinderen met een autistische stoornis en er min of meer alleen voor sta.

  • @Saskia ik snap je volledig, men heeft het over een tegenprestatie. Maar wat ik eigenlijk vind en de meeste inwoners van dit land zijn dit immers al vergeten. is dat een uitkering juist een tegenprestatie van de overheid moet zijn! Je hebt hier immers als werkende al jarenlang premie voor betaalt.

   • Juist ik 32 jaar en moet je zien wat die betweters mij flikken van het UWV, die klootzakken worden wel betaald van mijn en onze belastingcenten! hufters, tuig!

    • @Henk, het probleem is voornamelijk dat mensen weinig mensen tot deze conclusie komen. bovendien zijn degene die de donkere zijde van deze maatschappij ontdekken, vaak niet in staat meer om er tegen te vechten. De maatschappij is gefragmenteerd. in mijn optiek wordt dit doelbewust gedaan. de overheid maakt graag meerdere groepen slachtoffers, of laat sommige mensen graag denken dat ze slachtoffer zijn van een minderheid groep. Deze tactiek staat ook wel bekend als “Verdeel en heers”. M.A.W. we zijn teveel verdeeld geraakt en samenhorigheid is iets wat ons wereld vreemd is geworden.

     • @rob vellekoop. dank je 🙂

      Maar dit is in wezen wel een probleem, en dit zie je bij de uitkerings groepen, Chronisch zieken, en WSW groepen.

      De doorsnee persoon die maalt er niet om. en die denkt dit overkomt mij niet. Tot het dus wel gebeurd!

      Daar komt ook bij dat we het demonstreren erg verleerd zijn. vroeger was het de straat op en het kwam zelfs tot confrontatie. in zuidelijke landen zie je dit nog geregeld. Hier is het anders we reserveren een vakje op het malie veld of een spreek plekje in den haag. Als het niet uitkomt dan verleent men simpelweg geen
      vergunning. en dat in een land van “Vrijheid van menng”.

      De disorganisatie van de bovenstaande groepen. is juist het tegenovergestelde van de huidige regering. met zogenaamde onderzoeken (Spin dokters) manipuleren zij opinie en stemgedrag. Deze kliek heeft heel duidelijk door dat afgunst en angst een stevige motor is om je plannen voor hervormingen uit te voeren.

     • Deze kliek heeft heel duidelijk door dat afgunst en angst een stevige motor is om je plannen voor hervormingen uit te voeren. ZO EENS, ZELFS EIGEN FAMILIE DOEN HET IN HUN BROEK, DAN EEN BROER ER MAAR AAN EN ZIJN GEZIN!

1 Trackback / Pingback

 1. hogan scarpe

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.