Huisuitzettingen moeten verboden worden

huisHet zal je gebeuren dat je wegens geldgebrek je huis wordt uitgezet. Waar moet je dan heen? Hoe moet je verder met je leven? Wat zijn de gevolgen voor je gezin?

Huisuitzettingen zijn sinds de crisis geen incidenten meer, maar vinden meer dan 20 keer per dag plaats. Dus pleit de Basis Inkomen Partij voor een verbod op huisuitzettingen. Verslaggever Robert Jan Booij ging op bezoek bij Marjo en Henk in Arnhem, die binnenkort voor de zoveelste keer hun huis moeten verlaten…

luister naar een kort verslag op Radio 1 bij de VARA.

12 Comments

 1. En al die junkies en mensen die overlast geven, huur niet willen betalen e.d allemaal maar hun gang laten gaan. Hier sla je dus compleet door met je solidariteit. Misschien 2% van de mensen op straat heeft er zelf geen schuld aan.

  • Nergens staat dat iedereen zijn gang mag gaan. Hier wordt alleen gemeld dat iedere huisuitzetting er een te veel is. Mensen die overlast bezorgen moeten psychisch begeleid worden thuis of elders, maar dat is nog steeds geen vrijbrief om iemand op straat te gooien.

 2. In Utrecht heb je het Smulhuis, daar kun je eten voor 2,50, en de Weggeefwinkel, daar kun je gratid kleren halen. En als je lid bent vd bib (heel goedkoop met U-pas) mag je gratis internetten. En boeken lenen, niet te vergeten. Sterkte mensen!

  • Nee, de bank mag dat niet, dan zijn ze strafbaar.

   Ik heb op het artikel hierboven ook gereageerd en daar staat het wat uitgebreider.

   Gisteren weer 265€ en een beetje. Sta nu heerlijk in de min. En dan zijn mijn zorgpremie, gemeentelijke belastingen en energienota er nog niet af. Ook moeten mijn inkomsten over december nog opgegeven worden en deze worden volgende maand ingehouden.
   Gaat lekker gelukkig zijn mijn drie kinderen en ik niet veeleisend. Zucht.

   Donderdag een ongeluk gehad. Dus zit lekker in de lappenmand. Hechtingen, kneuzingen, prachtig blauw oog. Gelukkig niet mijn schuld. Maar toch. Mijn broek is open geknipt, dus een broek minder op de plank. Nog twee broeken te gaan. Ach weet, gelukkig bevind zich de armoede buiten onze grenzen, als ik zou kunnen solliciteren wordt ik alleen al op mijn kleding afgewezen. Het maakt me niet meer uit. Ben moe en uitgevochten.

   Vraag me ook af hoe het met mijn eigenrisico zit. Moet de tegenpartij dat betalen? Ga er vanuit van wel.

   Ik hoop dat we na anderhalf jaar een rechtzaak kunnen beginnen tegen de oplichters op kosten aan juridische bijstand. Het vreet aan je dat mensen er mee wegkomen, maar ook nog eens al hun rechten menen te kunnen pakken. Welke rechten. Het recht dat er een gezin kompleet is uitgekleed en dat je via een rechtzaak ook nog eens 10.000€ netto in je zak mag stoppen? En dan reken ik de ruim 5000€ en de 5000€ ( advocaatkosten ) die we aan de compagnon hebben besteed ook maar even mee. We zitten met een schuld die een normaal mens niet kan overzien. Maar dat zeg ik, echte armoede vind je over de grens.

   Alles zijn mijn kinderen kwijt. Mijn oudste zoon is zijn spaargeld kwijt dat we hadden gespaard voor zijn studie. 16 jaar lang spaarde we een vast bedrag. Maar daar zijn nu de schulden voor een klein deel mee ingelost. Hun onschuld, vertrouwen in anderen en zo kan ik nog wel even doorgaan. Daar en tegen ben ik het vertrouwen in anderen ook goed kwijt.

   Maar ik wil nog wel even kwijt dat de echte armoede zich over de grenzen bevindt. Of had ik dat al gezegd.

 3. Gisterenavond mijn saldo nagekeken op mijn bankrekening. Mijn ex-man heeft er een verschrikkelijke klerezooi van gemaakt. Een compagnon in de arm genomen en deze heeft ons samen met de administratief medewerkster volledig kaalgeplukt. Inmiddels dus leven we gescheiden. Nu is er over 1261,42 € beslaggelegd op MIJN inkomen, op MIJN rekening. Terwijl onze en/of nog niet is opgeheven. Hoewel hij met deze rekening niets doet, gebeurd er ook weinig op dan dat de vaste lasten worden afgeschreven. Het is 11 december en er wordt dus een gedrag afgeschreven zonder tussenkomst van derde. Ik wist van niets en was dan ook kompleet verbaasd. Ik wil nog wel even zeggen dat ik sinds deze maand een bijstandsuitkering heb. En nog geld op de bank heb omdat mijn werkgever mijn bescheiden salaris heeft bijgeschreven. helaas wordt dit volgende keer in mindering gebracht. Dus de problemen gaan vanaf januari echt beginnen. Mag dit zomaar. Zonder aankondiging. In de omschrijving staat “brief volgt” ik moet van 3 € en een beetje een maand rondkomen.

  Ik bedankt iedereen alvast voor de fijne gelukwensen voor 2014, ik en mijn kinderen zullen het nodig hebben.

  • Bij mijn weten mag een alleenstaande bijstandsgerechtigde een eigen vermogen van ca. 5600,00 Euro hebben, overigens is bijstand een volksverzekering waarvoor men premie heeft betaald. Helaas lees ik steeds schrijnender verhalen op het internet inzake hoe met gemeenschapsgeld (Uw belastinggeld) betaalde SD ( is niet sociale dienst maar Sicherheits Dienst) Gestapo Stasi tuig zonder zichzelf te identificeren woningen binnendringen. Boeken vol kan men schrijven over dit overheidstuig! Dat gaat zelfs zover dat ambtenaren uitkeringsgerechtigden ad hoc opgestelde formulieren cq. vodjes papier laat ondertekenen waarmee ze de wettelijke vertrouwensrelatie arts/patient proberen te omzeilen! Zie ik spoken? Ja! Een crimineel wit wief van Asociale Zaken wat een goed bestaan heeft van mijn arbeid en het lef heeft dat “gemeenschapsgeld” te noemen, de parasiet!

 4. Lang verhaal kort, sinds april dit jaar einde uitkering, helaas nog steeds geen nieuwe baan dus maar 1 inkomen, dus betalingsprobemen.
  In maart al aangegeven bij bank dat dit eraan dreigde te komen.
  Uiteindelijk in juni met afdelingshoofd telefonisch (goed) gesprek gehad over onze huidige financiële situatie.
  Afspraak dat alle in- uitgaven naar bank gestuurd zou worden zodat bekeken kon worden, evt met NHG, om de maandlasten (tijdelijk) te verlagen, op ons verzoek.
  Zo gezegd, zo gedaan. Alle paperassen opgestuurd.
  Weken! later telefoontje dat men niet kon incasseren en ze de gegevens niet ontvangen hadden.
  Via mail verstuurd, nu zou het goed moeten zijn……

  Komt ie:
  Vandaag de bank (hypotheekverstrekker) aan de telefoon.
  Overrompeld door “dreigend” gesprek dat een afspraak gemaakt ging worden met een makelaar die een taxatie zou komen doen. De €500,- taxatiekosten zouden wij moeten betalen. Of ik het begreep…
  Ja, en nee als antwoord gegeven, ivm met onze vraag/ons verzoek om te bekijken of het tijdelijk mogelijk is om de lasten te verlagen. Ik zal immers niet voor de rest van mijn leven werkzoekend blijven.
  Snel einde gesprek, een makelaar zou contact met ons opnemen voor een afspraak “omdat het NHG dit nodig zou hebben” cq welk risico loopt de bank.

  Enkele minuten later belt dezelfde persoon terug met de mededeling dat ie met een collega overlegd heeft en ineens met andere afspraken komt. Als we de maand december maar betalen, anders moeten ze andere maatregelen gaan nemen.
  Dit is dus de werkwijze van deze mensen.
  Zij hebben immers geconstateerd dat het “onze keus was om niet te betalen” [citaat].
  Even duidelijk gemaakt dat ZIJN woordKEUZE/insteek niet de juiste was.
  Bij herhaaldelijk navragen hoe het nou zat met onze vraag/verzoek, waarvoor we ook de nodige papieren hebben opgestuurd kreeg ik 0 antwoord en excuseerde hij zich ook dat dit niet beantwoord is.
  Daar moet je het dan mee doen.
  Verder kon ik ook niet anders constateren uit antwoorden op mijn vragen dat ze de door ons gestuurde gegevens niet (geheel) ingezien hebben.

  We gaan vrolijk verder…. maar leuk is anders!

 5. Dat mensen zonder werk en in geldnood komen te zitten is vrijwel helemaal de schuld van de overheid zelf. De schuld ligt bijna pertinent niet bij de mensen. Maar in haar valsheid legt de overheid die wél bij die mensen.

  En dat terwijl er wel degelijk geld is! De mensen zouden eens moeten weten waar dat geld ondertussen wél naar toe gaat. In plaats van naar hen !!!

  Als de huidige politiek nog lang haar kans krijgt – sterker nog: elke dag is er een teveel – dan wordt de schade heel erg groot en het mensenleed onoverzienbaar. Dan komt ook een voorbeeldig land als Nederland in een spiraal van geweld terecht.

  Kompleet overbodig! Want het Basis Inkomen idee biedt een volkomen vreedzame en soepele overgang naar een evenwichtige samenleving met een garantie op een rustig leven voor iedereen, zonder uitzondering.

 6. Goed dat dit in de publiciteit komt, maar vreselijk dat het gebeurt. En ik vrees dat het heel snel nog erger zal worden. Men rolt razendsnel in de afrgrond als men uit een huis is; anderen nemen je niet op, die worden dan ook gekort in aow of uitkering, je hebt geen computer meer en geen geld voor een telefoontje en kunt niet voldoen aan alle eisen van de socile dienst die met die zaken razendsnel afgehandeld moeten worden om niet een “maatregel”( dwz; halve of geen uitkering) opgelegd te krijgen. Neergaande spiraal en er zijn geen instanties meer om iemand daarbij te helpen, die zijn ook opgedoekt. Misschien is er binnenkort dan geen lange mars meer nodig, maar is een basisinkomen opeens het enige alternatief! Momenteel hoort vrijwel iedereen dat zijn/haar baan op de tocht staat, ik zag gisteren weer een verzegelde winkel in ons winkelcentrum; het aantal mensen zonder inkomen wordt alsmaar groter. Dat een inkomen alleen uit werk zou kunnen komen wordt natuurlijk onhaalbaar, ongelofelijk en onwerkbaar voor de instanties. En alle betrokkenen, di nu deze take uitvoeren, komen op een dag ook in de neergaande spiraal terecht. Misschien gloort er hoop aan de horizon….

 7. Mensen in dit soort situaties moeten geholpen worden. Geholpen worden hun financiën op orde te krijgen. Zeker voor mensen die het altijd financieel makkelijk hebben gehad komen in de problemen. Ik vraag me op zulke momenten af wat d rechten van de mensen inhouden. Koophuiseigenaren moeten accepteren dat hun woningen minder waard worden en dat terwijl de huren stijgen. Er lijkt een strategie fpgaande. Bewust de mensen klem zetten. Financieel arm maken maar ook emotioneel. Ik vraag me dan ook af wat er achter de schermen gaande is.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.