De Nederlandsche Bank hoeft geen rekening met kiezer te houden

bankDe banken laten met ingang van 1 januari 2014 de klant van de bank opdraaien voor het risico van de schade van hackers, tenzij de klant zich aan vijf veiligheidsregels houdt. Er is geen enkele instelling die de consument beschermt tegen dit banken dictaat. Ook De Nederlandsche Bank niet.

De Nederlandsche Bank is eigendom van de Nederlandse Staat, maar de zeggenschap over deze zogenaamde nationale bank ligt bij de directie van de Bank. Het toezicht dat op deze directie wordt uitgeoefend door acht commissarissen. Slechts een van deze commissarissen vertegenwoordigt de staat. De Minister van Financiën staat buiten spel en daardoor de Nederlandse kiezer.

Door de Naastingswet is de eigendom van De Nederlandsche Bank (DNB) overgegaan van privé-bezit (onder andere het Koninklijk Huis was aandeelhouder) naar de Nederlandse Staat.
De Nederlandsche Bank valt echter niet onder de verantwoordelijkheid van het Ministerie van Financiën, maar is onafhankelijk van de staat en daardoor buiten het bereik van iedere democratische controle. De kiezer heeft niets over het beleid van DNB te zeggen. Daarnaast kan DNB niet worden verplicht om openheid van zaken te geven, want er geldt recht op geheimhouding. DNB oefent als onafhankelijke instelling controle uit over de Nederlandse banken en heeft een zetel in de raad van de Europese Centrale Bank (ECB).

Als toelichting op deze vreemde constructie zegt DNB op haar website: “Van DNB wordt voorts verwacht dat zij gevraagd en ongevraagd advies geeft over het economische beleid, zowel op nationaal als internationaal niveau. Ook daarvoor is onafhankelijkheid essentieel.”

De Bank is opgericht door Willem I. De vorige eigenaren hebben voor hun belang in DNB een vordering op de Nederlandse staat gekregen ter waarde van twee maal de nominale waarde van de aandelen die zij bezaten. Over deze vordering ontvangen zij levenslang 2,5 procent rente. (zie Naastingswet)

Rob Vellekoop, 9 december 2013, delangemars.nl

7 Comments

 1. Nee Saskia, die belastingen die betaald zijn moeten op een andere manier verrekend worden. Dat kan idd door te kijken naar doelgroepen, maar ook door bijvoorbeeld het uitgavepatroon van die doelgroepen. Door jouw manier van denken ontstaat er nog steeds geen vermindering van het ambtenarenapparaat dat zo noodzakelijk is voor het betaalbaar houden van het basisinkomen.

 2. De Nederlandse staat is de enige aandeelhouder van DNB, maar niet méér dan dat! Zie Wiki:

  “De bankwet van 1998

  In 1999 werd de DNB onderdeel van het Europees Stelsel van Centrale Banken.

  De Nederlandsche Bank (DNB) is door de wijziging van de Bankwet in 1998 formeel bestuurlijk geheel onafhankelijk geworden van de Staat. De Staat is nog wel enige aandeelhouder. Deze wijziging was noodzakelijk opdat DNB toe kon treden tot het Europees Stelsel van Centrale Banken. Feitelijk betekent het de volledige overdracht aan de Europese Centrale Bank, waardoor Nederland niet zelf meer de gelduitgifte kan regelen.

  Artikel 104 van het Verdrag van Maastricht uit 1992 bepaalt daarnaast ondubbelzinnig: “De centrale bank is in het geheel niet gehouden om de regering van krediet te voorzien, de centrale bank kan niet gedwongen worden zulk een krediet te verschaffen”. Door deze Europese wet is de ECB feitelijk een kopie geworden van de Amerikaanse Federal Reserve (FED).

  De Nederlandse regering kan nu alleen aan geld komen door dit te lenen van particuliere banken[bron?]. Samen met die volledige overdracht van DNB aan de Europese Centrale Bank (ECB) is het voor Nederland sinds 1998 totaal onmogelijk om schuldloos zijn eigen economie van geld te voorzien. Nederland kan sinds de bankwet van 1998 niet meer zelfstandig de hoeveelheid geld in omloop regelen.”

  En we weten inmiddels genoegzaam dat de FED privébezit is …

 3. De Nederlandsche Bank moet dan als de wiedeweerga eigendom van de Nederlandse burger gemaakt worden om zo binnen het bereik van een democratische controle te komen.

 4. Het basisinkomen moet danwel afhankelijk zijn van het aantal belastingjaren. Iemand die 30 jaar heeft gewerkt en belasting heeft betaald. Zou een wat hoger basisinkomen mogen hebben dan iemand die Nederland binnentreed of iemand die net van school komt of slechts enkele jaren heeft gewerkt.

  • Beste Saskia, het basis inkomen volgens de BIP geldt voor iedere Nederlander vanaf 18 jaar of een inwoner die 18 jaar in NL heeft gewoond.

   • Prima,
    Toch zou het ook nog gerelateerd moeten zijn aan het aantal belastingjaren.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.