Achmea maakt 453 miljoen winst en ontslaat 4.000 werknemers

geldOp 3 december maakt Achmea, het grootste verzekeringsconcern van Nederland, bekend dat zij de komende drie jaar 4.000 voltijdbanen, twintig procent van het totaal schrapt. Achmea heeft over 2012 een nettowinst van €453 miljoen gemaakt en meldde in februari van dit jaar:”Onze financiële positie bleef onverminderd sterk. De bruto premieomzet steeg naar ruim €20 miljard.” 

Achmea heeft in totaal  19.000 werknemers. Het massaontslag is nodig ‘…om de marktleiderspositie in Nederland te kunnen behouden’, aldus bestuursvoorzitter Willem van Duin van Achmea in een exclusief interview met het televisieprogramma EenVandaag.

Commentaar
Er wordt in 2012 nog genoeg (winst) aan de werknemers verdiend. Een jaar later dreigt er minder winst gemaakt te worden en besluit de directie direct te gaan snijden in het werknemersbestand. Want zo luidt het, steeds meer klanten gebruiken het internet waardoor er minder medewerkers nodig zijn. Het eerste half jaar maakte Achmea nog 123 miljoen winst. Dus in plaats van iedereen te laten profiteren van de gevolgen van het internet en ieder zijn baan te laten behouden worden massaal mensen ontslagen in de bank- en verzekeringswereld zodat er nog meer winst voor de aandeelhouders gemaakt kan worden. Tienduizenden werklozen er bij door toedoen van deze financiële instellingen, die net zo makkelijk hun hand ophouden en van diezelfde werknemers via de overheid belastinggeld eisen om niet om te vallen wanneer het minder met hen gaat (zie ABN-AMRO, ING, SNS, Aegon).

Rob Vellekoop, 6 december 2013, delangemars.nl 

18 Comments

 1. Hallo Saskia, ik weet wat het is om autistische kinderen te hebben, mijn dochter is ook autistisch, maar daar zijn ook financiele regelingen voor.
  Dus maatschappelijk werk inschakelen, die kunnen je verder helpen tot je de juiste persoon hebt waar je je goed bij voelt. Als je juridische bijstand nodig hebt kun je bij de belastingdienst een peiljaarverlegging aanvragen om een advocaat te bekostigen. Verder zoveel mogelijk openbaar maken wat je wordt aangedaan door sociale dienst e.d.

  • Voor wat betreft juridische bijstand zijn we inmiddels bezig met de gemeente. Maar ik hoor maar niets. Kan ook zijn dat mijn ex-man me voorliegt natuurlijk en dat er door hem helemaal geen verzoek is ingediend, hij zegt ook aangifte te hebben gedaan. Daar twijfel ik ook aan. Ik kan inmiddels een boek schrijven over zijn gedraai. Maar inmiddels zijn we al 10.000€ aan advocaatkosten verder en niets bereikt. Geld dat ik en hij niet hebben. Het bedrijfspand staat te koop, de schuldeisers kloppen op de deur. En ik ga ervan uit dat ons huis in de verkoop moet binnenkort. En dit is nederland. Straks heb ik een afspraak met maatschappelijk werk, ik zal haar vragen stellen.

  • Kun je meer vertellen over de financiële regelingen? Volgende week nieuwe afspraak kan ik het meenemen. Heb pgb aangevraagd maar moet hulp uitbesteden. Dus daar kom ik niet ver mee. Ik wil de adem van de gemeente uit mijn nek hebben. Loop tegen veel dingen op. De scheiding moet nog worden afgerond. Ik werk ongeveer 12 uur in de week. (flexbaantje) ik moet thuis zijn als de kinderen dat ook zijn.
   Daarbij als er iets is, kan ik mijn kinderen niet zo makkelijk uitbesteden. Mijn dochter is bijvoorbeeld heel bang voor dokteren en tandartsen. Logeren is geen optie. Zo maar wat voorbeelden. Hoewel ze daar geen echte reden voor zou moeten hebben. Veel rust dus op mijn schouders. Het zou mooi zijn als ik op een of andere manier wordt gecompenseerd en in kombinatie met mijn eigen inkomsten en allimentatie gewoon kan rondkomen. Zonder de druk van vrijwilligerswerk en andere druk van buitenaf. Hoewel ik niet beroerd ben mijn armen uit de mouwen te steken. Ik heb nu mijn tijd nodig om mijn gezin weer stabiel te krijgen. Een nieuwe toekomst op te bouwen en andere dingen te regelen. Zoals bijvoorbeeld een andere school voor mijn dochter.

 2. Hoi Henk,
  Veel van wat je schrijft herken ik, en dat hoort bij het ambtenaren cultuurtje waar we mee opgezadeld worden. Ambtenaren zijn hele enge mensen die niets anders kunnen dan regeltjes ontkrachten om een ander onderuit te halen. Ze voeren hele dagen geen flikker uit dus hebben alle tijd om van alles te verzinnen om jou het leven zuur te maken. Wat ik je wil adviseren is om een goede advocaat te zoeken en de strijd aan te gaan en zoveel mogelijk openbaar te maken. Als je een te laag inkomen hebt dan kun je bij de belasting een peiljaarverlegging aanvragen, en je moet dan een eigen bijdrage doen van 127 euro. Laat je alsjeblieft niet in een hoek duwen en ga de strijd aan. In je eentje kun je dat nooit winnen dus organiseren is de remedie.
  Groeten JAN.

 3. Door een frauderende compagnon van mijn man en de administratief medewerkster zijn wij in zwaar weer gekomen. Wij hadden een bedrijfje en we konden er leuk van leven. Naast de zorgvoorzieningen mijn drie kinderen, waarvan twee autistisch. Had ik vier oppaskinderen. Tot dusver ging het goed en we hadden iedere dag vlees op tafel zal ik maar zeggen. Welnu, mijn ex-man begint met een ander een tweede bedrijf. En nu komt het deze compagnon en de administratief medewerkster ( van ons eerste bedrijf en dus op onze kosten) rotzooien een endje heen en blijken samen in een complot te zitten. Aangifte gedaan bij politie, die doen er vervolgens niets mee. Juridische bijstand kunnen we op de een of andere manier vergeten. Inmiddels mede door alle spanningen is ons huwelijk naar de knoppen. Ik heb gevochten voor mijn gezin. Maar eens houd het op. Zeker als je het ook nog ens financieel zwaar hebt. Nu zit ik met drie kinderen in de bijstand sinds een maand. Van maart tot november heb ik niets ontvangen en heb ik moeten teren op de goedheid van een ander en het beetje spaargeld dat ik had.
  Nu vraag ik u. Dit wordt alleen maar erger en straks zitten er meer in de bijstand dat dat er mensen werken. Hoe kan het dat er bedrijven zijn die enorme winsten maken en toch de een na de ander mogen ontslaan. Een huillie huillie mogen omdat ze wanbetalers hebben.

 4. Hallo Trees, bedankt voor je reactie , het is goed dat anderen dit ook lezen. Ik wil zoveel mogelijk de misstanden van de sociale dienst aan de kaak stellen, in dit geval de SDOA, Sociale Dienst Oost Achterhoek die gevestigd is in Winterswijk en in Groenlo. Ik ben niet bang, en ga maandag de nodige stappen zetten. De eerste keer dat ik daar naar toe ging heb ik volledige openheid van zaken gegeven en gevraagd waaraan ik me heb te houden. Omdat we met zn tweeen waren greep ene mevrouw G. van werkplein in Winterswijk waar we alles tot in detail vertelden, haar kans om ons onderuit te halen, en samen met de preventie medewerker mevrouw V. hebben ze staan liegen dat het gedrukt staat. Het mooiste van alles is dat men zichzelf tegenspreekt in de rapporten die zijn opgemaakt. Een gebrek aan intelligentie noem ik dit!. Er wordt zomaar gesuggereerd dat er zorg voor elkaar is, maar hebben nergens steekhoudend bewijs voor. Toch hebben deze lieden het weten te bekokstoven dat mijn vriendin 3 maanden geen uitkering heeft gehad, en dat kan allemaal maar zo!. Niemand die het wat interesseert of je wat te vreten hebt of niet!. Zo gaat men ongestraft met ons om!. We kunnen op papier van alles bewijzen, toch wordt er geroepen door die gefrustreerde eikels dat er sprake is van fraude, wat we mogelijk nog erger vinden. De enige mensen die frauderen en liegen zijn de ambtenaren van de sociale dienst. Wat mij persoonlijk heel erg frustreert is dat dit zo maar kan, en dat dit geen gevolgen heeft voor de betrokken ambtenaren. Vroeger toen ik nog een tijdje als ambtenaar werkzaam ben geweest stond in het ambtenaren regelement dat een ambtenaar niet mag stelen niet mag vloeken , maar ook niet mag liegen, en dat hij of zij van onbetwist gedrag moest zijn!. Bij niet goed functioneren zou ontslag volgen. Om even terug te komen op de gang van zaken heeft mijn vriendin een advocaat van de bijstandsbond in de arm genomen, en ik verwacht dat de rechtszaak dient , of daze maand of begin 2014. Ik ga mijn zaak ook aanhangig maken en onder de aandacht brengen. WORDT VERVOLGD

 5. Ik hoor nu ook bij die mensen die geen uitkering krijgen. Over de maand november heb ik zonder opgaaf van reden geen uitkering mogen ontvangen. Ik heb geluk gehad dat ik 25 euro restitutie van de Monuta heb gehad, en heb nu nog32,38 euro op mijn rekening staan. Ik zal wel te heftig gereageerd hebben op alle onrecht. Maar ik laat me niet monddood maken. Je ziet het dat ze hier in Lichtenvoorde bij de Sociale Dienst Oost Achterhoek er ook wat van kunnen. Toen mijn bedrijf failliet ging lagen er spullen op schriftelijk verzoek van curator Vestiens uit Doetinchem bij mijn vriendin in Lichtenvoorde. Ik woonde voor nood in een recreatie verblijf, en wat ik daar niet kon opslaan lag bij mijn vriendin. Alhoewel ik daar niet woonde, niet at, en ook niet sliep, slechts af en toe werd haar zorg voor elkaar verweten en schreef een zekere V. van de sociale dienst er ook maar even bij dat ze fraudeerde. Omdat we allebei uit het bedrijfsleven kwamen wisten wij geen bal van dit soort zaken en konden ook niet bevroeden dat het zo zou gaan. We hebben daar volledige openheid van zaken gegeven, en op mijn vraag waar ik me zoal aan te houden heb werd ons meerdere malen verteld dat ze dat niet deden omdat we dan de grenzen van de wet op zouden zoeken, en een andere mevrouw G. zei ons dat we de wet moesten kennen, terwijl ze zelf 10 minuten later zei de wet niet te kennen. Van dit alles zijn rapporten opgemaakt, en in het ene rapport staat dat de preventiemedewerker heeft gezegd dat ik de grenzen van de wet op ga zoeken, en in het andere rapport staat dat ik gezegd heb de grenzen van de wet op te zoeken. En als er weer een nieuw rapport komt zal er vast weer een andere leugen in staan. Zo maken ze bij de Sociale Dienst Oost Achterhoek de dingen passend, waardoor mijn vriendin 3 maanden lang geen uitkering kreeg, en zwaar in de schulden kwam te zitten. Gelukkig hebben we de zaak via de advocaat van de Bijstandsbond onder de rechter gebracht, maar voordat het voor komt dat duurt een half jaar wat nu bijna om is. De sociale diensten weten dat en maken daar handig misbruik van. Maar ik kan iedereen de Bijstandsbond aanbevelen.

  • Je staat volledig in je recht de grenzen van de wet al dan niet op te zoeken, zolang je er niet over heen gaat. Dat gaat tevens niemand wat aan of je dit wel of niet van plan bent, en kennis van de grenzen hebben is ook zeker geen garantie van het opzoeken dan wel overschreijden van deze grens.

   Ik raad je aan om met dit soort contact personen de gesprekken op te nemen. Ik heb eens een uitspraak van een rechter gelezen die verklaarde dat dit ter aller tijde voor persoonlijke redenen is toegestaan., ook als de andere partij hier niet van op de hoogte is (het wordt wel grijs als je het vervolgens op internet post, dus in dat geval zelf even de uitspraakopzoeken en doornemen).

   Mocht je geen telefoon hebben met opname functie, dan kun je op marktplaats evt kleine sleutelhangers, of pennen, of aanstekers (maar in dat geval word je vast gekort omdat je rookt:P) voor zon 5 – 10 euro kopen (ook wel voor 50, maar dat zijn dezelfde)

  • @ Hoi Jan

   Dat heb ik dus ook, dat ik op enig moment heftig kan reageren op het onrecht wat om ons heen ontstaat. Veel instanties hangen daar het predicaat agressief aan op, wat geenszins waarheid is, het is niet meer dan stem verheffing als ik voor de zoveelste keer in het ooitje genomen wordt. Door de gemeente, hulpinstanties, zo ook het UWV. Ze drijven je in onmenselijke situaties en dan is naar mijn mening een heftige reactie te rechtvaardigen, want ze gaan ver, erg,ver! Jij hebt een eigen bedrijf gehad, en kon niet bevroeden wat je allemaal te wachten stond. Troost, ik niet maar wel een vaste baan gehad voor 25 jaar en ik was ook totaal niet gewapend tegen de situatie nadien en het vele onrecht wat dan op je pad komt. Werkelijk waar je komt door de ontstane afhankelijkheid in een vorm van dictatuur terecht, met tal van dictators! Weg vrijheid, weg meningsuiting, kortom mondje dicht, want anders. Ze liegen alles bij elkaar en ben mij kapot geschrokken van de dossiers, waar ik na veel moeite inzicht in verkreeg. Als je de mond niet houdt, onrecht niet accepteert wordt je benoemd als zorgmijder en onwelwillend! Twee woorden die dan staan voor de mond niet houden, hetgeen een reactie is op onrecht, gevoerde klachtenprocedures en aangifte. Zo verzwijgt men de boel en is men van invloed op nieuwe hulpverleners die dossiers lezen waar geen hout van klopt, een verkeerd beeld ontstaat. Dossiers die getuigen van eenzijdige waarheidsvinding die wij maar niet gewijzigd krijgen. Ik zie nu mijn uitkering eindigen van ziektewet naar WW, maar verkrijg de indruk dat de uitkering in zijn geheel stopt, terwijl ik volgens mij 38 maanden recht hebt. Hoe het precies zit wordt aankomen week uitgezocht, door derden. Ik ben kapot omdat wij ook nog eens dakloos dreigen te worden aankomende 15 december. Gelukkig dat je een advocaat hebt waar wij nog niet in hebben kunnen voorzien, we hebben dan ook veel omdat meerdere instanties een rol spelen die voornamelijk acteren op de onwil van een wethouder dat er kritiek is ontstaan op zijn portefeuille.Waar hij niets aan wil doen, terwijl de kritiek terecht is, wat met ons gedeeld wordt door onafhankelijke klachtencommissies! Ik wens je veel moed en sterkte toe Jan!

 6. Hallo Piet, wat je je ook kunt afvragen is of de premies die voor de verzekeringen wel in verhouding staat met wat ervoor geboden wordt.
  Als de winst zo extreem is, dan wordt er veel te veel verdient in het verzekeringswezen, want reken er op dat er ook nog flink wat andere kosten worden gedeclareerd, bonussen en zo!.

  • Hoi @Jan,

   Ik betwijfel ook of dit klopt, hoge winsten voort moeten komen van de zorgverzekeraars, uit de premies, dus veel te hoog gesteld. Ik ben teruggepakt voor een krantenartikel doordat iemand gewezen heeft op onze uitschrijving GBA wat de verplichting opheft van de zorgverzekeraar om ons te verzekeren. Dat met terug werkende kracht, wat mij nu een rekening presenteert van mijn hartstilstand onlangs ervaren. Ten tijde van mijn opname was er niets aan de hand, terwijl ik de premie toen ook niet op kon brengen. Het UWV mij nooit voorzien hebben van een zorgverzekering met premie aftrek van mijn uitkering. Wat normaal gesproken wel aan de orde is, maar nooit op ons toegepast. Niet duidelijk kunnen krijgen waarom niet!

   Nu een rekening ontvangen van .30.000 euro, kosten hartstilstand. Wat meer is dan mijn complete schulden die opgelopen zijn de afgelopen drie jaar door ons te blokkeren voor een schuld hulpverlening. Omdat de gemeente Arnhem het verdomt de klachtenprocedure hierover te bespreken, zo ook de ontstane toezegging inzake een vergoeding. Kosten vergoeding omdat de schuldhulp ver voorbij de 120 dagen regel ging om een besluit te nemen inzake schuldsanering. We hebben bijna twee jaar voor nog onder schuld hulp verlening gestaan, met 70 euro leefgeld per week. Waarvan een half jaar onder bewind, gebaseerd op een budgetcursus door mij aangevraagd, men toen met dwang kwam wij dan maar een beschermingsbewind moesten accepteren. Men was gewoon onze terechte kritiek zat. Deze bewindvoering leidde tot aangifte bij de politie, waar de gemeente Arnhem ook niet over wil praten. Men werkt ons alleen maar tegen om te voorkomen dat het een en ander bespreekbaar wordt, wij moeten gewoon hun schuld overnemen, terwijl men over ons zich nooit beklaagd hebben wij wel over de gemeente, instanties en het UWV. De valse macht aan hun kant zorgt er echter voor dat wij gaan boeten terwijl de voorliggend genoemde dienen te boeten!

 7. Die winsten kunnen in wezen specifiek gespendeerd worden om een basisinkomen aan iedereen in een land te betalen – de aandeelhouder wordt de burger en aldus doet de burger zijn voordeel met het aandeelhouderschap en het basisinkomen wordt de manier waarop de winst van het bedrijf wordt gebruikt om iedereen te helpen en dan uiteraard een ieder gewaar te maken producten te kopen van dezelfde bedrijven die het inkomen produceren dat het basisinkomen zal worden.

 8. Toch wel heel vreemd dat zowel het UWV als de Sociale Diensten van de gemeentes die straks de uitkeringen op hun begroting hebben staan, hier niet tegen in opstand komen. Laten onze burgervaders hun gemeentes verloederen, om toch vooral hun inwoners niet te laten verkommeren?

 9. Het incompetente kabinet doet hier niks aan.2014 word het noch veel erger.Mensen denk eraan het is al vijf over twaalf wacht niet lang.Denk eraan ze willen dat wij de schulden betalen.Ze doen er alles aan.Het zijn nu maar pas 450 miljard.Het gat in hun hand word niet kleiner.Het enige wat je kunt doen je laten horen.ANDERE LANDEN DOEN DAT OOK.

 10. Iedere werknemer was dus goed voor 23.842 euro winst per jaar.
  wat blijkbaar niet voldoende was en bij gelijkblijvende winst min 4000 werknemers neer zal komen op 30.200 euro winst per werknemer per jaar.

  Ik denk dat als je dit tegenover kleinere markten zet, deze verhouding behoorlijk extreem lijkt. Daarmee kan volgens mij de conclusie gemaakt worden dat grote spelers juist geen banen scheppen, maar verhoudingsgewijs juist zeer weinig.

 11. Hallo Rob, je kunt weinig tegen dit soort zaken doen, alleen dit soort bedrijven op een zwarte lijst zetten en mensen bewegen om van de diensten van deze bedrijven geen gebruik te maken.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.