152.000 meer armen en 13% meer miljonairs

armoedeIn het Armoedesignalement 2013 signaleren het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) 152.000 meer arme mensen dan een jaar er voor. In 2012 leefden 1,197 miljoen mensen onder de armoede  grens (7,6 procent van de bevolking). In 2011 waren dat nog 1,1 miljoen mensen.

Er waren 2012 348 duizendwerkende armen (waaronder 165 duizend zelfstandige ondernemers, zowel met als zonder personeel). Er waren toen 255 duizend arme uitkeringsontvangers en 79 duizend arme 65-plussers. Ook is de meerderheid van Nederlandse komaf: van de 813 duizend volwassenen in armoede waren er 488 duizend autochtoon.

Het beleid van Rutte2 is niet alleen rampzalig voor uitkeringsgerechtigden, maar ook voor werkenden. Uit de cijfers blijkt dat 165.000 ondernemers onder de armoedegrens leven. Bron: CBS (Armoedesignalement 2013)

In Nederland hoeft geen armoede te zijn. Het aantal miljonairs in Nederland is gestegen met 13% tot meer dan 191 duizend vorig jaar volgens het internationale miljonairsoverzicht van de Boston Consulting Group.

Rutte 2 doet niets om te voorkomen dat de 140 voedselbanken te weinig voedsel aangevoerd krijgen en bedreigt daarmee meer dan 70.000 gezinnen die van deze hulp afhankelijk zijn.
De Nederlandse regering weigert al jaren pertinent om van het Europese voedselhulpprogramma voor armen gebruik te maken. Volgens het kabinet en de Tweede Kamer is armoedebeleid een nationale aangelegenheid. (lees meer)

Commentaar
De remedie is een gelijkwaardiger verdeling van de inkomens in ons land. Echter schreeuwen de rijken moord en brand wanneer zij dreigen te moeten inleveren. Dit in tegenstelling tot de armen, die in stilte hun onnodig lot ondergaan. Vervolgens zien we dat Rutte2 zich drukker maakt over uitkeringsfraude dan over de bestrijding van armoede.

Rob Vellekoop, 3 december 2013, delangemars.nl

15 Comments

 1. ZOLANG BEDRIJVEN GEEN STRAFBLAD HEBBEN, MAAR HUN SLACHTOFFERS WÉL,
  ZOLANG ZAL DE MAFFIA ONZE WETTEN BLIJVEN BEPALEN
  ZAL DE DEMO-CRATIE (wil van het volk) AAN LOBBY HOEREN ZOALS HILL&KNOWLTON VERKOCHT WORDEN.

  HET WAS JACK DE VRIES DIE NAMENS HILL&KNOWLTON HEEL NEDERLAND URUSKAN INSTUURDE !!!

  WAAROM HEBBEN 100 C.E.O.’s UIT HET BUITENLAND MEER WETS-BE-INVLOEDING DAN 17.000.000 MENSEN BIJ ELKAAR ???

  OMDAT DE ‘NIEUWE VRIJHEID’ ALLEEN VOOR DE ‘NEO LIBERALEN’ BETAALBAAR IS !!!

  (ja dit moet geschreeuwd worden)

  als ik als PRIVE persoon mijn buren oplicht ga ik de gevangenis in …
  als ik als BEDRIJF mijn buren oplicht dan BEN IK EEN HELD !!!

  als een bedrijf jouw oplicht en je wilt AANGIFTE doen, dan zegt de politie op 0900-8844 DAT IS EEN CIVIELE ZAAK
  als jij dat bedrijf oplicht DAN GA JIJ DE BAK IN VOLGENS HET STRAFRECHT

  NEDERLAND WORDT DOOR DE MAFFIA EN NEO-NAZIES GEREGEERD

  DAT BLIJKT UIT DE EEN-RICHTINGS-WETGEVING
  WAARBIJ BEDRIJVEN AUWTOMATICH GELIJK KRIJGEN !!!!
  WANT DAAR HEBBEN ZE VOOR BETAALD

  STOP NEDERLAND
  STOP DE MAFFIA

 2. Sinds deze maand zit ik in de bijstand. Met drie kinderen waarvan er een studeert en twee autisme hebben. Werk vinden is voor mij moeilijk omdat ik als alleenstaande moeder moet zorgen voor regelmaat in huis. Kinderen met autisme hebben veel begeleiding nodig. Ik kan niet om 8 uur op mijn werk zijn bijvoorbeeld. Mijn dochter heeft een pauze tussen de middag. Overblijven kan niet, te veel prikkels. Dus moet ik weer thuis kunnen zijn. Thuiswerkorganisaties zijn vaak malafide. Moet per opdracht geld afstaan en dat wil nog niet zo zijn dat je het werk krijgt. Er wordt gelood. Gelukkig heb ik alleen aanvullende bijstand nodig omdat ik een flexbaantje heb. Ik kom per maand 64€ tekort. Heb ik nog niet gegeten. Ik wacht nog steeds op kindgebondenbugdet. In dat geval heb ik ongeveer 25€ om te eten. Ik wil er nog wel even bij vermelden dat ik tussen maart en november heb moeten teren op spaargeld en goedheid van derden. Zoals bijv. mijn ouders. Het ligt dan heel gevoelig als je al die berichten lees over bonussen, geld dat de grens overvliegt en fraude. Straks zal de allimentatie worden geregeld. Echter alles wat er binnenkomt wordt van de bijstand afgetrokken. En op vader heb ik nooit hoeven rekenen qua zorg, dus dat ga ik nu ook niet doen. Geeft mij en de kinderen alleen maar rust.

 3. Allemaal mooie verhalen zo te zien maar doe eens wat,zit al 6 dagen zonder eten en waarom weet ik ook niet,het begon dat ik naar een dokter moest en bloed most prikken de eerste keer in mn leven, heb dus nou niks meer en elke maand komen er nieuwe schuldeisers,hou gewoon niks meer over, nou weer roer en overmaas belasting cz rechter deurwaarders enz zien jullie niet dan dat we in oorlog zijn,ons land word verkocht geen bommen rn granaten meer maar eenander soort oorlogsvoering de burger mag rechtop kapot gaan zoals ik met copd enz niks meer te eten en maar stelen van me,gewoon weg geld beslagvrije voet lachtertje.maar zolang ik nederlander ben ga ik mn land verdedigen tegen dit soort nsbers landverraders dat wat zich regering noemt ik moet wel anders kan ik op de weg sterven van de honger d jmh roufs is mijn naam ik verdedig mijn land zoals een nederlander dat hoort te doen.

  • @ Hans Roufs, Ik kan mij wel vinden in jouw betoog. Ik maak zo ongeveer hetzelfde mee als jij, Kortingen op uitkering, loonbeslag, tja en ook wel onder de beslagvrije voet.Er wordt een weinig rekening gehouden met ziekte als je daarmee behept ben, ik heb ook COPD,naast diabetici en ben hartpatiënt. Daar houden de genoemde door jou geen rekening mee, en ja wij hebben het ook gekend, dagen geen eten voor ons gezin. Wat jij doormaakt maken wij inmiddels al vier jaar mee, waarin wij ook volop worden tegengewerkt. Vechten doen wij ook tegen deze misstanden maar in je eentje ben je nauwelijks een leger, beter gezegd geen. Wij vragen daarom ook aandacht, zoeken de media op, maar ook dat heeft een rauw randje. Meer tegenwerking ontstaat, maar zoals je zegt, we hebben als Nederlanders een plicht om op te komen tegen deze uitwassen, wat toeneemt onder het beleid Rutte. Dat voor onszelf en onze medemensen.

   Groet

   Henk Faasen

 4. Ik vrees het ook dat we radicalere acties nodig gaan hebben om het tij te doen keren. De tweedeling tussen arm en rijk wordt alsmaar groter hier in Nederland. Straks is het te laat en leven we in een derde wereldland met een dictatuur.

 5. Armoede is de ergste vorm van geweld. Rijkdom bestaat in deze wereld door diefstal van de armen. Dat is voor de meeste rijken pittig om in te zien en vereist een proces van de geboorte van zelfeerlijkheid.

 6. Donderdag 28 november 2013 naar de WRR lezing in Den Haag geweest over “Hoeveel ongelijkheid kan een samenleving hebben?”. De presentatie door professor Richard Wilkinson (sociaal epidemioloog) onderstreepte nog eens meervoudig dat inkomensongelijkheid bepalend is voor o.a. het voorkomen van de volgende zaken: analfabetisme, slechte gezondheid, kortere levensverwachting, kindersterfte voor en onder de minima, criminaliteit (Zie over een paar weken het video verslag op de website van de WRR)! Je zou zeggen een Onvoorwaardelijk Basisinkomen voor iedereen te financieren uit een herschikken van de belastingen, o.a. uit een verhoging van de vermogensbelasting. Want uit de presentatie van Bas van Bavel (hoofd van de afdeling economische en sociale geschiedenis aan de UU) bleek dat het verschil in vermogen tot nog toe vrijwel buiten buiten de schijnwerpers is gebleven tegelijkertijd in Nederland (voor zover te achterhalen) hoger is dan in de ons omringende landen. Vandaar.

  Laat de effecten van het Onvoorwaardelijk Basisinkomen in Europa onderzoeken

  http://sign.basicincome2013.eu/

  Doe mee met onze campagne en geef dit door aan iedereen in uw netwerken!

  • Beste Ad, we zijn beiden voor het basis inkomen, echter de weg er naar toe is wat mij betreft wat korter. Ik wil het door middel van de Basis Inkomen Partij op kortere termijn invoeren.

   • Ik juich beide initiatieven toe. Een onderzoek naar de effecten van een onvoorwaardelijk basisinkomen in Europa kan de BIP ten goede komen. Ook helpt het de bevolking om te wennen aan het idee van een basisinkomen. Want hoewel de BIP het basisinkomen graag op kortere termijn zou willen invoeren moeten we er rekening mee houden dat het toch een lange mars zal worden.

    • dat het een lange mars zou worden heeft dan vooral te maken met het feit dat de’ gegoede’ klasse het niet ziet zitten, de typische egoisten die graag hun rijkdommen flaneren tegenover de armere klasse,en dat graag zo willen houden,altijd handig die zondebokjes voor het geval dat er weer mot is in fiasco-land,vooral om hun gierige belangen te beschermen.
     Ik denk dat Rob wel voldoende heeft onderzocht,om te weten,dat al dat politieke geleuter meestal maar op 1 ding uitdraait,altijd weer die rijkeren het voordeel van de uitkomst willen bezorgen,en laat de onderkant maar opdraaien voor de gevolgen ervan.

     En wat dacht je van de feministen agenda.Wat mij betreft de andere boosdoener naast het kapitalisme.
     Stelletje kenau’s die wel even de mannenwereld zullen veroveren.Ten behoeve van zogenaamde ‘emancipatie’.
     Vandaar dat het ook zo’n extra zooitje ongeregeld is geworden.
     Jetta Kleinerendsma en Jet Klotekraker zijn slechts een paar voorbeelden van ‘ the masteresses of disasters’ club die hun onrechtvaardig toegeeigende positie misbruiken.
     Over afbraak gesproken.
     Neen,dergelijke’ ambitie’ mag wat mij betreft direct de vuilnisbak in .
     Ik heb wel wat beters te doen dan me te onderschikken aan die onnatuurlijke geldingsdrang .
     Ik ben het eens met het onvoorwaardelijk basisinkomen gewoon invoeren.
     Dan kan ik tenminste gewoon vrouwzijn blijven ,en me wijden aan fatsoenlijk vrijwilligerswerk, behoeftigen zullen er altijd wel zijn,mens en dier.Daar zet ik me liever voor in.

 7. En de arme schreeuwen moord en brand vanaf het internet wat ook geen zode aan de dijk zet. Vreedzaam demonstreren zal ook niets oplossen, alleen radicale acties zullen tot het gewenste effect lijden.

 8. Het communisme is echt voorbij, de grenzen van de nivellering zijn bereikt. Daarnaast is over spaargeld al 52% belasting betaald.

  • Dag Jos, je draait het schitterend om: de grenzen van het neo-liberalisme zijn voorbij. De afbraak van ons land ten gunste van de rijken die steeds rijker worden en de armen die steeds armer daar zijn we na dertig jaar geëmmer helemaal klaar mee.

  • Lol Jos, grenzen aan de nivellering is een mind/systeem programmering. De nivellering moet in feite nog beginnen. Het basisinkomen is stap 1. Wat mij betreft ‘nivelleren’ we tot totale geldgelijkheid is gerealiseerd en velen zullen met mij zijn.

 9. Bedrijven zullen naar evenredigheid van winst en personeel extra geld moeten storten in de sociale voorzieningen die het land rijk was. Ook zou er een soort van verdeling moeten zijn van de inkomens binnen het bedrijf. Bijv. uitgave aan onder personeel mag nooit minder zijn dan een bepaald percentage van de directeur of in ieder geval hoger personeel verdiend. Zo stimuleer je of te veel druk omdat er te weinig personeel wordt aangenomen. Of een hogerinkomen voor mensen op de werkvloer.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.