Tsjechische Hoge Raad keurt uitkering met gedwongen tegenprestatie af

tsjechieHet constitutionele Hof in Tsjechië heeft korte metten gemaakt met een wet die, net als in Nederland, in de Tsjechische Republiek verplichte tewerkstelling voor werklozen invoerde. De wet bepaalde dat werklozen een straf opgelegd kregen, in de vorm van inhouding van hun uitkering, als ze gedwongen arbeid weigerden.

De rechters van het Hof zijn namelijk van mening zijn dat de overheid werklozen behandelt alsof het mensen zijn in een werkkamp. ‘Mensen moesten (onder de nieuwe wet) werken zonder daarvoor betaald te krijgen, waarbij ze vaak dezelfde kleur hesjes moesten dragen als mensen die tot taakstraffen waren veroordeeld. Dat is een inbreuk op hun waardigheid. Volgens de rechters is dat onvoorstelbaar, vooral omdat deze mensen vaak jarenlang of zelfs tientallen jaren hebben gewerkt. Bovendien werden de werkzaamheden door de autoriteiten naar eigen goeddunken gekozen.’ (Bron: louisvanoverbeek.blogspot.nl)

In Nederland is er een tendens dat ieder half jaar de bepalingen richting uitkeringsgerechtigden strakker en beperkender worden. Rutte 2 behandelt uitkeringsgerechtigden in toenemende mate als gestraften, zo wil het afbraakkabinet mensen met een uitkering standaard straffen met drie maanden geen uitkering wanneer zij geen werk vinden door kleding of gedrag. Dit is een van de ‘aanscherpingen’ die staatssecretaris Klijnsma (PvdA) van Sociale Zaken volgend jaar juli wil doorvoeren.

Het is een verademing wanneer je leest dat er nog landen zijn die hun burgers beschermen tegen het machtsmisbruik door de rijksoverheid van uitkeringsgerechtigden. Blijkbaar zijn er ook nog rechters te vinden die het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens, een verdrag dat NL mede-ondertekend heeft, bereid zijn toe te passen. Dit verdrag bepaalt in artikel 4  dat verplichte of gedwongen arbeid verboden is.

Rob Vellekoop, voorzitter BIP, 13 november 2013

20 Comments

 1. Toen mijn bedrijf failliet ging heb ik op verzoek van de curator de administratie, en er lag ook nog wat kleding, opgeslagen bij mn vriendin die in de bijstand zat. De Sociale Dienst, heeft op basis daarvan besloten om haar uitkering in te trekken, waardoor ze 3 maanden geen uitkering heeft ontvangen. Tevens werd er verteld dat we samenwoonden, ik woonde op een camping en van alles hebben we schriftelijk bewijs.Mijn vriendin werd aangemerkt als fraudeur! Door de hela gang van zaken is ze zwaar in de schulden komen te zitten.
  Wij hebben de bijstandsbond ingeschakeld, en er volgt een rechtszaak.
  Het is niet te filmen hoe mensen van de Sociale Dienst alles aan elkaar liegen om ermee weg te komen. Aan deze praktijken moet snel een einde komen.

 2. Ik ben zelf 3 maanden gekort door de gemeente, hierdoor diep in de schulden geraakt.
  Ik heb geen fatsoenlijk bed en geen fatsoenlijke kleding om te dragen.
  Straks mag ik weer een korting verwachten omdat ik volgens de gemeente geen normale kleding heb en daarmee het traject tegenwerk.
  Terwijl de gemeente juist de oorzaak is hiervan.

  Langzaam worden alle werkers met een minimum inkomen, slaven die in dienst van de gemeente die werken onder het minimum loon.
  Graag zie ik alle kamerleden 3 maanden zonder geld en kijken wat er gebeurd met je als mens.

  Geef mij maar een stuk land ipv een uitkering, ken ik tenminste nog eten verbouwen en zelf onderdak bouwen en zelf stroom opwekken.
  Ik ben me goed aan het inlezen om dit in de toekomst uit te voeren met soort gelijken, maargoed .. als je naar project wonderland (eigen land soevereine mensen) kijkt is de elite flink aan het tegenwerken als je gelijk hebt volgens de wet, maar het gelijk niet krijgt.
  Dan dreigen ze met geweld.
  Als je complot denkt en buiten het systeem, willen ze je in het gekkenhuis gooien, aan jou kan namelijk geen geld verdiend worden.
  Medemensen die niet buiten het systeem denken zien je aan als halve zool of niet goed wijs en gaan het systeem lopen verdedigen.

  Ik hoop dat er een opstand ontstaat in Nederland!
  Informeer iedereen of link iedereen naar deze site.
  Pluim voor Rob die opkomt voor armoede en mensenrechten en het bijhouden van informatie die mensen alleen maar wakker kunnen maken door de waarheid in te zien.
  Stop met het geloven van de politiek het nieuws en cijfers van het CPB.
  Dit is allemaal manipulatie!
  Gelukkig ken je er beter laat dan nooit achterkomen.

  Ik stem niet meer!

  • Beste X, toch zou ik je aanraden wel te gaan stemmen. De huidige regering is alleen met macht te vervangen. We zijn met miljoenen, het is een kwestie van je stem uitbrengen op een partij die niet draait en geen compromissen sluit. Daarom heb ik de BIP(Basis Inkomen partij) opgericht om dat te kunnen bewerkstelligen. Ik hoop dat ik daarvoor ook jouw steun krijg.

 3. Een [onbelast] basisinkomen is een zeer gewenste zaak; maar mijns inziens is één ding in het leven altijd en overal belangrijk/noodzakelijk; namelijk: balans.
  Dat geldt ook voor inkomensverdeling én voor werkverdeling. Want niet in balans betekent onherroepelijk dat vroeg of laat de weegschaal door slaat. En die beweging zit momenteel in zijn eindfase: polarisatie, zowel qua inkomens als qua werkverdeling.
  Daarom verwijs ik nogmaals graag naar deze video van 6½ minuut:
  http://nieuwsuur.nl/video/489478-hoeveel-is-genoeg.html (15 uur, nu reeds haalbaar, maar natuurlijk niet ineens. Misschien in 2, 3 of 4 stappen?)

 4. Zie de reactie van Ted B.:
  “Zie de grondwet op tewerkstelling/dwangarbeid en je ziet dat onze grondwettelijke regels met voeten getreden worden.

  DEEL II: HET HANDVEST VAN DE GRONDRECHTEN VAN DE EUROPESE UNIE

  TITEL I: WAARDIGHEID [die door “verplichte en met sancties dreigende” tewerkstelling bedreigd en geschaad wordt.

  ARTIKEL II-65: Het verbod van slavernij en dwangarbeid

  1. Niemand mag in slavernij of dienstbaarheid worden gehouden.
  2. Niemand mag gedwongen worden dwangarbeid of verplichte arbeid te verrichten.
  3. Mensenhandel is verboden.

  Nederlandse grondwet:
  Artikel II-5: Verbod van slavernij en dwangarbeid
  1. Niemand mag in slavernij of dienstbaarheid worden gehouden.
  2. Niemand mag gedwongen worden dwangarbeid of verplichte arbeid te verrichten.
  3. Mensenhandel is verboden. ”

  (http://www.linkedin.com/groups/Een-juridische-blik-op-vrijwilligerswerk-3158793.S.230887040)

 5. Je ziet hoe de beschaving bij de overheid is aan de manier waarop ze met de werkloze en hulpbehoevende bevolking omgaat.

 6. Inderdaad ja. Onze koning en zijn charmante vrouw ondertekenen wel deze wetten. Laten we dat niet vergeten!

 7. 71000 euro wachtgeld per jaar, en dat 10 jaar lang, en dat terwijl iemand die zijn hele leven gewerkt heeft het moet doen met een karige uitkering!!!.
  HOE LANG PIKKEN WE DIT NOG!!!!!
  Daarnaast kunnen we ook nog eens naar de pijpen van die profiteurs dansen.
  Mensen kom in opstand en tolereer dit niet langer!.

 8. helaas ben ik bang dat mensen straks oerdom zijn of steek blind en weer gaan stemmen op partijen met mooie praatjes ik moet niets hebben van dat soort partijen als CDA/VVD/PVDA/D66 zij weten alleen hoe je mensen moet uitkleden maar iets normaal voor burgers doen ho maar daardoor zijn rijke alleen rijker geworden omdat we voor elke wissewasje moeten opdraaien
  ik stem al jaren op SP een partij welke voor mensen aan onderkant opkomt

 9. ik wens niet behandeld te worden als 2de rang burger en mij kaal laten plukken door nietsnutten in Den haag

 10. dit artikel moet je maar zenden naar alle dwangarbeiders en vooral naar Kabinet Rutte hier mij haal je wet van kabinet onderuit
  laat die mislukte Kamerleden maar dwangarbeid doen in plaats van wachtgeld opstrijken en niets doen

 11. Daar kunnen de slavenhandelaars hier, samen met de ondertekenaar van de wetten ,WA, eens een voorbeeld aan nemen

 12. wat ik niet begrijp is dat de wetgever ( degene die wetten dient te toetsen )
  dit wederom per 1 juni 2014 van de bijstandsgerechtigden ( en andere wetten) gaan eisen. Het lijkt wel of ze boven de wet staan of er volledig maling aan hebben ! En dat zijn onze regeerders ? Of is het een schaduw-dictatuur ?

  • Vergeet Willem Alexander, die als koning, de wetten moet ondertekenen, voordat ze in werking treden

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.