Nijmegen gebruikt verborgen camera’s bijstandsfraude

cameraHet College bescherming persoonsgegevens (CBP) heeft de door de gemeente Nijmegen gemelde verwerking van persoonsgegevens rechtmatig verklaard. Dit houdt in dat de gemeente van plan is verborgen camera’s in te zetten om bijstandsfraude op te sporen.

Om bijstandsfraudeurs op te sporen, mogen autoriteiten verborgen camera’s gebruiken volgens voorzitter Jacob Kohnstamm van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP). ‘Om misstanden aan de kaak te stellen zijn deze onorthodoxe methoden in uitzonderlijke gevallen aanvaardbaar’, zegt Kohnstamm (AD).

Nijmegen wordt tot de komende verkiezingen van 2014 bestuurd door een coalitie van GroenLinks, PvdA en D66. Zij staan een duurzaam, sociaal en economisch sterk Nijmegen voor ogen, volgens de website van deze gemeente.

Commentaar
De heksenjacht in Nijmegen op mensen met een uitkering kan blijkbaar niet ver genoeg gaan. Blijkbaar verstaan zij onder ‘sociaal’ schending van de privacy van hun burgers, in plaats van deze te steunen nadat zij hun  baan hebben verloren en in het regime van de bijstand zijn beland. De kiezers zijn gewaarschuwd.

Rob Vellekoop, 10 oktober 2013, delangemars.nl

16 Comments

 1. Vorige week kreeg ik online dreigingen. De beveiliging kon dit niet verhelpen en hup alle gegevens weg van mijn harde schijf op de computer. Ik kan niks bewijzen maar ik heb zo mijn vermoedens… aangezien ik al eerder de sociale recherche op mijn dak heb gekregen voor niks. Alleen maar omdat ik bij mijn moeder ging eten. Ook in mijn flatgebouw hangt een camera. In dat is niet eens in de grote stad. Ik woon in Oosterhout, een dorp vlakbij Breda in Noord-Brabant. Maar daar gebeurd het ook.

 2. Ik zie in de laatste commentaren een paar dingen gebeuren;

  Ik vind er een verschil in zitten of iemand met 31km per uur door een woonwijk rijdt of met 120 km per uur en vind dat ondanks ze allebei te hard rijden, ze niet hetzelfde aangepakt hoeven worden, degene die 120 rijdt levert een vele malen groter gevaar voor anderen op dan degene die 31 km rijdt. Zo ook met fraude, het afwenden van de fraude door banken van 35 miljard op de burger, vind ik van een andere orde dan het frauderen voor 53 miljoen door bijstandsgerechtigden, het eerste is de oorzaak van alle ellende voor iedereen, het tweede kost iedere Nederlander € 3,= per jaar………

  Het tweede is het gebruik van geweld, dat hebben we helemaal niet nodig en zou ons maken tot iets wat je niet moet willen. Wij hebben nog steeds 99% van alle stemmen, die kunnen we gebruiken om bijvoorbeeld te eisen dan Nederland wordt geregeerd via referenda zoals Zwitserland.

  We geven dan niet meer eens in de vier jaar een blanco cheque aan de rijken (de werkelijke macht achter Rutte en consorten) maar nemen het regeren in eigen hand, bij meerderheid van stemmen.

  Ondanks dat ik deel in de woede over het onrecht wat gebeurt, is geweld nooit een oplossing en is het ook nooit geweest.

  Nu zijn het de mensen in de bijstand, de tweederangsburger, die te maken krijgt met dwangarbeid en honger, iets waar de bevolkingslaag daarboven zich niet echt om bekommert, straks is de laag daarboven aan de beurt, die dan “de nieuwe armen”, in dienst van de 1% die zichzelf “succesvol” achten.

  Als wij, als individu, geen tijd gaan vrijmaken en ons gaan informeren over wat er gaande is en gaan nadenken over wat wij daar van vinden als mens dan zullen wij oneindig tegen elkaar uitgespeeld
  gaan worden.

  Het is aan ons om de gelederen te sluiten en het geld te halen waar het zit, 396 miljard euro bij een groepje dat niet groter is dan 1% van de bevolking…

 3. Ik voorspel dat er vandaag of morgen een burgeroorlog uitbreekt het lijkt hier wel de DDR aan het worden. Ik ben 100% afgekeurd maar woon alleen ik moet dus boodschappen doen helaas kan ik de thuishulp niet meer betalen de eigenbijdrage is te hoog. als ze me naaien door te zeggen ze loopt met tas ik ben ook afgekeurd wegens geestelijke problemen dan pak ik ze .en verniel de camera. wij mogen niks meer en die rijken alles? Ik ben een eerlijk mens en oplichten kan ook niet door de beugel maar dat de goeden onder de kwaden moeten lijden ik zweer je doe me dat niet aan ik heb niks te verliezen. Er moet iemand komen een leider die ons sterker maakt en dit zooitje tuig afzet met geweld desnoods gewoon demonstreren helpt niet.

 4. dat heb je heel goed gezegd @ Alex Vermeij en zelfs mensen met baan redden niet en zijn bij voedselbanken helaas en jij hebt ook profiteurs welke denken lekker goedkoop aan voedsel komen die mensen moet je heel hard aanpakken
  wij zijn NOG NIET bij voedselbank ingeschreven maar met mijn broos gezondheid zal dat niet al te lang meer duren maar wij redden nog maar net

 5. Kunnen we dat ook toepassen bij gemeenten vooral bij burgemeesters en wethouders ff kijken hoeveel fraude zij plegen zo als je leest dagelijks in de kranten.
  Burgemeester declameert alles wat los en vast is incl hele huishouding en wethouders stellen ook alles wal los en vast is incl van straat krant
  maar zij verdienen verdomd veel te veel wanneer is dan genoeg?
  ik denk dat je die fraude ook moet aanpakken anders ga je 1 straffen omdat hij/zij wilt overleven met uitzonderingen daar gelaten en andere ga je juist belonen omdat hij of zij bij een politiek partij is dat is erg erg dom en dat moeten we niet willen
  als we bestrijden van FRAUDE tegen willen gaan dan moet bestrijden van FRAUDE en CORRUPTIE overal zijn alleen zo behaal je goede resultaat

 6. Inderdaad is de voedselbank, hoe goed werk ze ook doen, een instituut wat niet zou mogen bestaan in een rijk land als Nederland.
  Het blijft in stand om een hele simpele reden: Onverschilligheid.

  Heel stiekem, ergens diep verborgen, denken wij allemaal: Het zal mij niet overkomen, ik ben tenslotte die “hardwerkende Nederlander”.

  Vergeet dan niet dat mensen die van de voedselbank leven dat ooit ook waren……

 7. Ik denk dat je niet de vraag moet stellen of de privacy van mensen in gevaar is maar welke gedachte erachter zit. Een passage uit een publicatie van de VNG:

  “Divosa en VNG betreuren het dat door de berichtgeving bijstandsgerechtigden zonder onderbouwing in een kwaad daglicht worden gesteld. Afgaande op de feiten bedraagt het aangetoonde fraudebedrag € 53 miljoen op jaarbasis, minder dan twee procent van het bedrag van de jaarlijkse uitgaven aan bijstandsuitkeringen. En ondanks dat gemeenten dit nog steeds te veel vinden, rechtvaardigt het de aanname dat veruit de meeste bijstandsgerechtigden zich aan de regels houden.”

  (hele publicatie op http://www.vng.nl/onderwerpenindex/sociale-zaken/nieuws/gemeenten-herkennen-zich-niet-in-cijfers-bijstandsfraude)

  Fraude is natuurlijk altijd verkeerd ondanks dat er verzachtende omstandigheden zijn maar wat hier gebeurt is het begin van crowd control, het maken van een publieksopinie.

  Ga hier achter staan maar kijk dan niet vreemd op als over een paar jaar een arrestatieteam van 15 man midden in de nacht jouw huis binnenvallen omdat je een parkeerboete van € 35,= niet betaald hebt.

 8. He maar Martijn en Henk, daar hebben jullie wel een goed punt te pakken.
  Is het verantwoordelijk van de staat om mensen met te weinig geld om van te leven mag ik zeggen te laten verkommeren? Een dan hou ik het nog heel netjes want het komt eigenlijk op iets nog verregaander neer…
  Is het dan niet eigenlijk een misdaad van de staat?
  Als het Nibud heeft vastgesteld dat men er NIET van kan leven, waarom mensen dan straffen als ze proberen te OVERLEVEN? Ik bedoel, ze (de staat) komen niet met maatregelen om werkgelegenheid te creëren. Ze kunnen bij de Europese Unie voedselhulp aanvragen wat ze niet doen.
  Ik begin vals spel te vermoeden, waar ik een beetje bang van wordt. Ik hoop dat ik het mis heb.
  Fraude bestrijden in tijden dat iedereen bij wijze van een baan zou kunnen vinden, ja, dat begrijp ik, maar dan nog niet in deze proporties, en ook niet bij ouderen en zieken.
  Maar in deze tijd lijkt het alsof er een situatie gecreëerd wordt,( men duwt mensen de armoede in ) om menselijkheid (overleven en humaan zijn, hulp bieden e.d. aan een dakloze)bewust te straffen.
  Doodenge ontwikkeling waar we met zijn allen echt tegenin moeten gaan…

  Mensen wakker worden..

 9. Ja Rob, de sociale diensten gaan tot aan het gaatje merk ik. Ik kwam laatst om half 8 s avonds thuis de oprit oprijden toen er doodgemoedereerd een man met fiets onder mijn carport vandaan kwam, hij had 5 seconden geluk, want die was ik te laat. Want ik knuppel hem zo van zijn fiets af als hij op mijn terrein is. Ik merk zo iemand aan als crimineel die wat kwaads in zin heeft. Is hij of zij van de sociale dienst dan hebben ze vette pech, en ( nette )mensen komen aan de voordeur even aan de bel om te melden dat ze er zijn .Laat ik ook niet merken dat ze mij zonder toestemming filmen of fotograferen, dan pak ik ze aan!. Raar he vind je ook niet!, op het woonwagenkamp komen ze niet, hoe zou dat toch komen?. Als dit nog een tijdje zo doorgaat dan voorspel ik grote ongelukken. Ik heb wel aangifte gedaan bij de politie trouwens.

 10. Als bewijsgaring door middel van heimelijk filmen via twee wegen (zowel strafrechtelijk als bestuursrechtelijk) mogelijk is, waarom hebben we artikel 126 G van het Wetboek van strafvordering en de goedkeuring van de officier van justitie dan nog nodig?

  Het is voor mij wel nieuw dat in de hedendaagse participatiemaatschappij bij een vermoeden van fraude er sprake kan zijn van twee soorten verdachten:
  1. de bestuursrechtelijke verdachte
  2. de strafrechtelijke verdachte.

  Maar ja zoals wel vaker bij bijstandsgerechtigden het geval is weet de overheid daar wel een mouw aan te passen. Zoals je van een werknemer (werken voor loon) een participant (werken voor uitkering) maakt, maak je van een verdachte gewoon een pre-verdachte.

  Maar ja hoelang wil je dat met droge ogen volhouden als het heimelijk filmen (zware onderzoeksmiddel) bij vermoeden van fraude een ultimum remedium is. Kun je dan nog spreken van een pre-verdachte?

  Ik snap wel dat het opsporen van fraude erg belangrijk is maar door dit alles met de mantel der liefde (vol met leugens) te bedekken vindt ik echt wel te ver gaan. Een verdachte is gewoon een verdachte en daar hebben we het strafrecht voor!

 11. och ja mocht je iets vinden over PVDA,D66<en GL een of andere rotte appel gewoon uit printen en in Nijmegen verspreiden zeeg effectief

 12. als je slim aanpakt dan doe je 2 zaken 1) jij gebruikt het zelfde methode tegen bestuur van GL, PVDA, D66 er is altijd wat te vinden alleen jij moet maar durven om ze aan te pakken en als 2) jij stemt volgende jaar tegen PVDA,,GL,,D66 waar op zullen we wedden dat dat heel effectief is

 13. OMG!!!! Wat zijn dit voor fascistische praktijken, laten ze liever camera’s plaatsen in de banken die deze crisis veroorzaakt hebben, ga daar is voor staan en kies voor het volk en niet voor deze bankcriminelen die alles verzieken. Neem een voorbeeld aan Ijsland, zij hebben het volk niet laten opdraaien voor de bankenschuld en hebben het volk ondersteund, zo moet het. Bravo Ijsland.

 14. Inderdaad de juiste benaming, “heksenjacht”. Schijnbaar is zo’n beetje alles toegestaan om mensen met een uitkering in een kwaad daglicht te zetten. Misschien ook eens cameratoezicht inzetten op al die bekende Nederlanders, politici en directeuren van banken, zorginstellingen en andere organisaties die alreeds bewezen hebben dat ze zich schuldig maakte aan fraude.

  Maar die komen over het algemeen wel weg met een eenvoudig sorry zeggen of vertrekken naar tropische oorden. Dus in Nijmegen komen er camera’s over de schutting te hangen bij mensen met een uitkering, staan er auto’s in de straat geparkeerd met achter de voorruit een fototoestel en zitten er ambtenaren verborgen op bedrijventerreinen waar ze speuren naar zwartwerkers. Eens kijken hoe het politieke landschap er in Nijmegen eruit ziet na de verkiezingen in 2014.

  Ik heb zo’n vermoeden dat het sociale PvdA finaal van de kaart wordt geblazen.

 15. Een uitkering is geen Leefbaar Inkomen, heeft het Nibud net vastgesteld. Als een gezinshoofd probeert wat bij te verdienen om zijn/haar gezin drijvend te houden, is dat dan een misdaad? Nee, het is verantwoordelijkheid nemen.

  • Net wat je zegt het is verantwoordelijkheid nemen voor het “leven hart” van je gezin! Dus voor zeker geen misdaad!

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.