Demonstratie 28/9 doodgezwegen door Deventer pers

dlmdeventerAfgelopen zaterdag hielden meer dan 50 betogers een dubbele stille omloop door het Deventer centrum tegen armoede en honger in NL. Terrassen waren overvol en het talrijk aanwezige winkelende publiek genoot met volle teugen van de herfstzon, waardoor de demonstratie veel bekijks had. De organiserende maatschappelijke groepen (Arme Kant van Deventer, Doorbraak en De Lange Mars) spreken van een succesvolle en vooral warme manifestatie.

De grote afwezige was de kleurrijke pers van Deventer. Normaal wordt al verslag gedaan van een eik die kreunt onder de druk van een storm of een voetgangersoversteekplaats waar de verf van afbladdert. Nu echter zwegen zij gemeenschappelijk als het graf. De organisaties hadden de pers maanden van tevoren ingelicht dus dat kan de reden voor hun doodzwijgen niet zijn.

Toch doet dit doodzwijgen zich meer voor. Zoals een week tevoren drie demonstraties zich afspeelden in Den Haag waarvan 1 blijkbaar bewust niet vernoemd werd. Er is meer in ons land aan de hand. Er is persvrijheid, maar desondanks maken media zich steeds meer schuldig aan subjectieve verslaglegging. Of zijn het misschien de aandeelhouders van de kranten die uitsluitend een bepaald geluid willen horen en verslaan.

Rob Vellekoop, 2 oktober 2013, delangemars.nl

21 Comments

 1. De woorden Protest voeren of Protesteren misschien beter te gebruiken dan demonstreren of demonstratie? Wat zit er in het woord ‘ demon-streren? Veel Nederlandse woorden in gebruik kloppen vaak niet ,

 2. Rob, je bent wel weer erg gefrustreerd van toonzetting. Ik snap dat je aandeelhouders haat omdat dat een teken van kapitalisme is in jou ogen, maar de kranten in NL publiceren dusdanig links georiënteerd dat het daar echt niet aan kan liggen.

  Maar wees eerlijk: Hoe kun je een manifestatie met slechts 50 mensen een succes noemen? Dat is echt je zelf voor de gek houden!

  Als ik me even verplaats in de schoenen van de hoofdredacteur snap ik heel goed dat hij dan kiest voor andere artikelen, want blijkbaar interesseert 17.999.950 mensen zich totaal niet voor dit onderwerp.

  Als het echt geleefd had waren de terrassen na jullie bezoek leeg geweest en hadden honderden mensen zich aangesloten bij de demonstratie.

  • Beste John, even wat misverstanden wegwerken.
   1. Ik ben niet gefrustreerd. Ik heb niets tegen welke theorie dan ook, maar de praktische uitwerking van de huidige filosofie, sommigen noemen het neo-liberalisme, slaat gaten van ellende in onze samenleving en dat vind ik verkeerd.
   2. Ik heb niets tegen aandeelhouders, alleen vind ik niet dat de bezitters in onze samenleving moeten en mogen bezitten ten koste van de arme(ren) zoals nu. Iedereen moet van onze welvaart genieten. Daar vecht ik voor. Daarom moet er gedeeld worden.
   3. Geloof je het nu zelf wanneer je schrijft:”Als het echt geleefd had waren de terrassen na jullie bezoek leeg geweest en hadden honderden mensen zich aangesloten bij de demonstratie”.

   • 1. Sorry, maar zo komt het op mij wel over;

    2. Er kan gedeeld worden, maar dan moet er ook gelijk gewerkt worden, dus niet meer zeuren over een 100-urige werkweek dan.
    En je zult altijd houden dat de een slimmer is dan de ander, dus meer verdient dan een ander.

    Heel leuk voorbeeld: Heel veel spelletjes op b.v. internet worden met name door ‘minder bedeelden’ (maar dus rijker bedeeld qua vrije tijd) gespeeld.

    De makers van Candy Crush Saga halen door die minderbedeelden dus een omzet van $ 500.000,= PER DAG en mogen zich daarmee tot de grootverdieners rekenen.

    Wie is hier nu gek? Afgeven op grootverdieners, maar er ondertussen zelf voor zorgen dat die grootverdieners het worden 😀

    En allermooiste: Iedereen kan een app maken en heeft dus de potentie in handen om de volgende te worden die veel meer kan verdienen.

    3. Ja. Als iets echt leeft onder de bevolking, dan krijg je de mensen gemobiliseerd. De revolutie komt er op een gegeven moment vast wel, maar voorlopig blijkbaar nog niet, of niet voor dit idee.

    • Beste John, we zijn aangekomen bij de kern van de zaak. Je schrijft:”je zult altijd houden dat de een slimmer is dan de ander, dus meer verdient dan een ander.” Waarom zou iemand die slimmer is dan een ander meer VERDIENEN. Dit betekent namelijk dat iemand die minder slim is het verdient om onderdrukt en arm te zijn. En dat vind ik onrechtvaardig. Waarom gunnen die zogenaamd ‘slimmen’ het de minder ‘slimmen’ niet om samen een fijn leven in ons land te hebben? Waar is dat egoïsme en dat superioriteitsgevoel voor nodig?

     Met andere woorden zo slim zijn jouw slimmeriken niet. Ze zijn inhalig en verknoeien het leven op aarde voor de rest. Tegen zo’n maatschappij die door hen gecreëerd is vecht ik iedere dag.

     • Je gelooft dus ook niet in evolutie? Maar je bent wel een ster in het trekken van verkeerde conclusies en het invullen van je slachtofferrol gedachten!

      Iedereen die werkt verdient een goede boterham. “De arbeider is zijn loon waard”, maar iemand die er zelf voor kiest om thuis te blijven zitten verdient inderdaad niets.

      Dat is rechtvaardiger dan iedereen maar een kadootje geven wat bij de ‘slimmen’ gestolen moet worden.

      Iedereen die niet KAN werken verdient ook een goede zorg en voldoende inkomen om een normaal leven te leiden, maar niet degenen die niet WILLEN werken!

      Niemand verdient het om onderdrukt en arm te zijn. We leven in een vrije samenleving waar iedereen de mogelijkheden krijgt om zichzelf omhoog te werken. Helaas kiezen velen voor de slachtofferrol en blijven liever thuis achter de buis op de bank hangen en laten een ander voor zich werken. Dat is de ultieme vorm van uitbuiting van anderen. Zelf helemaal niets doen en toch je hand ophouden!

      Het is pure onrecht om deze mensen te voorzien van een inkomen over de rug van degenen die wel hard willen werken.

     • Beste John,

      ik dank je voor je complimenten, ze geven blijk van zelfoverschatting.
      Tot slot van onze discussie nog het volgende.

      We leven met miljarden mensen op deze aarde. Deze aarde zou voor iedereen een paradijs kunnen zijn. Helaas zijn er mensen die dezelfde mening als jij hebben en die tegenwerken dat iedereen op zijn eigen individuele manier van het leven geniet. Jij stelt als eis dat iemand werkt en dan verdient iemand zoals jij het zegt een ‘goede boterham’. Met andere woorden niet-werkenden verdienen het om te lijden.
      Deze laatste regel benoem jij als slachtofferrol. Veel rijken hebben nog nooit van hun leven gewerkt, die vergeet je dan maar even.

      Maar om terug te keren naar het uitgangspunt: IEDEREEN zou gelukkig kunnen zijn, wanneer we de rijkdom en het technisch vernuft met elkaar willen delen. We zijn de hele dag geld en diensten over onze planeet aan het heen en weer schuiven om aan elkaar te kunnen verdienen. Dat is een leuk monopolie spel voor degenen die het spel beheersen. Dat zijn de mensen met de hogere inkomens.

      De kernvraag blijft: Waarom elkaar misgunnen een tevreden en gelukkig leven te leiden?
      Waarom voel jij je superieur aan anderen, terwijl het enige dat jou onderscheidt van anderen is dat jij het monopoly spel (enigszins) beheerst, terwijl anderen dat niet doen? En mag jij daarom bepalen dat anderen moeten werken en niet in de rijkdom en welvaart mogen delen?

  • delangemars onderneemt tenminste actie, dat kunnen we van jou niet zeggen, aangezien je alleen maar loopt te schreeuwen zonder enkele vorm van toegevoegde waarde.

   • O, en hoe weet jij wat ik wel of niet doe? Volgens mij loop jij alleen maar te schreeuwen zonder toegevoegde waarde. Je kent me niet, weet niet wat ik doe, dus waar haal je het lef vandaan om mij te veroordelen?

    Dat ik het niet met de onzin van DLM eens ben wil niet zeggen dat ik niets doe of anderen niet help! Integendeel, ik denk dat ik in de praktijk heel wat meer mensen heb geholpen vooruit te komen dan DLM.

    Met een spandoekje met 50 man rondjes lopen is niet helpen. Dat is schreeuwen. De handen uit de mouwen steken en een ander daadwerkelijk helpen is heel wat anders, maar ja, daar kun je weleens moe van worden.

 3. Lichtpuntje, na veel zoeken schijnt er toch nog een artikeltje opgedoken te zijn over de demonstratie van 28/9. Namelijk op pagina 15 van de Stentor. Daarmee blijft het een feit dat de media, op een enkele positieve uitzondering na, liever geen nieuws verstrekken over demonmstraties die gaan over NEDERLANDSE armoede en honger. Ik denk dat dit uit het schaamte komt.

 4. Weet je… Het probleem zit hem er volgens mij in dat ieder clubje zijn eigen dingetje doet, of samen met andere groepjes, juist niet met het andere andere groepje, ik was er bij in Amsterdam en ben niet eens wezen kijken in het nieuws over hoe of wat… Het ligt niet aan de pers volgens mij, maar echt aan die clubjes… Hoe verzin je anders 4 demonstraties tegen het zelfde in een zelfde weekeinde?

 5. Daarom lees ik geen kranten en heb geen abonnement erop, ik vind het zonde van het papier en de inkt waar de kranten mee gedrukt zijn. Plus ik krijg niet het echte nieuws meer te zien. Het is gefilterd, verdraaid, gecensureerd en gemanipuleerd.

 6. Journalisten doen hun werk niet…
  Code bordeaux vergeten?

  Wel fijn dat het een geslaagde demonstratie was!

 7. Zie pagina 15 regiokatern Stentor van maandag 30-9. Ik stuur het graag toe. Kan slecht tegen onwaarheden die velen nog geloven ook. Wie is er nu subjectief.

 8. Ja dat is opzettelijk. Net als dat de TV verslag doet van demonstraties in het buitenland en niet die van hier. De media bepalen wat het gesprek van de dag is en blijkbaar moeten ze niet hebben dat sociale onrust, ontevredenheid en basisinkomen over de tong gaan. Een bevolking die samen gaat staan is de doodsteek voor het groot geld.

 9. Er wordt gefluisterd dat de Bilderbergers de Media beheersen. Volgens sommige een complot theorie, volgens anderen de bittere waarheid.

  • Ik denk dat dit wel waar is dat de Bilderberggroep de Media beheersen. Deze groep bestaat uit politici, bankiers, economen, directeuren van grote internationale bedrijven. Velen daarvan zijn lid van de Vrijmetselarij en ik denk dat hun agenda een agenda is van het verarmen van de gewone bevolking en het superrijk maken van de elite.

   • Maar als de gewone bevolking het wat slimmer aan zou pakken, zouden ze zelf ook tot de rijken kunnen gaan behoren. De mogelijkheden liggen er voor iedereen!

    Alleen, ben je bereidt, zoals veel rijke ondernemers doen, om 100 uur of meer per week te werken? Of zijn de TV programma’s ’s avonds te interessant of kies je voor je relatie, je hobby, je sport?

    Het draait alleen maar om keuzes maken en de meesten willen de prijs voor rijkdom niet betalen maar stellen andere prioriteiten en willen het geld liever gewoon kado krijgen zonder te beseffen dat ook dat niet gelukkig maakt. Je waardeert iets waar je hard voor gewerkt hebt nu eenmaal veel meer.

    Maar je kunt ook rustig stellen dat je rijk bent op een andere manier. Rijker dan veel rijken, maar op een andere manier.

    Echt rijken leveren hun vrijheid in. Wil je hele dagen achter een hek moeten leven? Slaaf zijn van je baan of bedrijf? Pootjes geven op allerlei sociale verplichtingen? Met een constante angst leven omdat een of andere arme demonstrant het op je gemunt heeft?

    En rijkdom is zo betrekkelijk. Gemiddeld duurt het twee generaties nadat je overleden bent en dan is je rijkdom door je nabestaanden toch verkwist, dus waar maak je je druk om?

 10. Hoe kom je hierbij Rob, er heeft een stuk in krant van maandag gestaan, die wil ik je wel doorsturen. We hebben goede pers gehad van te voren en daarna. Alleen in het artikel stond, dat er 40 man was, ik heb de redactie terug gemaild dat het er 70 waren, maar bij de start waren het er 40, ondertussen onder het wandelen hebben 30 mensen zich meer aangesloten. Voor de rest was het stuk, prima ook kwa sfeer!!! IK WIL GRAAG EEN RETTIFICATIE VAN JOUW STUK!! Want dit gaat de Werkgroep “Arme kant van Deventer” een goede relatie kosten bij de Stentor!!!

  Ik zal het stuk uitknippen en scannen!!

 11. Waarom demonstreren mensen? Die vraag zou je kunnen stellen.
  Welke boodschap willen ze naar buiten brengen?
  Wat beweegt iemand om mee te lopen in zo een demonstratie.
  Wat leeft er onder de inwoners van Deventer.
  Hoe zit het met de armoede in vele gezinnen in Deventer.
  Of worden er in Deventer geen gezinnen op straat gezet wegens schulden of gedwongen verkoop van een woning.
  Heeft de media enig idee wat er gebeurd als je als gezin op straat wordt gezet? Wist u dat de kinderen als dakloos gezien worden bij een huisuitzetting en bij andere gezinnen wordt ondergebracht.

  Beste media laat de volgende keer zien dat u als krant of RTV betrokken bent bij mensen en zaken die spelen in de woonplaats Deventer

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.