Siemens maakt 5,2 miljard winst en ontslaat 15000 werknemers

siemensHet Duitse Siemens, met eveneens vestigingen in NL, gaat 15.000 werknemers wereldwijd ontslaan om 5 miljard aan kosten te kunnen besparen. Siemens maakte in 2012 5,2 miljard winst en realiseerde een omzetgroei van 7%. (Daily Mail)Het bedrijf doet dit om te kunnen blijven concurreren met bedrijven in de VS en niet omdat het slecht gaat.

De moraal van het bedrijfsleven is uitsluitend gericht op het behalen van maximale winst. De werknemer wordt als een soort jojo afgestoten en voor minder inkomen vervolgens weer aangetrokken of de productie wordt verplaatst naar lage lonen landen. Ondertussen wordt de werkloze bevolking door regeringen koest gehouden met beloften op werk via re-integratietrajecten. Multinationals, niet alleen de banken, oefenen een ongewenst grote invloed uit op nationale regeringen en de economische situatie. Een multinational houdt geen rekening met medemenselijkheid, het draait uitsluitend om winst maken en aandeelhouders spekken. Siemens is de volgende die dit opnieuw bevestigt.

Rob Vellekoop, 30 september 2013, delangemars.nl

7 Comments

 1. Potverdorie! Wat moet je daar nou op zeggen behalve: Leven hoort potverdikke boven geld te staan. Bedrijven hebben ook een maatschappelijke functie tenminste dat hoort wel zo!
  De vraag is ook waarom het UWV daarin een vergunning geeft om de mensen te ontslaan!
  Ik zeg BOETE!! Ik zeg Kamervragen! Laat de multi’s in ieder geval een ontslagtax moeten betalen!

 2. Een deel van die 5.200.000.000 winst kan gebruikt worden om het (minimum) inkomen van de werknemers uit te betalen. Het beschermen van winst is geen democratische daad maar in feite een misdaad tegen het leven zoals hier blijkt.

 3. Dit is nu precies waar het omgaat…. De Europese Unie wordt geregeerd door de leden van de Roundtable…. waaronder Unilever, Siemens ,Shell, Philips etc….deze mensen bepalen het beleid.
  DOEL….winst en nog meer winst winnaar in de concurrentie met China Japan en Amerika en DAT kan alleen via een lage lonen economie.
  Duitsland is koploper in dit programma ..mensen met 3 baantjes die nog steeds in bittere armoede leven…. dankzij Brussel en Markje R. ,ons eigen voorland.
  Wat erger is dat alle nationale media hier aan meewerken en het terrein acceptabel maken voor nog meer vernedering.
  Vanaf Balkenende hebben we al media campagnes .. eerst natuurlijk die luie donders in de bijstand allemaal plebs zonder verstand… dat werkte goed ,iedereen met baan kotste over mensen in de bijstand… stap 2 de werkelozen ..allemaal eigenschuld dikke bult… gewoon te stom om hun werk goed te doen…. toen kwamen de zieken.. het is potdorie toch hun eigen stomme keus om ziek te zijn moeten ze maar beter opletten. ziek zijn is iets wat ze zelf over zich afroepen en nu zitten we midden in het bejaarden stigmatiseren… bij al deze acties in de media volgde uiteindelijk voor de betrokken groepering het lager maken van hun uitkering en het intimideren..
  Door het onbetaalbaar maken van goede opleidingen creëer je uiteindelijk goedkope arbeiders… niet goed opgeleid werken voor een bordje aardappels…

  Heel slim… want wie zou zich nog druk maken om luie donders die de zielige welgestelde werkers van hun zuurverdiende geld beroven….

  Hoogste tijd voor zelfbewustwording en het doorzien van dit vieze spelletje.
  De zo besmeurde groeperingen zijn geen oorzaak maar slachtoffer van een super neoliberaal beleid het ontbreken van solidariteit en mededogen.
  Een wereld zonder naastenliefde is een wereld die niet kan bestaan dat loopt onherroepelijk fout…..met elkaar voor elkaar werk vele malen beter.
  Het gaat nu dus niet alleen om in actie te komen tegen dit wanbeleid maar ook om in eigen omgeving te kijken… kunnen wij iets meer voor elkaar beteken.. en dan gaat het soms maar om heel kleine inspanningen die de samenleving een positieve impuls geven…

  Ik zou zo zeggen heren en dames journalisten… oogkleppen af neem wat waarheidsserum en doe je werk… jullie zijn het geweten van de samenleving en niet het verlengstuk van foute regeringen…en ja ik begrijp jullie dilemma.. ook die verdraaide hypotheek en de wil van de adverteerders en ook jullie hebben natuurlijk angst voor werkeloosheid
  Voor een beter Nederland hebben wij echter ook JULLIE steun nodig!!!!!!!!!

 4. Het is gewoon legale diefstal. Werkgevers vragen zelf of ze minder mogen uit betalen om zo hun winsten te vergroten. En dit kabinet mekkert nog over massa werkloosheid ?
  Hoe kun je het verkopen dat er gigantische winsten worden gemaakt en mensen massaal ontslagen worden ?

 5. Helaas is dit niet alleen aan de orde bij Siemens, ook ons eigen DSM welke in 1978 nog de kompel mentaliteit kende en een fijn bedrijf was te werken, past nu ook “Hire en Fire” toe. maar wat nog erger is dat door de “Share holders valeu” nieuwe ontwikkelingen zonder korte termijn uitzicht op resultaat niet meer plaats vinden. Dat betekend dat op lange termijn deze multinationals leeg bloeden en op de hele lange termijn zullen verdwijnen, op gesplitst worden in kleine bedrijven. Recent voorbeeld is OAD. Willen we dit????????

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.