25 miljoen meer armen door bezuinigingen in EU

prinsjesdagAls voorzet op de miljoenennota van de komende week. Uit een onderzoek door de internationale hulporganisatie Oxfam blijkt dat wanneer de bezuinigingen in de EU doorgezet worden er nog eens 25 miljoen extra armen bij zullen zijn in 2025.

Oxfam verwijst naar de extreme bezuinigingen op sociale uitgaven in Latijns Amerika, Zuid Oost Azie en Afrika in de tachtiger en negentiger jaren van de vorige eeuw, waarvan we kunnen leren dat  het 20 jaar kostte om hiervan te herstellen.

Griekenland, Ierland, Italië, Portugal, Spanje en Engeland – landen met de meest agressieve bezuinigingspolitiek – zullen spoedig de meest ongelijke landen ter wereld zijn.

In Spanje zijn 115 huisuitzettingen per dag (NL minstens 17 per dag). Een op de tien werkende huishoudens in Europa leven in armoede en volgens het rapport wordt het nog erger. In zowel Engeland als Portugal zijn de reële lonen met 3,2 % gedaald tussen 2010 en 2012.  In Griekenland zijn lonen zelfs met 10% gedaald.

In 2011 waren er 121 miljoen mensen in armoede, dat is 24 procent van de totale bevolking van de EU.

Joseph Stiglitz, Nobel prijs winnaar in economie, waarschuwt ook voor aanhoudende bezuinigingen. Hij zegt dat het de groei remt, maar erger is dat werklozen en armen onnodig vele jaren moeten lijden.

Bron EUobserver

Commentaar
Rutte waar zijn we in godsnaam mee bezig? Je volgt als een schaap de bezuinigingswoede van de andere Europese landen met een heilig doel: de staatsschuld. Ondertussen verrekken steeds meer mensen door jouw toedoen. Je wordt bedankt.

Rob Vellekoop, 12 september 2013, delangemars.nl

4 Comments

 1. Dus een goede reden om 21 september met zijn allen te gaan prostesteren in Den Haag…kom jongens….Laten we massaal gaan !!!!!!!!!

 2. Ik ben bang dat Rutte en die anderen heel wat anders volgen. Een rijke politiek. Aan 1 belofte houdt hij zich: Je hebt de kans gehad om te kiezen. Je hebt niet gekozen. Dan heb je pech gehad. En nu die nep bezuinigingen e.d. Ze gunnen ons niks meer. Dit is gewoon een kaalslag. En er moet snel een heel andere wind gaan waaien. Om te beginnen geen van de grote 3 meer. Ook geen D’66 meer. Want die wil meer van hetzelfde.
  We worden nog steeds niet rijker. Al die loze woorden van politici.

  Ik las vandaag dat de werkgelegenheid nog steeds krimpt.
  En dan de werkende armen zo over genomen uit Amerika.
  Noemen ze welvaart. Welvaart is als iedereen echt een fatsoenlijk dak boven zijn hoofd heeft. Normaal te eten en niet te vergeten: schoon drinkwater.
  Alles staat op de tocht.
  En de rijken vechten het over de ruggen van de armen uit wie de grootste super is. Weer een prijzenoorlog. Tussen de AH en de Lidl nu ? Dat willen ze iedereen wijs maken. De winkels zijn totaal niet te vergelijken.
  De armen worden hier echt niet beter van. Integendeel.
  Als die oorlog luwt dan vliegen de prijzen nog verder omhoog.
  Ze doen helemaal niks voor de kleintjes. Ja, uitbuiten.

 3. Zeer bezwaarlijk dat hij dit verrekken gewoon ontkend, hetzij daar de ogen voor sluit. Maar goed,, hij en een aantal andere goed verdienende Nederlanders bezuinigen niet. Dat mogen de minder bedeelden doen, op basis van het aantal minder bedeelden. Dat dan het draagvlak vergoelijkt van alle bezuinigingen. Vele beetjes van toch al niet veel schijnbaar meer opbrengt dan niets van heel veel inkomen. Zo maak je rijken wel rijker en armen armer!

 4. Nederland hoeft niet eens te bezuinigen. Als ze die brievenbusfirma’s met 1% gaan belasten, levert dat 80 MLD per jaar op!

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.