Niemand hoeft arm te zijn in NL

bevolkingNederlanders behoren tot de twaalf rijkste volken ter wereld wanneer je kijkt naar koopkracht. We zijn rijker dan Zweden, Denen, Belgen en Duitsers.

Waarom leven 1,1 miljoen medelanders dan onder de armoedegrens (laatste cijfers Centraal Planbureau)? Enkele oorzaken: ziekte, scheiding, werkloosheid, economische crisis, hypotheekschuld, geen netwerk.

Volgens staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken in de Volkskrant van 14 september kan dit niet anders, ze zou namelijk niet willen zeggen dat niemand arm hoeft te zijn. Welnu mw Klijnsma wij stellen dat armoede niet nodig is en slechts een opzettelijk middel is om grote bevolkingsgroepen (uitkeringsgerechtigden en werknemers) te degraderen tot goedkope arbeidskrachten.

Want het is namelijk ongelooflijk simpel armoede als volksziekte uit te roeien. De remedie is het invoeren van het onvoorwaardelijke basisinkomen voor iedere Nederlander vanaf 18 jaar, waarbij de hoogte van het inkomen is gekoppeld aan de hoogte van de woonlasten en de maximale kredietverlening. Financiering vindt plaats door gelijkmatige verdeling van het verdiende inkomen over de bevolking. Hierdoor kunnen de gevolgen van ziekte, scheiding, werkloosheid, economische crisis, hypotheekschuld en geen netwerk opgevangen worden doordat iedere Nederlander steeds kan terugvallen op dit basisinkomen.

Ja, zo simpel kan het zijn. Vandaar dat zich de vraag oproept hoe komt het dat dit nog niet is ingevoerd. Het antwoord is schokkend: uit puur egoïsme en hebzucht van degenen die bezitten en heersen. Aan de andere kant heeft het grootste deel van de bevolking dit natuurlijk geaccepteerd, want wanneer miljoenen burgers het onvoorwaardelijk basisinkomen opeisen kan niemand dit langer tegenhouden.

Rob Vellekoop, 15 september, delangemars.nl

14 Comments

 1. Hallo Rob, ik ben het volledig met je eens, Geen enkele Nederlander hoeft armoede te lijden!.
  Daarom doe ik mee en kom 28 september naar Deventer, en maak ik anderen attent op De Lange Mars.
  Daarnaast heb ik mn hele leven al een enorme walging tegen ambtenaren .Die hebben in hun leven nog nooit wat uitgevoerd.

  succes, Henk.

  • Kunnen we ons standpunt niet beter bereiken door geen uitspraken meer te doen die onze medemensen in bekritiseerde posities lijken af te schilderen als mindere medemensen. Angst laat ook deze mensen kiezen voor pseudo-zekerheid en onbereidwilligheid om te veranderen. Zelfs hebzucht is angst om te kort te komen. Begrip voor de mensen onder het juk van het systeem, een einde aan het huidige systeem hoeft geen levens te ruineren. Het is lastig! Maar respect voor anderen, is respect voor anderen en daarmee respect voor onszelf. Leve de inzicht, verandering komt van binnen in en het leert ons niet om onze stem niet te gebruiken. Succes symphatisanten!!

 2. basisinkomen vanaf 0 is niet mogelijk want dan gaan ouders kinderen poepen voor het geld.
  basisinkomen vanaf 18 lijkt me beter. Dat scheelt ongeveer 3 miljoen mensen en het is stukken lastiger te misbruiken. Ik ben het er mee eens dat opleiding het liefst ook gratis is, maar mocht dat tegen die tijd nog niet het geval zijn, dan is zon inkomen vanaf 18 toereikend om zonder studieschuld te gaan studeren.

  • Met 18? En de studenten met een schuld laten zitten, want de meesten beginnen met studie, voordat ze 18 zijn!
   Lijkt me dus echt beter, vanaf 0!
   Uiteraard zal dit echt wel gecontroleerd moeten worden.
   B.I. zal uiteraard ook kinderbijslag vervangen.

 3. Leo je discrimineert en daardoor ben jij absoluut geen haar beter.

 4. De standaard politieke partijen zoals de pvv, pvda, sp, vvd, cda, zijn partijen die voor eigen belang gaan. Dat zijn partijen die de banken, Big Pharma, Extreem rijken dienen. Je haalt die partijen er zo uit. Het zijn degene die aan symptoombestrijding doen en niet de kern aanpakken. Dat kun je ook in elke branche zien zoals medische industrie als goed voorbeeld. Aangezien deze alleen de symptomen aanpakt en ook niet de kern. Dit zijn namelijk goedkope oplossingen en dat is niet in hun voordeel. Het zelfde geldt voor politiek, de kern aanpakken zou betekenen dat zij overbodig zijn dus niet in hun voordeel. We moeten het bij de kern aanpakken. Dus het hele geldsysteem in eigen handen nemen als staat en niet bij particulieren. Dan het biologische kweken weer terugbrengen voor goede gezondheid. En de regels terugbrengen naar een simpel basisprincipe. Zoals: ” Uw recht stop waar andermans recht begint”. Verbied alleen de zaken die het millieu of gezondheid aantasten. Geef de mens hun eigen verantwoordelijkheid terug. Dus weg met dat illegaal maken van natuurprodukten zoals hennep bv. Een zekerheid geven aan de mens zoals: Onderdak, Voedsel, en Zorg. Hiermee komen we al een heel eind.

 5. Een groot probleem is ook de beslagleggingen en de al bestaande beslagen op vb. Inkomen en belastingen die deurwaarders doen daarnaast berekkenen die ontiegelijk veel rente etc. Waardoor je bijna niet van je schuld af komt.

 6. Bij een inkomen gelijk aan de armoedegrens gaat het inkomen geheel op aan noodzakelijke uitgaven. Er is dan geen vrij te besteden inkomen (“discretionary spending”) over. Doordat er geen vrij te besteden inkomen is kan er niets worden uitgegeven in de (lokale) economie hetgeen uiteraard een negatief effect heeft op iedereen = recessie.

  Het Basisinkomen dient een Leefbaar inkomen te zijn dat gegarandeerd is van geboorte tot de dood en waarbij men inderdaad niet langer geprest en gechanteerd kan worden door gemeenten of gelieerde instellingen. Ik raad ook aan om te kijken naar het punt van het financieren van het basisinkomen door middel van het nationaliseren van de middelen/bedrijven die iedereen behoeft zoals telecommunicatie, energie, olie, bankwezen en de transportsector.

 7. ik leef van maar 40 euro per week met 2 kinderen in de pubertijd en hebben van alles nodig
  ik kan niet met vakantie vraag me af wat dat is al 15 jaar geleden voor het laatst geweest
  ik wil ook wel eens in luxe leven heb het nooit kunnen doen
  voor mij staat er nooit iemand klaar

 8. Ik ben voor een basisinkomen, vanaf 0 jaar! Door deze kinderen nu al meteen een B.I. te geven, Kunnen ze van dit geld, later hun studiekosten betalen!!!!

  • Waarom zou onderwijs niet gratis kunnen zijn? We zijn blijkbaar zo gebrainwasht door 30 jaar neo-liberalisme dat enorme studiegelden als noodzakelijk gezien worden.

 9. Het deel van de bevolking dat het accepteert bestaat hoofdzakelijk uit mensen die het nu nog goed hebben. Die accepteren de armoede in Nederland omdat ze er zelf geen last van hebben. Kunnen nog op vakantie gaan, hebben genoeg te eten en kunnen nog steeds nieuwe kleren kopen. Hebben een grote televisie aan de muur hangen en een of meer auto’s voor de deur staan. Die zetten hun bezittingen echt niet op het spel voor anderen. Die leven gewoon door en sluiten de ogen voor datgene wat er in Nederland gebeurt.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.