SP verantwoordelijk voor dwangarbeid in Oost-Groningen

oostgroningenHet Oost-Groningse re-integratiebedrijf Synergon boort uitkeringsgerechtigden een toeslag door de neus en beconcurreert het geringe aantal Groningse bedrijven dat nog over is met gesubsideerde WSW-ers en mensen die met behoud van uitkering te werk worden gesteld. Dit alles onder leiding (voorzitter Dagelijks én Algemeen Bestuur) van SP-wethouder Sociale en Economische Zaken van Pekela Hennie Hemmes.

Bij Synergon, het Sociaal Werk- & Leerbedrijf van de gemeenten Oldambt, Pekela en Bellingwedde, werken momenteel tal van uitkeringsgerechtigden in reguliere functies met behoud van uitkering. ´Na een half jaar behoren zij een toeslag te ontvangen, maar de meesten worden tegen die tijd even geparkeerd om na een aantal maanden opnieuw te worden ingezet. Zij die het half jaar wel halen wachten op de toeslag. Duidelijk is, dat deze gemeenten de hand lichten met de wettelijke voorschriften. Nog erger is, dat medewerkers die het wagen te protesteren door directie en leidinggevenden het leven zuur wordt gemaakt,´aldus meldt dewaarheid.nu.

Rob Vellekoop, 9 september 2013, delangemars.nl

 

28 Comments

 1. Ik ben een bijstand moeder die worstelt om rond te komen. Ik doe mijn best om aan het werk te gaan en een betaalde baan te vinden. Dit in combinatie met de opvoeding met een zoon die extra zorg nodig heeft en andere bijkomende incidenten heeft er voor gezorgd dat ik vorig jaar overspannen ben geraakt. Veel te hard gewerkt, opleiding gevolgd, trainingen en cursussen om mijn zoon goed te kunnen begeleiden en dan ook nog werken… Nu heb ik dus bijstand zonder buffer… omdat ik al jaren door parttime werk op bijstand-niveau zit. Ik heb na het behalen van mijn diploma gewerkt als OA en vrijwilligerswerk gedaan waar ik het kon vinden. Nu zit ik een half jaar overspannen thuis en begin nu weer bij te komen. Maar, zoonlief verandert van school, hoge kosten gehad op oude school omdat hij een plusprogramma deed, nu naar speciaal onderwijs en word ik geconfronteerd met weer hoge kosten. Nou, nu heb ik dat geld niet liggen en moet ik maar zien hoe ik die kosten van het kamp van mijn zoon betaal. Ik leef zuinig zodat iedere cent die niet naar de basisbehoeften gaat zoveel mogelijk naar mijn zoon gaat, op wat noodzakelijke dingen voor mezelf uitgezonderd zoals af en toe kleding en zo. Ik vind het belachelijk dat we zo uitgekleed worden terwijl ik wel meestal werk voor mijn geld, betaald of vrijwillig… Werk is werk… Maar nu ik me weer beter ga voelen, ga ik toch weer vrijwilligerswerk zoeken en vinden totdat ik een betaalde baan vind. Gewoon omdat ik er van houd te werken en bij te dragen aan anderen, iets voor anderen te betekenen…

 2. Beste Rob,
  Ik begrijp het (denk ik) wel hoor, Alleen ik zie ook de andere kant. Er zullen altijd mensen zijn die meer verdienen daar betalen ze dan ook meer dan 50% belasting voor. Ik heb zelf ongeveer een jaar uitkering gekregen en heb via rottige baantjes en werktijden uiteindelijk een vaste baan gekregen. Een baan in de psychiatrie/zorg; de bezuinigingen komen ook hier hard aan. Waar ik een probleem mee heb is dat ik meer (gezonde) mensen ben tegen gekomen die mij voor gek verklaarden dan die zeiden; “dat doe je goed”.Bij deze mensen behoort, naar mijn mening, de uitkering onder de loep genomen te worden. Ik heb het dan niet over mensen die ziek zijn/herstellende zijn of die gewoon overduidelijk keihard hun best doen. Ook kon ik persoonlijk (als gezonde vrouw, dus geen extra kosten) heel goed rondkomen van een uitkering, met mijn twee kinderen. Maar ik gun het mensen enorm die hun best doen en/of wegens ziekte niet kunnen werken. Maar ik gun het mensen die een goedbetaalde baan hebben ook hun loon, Veel hebben er ook hard voor gestudeerd voor gewerkt of hebben doodgewoon mazzel.
  Vriendelijke groet, Regina.

 3. Beste Peter, dit bedoel ik nu.
  Mensen die gezond zijn en niet willen werken; er niet uitkomen voor minder dan een bepaald bedrag…Helaas moeten mensen die het echt nodig hebben lijden onder de velen. Het potje raakt, door dit soort,die uitkering als hangmat en niet als vangnet zien,onnodig op.
  Jouw vrouw, en een ieder die om gezondheidsredenen niet kunnen werken gun ik alle ondersteuning die er is!! Zeker ook een basisinkomen. Voor mensen zoals jullie die in een situatie belanden waarin ze echt steun kunnen gebruiken,,betaal ik graag belasting..
  Heel veel sterkte en geluk gewenst voor jullie familie.

  • Beste Regina, het potje raakt niet op doordat mensen aanspraak maken op het potje. Het raakt op door de bezuinigingen. Er is voldoende inkomen in NL, maar het wordt alleen oneerlijk verdeeld. Daarbij is het nu eenmaal een keihard gegeven dat er voor 700.000 mensen geen werk is. Deze mensen kunnen het niet helpen dat er onvoldoende vacatures zijn. Moet je hen daarvoor straffen met een uitkering waarvan amper rond te komen is? Moet je deze mensen laten verrekken terwijl een ander deel van de bevolking best kan delen? Nee, natuurlijk niet. Dankzij de invoering van een basisinkomen kan iedereen een stukje van de welvaart krijgen, ook als hij of zij werkloos is, want dit laatste doet er dan niet meer toe.

 4. Nicky, ja heb zeker gewerkt voor mijn uitkering; kreeg zelfs nog aangevuld…Ik dacht; wil niet mijn hand ophouden terwijl ik gezond ben en kan werken. Vind het erg voor mensen die ziek zijn; die moeten lijden door klaplopers..Voor mij was het een opstapje; Ik moet zeggen dat veel mensen met uitkering mij voor gek verklaarden hoor; die zeiden dat ik gek was om te werken terwijl ik het gewoon kreeg. (Door belastingbetalers).. Liever moe van werken dan van klagen Maar ja; daar heb ik vrije dagen voor.

 5. omgaan met politieke verantwoordelijkheden is vreemd voor de SP want zij komen met hun eigen principes in gevecht.dat het niet altijd makkelijk is om in deze tijd bestuurder te zijn met al die bezuinigingen die niet alleen de SW bedrijven treffen, maar ook de sociaal minder draagkrachtigen in je gemeente vraagt om creativiteit.dat er nog te veel gedacht wordt aan de periode van bloei of investeringen is voorbij, nu is het een zaak van overleven, terug naar de sociale cohesie{ niet u alleen maar wij samen} is de credo.

 6. Ik begrijp het niet; uitkering is geen loon, dit “krijg” je gewoon met de nodige extra’s, toeslagen, rugzakjes en uitzonderingen van gemeentelijke belastingen. Na mijn scheiding heb ik voor enkele maanden ook een uitkering GEKREGEN. Aangezien uitkering geen hangmat is maar een vangnet ben ik onmiddelijk werk gaan zoeken; eerst via het uitzendbureau en uiteindelijk heb ik nu een vaste baan waar ik iets meer bij verdien dan toen ik een uitkering kreeg. Waar ik moe van word is mijn gezonde overbuurvrouw te horen zeggen:”Voor €1000,00 ga ik niet werken hoor”! Tegenwoordig zeg ik er niet zoveel meer van, heeft toch geen zin. Natuurlijk moet men wel een balans vinden in het beconcureren met andere bedrijven maar ik vind zelf dat je best mag werken voor je uitkering als je gezond bent en zelf niet zoekt/niets kan vinden. P.s: volgende keer stem ik weer SP.

  • Er is niet echt wat mis mee. Gaat er meer om dat ze banen weg bezuinigen omdat ze te duur zouden zijn. Zo niet, eigenlijk onbetaalbaar. Alles raak je kwijt en voor hetzelfde geld kun je weer je oude werk oppakken zonder CAO e.d. ? Volgens mij mag dat wettelijk nog steeds niet. Het kan wel. Heb het in de schoonmaak ook mee gemaakt. De CAO liep af en de werkgevers gingen niet akkoord met een nieuwe. Dus dan ploeter je op de oude voort. Slim. Ik werkte voor de Biga in Zeist. SW. Ik hou niet van stress. Wie wel ? Ben ook mantelzorger. Dat viel niet te kombineren met 4 dagen werk en terug naar 3 kon ook niet meer. Dus niks langzaam opbouwen na 2 jaar ziektewet door ander werk. En het is zo’n zooitje bij de SW dat je daar niet op kunt vertrouwen. Hadden het na detachering zelfs over een dag extra, gewoon omdat er geen personeel meer voldoende was. Dus vakantie, ziekte e.d. Ik ga mezelf niet weer dezelfde ellende op de hals halen. Werk overal aan mee, maar ook om mezelf nog gezond te houden. Ben ook niet meer 100%. Diabetes ligt altijd op de loer. Heb er heel veel voor gelaten om die de baas te worden. Maar als vanouds zal het nooit meer worden. Ben juist ziek geworden door veel stress banen. Onregelmatig werk. Ik werkte graag als konciërge. Weg bezuinigd. Zelfs de banenpool vonden ze onzin.

  • heb jij voor je uitkering gewerkt ? regina . ik word zo moe van jullie mensen.

   • Gaat er toch niet om of iemand voor zijn/haar uitkering gewerkt heeft ?

    Mijn vrouw heeft ondanks haar handicap en die van de kinderen, haar kinderen, nooit gewerkt nadat ze kinderen kreeg.
    Haar uitkering is ze daardoor kwijt geraakt.
    Terwijl ze nog volledig blind werd, van een paar procent af, deed ze dus het huishouden e.d.
    Na haar scheiding vond de Sociale Dienst maar dat ze toch moest proberen te vechten voor de WAO.
    Zelfs met een advokaat lukte dat niet.
    Eenmaal gewerkt als slechtziende ben je eigenlijk afgeschreven.
    Ze kreeg die WAO niet meer.

    Haar jongste zoon heeft die nog wel en die hoeft helemaal niks meer te doen. Terecht, denk ik.
    Ondanks zijn hoge opleiding kan die eigenlijks vrij weinig.
    De oudste is ontzettend geholpen door iemand anders.

    Als wij ineens blind worden zijn we reddeloos verloren.
    Dan leer je niet veel meer.
    En zo zijn er nog tal van dingen die je kunnen overkomen of waardoor je buiten de arbeidsmarkt wordt gehouden.

    De bijstand was helemaal niet nodig geweest als iedereen gewoon een basisinkomen kreeg.
    Maar ja, we moeten het leven niet makkelijk maken, hè ?
    De verleiding is om mekaar het leven zuur te maken en nog ondraaglijker.
    Ik heb zelf geen auto, terwijl ik gisteren las dat de jeugd er vrolijk op los rijlest. Alsof er geen krisis is. Met 16 mogen ze al lessen.
    Waar halen ze het geld vandaan ?
    Als 50Plusser zou ik al rijk moeten zijn.
    Maar soms is het wel een gemis.
    Dat OV is helemaal niet zo toegankelijk als men wil doen geloven.
    Wel kan ik gratis meereizen.
    Maar we maken daar amper gebruik van.

    En zo zijn er tal van voorzieningen die algemeen zijn en niet naar het individu kijken.
    De regiotaxi precies hetzelfde. Daar kun je niet mee op afspraak gaan.
    Dan ben of je veels te vroeg of te laat.

    Er zulllen ongetwijfeld slechtere landen zijn, maar we moeten ons beperkt houden tot dit landje en dan wordt het al moeilijk vergelijken zonder te oordelen.
    Omdat de norm 2-verdiener is geworden vallen we al snel bijna overal buiten de boot.
    Dat geldt ook voor alleenstaanden met een minimum.
    Die zijn niet veel beter af.
    Ja, ik ben het heel lang geweest.
    De afgelopen 10 jaar zijn sommige kosten gewoon verdubbeld.

 7. dit zelfde truukje met toeslagen flikken ze ook in andere gemeenten ,gemeente dordrecht is hier ook erg goed in ,dus dat ligt niet aan de sp maar aan instelling van de gemeente

  • De gemeenteraad is verantwoordelijk voor het sociale beleid, dat uitgevoerd wordt door B&W die het gedelegeerd hebben aan synergon.

 8. Dit heb ik onlangs aan Siderius van de SP nog laten toekomen:
  Dwangarbeid is een misdaad, staat op gespannen voet met het grondwettelijk recht op vrije arbeidskeuze én met Internationale mensenrechten verdragen.
  (artikel 365 wetboek van strafrecht) en EVRM, Europees Verdrag Rechten van de Mens.

  Als dat nu structureel wordt aangehaald en een ieder die aan dwangarbeid mee helpt daarvoor wordt aangeklaagd d.m.v. aangifte, dan is het verhaal snel over.

  Je hoeft dit maar een paar keer te doen en de anderen volgen als makke schapen.

  Ervaring daarin in het helpen van mensen die met de SOOS overhoop liggen, alleen je moet wel durven omdat je geïntimideerd wordt.

  Maar dan kan je de regel van het “vormen van een criminele organisatie” inzetten, Dat is ook heel louterend voor SOOS medewerkers en overigens ook voor die van het UWV.

 9. Wat is een menswaardig basisinkomen? Mijn bruto salaris als WSW,er is zo slecht nog niet. Dan komen er ambtenaartjes die geld willen, steeds meer. Voor een gedeelte van dat geld worden projecten betaald waar ik wel voor wil dokken, maar voor veel ook niet. Een nieuwe partij? En wat gaat dat dan toevoegen? Een verdere versplintering van de politiek. Eigenlijk wil ik een heel hoge kiesdrempel, of maar twee partijen. Niet dat dat veel uitmaakt, want wat de een in 4 jaar opbouwt breekt de ander erna weer af, en zo gaan we in cirkeltjes rond. Volgens mij is Nederland vandaag het beste af met een zakenkabinet. Alle politieke kinnesinne overboord. Het is crisis, en Nederland komt er maar niet uit. Door voortdurende lastenverzwaringen geteisterd kunnen wij niet meer consumeren, hoe graag we dat ook willen. Omgekeerde consumptie zeg maar. Als U uw geld niet vrijwillig laat rollen, dan pakken wij het in de vorm van lastenverzwaring wel van u af. Ook een nieuwe partij zal snel worden vercorrumpeert. Zo werkt politiek nu eenmaal. Macht is cynisch. Helaas.

  • Wat een menswaardig bestaans-basisinkomen is kan iedereen wel bedenken. Wat je nu overhoudt is niet redelijk. Dat bruto is redelijk. Maar dat is dus niet netto. Je geeft een deel aan de belastingen die je in de vorm van toeslagen e.d. weer terug krijgt. Ook is men verplicht algemene heffingskorting toe te passen en heel rare arbeidskorting. Voor getrouwden en werkenden. Heel logisch allemaal, maar daar heb je dan echt voor gewerkt of niet. Ook in een uitkering krijg je het nog. In een bijstandsuitkering zit de AHK verwerkt. Heel geniepig allemaal.
   Maar het slaat allemaal nergens op. Je kunt er ook door in de problemen komen zoals ik diverse malen heb ondervonden.
   En terug betalen is nooit leuk of grappig.

   Als ik alles bij elkaar op tel en ik wil er fatsoenlijk van kunnen leven. Dan hebben we het al gauw over 2000 euro per maand.
   Daar kwamen we nooit aan. 1700-1800 euro maar ook daar komen we zelfs niet meer aan.
   Het besteedbaar inkomen is nog maar een paar honderd euro per maand. Na aftrek van internet, kabel en telefoon. Dus ja, das eigenlijk al luxe voor ons.

   En nou niet gaan zeuren over sociaal isolement en netwerken.
   Anders trek ik nog een boekje open. 😉
   2000 euro dus. Met een ‘fatsoenlijke’ baan krijg ik dat nooit.
   Bij de WSW had ik ook maar 1040 euro op het laatst voor 32 uur.
   Ik bedoel maar. Langer mocht niet meer. Het groen mocht nog 36 uur per week. Maar dat was aan mij niet besteed.

 10. Inderdaad vreselijk.Van de SP had ik het eigenlijk niet verwacht. Maar ik stemde er de laatste keer ook niet meer op. Ben ook geen lid meer. Ik weet niet meer waar het was van die tv’s ? In Friesland of ook Groningen (ja, Groningen is ook een provincie net als nu mijn Utrecht). Ik had nu ook veel meer verwacht van Roemer. Maar roem heeft die nog niet.

  Ik word steeds huiveriger voor de Nederlandse politiek.

 11. Rob als je verbitterd bent door de SP, dan is het misschien zinvol nader onderzoek te doen naar de politiek. Precies hetzelfde gebeurt in het buitenland met Die Linke in Duitsland, NPA in Frankrijk en SYRIZA in Griekenland. Ik juich het van harte toe dat de SP door de mand valt.

  • Politici zijn mensen. Mensen maken fouten. Daar is niks mis mee, maar het uitbuiten van je medemens (door bijvoorbeeld hen te laten werken met behoud van uitkering) is voor mij meer dan een fout. Uitbuiting is misbruik maken van je machtspositie maken als bestuurder. Dat vind ik een misdaad. En dat pik ik niet. OOk niet van de SP, die zich overigens keihard inzetten voor hun medemens. Daarom is het ook zo onbegrijpelijk dat dit gedrag van SP-bestuurders in Groningen geaccepteerd wordt door het SP-bestuur. Er is maar een sanctie passend: ontslag van deze wethouder.

   • Rob Ik deel je ongenoegen maar niet jouw standpunt rond de SP.
    Dat je niet ingaat op de internationale politiek, is voor mij veelzeggend.
    Je vertoeft politiek gezien in een doodlopende weg.
    Ik wens je veel succes op 21 september als spreker.
    Je bent een uitlaatklep maar daar is ook alles mee gezegd.

    • Deze uitlaatklep staat open voor kritiek. Ik ben het met je eens er komt meer aandacht voor internationale politiek, maar dan steeds in relatie tot Nederland. De frequentie waarin ik daarover schrijf is te weinig.
     Dank je voor je inbreng. Wel wil ik graag kwijt dat de internationale politiek vaak misbruikt wordt om de aandacht van binnenlandse aangelegenheden af te leiden. Daarnaast vind ik dat de regering zich veel meer moet focussen op eigen land. Zorg dat de bevolking vrij van armoede en honger kan leven, zorg dat het goed vertoeven wordt in ons land. NL is wat buitenlandse politiek betreft al sinds de 2e Wereldoorlog een sateliet van de VS, met andere woorden zij volgen vrijwel kritiekloos de lijn die door Washington wordt uitgezet.

     Nog even een vraag aan jou, waarom bevind ik me op een doodlopende weg?

     • Rob, bedankt voor je sportieve reactie. Dat doet me goed.
      Jouw focus ligt bij de parlementaire democratie.
      Dat systeem is nu aan het instorten, net als in de 1930 jaren.
      Het wordt elke dag duidelijker dat de parlementaire democratie ten dode is opgeschreven. Het enige dat het kapitalisme nog te bieden heeft, is oorlog. De website WSWS.org schrijft zelfs dat de USA uit is op oorlog met China en Rusland om de hegemonie in deze wereld. En dat dit kan leiden tot de Derde Wereldoorlog met honderden miljoenen doden. Daarmee vergeleken zou Hitler verbleken als een provinciaal.
      De enige kracht die dit kan voorkomen, is de arbeidersklasse.
      Alleen een socialistisch programma, socialistisch internationalisme en een revolutionaire arbeiderspartij kunnen dit voorkomen. Dat is de doelstelling van de website WSWS.org en de bijbehorende Socialist Equality Party.
      David North uit de USA, een belangrijk persoon
      binnen die beweging, zegt:
      Kapitalisme en democratie gaan niet samen.
      Een van hen moet weg.
      Mocht dit allemaal erg overdreven klinken, dan wil ik er op wijzen dat de website WSWS.org op geen enkele leugen valt te betrappen. Zij ontmaskeren wereldwijd de rol
      van de sociaal-democratie, inclusief de vakbonden.
      Dat doen ze op een zeer indrukwekkende en overtuigende manier met een tsunami aan bewijzen.

     • Met andere woorden wanneer jij spreekt van een doodlopende weg waarop ik mij bevind, dan bedoel jij daarmee mijn vertrouwen in de parlementaire democratie. Ik geloof inderdaad nog steeds in de parlementaire democratie, dat deze bedreigd wordt daar twijfel ik geen moment aan. Ik denk dat we hierbij niet moeten vergeten dat geen enkele burger uit is op oorlog. Dat is uitsluitend het spel van machtshongerigen en de wapenindustrie. Het is dus zaak dat we deze mensen er van gaan weerhouden de mensheid onnodig leed aan te doen.

 12. Het benadrukt alleen maar weer de noodzaak om een nieuwe partij te laten ontstaan, wie het echt goed voor heeft met medeburgers.

  • Dood eng de politiek .. Had ik nooit van de SP verwacht! Kan toch niet om
   Personen hun toeslag door de neus te boren.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.