Rutte 2 weigert EU-steun en laat NL burgers hongeren

honger2Rutte 2 doet niets om te voorkomen dat de 140 voedselbanken te weinig voedsel aangevoerd krijgen en bedreigt daarmee meer dan 70.000 gezinnen die van deze hulp afhankelijk zijn.
De Nederlandse regering weigert al jaren pertinent om van het Europese voedselhulpprogramma voor armen gebruik te maken. Volgens het kabinet en de Tweede Kamer is armoedebeleid een nationale aangelegenheid.

Voedselpakketten krimpen en wachtlijsten worden ingesteld, omdat voedselbanken het groeiende aantal hongerigen niet aankunnen. Ook daalt de hoeveelheid aangeboden voedsel.

Nieuw kansarmenfonds vervangt Europese voedselhulp
De Europese Commissie wil de komende jaren 2,5 miljard euro uittrekken voor steun aan de minstbedeelden. Het nieuwe fonds gaat nationale programma’s ondersteunen die voedsel, kledij en andere essentiële goederen zoals schoenen en zeep verdelen onder armen, daklozen en achtergestelde kinderen. Het komt in de plaats van het oude voedselhulpprogramma dat eind 2013 verdwijnt.
PEAD, het voedselhulpprogramma voor de allerarmsten in de EU, werd in het leven geroepen in december 1987.

In 2011 schreef Voedselbanken Nederland al een brandbrief aan regering en parlement om een beroep te doen op de broodnodige EU-steun.

Commentaar
Rutte 2 weigert toe te geven dat hun sociaal beleid zo asociaal is dat 70.000 gezinnen van de honger moeten aankloppen bij particuliere voedselbanken. De meeste andere EU landen waaronder België, dat jaarlijks 11 miljoen euro ontvangt, weigeren deze hulp niet. Overigens is voedselhulp GEEN oplossing van het armoede-probleem. De welvaart moet gelijkmatiger over de gehele bevolking verdeeld worden in plaats van een groeiende groep armen te creëren met krankzinnige bezuinigingsmaatregelen. Armoede en honger horen in NL niet thuis.

Rob Vellekoop, 8 september 2013, delangemars.nl

19 Comments

 1. Ik vind dat dit kabinet moet wegwezen en dat er een ander voor in de plaats moet komen. Ik vind ook dat bijstandsgerechtigden en mensen in de ww zsm de koppen bij elkaar moeten steken en stelling nemen tegen deze politiek,we moeten een front vormen, je kunt het niet alleen, maar ik vind ook dat ambtenaren van de sociale dienst die zich misdragen op staande voet ontslagen moeten worden.
  Misschien dat de bijstand wat is voor ze!.

 2. Ik zit zelf in de bijstand sinds 5 februari door het faillissement van mijn bedrijf, en val onder IOAW/IOAZ en volg De Lange Mars. Hier in het oosten van het land in Lichtenvoorde kunnen ze er ook wat van bij de SDOA ofwel Sociale Dienst Oost Achterhoek en heb ook al het nodige meegemaakt. Voor hulp zie ik staan legal2people staan, maar nooit wat over de bijstandsbond, die toch al tientallen jaren actief is. Is daar een reden voor?.

  • Beste Henk,

   daar is geen reden voor, soms verwijs ik ook naar de bijstandsbond, afhankelijk van de vraag of het probleem.

 3. Vind het ook wel jammer dat er mensen bij de voedselbank lopen en het niet nodig zijn ze hebben een auto 4 of meer mobiele telefoons in huis een laptop en pc een ipad een led tv en ga maar door dingen die ik niet eens heb, een ander verkoopt zijn pakket of ruilt het voor bier, als ze nu nog een strenger controleren dan wil een ander het misschien ook inzien dat een voedselbank nodig is, maar met bovenstaande voorbeelden zeggen veel mensen in mijn omgeving ze krijgen van mij geen cent, en dat is jammer voor iemand die het wel nodig is.

  • Je bent waarschijnlijk niet op de hoogte van de eisen die aan mensen gesteld worden voordat zij bij de voedselbank terecht kunnen?

   • Nee is ze niet van op de hoogte. Anders lulde ze niet zo dom. Ze moest eens weten!!

  • Ik heb ook gekeken of we in aanmerking kwamen. En geloof me. We zaten er nog ruim boven. Ik hoefde niet eens te vragen of een poging te doen. Na aftrek van de telefoon, verzekeringen e.d. bleef er nog teveel over. Hoefde er niet over te peinzen. Uiteraard zorgverzekering wel. Afbetalingsregelingen. Eigen schuld of niet. Konden huurtoeslag terugbetalen vorig jaar en de laatste 4 maanden waren al volledig ingehouden. Dit jaar konden we weer 475 euro terug betalen aan de belasting. Een groot gedeelte wist ik wel. Het is door een baan van 6 maanden volledig fout gegaan met de belastingdienst. Alles na laten kijken door Sociaal Raadslieden. Ze kwamen er ook niet helemaal uit. Nog een nabetaling gehad van de Sociale Dienst over 2011. Laatste 2 maanden kon de uitkering gestopt worden. En dat alles door een kostganger.
   Huurachterstand van 1 maand.

   Er wordt zo makkelijk geoordeeld over mensen in de bijstand e.d.
   Door een ‘foutje’ van de Sociale Dienst waren we nog steeds aan het afbetalen. Fusie van minimaal 5 gemeenten. Alle gegevens weg. Klopte geen zak meer van. Schuldhulpverlening. Was achteraf niet meer nodig toen ik de vorige tussentijdse baan had. Niet dat ik zoveel verdiende.
   Niks lening via de bank en maar 3 jaar betalen. Gewoon 5 jaar lang. Tot op de laatste cent !! Geen langdurigheidstoeslagen.
   Ik kan iedereen adviseren NOOIT in aanraking te komen met de bijstand.
   Morgen weer een afspraak voor aanvulling van de WW.
   Stom aanvraagformulier bijzondere bijstand. Nog een formuliertje met bijna de zelfde persoonsgegevens. CV van allebei. Mijn vrouw kan allang niet meer werken. Maar een beslissing voor haar telt nog maar 2 jaar. Dus krijgen we straks weer dat hele circus. En dat voor maar 100 euro.

  • Tjonge jonge, hard werkende! Wat een totale onzin! Ik hoef gelukkig (nog) niet bij de voedselbank aan te kloppen. Ik heb een eigen huis en door de economische crisis nu ook zeer veel moeite om de eindjes aan elkaar te knopen! Wat denk je dat ik het eerste de deur uit gedaan heb? Precies ….. de auto.En dat zal 90% doen en die andere 10% zal heel erg afhankelijk van die auto zijn. En dan ook nog, als je in de bijstand zit (dat zijn toch de meeste mensen die naar de voedselbank moeten + nog wat ZZPers) je mag alleen een auto bezitten die niet meer dan 3000 euro waard is.
   En kennelijk denk je ook dat er nogal veel in een voedselpakket zit dat iemand daar nog geld voor krijgt :-/

  • Als je voorliggend nou eens vanuit werk een auto, een laptop, een pc een mobiele telefoon bij elkaar verdient hebt? Moet je dat dan na jaren zwoegen maar verkopen om aan eten te komen? Hoeveel mensen verliezen domweg hun werk niet opdat anderen het voorliggende kunnen behouden, wie nu geen cent over hebben voor een ander, uit angst om de voorliggende luxe artikelen te verliezen?

 4. Het is net alsof Rutte elke ochtend een nieuwe set oogkleppen opzet. Hij weigert in te zien dat zijn beleid de economie nog verder om zeep helpt, hij weigert EU steun voor voedselbanken omdat hij er waarschijnlijk van overtuigd is dat het armoedeprobleem niet bestaat. Zijn kabinet is toch immers het beste van na de Tweede Wereldoorlog? Puur en alleen omwege zijn duidelijk te herkennen tunnelvisie zou de Tweede Kamer hem met een motie van wantrouwen weg moeten sturen. PVV en SP, doe waarvoor jullie bestaan, vertegenwoordig het volk.

 5. het is heel erg hoe de regering omspringt met de mensen, ik heb zelf een bijstandsuitkering en loop bij de voedselbank, vroeger kreeg je echt genoeg nou is het inderdaad maar mondjesmaat. heel erg allemaal, rutte zou zelf eens rond moeten zien te komen van een bijstandsuitkering, ik denk dat hij heel hard zal piepen

 6. asociaal beleid… rechts hoeft niet meteen te betekenen dat het beleid asociaal is, maar schijnbaar kan men niet buiten kaders denken in ons land en houdt je zo dat de partijen altijd een puinhoop ervan maken. stem je links dan gaat je geld naar het buitenland en stem je rechts dan gaat je geld naar de rijken, maar het komt nooit bij de burger terecht!

  • Ik ben niet geinteresseerd in het etiket rechts of links, ik stel alleen dat het beleid van Rutte 2 asociaal is.

 7. @fantoomparadox

  Voedsel is wonderbaarlijk zelfs goedkoper bij speciaalzaken dan bij de supermarkt heb ik ontdekt. Vroeger was dat andersom. Bij een slager betaal je voor 10 plakjes ham bijvoorbeeld 2,- waar de AH met bonusaanbieding voor 5 plakjes (minder lekkere ham) rustig 2,50 in rekening brengt . En kruiden. Betaal je bij de supermarkt kapitalen voor een paar gram waar een toko je 10 keer zoveel geeft voor de helft van de prijs. En uiteraard is de markt er nog waar de prijzen nog zijn als voor de invoering van de Euro .
  Ineens is de supermarkt duurkoop geworden. En het mooie is speciaalzaken zijn kwalitatief zoveel beter. Sinds deze kennis eet ik met mijn smalle beurs lekkerder en goedkoper (en helaas heb ik er de tijd voor)

 8. Armoede en honger horen in NL niet thuis nee daar ben ik mee eens maar zolang dat elite zelf niet te kort komt maakt Rutte zich geen zorgen. volgens hem is Nederland super rijk helaas is dat geld alleen bij rijke mensen en klaplopers van VVD daardoor is corruptie onder VVD leden het grootst zo wat elke dag is een of andere VVDer in opspraak

  ik denk en ik denk dat veel andere burgers met mij eens zijn dat juist mensen welke maximaal profijt hebben van crisis moeten opdraaien voor te korten in Nederland

 9. We bezuinigen hier op eten. We genieten er nog een beetje van. Maar alleen gezond voedsel is ook niet gezond. En duur. Ik las dat er weer een prijnzenoorlog komt vanwege de Lidl. AH heeft zichzelf gewoon de markt uitgeprijsd. Zelfs aanbiedingen bij de A-supers zijn vaak duurder dan de 3 goedkoopsten. Of de Lidl echt het beste groente en fruit verkoopt laat ik in het midden. Zodra ze reklame zijn gaan maken wist ik dat ze ook teveel vroegen. Momenteel zijn ze allemaal wel duur. Dus de goedkoopste is allang achterhaald en larie.
  Je moet wel als je niet voor een voedselbank in aanmerking komt.
  En er zijn altijd mensen die het nog slechter hebben.

  Rutte is gewoon stapelgek. Ze zijn volledig verblind door hebzucht. De volgende groep wordt de afgrond in gewerkt als de plannen doorgaan.

  En nog iets. Die Geer & Goor. Gordon zet zijn ‘krot’ te koop voor maar 3 miljoen. En nog wat, ik weet het. Hij deelt nu een huurwoning met Geer. Hoe is dat in vredesnaam mogelijk in een land als Nederland ?
  En dan in een programma zitten van “geen cent te makke”.
  Ik zou me dood schamen als ik zo door het leven ging als bedrieger.
  Rijke mensen die genieten van zo’n arm leven.
  Ik ben nog nooit fan van ze geweest en zal het ook nooit meer worden.
  Wat een stelletje asocialen zeg.
  Natuurlijk doen ze dat niet gratis.

  • Maar is het niet zo dat al deze zielige mensen zelf deze graaiers uit den haag zelf gestemd hebben??Vooral die Samsom die de boel bedrogen heeft.en wat dacht jullie van dat zielige hoopje mens Jeltje Kleinsma ook van die zelfde armoede partij?

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.