SVB bepaalt hoeveel nachten je mag samenzijn

maanDe Sociale Verzekerings Bank (SVB) voert de AOWet uit en controleert of ouderen samenwonen zodat zij slechts aanspraak hebben op de verlaagde AOW-uitkering. In een recente zaak voor de rechter ligt de vraag voor of twee senioren die het weekend samenzijn ook samenleven in de zin van de wet.

Feitelijk bepaalt het SVB of je twee nachten bij elkaar mag zijn of niet. Daarbij komt ook nog dat niet ieder SVB-kantoor dezelfde normen hanteert.  Sommige kantoren vinden dat bij 3 nachten nog geen sprake is van samenleven.

Het is natuurlijk absurd dat gepensioneerden gecontroleerd worden op hun liefdesleven, waardoor zij vaak bang zijn om überhaupt relaties aan te gaan omdat ze dan gekort worden op hun AOW voor alleenstaanden. De AOW voor alleenstaanden bedraagt per 1 juli 1.061,36 AOW en voor een gehuwde
725,77 per maand. Er zijn meer dan 3,1 miljoen mensen met een AOW-uitkering.

Commentaar
Het kenmerk van de meeste uitkeringen, zoals de AOW, is dat de gerechtigden op deze uitkeringen op allerlei manieren het leven zuur wordt gemaakt met allerlei beperkende maatregelen. Vandaar dat het de hoogste tijd wordt uitkeringen af te schaffen en te vervangen door een basisinkomen.

Rob Vellekoop,  5 september 2013, delangemars.nl

14 Comments

 1. Sinds 2000 woon ik alleen. Mijn echtegnote in Hongarije en ik in een ander land. maar toch krijg ik géén alleenstaanden AOW. Leef dus sinds begin juni op straat.

   • Trouwen is dus een straf geworden ?
    De heksenjacht op fraudeurs neemt angstaanjagende vormen aan.
    Maar natuurlijk wel alleen op arme fraudeurs.
    De topfraudeurs komen overal mee weg zelfs nog met een gouden handdruk. Nee, die hebben geen uitkering.

 2. Ook dit is krankzinnig, dat men omwille van geld de liefde bepaald die men met elkaar deelt. Alles schijnt een prijskaartje te hebben, zelfs als je van elkaar houdt, terwijl men tijdens een werkzaam leven heeft meebetaald wat later meer en meer beperkt wordt door een grove inbreng in je privéleven. Geld van de staat verkrijgen betekent gewoon meer en meer schending van je privacy. Het laatste komt gewoon op straat te liggen

 3. AOW voor mensen boven de 55.000 euro gewoon afschaffen. Wel mee laten betalen tot ze zelf met pensioen gaan. Zij kunnen wel een goed pensioen opbouwen en/of sparen. Zeggen dat iedereen een keus heeft is natuurlijk larie. Dat weet Rutte wel. Je kunt van een minimum allang niet meer sparen in het liberale tijdperk.

 4. Het komt er op neer dat mensen die een relatie hebben en meerdere nachten samen zijn, gedwongen worden om een huis te delen. LAT-relaties worden onmogelijk gemaakt, omdat je inderdaad van 725 euro geen huishuur kunt betalen. Dat is heel fijn, vooral omdat ieder mens individueel heeft bijgedragen aan de AOW-volksverzekering, maar afgerekend wordt op het al dan niet hebben van een relatie waarbij je (soms) het bed deelt. Let wel, dit geldt alleen voor de allerlaagste uitkeringen in ons welvaartsland. Bij uitkeringen voor vermogenden (aftrekposten voor desnoods absurd luxe landgoederen) wordt er nooit naar gekeken of de partner ook al aanspraak maakt op aftrekposten voor een peperduur onderkomen. Zo worden heel veel mensen gedwongen te leven op een heel klein stukje NL terwijl vermogenden mogen beschikken over vele hectares gesubsidieerde leef- en speelgrond.

 5. En zo worden de ouderen nog meer in een isolement gestopt door deze nep-regering met hun pinokkiosmoesjes. Neem ze nog maar meer af, zelfs hun sociale leven, als ze dat nog hebben. Ze willen ons gewoon dood hebben en wel zo snel mogelijk!!!Wanneer komt Nederland in opstand, want nu zijn wij het, maar de volgende generatie krijgt het nog erger

  • ” Ze willen ons gewoon dood hebben en het liefst zo snel mogelijk” daar kan ik een boek over schrijven, wat zeker tot een letterlijk te nemen realiteit wordt als je gaat klagen. Ze richten je leven dan zo in dat je er een hartstilstand van krijgt. Gelukkig acteren ziekenhuizen daarop nog niet zoals gemeenten en hun gesubsidieerde instanties. Anders zou ik al begraven zijn en daarmee mijn inmiddels gegrond verklaarde klachten.

    • Het is wat je noemt oud, 51? Maar boven de 50 wil geen onmenselijke werkgever je meer hebben, geven alleen om geld!. Ze flikkeren ervaring gewoon de straat op! Dus een basisinkomen is belangrijk om deze klerelijers, alleen al de wind uit de zeilen te nemen!

 6. Als dit wettelijk is toegestaan, dan vind ik dat ook gecontroleerd moet worden op het liefdesleven van mensen met een koopwoning! Allebei een koopwoning ( en dus heel wat meer HRA dan mensen met een uitkering krijgen om te overleven!) en 2 nachten of meer samen: 1 x HRA inleveren!

 7. Ja het uitkeringensysteem als het hele huidige systeem is echt achterhaald en op sterven na dood. Vandaar dat er nog een hele tijd een hele rotte lucht vandaan zal komen. We moeten af van regels en gaan leven bij principes — principes als geven wat je zelf zou willen ontvangen, van je buurman houden als van jezelf en een ander niet aandoen wat we zelf niet willen dat ons gebeurt. Deze levensprincipes zullen toegepast dienen te gaan worden in de politiek willen we met z’n allen overleven hier op aarde.

  Bedankt voor de openbaringen van de onoprechtheid en het misbruik over het systeem.

  • Meer dan eens, een hulpverlener betaalde mij uit eigen zak geld om te kunnen eten vandaag, met mijn gezin, omdat het UWV mij kort op pesterige wijze. Dat vanuit de criteria door jou benoemd Sylvie. Dus “mensen” bestaan nog wel!!!!!

 8. Er klopt iets niet volgens mij. Als je getrouwd bent woon je toch samen ? Ik heb dit artikel al eerder gelezen. Als je 65 bent krijg je automatisch AOW. straks 66 en 67. Maar daar gaat het niet om. Deze mensen wonen nog zelfstandig, lijkt mij. Nou krijgen ze ieder 1061. Das meer dan bijstand. Dus niks mis mee. De SVB denkt dat mensen die alleen wonen hogere woonlasten hebben. Zou kunnen.
  Nu zijn ze getrouwd, maar wonen niet samen. Kan. Staat volgens mij nergens in de wet dat dat verplicht is.
  Alleen het weekend samen.
  Nu krijgen ze beiden nog maar 725 euro per maand ?
  Dat is mij niet helemaal duidelijk. Alleen zij krijgt minder ?
  Dan zit ze onder bijstandsnorm en moet de bijstand aanvullen heb ik begrepen.

  Nou kan die regel wel zijn hoor.
  De bijstand heeft ook een rare regel.
  Als een echtpaar in de bijstand zit, en je woont dus ook bij elkaar, dan zeggen ze dat je de kosten kunt delen.
  Dus eet en woon je voor half geld. 😉
  Ben je getrouwd e.d. om dit soort dingen te voorkomen, want dat mag dus niet van de bijstand. Of de 1 raakt z’n uitkering kwijt als de ander werkt.

  Volgens mij stammen deze weten nog uit 19de eeuw.
  Je kunt huis weliswaar delen maar de huur nooit. Die blijft hetzelfde.

  Dit kan dus inderdaad betekenen dat ze de huur niet meer kan betalen.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.