Facebook schendt privacy van NL gebruikers

Facebook (FB) verstrekt in het eerste halfjaar van 2013 in totaal 11 verzoeken voor informatie over 15 gebruikers aan de NL overheid, zo verklaren zij in hun rapport. Dit rapport bevat het totale aantal verzoeken dat FB van elke internationale overheid heeft ontvangen. Hieronder zowel verzoeken op het gebied van criminaliteit als van nationale veiligheid.

Belgie verzoekt 150 keer info over 169 gebruikers en Duitsland 1.886 keer over 2.068 users. De VS informeert het meest met 12.000 keer over 21.000 Facebook gebruikers tijdens het afgelopen half jaar.

Facebook is het grootste wereldwijde sociale netwerk met meer dan 1 miljard gebruikers. Veel FB users doen weinig moeite hun persoonlijke informatie af te schermen, dus in de meeste gevallen zal de overheid het bedrijf Facebook helemaal niet nodig hebben. Enige tijd geleden meldden wij al dat vakantiefoto’s van uitkeringsgerechtigden ook de interesse van de overheid genieten.

Commentaar
Het pleit voor Facebook dat zij toegeven de overheid van privacy gevoelige info te voorzien, maar het blijft natuurlijk een schending van de privacy van alle gebruikers.

Rob Vellekoop, 28 augustus 2013, delangemars.nl

7 Comments

 1. Niet alleen Facebook, maar ook Twitter, Google, Microsoft, Yahoo, Apple. En niet alleen gebruikers in NL, maar wereldwijd!

 2. Beste Rob,
  De overheid heeft al jaren en jaren geen respect voor de privacy van de burgers en schendt deze regelmatig. Toch kunnen zij dit ongestraft blijven doen. Dit criminele kabinet moet zo snel mogelijk verdwijnen, want als de burger zoiets zou doen, zou hij achter de tralies belanden

 3. Facebook is een plek waar je niet zoveel mee moet werken, eenmaal een account betekent dat je er nooit meer vanaf komt.

 4. Goed dat dit nu naar boven komt. Ik neem aan dat de “share this: Facebook” functie vandaag nog van deze website gehaald wordt.

 5. Je moet ze niet wijzer maken dan je zelf bent. Wat staat er nou op FB ? Zeg nou zelf ? Ik las dat inbrekers dit soort sites ook al links laat liggen. Dacht juist dat … Snap je het nog ? Als ik een aanslag zou willen plegen zou ik wel gek zijn. Dat doen ze zelf wel. Net als de Duitsers deden. Waar een Nederlander zelfs de schuld van kreeg en niet een Jood.
  Tuurlijk kennen ze je interesses. Maar wie is er nou lid van de Taliban ? Er staat zoveel “onzin” op FB dat ze daar bijna niet achter komen. En anders krijg je vreselijke vergissingen zoals over die snelkookpan bij dat gezin, terwijl de zoon zocht naar bommen. Je vindt ook geen bommen op internet. Alleen zure bommen. Ja, ik weet hoe je ze maakt. 😉 Maar ik ben geen knutselaar. Ik zal vast wel wat in huis hebben wat explosief is. Dat vind ik al eng. 😉

  • Als je lithium batterijen (veel gebruikt voor digitale camera’s, mobiele telefoons, etc.) in huis hebt, laat ze dan maar niet nat worden, dan kunnen ze al exploderen.
   Als je op de flessen, in je aanrechtkastje, op het etiket kijkt, en je ziet daar een oranje ruit, met in de punt een 1, kan het exploderen.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.