het wonder van Oss: therapie voor uitkeringsgerechtigden en opeens was er werk

wonderHet klinkt als een sprookje en dat is het natuurlijk ook. De gemeente Oss dwingt uitkeringsgerechtigden die ‘niet willen werken’ tot het volgen van cognitieve gedragstherapie op straffe van stopzetting uitkering. Dat is hetzelfde als burgers heropvoeden zodat zij leren hoe ze een (volgzaam) burger moeten worden. Na de therapeutische fase is er opeens werk voor hen, zo meldt Binnenlands Bestuur. De bijstandsgerechtigden knappen op en opeens ontstaat er werkgelegenheid die daarvoor niet bestond.

Als blijkt dat er sprake is van een ‘niet-willer’ dan moet die persoon aan zijn houding en gedrag gaan werken. In groepen van zo’n 20 mensen komen ze samen, 22 tot 32 uur per week. ‘De meeste mensen zitten er tussen de zes en 12 maanden’, aldus CDA-wethouder Peters. ‘Ze werken aan motivatie, werkhouding, gedrag en krijgen cognitieve gedragstherapie. Wat is je probleem? Dan gaan we daaraan werken.’

Commentaar
Als we de gemeente Oss serieus nemen, dan hebben zij de oplossing voor de werkloosheid gevonden. Er zijn slechts 91.000 vacatures voor 694.000 werklozen, maar door alle werklozen therapie te geven kunnen er opeens banen gecreëerd worden die er voorheen niet waren.

Rob Vellekoop, 23 augustus 2013, delangemars.nl

19 Comments

 1. `http://www.bd.nl/regio/regio-oss-en-uden/oss/oss-geeft-dinercheque-voor-vinden-van-baan-1.3954396?ref=bekijk_ook

 2. Maak je maar niet boos of verdrietig. Het is momenteel in Nederland het snelst groeiende leger. We zijn al met 400.000. En als we met 1 miljoen zijn gaan we Den Haag bezetten. Dan sluiten we ze 4 weken op in het Binnenhof. En we kunnen ook nog het vredespaleis bezetten. Die staat er ook voor niemandal. Toevallig staat daar ook het strafhof. Is Nederland op de kaart zetten of hoe goed het hier allemaal wel niet geregeld is. Op naar de 1 miljoen uitkeringsgerechtigden..

 3. heb net een ziekmakend filmpje gezien op telegraaf tv daar worden bijstandstrekkers
  zoals ze genoemd worden op harde wijze gedragstherapie bijgebracht.
  nu is niet iedereen een tokkie met vies toilet en alleen bh aan of totaal verwilderd.
  maar geeft aan hoe er gedacht wordt over mensen in de bijstand.
  net of dat zo fijn is en mensen zich kapot solliciteren uitzonderingen nagelaten .
  ik vind het ergste nog de betiteling
  bijstandstrekkers.
  over een jaar zit half nederland in de bijstand
  zijn wij dan steuntrekkers ik dacht het niet
  het is crisis en het kabinet neemt geen actie
  en onderneemt geen stappen naar de goede
  weg geen investeringen moeilijk voor zzp ers.
  en dan dit verhaal uit oss..

 4. Natuurlijk schept de gemeente Oss op deze manier banen. Wat zouden die therapeuten en welzijnswerkers anders moeten doen?

 5. Wat nou als je niet aantoonbaar hebt gesolliciteerd ? WW verloopt. De wet is er nog niet door naar mijn weten. Er is niks meer lager dan ongeschoold werk. We weten wie die banen bezetten. Je komt er niet tussen !
  Bijzondere bijstand ?
  Of helemaal niks meer ?

 6. Tuurlijk! Als 320.000 mensen met een bijstandsuitkering (zoals iedereen weet te lui om….) in groepen van 20, 22 tot 32 uur per week in therapie moeten, dan genereert dat toch minstens 16.000 voltijds goed betaalde banen voor psychologen. En dan hebben we het niet eens over die 700.000 mensen die door Rutte en vriendje aan de kant zijn gezet. Eindelijk een opbloeiende markt voor afgestudeerde psychologen die massal werkloos…… Oeps….
  OK. Zelfhulpgroepen dan!

 7. CDA ? Weg demoniseren. Naar de hel ermee. Even als de PvdA en de VVD. De grootste graaiers zijn dat. Ze voeren zelf de hele dag niks uit. Spookdeklaraties. Ik ben dat zwaar korrupte etablishement zo zat. Al die politici moeten ze naar Syrië sturen. Daar is werk zat.

 8. Basisinkomen is niets meer of niets anders dan je Belasting Vrije Voet, welke maandelijks aan je wordt uitgekeerd en hoog genoeg is om van te leven, i.p.v. te overleven. I.c.m. het afschaffen van de werkplicht, en uitkeringen, subsidies, loonbelastingen, en andere kosten makende onzinnige toeslagen, is het de juiste manier om de economie weer aan de praat te krijgen. Economie betekent ‘voldoen aan behoeften’, en niet ‘verplicht werken zo hard je kan, voor een onleefbaar inkomen, tot aan je dood’, hetzelfde als slavernij.

 9. Over dat wonder van Oss, nou ja, zomaar ineens ontstaat er werk.
  Ik zou.met mijn ervaring van 4 jaar nep-werk in de asociale-werkplaats, wel eens willen weten wat dat dan voor ‘werk’ is. En wordt daarvoor dan ook het minimumloon betaald ? En wie betaalt dat ? En wat voor tijd-contract zit er aan vast ? Is het een variatie van de Melkert-baan of zoiets ?

 10. Wat ik niet begrijp is dat er 91.000 vacatures zijn…moet het niet zo zijn dat er in dit geval 0 vacatures zijn en 603.000 werkelozen? ( of werkzoekenden)
  …dat er zoveel mensen zonder werk zitten dat snap ik, maar waar komen deze dikke 90.000 zogenaamde vacatures vandaan en waarom worden deze niet vervuld? En is het niet zo dat als iedereen zich kan redden met het “basisinkomen” er niet nog meer vacatures zouden ontstaan… ik werk niet voor m’n lol maar puur om inkomsten te genereren…Nederland heeft niet alleen maar leuke goed betaalde banen, er moet op een of andere manier ook stom en vies werk , zelfs soms bij nacht en ontij verricht worden. Kortom ondanks dat ik het idee voor een basis inkomen erg leuk vindt, vind ik het niet reëel. Wel ben ik voor een eerlijke verdeling van werk, lasten en inkomen..en iemand die op een of andere manier tussen wal en schip dreigt te raken in een vangnet terecht komt en die je zonodig weer op weg helpt, zonder te hoeven verzuipen en/of als crimineel behandeld te worden. Een eerlijke controle hierop lijkt me niet overbodig.

 11. Jazeker, door therapie worden door de gemeente Oss banen gecreëerd, geloof je het zelf. Maar laten we eerst eens Cognitieve therapie onder de loep nemen, waar staat dat eigenlijk voor.
  Cognitieve therapie gaat vooral uit van de invloed van het denken op het gevoelsleven en het doen. Wie belangrijke zaken en gebeurtenissen in zijn leven gewoonlijk vanuit een negatief standpunt beziet, wordt makkelijker angstig, somber of geïrriteerd, met alle negatieve gedragingen tot gevolg.

  In cognitieve therapie onderzoeken therapeut en cliënt of die negatieve wijze van denken wel helemaal klopt. Dat gebeurt in nauwe samenwerking met elkaar. De nadruk ligt op het wijzigen van de manier van denken die mensen met een emotioneel probleem hanteren. Wanneer inderdaad blijkt dat de cliënt geneigd is om te negatief over allerlei zaken te oordelen, zoeken zij samen uit welke geschiktere manier van denken passend is.

  Depressieve mensen bekijken bijvoorbeeld of zij inderdaad mislukt zijn in het leven en of andere personen hen werkelijk niet mogen of minachten. Bij het uitwerken van meer realistische standpunten en gedachten maakt de therapeut gebruik van specifieke cognitieve oefeningen en huiswerkafspraken.

  Weet je, bij het lezen van de definitie van deze therapie bekruipt mij gewoon het gevoel dat deze mensen als geestesziek worden weggezet. En mensen die in deze groep zouden thuishoren moeten niet door een gemeente aangepakt worden op straffe van korting omdat ze “niet willers” zouden zijn.

 12. Beste Rob,
  Boeiend sprookje!
  Stel nou, ik ben een tijdje werkloos en besluit, om, ondanks honderden vergeefse sollicitaties.met veel enthousiasme en motovatie aan de slag te willen gaan. Dus .zonder ’t doen van een cognitieve gedragstherapie. Waar is dat werk dan?
  Wellicht wordt die therapie gegeven door de firma werkverschaffing?

  Groet,

  Theo

 13. Beste Rob,
  Zo zie je maar weer, dat de mensen geen mensen meer zijn maar doodgewone slaven die niets te zeggen hebben en maar naar de pijpen van de politiek moeten dansen. Dit artikel bewijst weer eens te meer dat dit rariteitenkabinet zo snel mogelijk moet vertrekken, willen de mensen nog mens kunnen zijn en geen gehersenspoelde marionetten van de politiek

 14. Zelden zo gelachen als toen ik dit vanochtend in BB las. Zo’n wethouder liegt natuurlijk dat het gedrukt staat (80% van een moeilijk bemiddelbare groep aan het werk midden in een ernstige recessie? HAHAHA!) en BB schrijft het allemaal kritiekloos op.

  Nog leuker zijn de reacties onder het stuk. Die reacties bewijzen vooral dat Nederland een land van zombies is.

1 Trackback / Pingback

 1. Na dwangarbeid nu ook dwangtherapie voor werklozen | Doorbraak.eu

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.