Huren rijzen pan uit: 724.000 huishoudens in armoede

huurHet aantal huurders dat in armoede leeft stijgt in deze kabinetsperiode mede door hogere woonlasten met 167.000 huishoudens tot 35 procent. Dat blijkt uit onderzoek dat het RIGO in opdracht van de Woonbond heeft gedaan naar de huidige en verwachte woonlasten van huurders.

Het gaat daarbij om 724.000 hurende huishoudens, waarbij de alleenstaanden en jongeren oververtegenwoordigd zijn, zij kunnen na aftrek van de woonlasten op dit moment de minimale kosten voor de overige onvermijdbare uitgaven niet meer betalen. De huurtoeslag is dus niet voldoende om te voorkomen dat zij in armoede leven.

Bron: Woonbond

Commentaar
Heel veel huishoudens leven op de rand van de armoede en hebben een klein duwtje nodig om onder de armoedegrens terecht te komen. Dat kleine duwtje is een forse duw nu de huidige huurverhogingen bovenop de bezuinigingen komen. Dankzij 1 kabinetsperiode Rutte komen er honderdduizenden medelanders  onder de armoedegrens bij.

Rob Vellekoop, 15 augustus 2013, delangemars.nl

13 Comments

 1. @Sander Ik weet niet of dit in Nederland voor komt, maar heb een keer een documentaire gezien op de Duitse tv hierover.

  Voorbeeld uit de docu: een hotel zoekt schoonmaakpersoneel en neemt contact op met een schoonmaakfirma. Die neemt de opdracht aan en wordt door het hotel dan ook betaalt om het personeel te betalen naar de geldende richtlijnen. Maar het gaat dan als volgt. Het schoonmaakbedrijf huurt een sub ondernemer in die vervolgens weer een sub ondernemer in Roemenië contracteert. Die ronselt mensen daar en die worden naar Duitsland gestuurd en met een hele ploeg ondergebracht in een vaak particulier gehuurd huis. Ze krijgen een heel laag uurloon betaald van ongeveer 3 euro en moeten dan ook nog eens de helft afstaan voor de onderbrenging. Het zijn de sub ondernemers die hier goed aan verdienen en de Roemenen die worden uitgebuit. Een soort moderne slavernij dus.

 2. Er zijn Bulgaren en Roemenen die met 20 of 30 personen in een huurhuis of koophuis wonen. Ze zijn allemaal werkeloos en ontvangen dus allemaal een bijstandsuitkering. De huur en de vaste laste betalen ze met z’n allen, per persoon is dat dan ongeveer 20 Euro. De rest van de bijstandsuitkering kunnen ze boodschappen van doen, elk weekend uitgaan, elke dag uit eten, naar de hoeren of wat me ook wat maar wilt doen, want er blijft ontzettend veel geld over van de bijstandsuitkering. Het is triest, zeer triest wat er hier in Nederland aan de gang is!

  • Beste Sander, wanneer dit werkelijk voorkomt dan is het aan de overheid om hiertegen iets te doen. Op zich heel vreemd wanneer dit waar zou zijn, omdat de coontroles op bijstandsuitkeringen gigantisch scherp zijn en veel Nederlanders maken gebruik van kliklijnen.

   • Beste Rob,

    En toch gebeurt het. Ik merk het al 10 jaar bij mijn eigen buren en hun vriendjes. Ze hebben een huis waar amper 5 mensen menswaardig kunnen wonen, maar op elke van de 3 verdiepingen wonen minimaal 5 personen, met alle gevolgen van
    dien, zoals grote geluidsoverlast

  • Ja Nederland is een droom voor al die niet willen en weten hoe uit te zuigen.en werkende worden kapot gemaakt.gewoon een kut land.ik probeer via mijn facebook aandacht te krijgen van de nederlanders. Maar dat werkt niet. Niemand deelt of liked mijn statussen.wat een land eigenlijk.blind voor eigen ondergang.wij werken met zijn twee beide in een winkel concern.maar verdienen zo weinig dat we de lasten niet meer kunnen dragen.en beide volledig de zorg max nodig hebben.moeten de 700 euro in termijnen betalen en zelfs dat lukt niet fatsoenlijk.en nee wij hebben niet eens een computer thuis staan.wel een tv en 2 mobieltjes maar daar werk je toch voor.niet alleen voor die klote lasten te betalen.de lonen zijn te laag.had ook arbeids ongeschikt kunnen blijven.was 100 % afgekeurd.omdat ik wilde werken getekend voor eigen goedkeuring.want uwv heeft nu op papier staan dat ik niet meer voor hetzelfde de WAO WIA in kan.mis nu 500 euro en ben nog steeds kapot maar werk als een paard.voor niets eigenlijk

 3. Ik heb een baantje van een paar uur per week en krijg ik een maand-salaris van 350,- euro netto. Ik ben alleenstaand en daar moet ik dan m’n boodschappen van betalen en alle vaste lasten.
  Als ik werkeloos wordt dan is de bijstandsuitkering zelfs hoger, maar ik krijg geen bijstandsuitkering omdat ik overwaarde op mijn huis heb, wat ook meetelt als vermogen. Had ik maar niet moeten aflossen op mijn huis zegt de gemeente, dan was ik wel in aanmerking gekomen voor een bijstandsuitkering. Dus iemand die niet aflost op z’n huis en al z’n geld heeft gespendeerd aan luxe en feesten, die komt wel in aanmerking voor een bijstandsuitkering. Ik heb geen spaargeld, helemaal niets. Hoe moet ik leven als ik straks helemaal geen werk heb? In kan niet bij de bank aankloppen om m’n hypotheek te verhogen, want die krijg ik niet als ik zonder inkomen zit.

  • Beste Frank,

   Wij hebben ook een eigen huis en hebben echt niet in luxe geleefd en gefeest bij de beesten af. We hebben ons hele leven heel hard gewerkt, maar nu krijgt mijn man geen opdrachten meer en moeten we rondkomen van € 850,– p/m. Als de vaste lasten betaald zijn, hebben we niets meer om te leven. Als onze kinderen niet af en toe hielpen, waren we al lang de hongerdood gestorven. Helaas ben jij niet de enige dankzij dit “kabinet”, dat er eigenlijk zou moeten zijn voor de kiezers, maar de enige kiezers die zij zien zijn de rijken en de armen kunnen creperen!!! De gewone bevolking telt voor hun niet mee, alleen de multinationals, die ze ook nog eens allerhande, o.a. belastingsvoordeeltjes en ontduikingen gunnen om ons te nekken

 4. Ik probeer mijn visie even te geven. De mens leeft sinds de oertijd al in groepen. Waarom? Een groep biedt alles wat een mens nodig heeft om te overleven. En dat geldt voor ieder groepslid. Een ieder die in die groep leeft, maakt niet uit welke taak hij had binnen de groep, heeft er dan ook belang bij dat het iedereen in de groep even goed ging. Je had bijv. jagers en verzamelaars, een stamhoofd, een medicijnman, ouderen en wijzen voor raad en advies enz. Iedereen had een taak en was belangrijk op zijn manier om de groep op deze manier gezond en stabiel te houden. Daar profiteerde dan elk individu dan weer van. Als de één veel meer zou hebben dan de ander, komt er onderlinge strijd, de groep wordt instabiel, en bestaat de kans dat de groep uiteen valt. En als individu kon je toen niet overleven. Deze regel geldt eigenlijk nog steeds. Plaats dit nu eens in de context van een stad of groter gedacht in een land. Wij als burgers, de leiders voorop, zouden er dus allemaal heel veel aan hebben dit land gezond en stabiel te houden, dat is niet alleen goed voor het land maar ook weer goed voor ieder individu. Dus iedereen in Nederland is belangrijk en draagt iets bij of wil graag iets bijdragen aan de samenleving. Dat ligt nu eenmaal in de aard van de mens, omdat het hem tenslotte ook weer ten goede komt om te leven in een veilige en stabiele omgeving en als iedereen belangrijk is heeft een ieder tenminste recht op een menswaardige basis. Uiteindelijk profiteren daar dus ook de rijken van.

 5. Beste Rob,

  Voordat we het weten, heeft Rutte met zijn “kabinet” alleen nog maar leegstaande huizen, ontwrichtte gezinnen bij huisuitzetting, woekerhuren bij noodopvang en duizenden onnodige doden. Het zijn echt niet alleen de jongeren en alleenstaanden. Wij ,als ouderen, worden volledig leeggezogen en kunnen geen kant meer op. Inkomen € 850,– netto per maand!!!! Daar kun je je vaste lasten nog niet eens van betalen en als je voor een toeslag gaat, wordt je van het kastje naar de muur gestuurd. Zorgverzekering kun je al niet meer betalen, met alle gevolgen van dien. Ik ben gehandicapt, mijn man heeft darmkanker maar vandaag of morgen worden we niet meer geholpen, omdat we de verzekering niet meer kunnen betalen. Ik ga al 2 jaar niet meer naar een dokter en bel alleen voor vergoedde pijnstillers, omdat het anders niet om uit te houden is. Eten is bij ons een luxe. Er zijn zelfs dagen, dat we enkel en alleen een droge snee brood hebben. Dit kan toch niet zo verder gaan, na een leven lang werken en altijd netjes alles betaald te hebben en nu moet je leven onder de armoedegrens. Als dit zo doorgaat zullen we de AOW-leeftijd nog niet eens meer halen

 6. Heel veel huishoudens hebben al geen klein duwtje meer nodig, zij zitten al “onder water” en weten niet meer hoe ze hun gezin moeten onderhouden. Staan al in de rij of op de wachtlijst van de voedselbanken, scharrelen al tussen de rekken van de kledingbanken en mijden verjaardagen omdat ze gewoonweg geen presentje meer kunnen kopen of dat ze zich schamen om zich überhaupt nog te vertonen.

  Tel daar ook maar de jacht bij op van de sociale diensten op hen her en der in het land bij en de publicaties over frauderende uitkeringsgerechtigden waaronder ze gebukt gaan omdat veel mensen in Nederland deze groep over een kam scheert. Overigens heeft de Landelijke cliëntenraad al op de laatste publicatie aangaande dit onderwerp gereageerd: “Volkskrantartikel over bijstandsfraude onvolledig en geeft vertekend beeld”.

 7. Hier kan geen basisinkomen tegenop. Belastinghervorming dus. Rigoreus. Op naar een Onvoorwaardelijk Basisinkomen.

  European Citizens’ Initiative for an Unconditional Basic Income
  sign.basicincome2013.eu

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.